Susedov syn ublížil nášmu psovi. Ako to riešiť?
Ahojte baby som zúfala. Stala sa nám veľmi zlá vec. Bývame v spoločných bytovkach kde je dvor. Náš sused má 2 deti asi 6 ročného syna a staršiu dcéru. Máme tri psy- 2 veľké krížence nemeckých ovčiakov a jedného malého križenca fenku. Problém je že naša fenka sa strašne boji detí. Všetci susedia vedia, že nemajú k nej púštat deti pretože začne na nich hystericky štekať. A pravé včera sa stala nehoda. Susedových syn sa po dvore premával na cajgliku. Išla som vysypať koš a vzala som ju von pretože sa vídatne najedla a chcela som nech sa vypotrebí. Máme tam cestu a hned vedla trávu. Keďze chlapec sa vracal späť fenkus om posadila k svojej nohe pretože ani cajgliki nemusí a smrtelne sa ich bojí pekne sedela vedla mňa. A vrchol bol keď krpec si to nenamieril okolo nas ale rovno medzi nás. Takže cajglom zrovna šiel na môjho psa. Presiel jej po labke načo ona zvreskla a v navale bolesti a šoku ho pokusala do nohy (skôr chnapla po nom). Krpec spadol s cajgla a začal revať. Nato sa k nám vyrutil jeho otec a začal mi nadavať, že prečo som nahuckala fenu na jeho syna čo vôbec nebola pravda pretože stál nedaleko nás a rozprával sa s druhým mužom a videl čo sa stalo. Okamžite začal volať policiu a keď policia prišla vilíčil našu fenku ako nejaku obludu čo len utoči na male deti. Policajt a policajtka si ho vypočuli. Potom som im ja povedala ako to v skutočnosti naozaj bolo načo policajt pozrel na psa (bolo vidieť, že je zranena ) a len sucho skonštatoval, že však jej nič nie je!!! A následne to zaklincoval tým, že psa mi odoberu na utratenie lebo je nebezpečný pre okolie (zhodnotil to asi preto lebo sa snažila ujsť s ich dosahu- nedôveruje cudzím). Očkovanie má v poriadku.
Som úplne z toho v šoku, že policajti dali za pravdu otcovi a nie mne keď bolo evidentne že to decko do môjho psa schválne naburalo. A ešte sa tomu smial!
Psa mi majú utratiť preto sa chcem spýtať ako to riešiť? Čo mám spraviť aby mi psa neutratili kedže to nebola moja chyba???
A prosím ušetrite ma komentárov, že môj pes za to môže alebo že mal byť na vodítku a mal mať nahubok. Nikto doteraz s našim psom nemal problém a noazaj nie som zvedava na komentáre uzkostlivých matiek čo vidia v každom psovi zabijaka! Pochybujem že pes vzrastom ako stredne malého psa by dokázal nejak vážne ublížiť dieťaťu a len tak pre poznámku - chlapec nemal žiadne vážne poranenie. Ďakujem
@brady1 ale pes dieta nepohryzol, a keby aj mal nahubok, tak po tom dietati, ked mu preslo po nohe, vystartuje - aj keby bol na voditku.
a ak to dieta nevie, co robi - tak je chyba niekde inde, ako v psovi...
inak - hned v prvom prispevku som pisala, ze pes mal byt na voditku. ale to, co sa odohralo, nie je cisto vina zakladatelky, ale aj rodica toho dietata, ktory tam ocividne bol a ked videl, ze dieta ide zlym smerom (na psa) mas svoje dieta zastavit. a okrem toho, to urcite nie je dovod, na utratenie psa - hlavne, ak k zraneniu dietat doslo padom z bicykla a nie utokom psa. 😉
@bubelko ale rafol po nom ako pisala a ked take dieta je rozbehnute tak ho už nezastavi, najma ak aj nepočuva rodičou a to die ta je len dieta a nemože za to ako ho vychovavaju a aj tak bude navine majitelka, taktiež tam byva a pozna chlapca aky je tak mala tiež predvidat a ked ho videla ta d
@cta tak ak vies, ze chlapec ma zrakovu vadu, chodi na bicykli, ktory nedokaze bezpecne ovladat, celkovo nie je vychovavany k zodpovednemu spravaniu, tak ked si isla von so psom a na tom bicykli ho zbadala, automaticky mal skoncit pes na tvojich rukach, kym by ste sa nedostali z dosahu toho maleho. To, aky ten chlapec je, ako je vychovavany, nie je trestny cin a ani on sam za to zial nemoze, preto nemozes urobit nic, len to prijat a na svojho psa si davat vacsi pozor, aby sa s chlapcom nestretol. lebo pri strete clovek-pes je vzdy pes na vine a s tym musis ratat, nie ratat s tym, ze vsetci budu respektovat to, aky tvoj pes je a vsetci vam budu vychadzat v ustrety a neprovokovat ho a nepriblizovat sa k nemu a podobne. tak to proste nefunguje, este stale je ludsky zivot viac ako ten psi. I ked vela psickarov, co poznam, maju psov radsej, ako ludi ☹
@bubelko veta zo zalozeniatemy: Presiel jej po labke načo ona zvreskla a v navale bolesti a šoku ho pokusala do nohy (skôr chnapla po nom).
Chanpla v tomtopripade chapem vystartovala a kusla - neznamena, ze roztrrhla lytko,ale cvakla zubami do nohy / topanky / nohavice. Mna takto raz chnapo sefov ridgeback - a blo citit aj cez hrubu topanku ... to len ku komentom. sama by som zo situacie dramu nerobila - ale zakladatelka temy a susedia majuasi (podla vzajomnych reakcii) medzi sebou konflikt. lebo ak pes dietatu ozaj neublizil (mame len jednu verziu) a dieta je take nevychovane a zle (opat len jeden pohlad na problem) tak to nie je vecpre policiu a aj taku reakciu policie. (navyse pes sa predviedol aj pred policajtmi,ked majitelku neposluchal - jej odovodnenie, ze nema rad cudzich) ...
@cta "ja uz pochybujem ze po rozumvej stranke to dieta je normalne a jeho otec tiez. Tenchlapec sa vozi po dvore na cajgli co je dva krat vacsi ako on nema ani kolieska ..."
Pre tvoju info: Deti jazdia bez koliesok uz po al od 3 rokov 😅
" a ako som spominala moj otec ho dnes tiez skoro zrazil s autom lebo sa vynoril spoza rohu do prostred cesty a vobec neuhol autu."
Ano, deti zial nie su v tomto velmi predvidave a mam z toho hrozu ako vodic aj rodic. Ale dieta by som do kategorie nenormalnych nehadzala.
"Nosi okuliare lebo je skulavy vi ma nejaky problem s videnim ci co fakt netusim"
Toto snad nepotrebuje komentar. Toto je stranka o matkach a detoch, ak si nepostrehla. Ako matka zrakovo postihnuteho dietata by som ta najradsej zmlatila. Nemozem dalej, len vulgarnosti mi idu na jazyk... 🙄
@aliza musel to byt zlomok sekundy a odohrat sa vsetko rychlo, nie vzdy sa da konat idealne, inac by bol svet bez nehod..
@fidka79 ak ma pes dostatocne prechadzky je mu sumifuk ci je v byte alebo v dome..pes je svorkove zviera, vsade kde je jeho majitel je mu dobre..toto je velmi caste zle vysvetlenie si ludi,ze pes nema byt v byte atd..moze ,aj bernardin, pokial pokryjes jeho potreby na vybitie si prebytocnej energie..aj prechadzkami, aj danim mu nejakeho zmyslu-napr tzv pracovne plemena ako napr ovciak, doberman vyslovene radi plnia povely, cize pravidelne zamestavanie psa, napr aj vycvikom su pre ne osozne..kazdy pes urcite bude stastnejsi v spolocnosti pana ako ignorovany a priviazany na dvore non stop...potom su frustovani, maju depresie(ano,aj psy mozu byt deprimovani)a prepina im...
@ukulela podla toho, ako neskor uviedla, nemal chlapec ani skrabanec.
mozeme sa tu dotahovat, pravdu sa nedozvieme, pretoze chyba protistrana.
ak vychadzam z toho, ze popis udalosti je pravdivy, tak pes pre mna reagoval instinktivne, a chlapec je nevychovany, za co sice nemoze, ale mal tam otca a ten to mohol ovplyvnit, rovnako ako majitelka psa.
moj syn pred par dnami nabural na kolobezke do pana, ktory si fotil kostol. ani jeden nedaval pozor. pan sa ospravedlnil mne, ja jemu za syna a syna, ktory sa oplieskal o zem, som sfukla, pretoze som ho pred tym upozornila, ze ma davat pozor, kedze tam chodia ludia. ako - keby ten pan bol pes, tak sa majitelovi ospravedlnim rovnako, syna osetrim a sfuknem tiez, pretoze ma davat pozor. nebudem volat policajtov. spytam sa, ci je pes ockovany. ak by bola rana velka, pojdem s nim na pohotovost, a budem riesit tam a nech volaju policajtov oni.
ale kedze dotycny tatik mal cas volat policajtov, tak syn asi az tak zraneny nebol...co je tiez na zamyslenie, nie?
@veriiii Ja neviem, na akej planéte žiješ, ale na tej mojej sa dieťa nenazýva faganom, škúlavcom a podobne, na mojej planéte náš pes max zaskučí, zavrčí, ak mu dcéra prejde po nohe s kolobežkou a na mojej planéte by sa mi ako nájomcovi nepozdávalo, aby tam behal a štekal pes bez náhubku na moje deti.
Prečítala si si pozorne, čo tu sama majiteľka píše o svojompsovi, že nikdy nenosí náhubok a vodítko, ako ona nazýva to dieťa, ktoré podľa jej vlastných slov nikdy inú potýčku s jej psom nemalo?
Jej štýl vyjadrovania je veľmi nevhodný, i keď dokážem pochopiť., že je momentálne rozrušená.
Asi si si správne neprečítala môj príspevok , či nechcela pochopiť jeho obsah. Písala som o vzájomnom vysvetlení si situácie, o vyjasnení si pravidiel so všetkými nájomcami. Možno by bola prekvapené, či naozaj nikto nemá námietky voči voľnému pohybu psov.
Do mňa sa navážaš zbytočne, nám doma prešli desiatky psov a mačiek z útulku, ktoré potrebovali dočasný domov.
Zviera je len zviera, ne ch je cvičené akokoľvek, majiteľ nesie zodpovednosť a musí minimalizovať možné problémy. Dieťa je tiež len dieťa, nech je akokoľvek dobre vychované, občas zazmetkuje, chová sa nepredvídateľne.
Raz môžu naozaj natrafiť na "zlé" dieťa, pubertiaka, bezdomovca a situácia môže dopadnúť veľmi tragicky pre všetky strany a aj pre úbohého psa, ktorý je v tom skoro nevinne.
Psa v tomto prípade nikto neutratí, toho si je vedomá aj majiteľka, ak za tým nie je naozaj nič iné. Čiže v tomto konkrétnom prípade si naozaj stačí všetko vysvetliť so susedom. keďže ona to ďalej považuje za problém, radšej by som ja urobila ten prvý krok, ako tu vypisovala a ďalej osočovala.
@abbey1 ja ju viem pochopit co sa tyka titulovania toho dietata...do mojho psika zacal hadzat kamene chlapec maximalne 4-rocny, uz je to rok a doteraz sa neviem o nom vyjadrit inak ako vulgarne 😠 je nahnevana ma pravo na take slova...
@tomiholjubavi Keď myslíš. 😒
@abbey1 v prvm rade, nenavazam sa do teba,ale styl ako si to napisala mi nedal reagovat...-zacala si diplomaticky a zvrtla si sa na "vesticu"..ja som si precitala diskusiu, tiez mi napr slovo skulavec nesedi na dieta...no, ja urcite nezijem na planete "jajaja'...tak by som sa urcite prisla informovat aj na zranenie psa..
@veriiii Ťažko mi je reagovať, keď nechápem tvoj príspevok a "vešticu". Nuž, nech žijú šťastne a v harmónii. Ak by to písal otec chlapca pohoršené príspevky, aj jemu by som napísala, aby tam zabehol a porozprával sa s majiteľkou psa. Nechápem, čo ťa tak rozprúdilo na mojom príspevku, ale o teba ani o mňa tu teraz nejde a my sa chápať nemusíme. Oni sa musia zniesť na jednom dvore bytovky. 😉
@cta ty asi nemas deti, ze??? Lebo si prave postavila PSA nad CLOVEKA...prosim pekne to co je za chory nazor....Ja nebudem svojho psa STRESOVAT s nahubkom a voditkom....tak potom teda dajme nahubky detom a dajme im voditka a psy nechajme volne behat 🙂, ja psov milujem, ci je to ratlik alebo rotvajler...ale VZDY to je pes, aj ked clen rodiny, ale ZVIERA, nie CLOVEK, a ked uz si s nou nedal rady na cvicisku trener tak je to evidentne PROBLEMOVE ZVIERA!
@fidka79 tyranie by urcite bolo,keby ten pes bol zavrety medzi 4 stenami, alebo v byte v klietke..bez dostatocnych vychadzok..alebo tyranie je,ked je pes non stop priviazany pri bude,videla som uz aj psov, co ani budu nemali..alebo ked pes je non stop sam, ignorovany..ale to som uz pisala..ja neviem na ake prechadzky chodi majitelka...
@abbey1 myslim. precitaj si na strane 3 ak sa ti chce...mam pre nu pochopenie, pretoze viem ako sa dokazu niektore deti spravat...
pre nu ten pes nie je vec, ma k nemu citovy vztah...my este nemame deti, mam len psika. mam ho radsej ako vacsinu rodiny a vsetkych ostatnych znamych. je to pre mna jedna dokonala bytost, na ktoru sa nikdy nehnevam, ktora mi nikdy nesposobi smutok, nezradi ma, nezachova sa ako svina. raz som sa pobila kvoli nemu s rotvaljerom - uplne seriozne...moj pes bol na voditku (bolo to v meste), kvoli jeho vlastnej bezpecnosti, chodi kopu aut, moze zbadat harajucu sa fenku a podbehnut..atd...spoza stromov v parku vybehol rotvajler a napadol nas...majitel maximalne arogantny este, ze co panikarim..a ja som mala pol stehna pokusaneho a krvi islo jak z prasata...ale stalo mi to za to, lebo taky uhryz by mojho psika urcite zabil.
chcem tym povedat, ze pre niekoho pes nie je iba vec...verim, ze autorka prispevku to berie rovnako a vnima to ako utok na milovanu bytost. ma pravo byt nahnevana.
prave preto, ze zijes ako vacsina rodicov na planete, kde su deti nikdy neni za nic vinne to vyzera v nasom skolstve tak ako to vyzera 😖 a bohuzial pravda je, ze deti su coraz vacsi fagani a zasr*ni a h*jzlici... ☹
@tomiholjubavi no sest rocne dieta takto castovat...uf..nemam slov.dieta je vzdy dieta...
@dusika11 nesuhlasila by som s tym, keby ho tak "častuje" - teda hovori to jemu ...ale on to nepocuje...su tu len dospeli ludia, je nastvata, citi sa ze jej bolo ublizene, maly to nepocuje, nebude mat z toho ani ujmu ani traumu...nevidim dovod, preco by nemohla napisat ako sa citi....
@dusika11 a ver mi, ze deti mozu byt ozaj zle, zakerne, zlomyselne a vychc*ne uz vo velmi mladom veku...robila som v skolstve a taka šikana začina už v druhych - tretich triedach zakladnych škol...a decka vedia byt velmi velmi zle ked "vycitia" slabeho jedinca...bola som svedkom na porade riešenia hrozostrašnych šikan na prvom stupni... a na to, čoho su schopne detičky a aky postoj k tomu zaujimali rodicia agresorov som zase nemala slov ja...
@tomiholjubavi a tebe sa nezda 'divne' mat radsej psa, ako ludi? dokonca radsej ako vlastnu rodinu? hm... 😖. Aj ja som mala psa, tiez som ho mala rada, bol sucastou rodiny, ale nikdy nebol viac, ako clenovia rodiny, ci ostatni znami. To, ako nazyvas deti, nie je velmi dobra vizitka 😒. neodsudzuj, aby raz nesudili teba 😉.
@aliza ty si jedina kto tu odsudzuje...keby poznas niektorych clenov mojej rodiny, tiez by si mala radsej svojho psa...a to ako sa vyjadrujem o detoch je len moja skusenost zo skolstva...ale vzdy si myslim, ze ziadne dieta sa ako fagan nenarodi...ale oteckovia ako dotycny pan z nich faganov vychovavaju..ak ten chlapec nim este nie je, raz do tohto stadia pravdepodobne dorastie... 😒
@tomiholjubavi ako myslis 😉
len na okraj- žasnem,že niekto má nem. ovčiakov v bytovke,aj my máme,ale na dvore a s výbehom do veľkej záhrady...
tak takto moj nazor je taky ze deti su deti.viem o com hovorim mam dve a co sa tyka psov od kedy mi dohryzol nas vlastny pes syna , neznasam ich, alebo lepsie povedane bojim sa vsetkych a neverim ziadnemu a nikdy nebudem. ako tu bolo povedane ja viem ze niekto ma psa ako dieta , ale clovek je dolezitejsi.nazvat dieta skulavcom a podobne no to teda....to uz kde sme, ved on nemoze za to ze nosi okuliarky. ved u dietata nikdy neviete ako sa zachova a co ho napadne, to su deti...a pes by podla mna kazdy mal mat nahubok, reciam typu nikdy nikomu nic nespravil uz nikdy neuverim a verte mi ked mate dohryzene dieta v naruci mysleli by ste si to co aj ja....

Som psickar, kynolog, chovatel, canisterapeut. Psickar so vsetkym co k tomu patri. Nedavno som riesila nieco podobne, dieta vonku na ulici ublizilo mojmu psovi, kedze je canisterapeut je zvyknuta "dostat bitku" od deti a ikdy nereaguje agresivne. Samozrejme. To je vdaka vycviku. Ak by na to cvicena nebola-mohla by sa branit-zautocit.
V prvom rade ty si za svojho psa zodpovedna, ked viem ze sa boji bicyklov a nema rada deti tak take situacie nevyhladavam a ked tak ich mam pod kontrolou-pes na vodzke. Podla zakona pes nemusi mat nahubok. Ja osobne keby som mala takeho psika-ze viem ze vrci a s detmi sa neznasa tak ho bud prevychovam alebo ten nahubok mu pri tych detoch dam, dalej na luke moze ist bez nahubku a potom uz iba sleduj situaciu ze kde sa ake dieta blizi aby si mala vsetko pod kontrolou.
Kazdopadne to co urobil ten "maly smrad" nebolo vobec pekne a ja ako rodic by som toto svojmu decku nedovolila a pekne by som mu to vytmavila a hlavne mala pod kontrolou.
Moj nazor je ze ste pochybili obaja. Neboj malu neutratia, nic strasne sa nestalo ;)
Drzim palec 🙂