Svadba manželovej dcéry
Ahoj dievčatá, potrebovala by som názory nestranných, lebo už asi nedokážem byť objektívna...
Môj manžel má za sebou už jedno manželstvo. Ženil sa pred 28 rokmi, keď mal necelých 19 rokov, nakoľko sa "pritrafila" tehotnosť. Ona je o 3 roky staršia. Tri mesiace po svadbe bol manžel povolaný na vtedy povinnú dvojročnú vojenskú službu. V prvom roku sa dostal domov raz, keď sa im narodila dcérka. V druhom roku už chodil domov častejšie. Keď sa vrátil domov natrvalo (bývali spolu u jej rodičov) , začali nezhody. Nebolo to nič vážne, žiadne násilie, alkohol, ani žiaden iný vzťah. Manžel hovorí, že veľkú rolu tam zohrala svokra, ktorá sa im miešala do vzťahu. Po pol roku spoločného života, po hádke, mu jeho manželka zbalila veci a vyhodila ho preč. Po čase vyjadrila snahu skúsiť to znovu. On už nechcel (aj keď nemal nikoho, býval späť u svojich rodičov). Rozviedli sa.
Na malú od začiatku prispieval, stretával sa s ňou podľa rozhodnutia súdu každú druhú nedeľu, ex nerobila v tomto našťastie nikdy problémy. S ex komunikovali len ohľadom malej. Keď chcela zvýšiť výživné, vždy sa bez problémov dohodli mimosúdne. Ja som svojho teraz už manžela spoznala, keď mala malá Lenka 9 rokov, ja som mala 19. Bola som úplne nezrelá, napriek tomu, že som jej otca strašne milovala a bolo to určite vzájomné, nevedela som sa vyrovnať s tým, že on má dieťa, že ona je na prvom mieste. Bežne sa stávalo, že my dvaja sme mali niečo dohodnuté, zavolala Lenka a on náš plán zrušil.... Chcel nás zoznámiť, ja som nechcela..... Dva roky mi trvalo, než som sa odhodlala, že sa s ňou chcem stretnúť. S mojimi pribúdajúcimi rokmi a postupne sa prebúdzajúcim materským pudom som si ju veľmi obľúbila a konečne som začala vnímať jeho záujem o svoju dcéru pozitívne.
S nástupom Lenky na strednú školu naše stretávanie už nebolo také pravidelné, veľa iných záujmov a povinností.. Mm to vždy nechával už na ňu, keď zavolala, že má čas, tak sme sa stretli. Neboli to síce nijako časté stretnutia, ale vždy veľmi príjemné 🙂
Lenka minulý rok končila VŠ. Pozvala nás na promócie a následne na spoločný rodinný obed. Dosť nás to prekvapilo, pretože keď sme sa s ex pár krát náhodne stretli, nikdy ani neodpovedala na pozdrav. Potešili sme sa, že dostala konečne rozum. Až neskôr sme sa dozvedeli, že jej matka nás na obede nechcela, bolo to len nedorozumenie medzi ňou a Lenkou, myslela si, že Lenka nás pozýva len na oficiálnu časť promócií a večer pred promóciami urobila kvôli tomu obrovskú scénu. Ale Lenka už naše pozvanie nechcela rušiť. Pri obede, kde nás bolo dohromady 11 sa ex tvárila, že nás nevidí.
Tento rok sa Lenka bude vydávať. Pri poslednom našom stretnutí Lenka prišla s tým, že podľa jej maminky máme zaplatiť časť svadby, konkrétne za rodinu môjho manžela, čo je asi 1700 €. Je to pre náš rozpočet dosť výrazná čiastka. Mali sme v pláne dať im určitú sumu peňazí, nech si robia svadbu akú oni chcú, ale určtie nie toľko. Zdá sa mi čudné, aby si oni naplánovali luxusnú svadbu a potom na ňu pýtali od rodičov peniaze (majú 27 a 33 rokov obaja zarábajú viac ako my)..... Súčasne s tým aj informácie o tom, že sedieť budeme niekde bokom, ďalej od hlavného stola, lebo ex si to tak želá, aby sme sa tam stratili..... oltáru ju tiež povedie niekto iný. To zabolelo... Stále nad tým rozmýšľam.... mám v svojom okolí veľa prípadov, keď sa otcovia o svoje deti nezaujímajú, neplatia výživné..... sú to fakt komplikované vzťahy a rozchody. Oni dvaja nikdy nič vážne neriešili, len boli veľmi mladí s odlišnými názormi na svet.... Takže nechápem, fakt nechápem, čo má jeho ex za ujmu, že sa takto správa 25 rokov po rozvode... A je mi z toho smutno. Na jednej strane by som bola nerada, aby sa kvôli peniazom pokazili vzťahy s Lenkou a jej budúcou rodinou..... ale na druhej strane......
ĎAKUJEM, keď ste dočítali do konca 🙂
@woodynka1
Ahoj, necitala som tu celu diskusiu, ale moj nazor....podla mna by jej tie peniaze mohol/mal dat...
Vela detom platia svadbu rodicia (pokial na to co i len trosku maju)...vela rodicov setri peniaze na svadbu svojich deti...
Ta suma sa mi nezda byt az tak prehnana...neviem z akeho si mesta a ake su tam ceny....
Nechcem nikoho urazit, ale podla debaty co citam....no niektore tu nadavame ze mame svokrusy co sa nam montuju do zivota, do vychovy deti a podla tohoco tu dnes odznelo niektore su fakt idealne adeptky na detto.
Ci boha zeny, ved ani Donald Trump neplatil svojej dcere svadbu! A to uz bolo co povedat.
@mircalla zena ale svadba je ina vec.mne nasi spravili svadbu a odvtedy si zavolame a 2x rocne sa vidime,zijeme daleko.....ale svadba je taka samozrejmost u nas aaj u kazdeho co poznam,ze rodicia by sa pod zem prepadli kebyze milovanemu dietatu nespravia svadbu,niekde je to dokonca tradicia.a 1700e nie je vela,dnes su ceny svadobnych siat,kytice,hudba,sala,aranzerka,jedlo drahy spas.....niektori rodicia setrie cely zivot na svadbu a vzdelanie deti....pre nas s muzom je priorita..potom nech sa dieta stara samo,ma svoju rodinu,ale svadba je uplna samozrejmost bez diskusii
@lubkavargova1 absolutne nesuhlasim....myslim,ze spravit dietatu svadbu je pre rodica radost....niektori na to celozitovne setria,pripravuju sa,tesia....nepoznam nikoho zo starsej generacie,z rodiny,znamych kto svojmu dietatu neurobil svadbu....mladi si nieco dali,ale drviva suma,bola od rodicov/.total samozrejmost
@kiki68 akože to najcenejšie čo dávajú rodičia deťom je svoj vlastný čas, morálne hodnoty a lásku. Aj keď sú dospelé a prídu vnuci, tak tiež starý rodičia s nimi pomáhajú - to je to cenné.
....
V minulosti vyberali hlavne bohatého ženícha rodičia, zväčša 18 ročná žila s 60 ročným, ktorého predtým nikdy nevidela, ideálna predstava.
....
Podľa má byť dieťa vychované tak, aby vedelo, že peniaze nerastú na strome. Zodpovednosť motivácia práca.
Keď všetko dostane a má na čo si pomyslí, tak vyrastie z neho arogantný sebec, povalač, ktorého treba živiť do 30 tky.
@happybaby2015 Ved ano - dedina chapem - tam ide najma o to, co si myslia ostatni...hanba, co povedia susedia atd....rozumiem
Nie vsade je taketo zmyslanie...nastastie
kazdy to ma inak, u mna je svadba uplne na poslednom mieste z veci co chcem svojmu dietatu poskytnut 😅 dufam ze budem mat v dospelosti natolko mudre deti ze sa s tymto nazorom stotoznia a bude im zalezat na uplne inych veciach. a nie je to o mojej lakomosti, len proste to takto citim...
Aj mne by ,,mohol,, dať peniažky...niekto...
Šetriť peniaze na svadbu? Ked už tak na bývanie alebo určitu fin. pomoc na začiatok...A prečo si mladí nemožu niečo (nehovorím, že všetko) platiť sami, šetriť si? JA len čo som sa zamestnala, tak som si mesačne odkladala peniaze bokom a po pár rokoch to bola pekná suma čo poteší....
Lebo sa im nechce, rozflakaju čo dostanu a to su mnohí v ,,mama hoteli,,..tak jasne že potom maju holé rite, naučení čakať kto prispeje, kto sa postará...
@mircalla no ja rozhodne z dediny nie som,ani manzel,zme z velkomiest,co to sme rpecestovali,videli,zazili....sme VS vzdelani takze nehovorim zcesty
@jankavt1 prave z tych dovodov je cely zly system rodicia platia a oni urcuju kto pride. tam sa ukaze ake vztahy su v rodine a ako si rodicia deti vychovali. je blbost ze ked si sami platia tak sa opiju niekde na diskoteke 😀 si pozri predosle prispevky, kopec parov si platilo svadbu a mali tam aj rodinu a zvyky a tak.. prave pohroma so starsou generaciou je ked ten, musi aj ten.
my sme nepozyvali rodinu, ktoru sme viac ako rok nevideli. a nik sa neurazil a aj na obrad dosli..
a radsej budem setrit na vzdelanie a cestovanie mojich deti, aby si nasli taku pracu, z ktorej si budu moct zaplatit svadbu 😎
@happybaby2015 no je to vase rozhodnutie a mate pravo na taketo rozhodnutieJa sa spytam len jedno. Pre koho to bude den D. Pre Vas rodicov, alebo pre mladych, alebo pre okolie?
Myslis, ze 90% ludi na svadbe bude zaujimat co vsetko ste vtrepalli do svadby? Kuknu na nevestu, zhodnotia saty, hlavnych svadobcanov. Kytica jak skonci vo vaze tak po nej ani pes nestekne viac...najedia sa, vypiju, potancuju, poklebetia, pofajcia vonku a rano idu s kolacikmy svojim smerom dovi-dopo-dopi 😅
@jankavt1 mne tiez neplatili svadbu..lebo ja som nasim uz hadam od puberty hovorila, ze ja sa nevydam kym si svadbu nezaplatim sama a bude taka na aku budem mat a na aku budem ochotna obetovat peniaze....vedeli to vzdy...a vzdy som im aj hovorila, ze ja chcem aby mi na svadbe boli hostami...tak ako som vzdy chcela byt nezavisla od muza a vediet si na seba zarobit a neplakat ked ma nahodou raz okasle..tak som sa chcela osamosatnit od rodicov a nikdy od nich nepytat peniaze na svadbu, byt, auto alebo cokolvek ine..skor sa snazime im pomahat ak sa da...myslim, ze oni nas podporovali uz dost..a v 27 rokoch nieco pytat - to by som sa pod zem prepadla..
@happybaby2015 Na slovensku je nejake velkomesto? teda prepac, ziadne nepoznam a to zijem cely zivot v Bratislave....a myslim, ze za cely zivot som si vlastnou snahou uz zarobila viac penazi, ako vacsina slovakov..
@lubkavargova1 poviem urpimne,ze nasich som videla naposledy ani nepapamatam,kedze zijeme daleko,aj od nasich,aj od svokrovcov,vidime sa tak 2x rocne...nikdy som nic nechcela,nasi mi platili vysku a svadbu...to iste manzel....sme obaja VS vzdelani,samostatni....ale pre nasich rodicov bolo vecou zrejme cti,radosti,nadsenia,preto nam zaplatili svadbu.nieco sme dali sami....ale inak rodicia.....
@mircalla v ponimani,ziadna dedina teda....aj my sme striedavo BA a mimo SVK.
@mircalla tak na dedine áno...tam sa ,,svadbí,, cela perepuť..milion krkov nachovať aj takých čo by si o nich ,,kolo neoprel,,lebo ,,čo by susedia povedali,, keby to bolo v uzkom kruhu, to by bolo rečí ako na to nemaju a tak...a ešte sa niektorí aj zadlžia koli svadbe!!!! To mi fakt hlava nebere....
@sardinka333 a zlaty klinec programu na dedine vacsinou prichadza ked ti klebetnice oznamia ze vas ohovorili lebo rezne boli male, polievka presolena a vino mohlo byt tiez lepsie 😀 😀 a moze toho co svadbu vystrojil aby sa dockal uznania aj o zem drbnut 😅
to uz je jedno zeny, nehadajme sa 🙂 Kazdy kraj - iny mrav! Ked chcu cvakat tak budu, kto si zaplati sam, tak zaplati sam...pokial to dieta nebude dalej vysvat rodicov ako pijavicu tak nech cvakaju aj svadobnu cestu. Bohuzial su pripady ze peniaze dokazu rozhadat aj najpevnejsiu rodinu 😖
@cecil36 to s tym zapisovanim som sa stretla prvykrat po nasej svadbe, ked to svokra chcela od mm.. ale kedze mi nevedel odpovedat na otazku aky prakticky to ma vyznam okrem pokukavania a posuskavania, tak ani nahodou, niekto kto ma malo da 20, je to uplne ine ako niekto, kto ma vela a da 20... tak si mi aspon konecne objasnila naco to malo byt 😎
@woodynka1 ahoj. tak podla mna kedze od vas pyta peniaze, tak to malo byt povedane vopred a mali ste vy rozhodnut v ramci svojich moznosti, aku velku svadbu ste schopni a ochotni zaplatit. u nas to tak fungovalo, mozu byt zvyky ake chcu, jednoducho ked raz peniaze nie su alebo su potrebne na nieco ine, tak sa inak neda. ked som sa vydavala ja, nedavno, tak rodicia samozrejme najprv prisli s tym, ze svadbu budu platit oni. ale ze kedze to platia oni, oni ju budu aj organizovat a ked chceme nejake luxusne somarinky okolo tej svadby alebo nieco drahsie, tak si to budeme musiet zaplatit my. a obe strany tlacili na svadbu v najuzsom kruhu rodiny, co ani jeden z nas nechcel, lebo mame velmi dobre vztahy aj so sirsou rodinou. no a kedze my sme si aj chceli svadbu organizovat sami, tak sme jednoducho povedali ze ju budeme platit my a hotovo. nakoniec sa to tak vselijak utriaslo, ze cast sme platili my, cast rodicia, uz ako ktorej strane vyhovovalo. ale jasne bolo to, ze ked nam maju nieco platit, tak oni rozhodnu co to bude a nemoze to fungovat tak, ze my si zmyslime nejaku drahu zbytocnu vec a oni nech platia. takze si myslim, ze je dost odveci rovno vam povedat, ze mate dat tolko penazi, ked ste sa nemohli nijak zapojit do rozhodovania o tom, aka draha svadba to bude a ci si ju mozte dovolit
@happybaby2015 áno rodičia prispievajú na svadbu, ale dobrovoľným darom, tak ako všetci svadobčania. Nie takým spôsobom, že si príde princezná a povie daj.
Tiež sa mi nezdá, že by na Slovensku boli nejaké veľkomestá, tiež veľa cestujem po celom svete a zdržujem sa v Prahe, keď prídem na sk vyzerá a je to tu ako na dedine.
@lubkavargova1 suhlas....ono dolezite je, aby teda dotycny/dotycna bol dalej schopny postarat sa o vlastnu rodinu dalej, bez vyzadovania pomoci rodicov...mna celkom pobavil ten nazor, ze skoda, ze uz nebyva zvykom davat do 2 rokov po svadbe dcere velky financny obnos, keby sa nieco stalo
potom ale nech sa nik necuduje, ze rodicia ci svokrovci kafru do zivota, citam to tu stale...
Sak ano...peniaze a pomoc mladým nesmrdí...ale ked rodičia niečo povedia, nehovorím, že hned presadzuju tak je ohen na streche a to už mladým ,,neštimuje,,...
Staršia generácia má na to iný pohľad hlavne z dôvodu, že v časoch, keď sa sobášili napr. naši rodičia, bolo úplne bežné, že sa brali cca 18 ročné "deti", ktoré si ešte žiadnou prácou nemohli našetriť na vlastnú svadbu, čo je pochopiteľné.. Vtedy bola 25 ročná slobodná žena považovaná za starú dievku..
Teraz sa ale väčšina ľudí sobáši neskôr (čo je aj tento prípad), mladí zarábajú, často viac než ich rodičia, sú finančne nezávislí a samostatní, je dosť trúfalé požadovať a očakávať, že svadbu budú komplet financovať rodičia
Porovnávať investície do vzdelania detí a svadbu je scestné
@dejnas áno tak to bolo. Obrad sa robil v kostole a hostina bola v dome rodičov. Bud tam bola celá rodina, alebo len kamaráti ženícha a nevesty.
....
V minulosti niektorí pracovali od 15 tich rokov, za socializmu bola mladomanželská pôžička a povinná vojenská služba, práca bola istá a bývanie bolo za ročnú výplatu. Títo ľudia boli absolútne samostatní od svojich 18 tich, už vychovávali ďalšie generácie.
Dnes je veľa "plnoletých detí", ktoré využívajú mama hotel ani sa za to nehanbia.
@sardinka333 svata to pravda!!!! NA TOTO DAVAM MILION LIKE 😵

a len taka drobnost, od 11. storocia do 18 storocia sa majetok dievcata resp. veno po vydaji stavalo s okamzitou platnostou majetkom manzela. Ci uz peniaze, alebo statky. Jedine v tom pripade mohla disponovat s tym, ked sa stala vdovou. O kazdom financnom priebehu rozhodoval manzel. Takze ked "zdrhla" jedine naspat k rodicom, co bola hanba neskutocna, ale stracala akykolvek narok na majetok. Ci uz grofky, alebo vidiecke dievcata to boli.