Švagriná a jej svadba
Ahojte dievčatá a žienky.
Stala sa mi taká nepríjemná vec. Ide o to ze môj brat aj sestra môjho manžela plánujú svadbu tento rok resp už majú naplánované. Manžel sa jej minuli rok pýtal kedy to bude a odpoveď bola ze pred prázdninami. Tak s mojim bratom sme dospeli k tomu ze oni spravia na konci leta svadbu. Ja už som bola teda nachystaná na svadbu švagrinej máj / jún.
No teraz keď bol manžel u svokrovcov tak povedali ze ma termín vtedy a vtedy a ma ho v jeden deň zo svadbou môjho brata. Je nemožné stihnúť dve svadby keďže jedna je na sk a druha v cr.
Tak som to riešila zo svokrou ta ešte útočí na nás ze sme my tí zlí. Ale nám to skutočne nik nepovedal a to isté i švagriná ma to úplne v riti a ešte je aj drzá. Mali sme spolu vždy problém presne pre toto jej chovanie ze je ako nejaký generál co velí celej rodine a my musíme skákať ako ona píska. Jej mamka je na jej strane samozrejme. Ešte nám vykrikovali ze cela rodina to vie už rok a my dvaja nie.
Ja som tak zufala úplne ma takéto veci psychicky ničia celú noc som nespala iba plačem prosím poraďte niekto ako s toho von ako by ste sa zachovali v takej situácii.
Ďakujem všetkým za odpovede
Tak si
@kat15 nemyslím si, že si hlúpa ale zbytočne chceš mať dobré vzťahy, viem o com píšem, nezavdacis sa aj tak. Hoci by si mala svetozisru nad hlavou, i tak by si nebola dosť dobrá. Obdivujem vztahy nevesta- svokra, kde to funguje dobre.ze sa rešpektujú, nesutazia, nenicia manželstvo, fakt klobúk dole pred takými svokrami.....
Nuz, blba situacia. Vy ju ostrite obe strany, obe sa neviete preniest cez svoje sklamanie a navrhnut riesenie, ktore by aspon trosku bolo schodne. Hladajte nejake riesenie!
Je jasne, ze na svadbu mozno ist len na jednu. Aby sa ta druha strana nehnevala, tak ako riesenie sa napriklad dohodnite, ze im den/tyzden pred svadbou prinesiete darcek, ze si s nimi pridete poklabosit, prebrat vsetko a vyjadrite lutost, ze to takto vyslo, ze niekde vo vesmire sa stratili informacie. Zaujmaj sa o vsetko, co a ako vychystaju, nech sa neciti ohhrdnuta. Tak isto po ich svadbe ta chodte a zblahozelajte im, zaujimajte sa o fotky, video, zazitky. Aspon tak to s nimi prezite.
Pripadne ak by si velmi chcela na dobrych vztahoch pracovat, mozes povedat, ze spravite nejaku after party hoci aj u vas, hoc aj date spravit tortu len pre nich, aby ste si ich uctili, za to ze nemozete prist, nejaku minioslavu, kde vam budu len o svojej svadbe rozpravat a fotky ukazovat...
Neviem, mozno sa da este nieco ine vymysliet.
Zalezi naozaj ci to vnimas ako naschval, alebo posledny krat si sama v sebe das ultimatum a povies si, ze naozaj to bolo len nedorozumenie.
Pomoct ti pochopit to moze obratenie perspektivy. Predstavit si, ze si v kozi toho druheho - svagrinej, co by si prezivala a ako by si sa chovala? Zrejme by si prezivala velke sklamanie, ze vlastny brat ti na svadbu nepride, a mozno aj by si nebola schopna priznat si, ze sum v informaciach bol sposobeny tebou. Sklamanie moze byt vyjadrene hnevom na vsetkych a vsetko, utokom... ano, to uz v poriadku nie je. Ale ta prvotna emocia podla mna je sklamanie.
Potom si predstav, co je vhodne, ake spravanie, voci cloveku, ktory preziva velke sklamanie. Nevie to naviac vyjadrit inak ako hnevom. Mne je ho luto. A aby som mu pomohla, skusim spravit nieco, aby sklamany nebol. Bohuzial ine ako navrhnut stretnutie a oslavu v inom case ako je svadba sa neda. Ale je to preukazanie dobrej vole, hladanie riesenia, nie odmietnutie, nie obvinovanie, nie hrotenie...
Neviem, ci si schopna sebareflexie, ale v skutocnosti tvoja reakcia je velmmi podobna reakcii tvojej svagrinej - si sklamana a hnevas sa. Chces hned rucat mosty. Co tiez nie je uplne riesenie dospeleho cloveka. Dospely clovek ked emocia prehrmi ponuka riesenia, aby sa situacia vyriesila nejako nebolestivo a v prospech oboch.
Strasne analyzujes a krenkujes sa pre ničo takéto.
Slusne sa ospravedlnit:
"Velmi nas mrzi, ze nemozeme prist, ale vtedy a vtedy sme na svadbe toho a toho. Je nam to luto, ale budeme na vas upenlivo mysliet a tesime sa s vami. Lubime vas."
A VEC VYBAVENA
Pride negativna reakcia?
OK, kazdy ma pravo reagovat ako chce.
Ty nie si zodpovedna za pocity inych ludi
@kat15 ja by som to mozno otocila a povedala ze je jasne ze vas na svadbe nechceli ked dali termin presne vtedy ked ma tvoj brat. A ze to mala povedat hned ze vas tam nechce a nerobit taketo manevre ze vam povie termin pred prazdninami a nakoniec da termin na konci prazdnin, a este by som sa aj urazila 😁 .. najlepsia obrana je utok.
@zmrzlinka2021 Nie, nie je vec vybavená. Veď už som to tu písala dvakrát. Nejde o to, kam pôjde konkrétne autorka. Nejde tu len o ňu. Keby išlo, bolo by to ľahké. Ale ona má muža. Veď si prečítaj, čo som písala dnes o 9:48, nechce sa mi to zase písať. Ty by si zobrala v pohode, že nepôjdeš vlastnej sestre na svadbu? Lebo švagrovi si sa sľúbila skôr? Neštvalo by ťa to?
@h2 No takto, to musi byt ich spolocne rozhodnutie. Proste sadnut si s manzelom a dohodnut sa. Vsetko zvazit, mozno zvazit " o ktorej svadbe sme vedeli skor" a hlavne byt jednotni.
Urcite ziadnetake ze jeden na jednu svadbu a druhy na druhu.
@kat15 ja by som išla tomu na svadbu kto by mi povedal pevný termín prvý. Keď nikto z nich neustúpi čo sa týka dátumu alebo ho nezmení tak bohužiaľ treba to riešiť takto
@komplikovana ďakujem za milé slová máš veru pravdu len človek sa niekedy ťažko zmiery s tým ze sa rodina takto chová no
@katkine_terapie je to tak lenže ja už sa poslednú dobu tým obedom vyhýbam úplne manžel ide na chvíľu a ja nejdem pretože keď sme na návšteve všetko sa točí okolo švagrinej a jej dieťaťa proste tam iba sedím nik sa so mnou nebaví a pre mňa je toto stratený čas sedieť na prdeli môžem aj doma pri TV a nie u nich.
Ja si neviem predstaviť ze zavolám návštevu a nevenujem sa jej vôbec.
Takže tak no a hneď ako neprídem začne celá rodina kde je prečo tu nie je atd pomaly zavolajú FBI a keď neprídeme na svadbu tak snáď vyhlásia celoštátne pátranie 😂
@katarinka89 veru ani ja nie ale oni sa tak chovajú aj k synovi proste a ešte tie dve bosorky ohovaraju každého a keď si to uvedomia napr tak to rýchlo prekrucaju ze to tak nemysleli
@katarinka89 mama môjho ex bola v tomto super vždy sa k nám stavila na kávu ozvala sa len tak nikde nás nenutila chodiť Atd
Bratovi by som isla. A hentie dve nech sa zduvaju kolko chcu.
@jumama áno to je pravda ze by takéto niečo mohlo byt alebo sa uskutočniť ale podla toho ako sa vyjadrovala nevyzerá ze by ona mala záujem o niečo také ani nám nič nezdeľuje co sa svadby týka ma nás v prdeli. Keby sa manžel medzi dverami nepýtal kedy to bude my to nevieme do teraz a pritom celá rodina to vie pomaly rok.
Ona nemá záujem o žiadny kontakt ona si myslí že je nad človek ktorému sa každý bude pchať do zadku ja som im všetko o svadbe zdelovala.... a delila sa o info oni nič...
@gabika0825 no tak keď sme to skúšali s jednou i druhou stranou môj brat sa veľmi hneval lebo sa prispôsobil jej s tým ze to dal na koniec prázdnin a ona si posunie termín o 4 mesiace.
Brat to nemôže presunúť lebo by sme celá rodina prišli o ubytovanie. Ona ubytovanie nemá pre ňu by to bolo jednoduché. Ale ona neustupi. Brat nám dal vedieť už začiatkom roka mame už aj oznámenie dávno
@h2 tak sestra a sestra je rozdiel. Keď sa niekto správa ako ješitné teľa, tak k tomu okolie pristupuje tiež inak ako keď sa správa ako dospelá vyzretá žena. Osobne by som šla na svadbu brata, a ak by manžel dať prednosť tiež môjmu bratovi, bola by som rada. Ale ak by sa rozhodol, že pôjde na svadbu sestre, rešpektovala by som to a nijak nekomentovala.
@kat15 tak by som šla na svadbu bratovi. Nech ide keď tak muž na svadbu jej .
Toto je situácia, kedy by bolo na čase, aby ste si aj vy s manzelom možno začali tiež dupať nozkou ako si dupe aj švagriná. Ona nie je nič viac ani nič menej ako vy. Hlavne sa vy s manzelom o tom bez emócií porozpravajte s kludom, ze je to síce rodina, ale aj oni musia mat hranice, čo si môžu dovoliť a čo už nie. Úcta musí byť vždy obojstranná, nielen ty k ním, aj oni k tebe. Zato, ze je to rodina, tak Vam teraz snáď nebudú tancovať na hlave. A nech sa urážajú, ofukuju, bolo by mi to úprimne jedno. Myslím, ze problémovým ľuďom už niekedy treba aj razne ukazat, ze sú problemoví a kedy dosť.
A čím ďalej čítam, tým viac si myslím, ze švagriná ten termín vybrala naschval. Nemohla sa k nemu nejak dopátrať? Dnes sa dávajú oznamy svadieb na internet, do novín, ze možno vás chcela dostať do úzkych a skúša ako sa zachováte. Ja osobne neznasam veci riešené na poslednú chvíľu alebo takéto vážne veci spomenuté len tak medzi rečou. A pozvánku od švagrinej vôbec máte či to bolo len tak ústne povedané, ze možno aj svadba bude v iný termín? Kúpte si s manzelom knihu o asertivite, pri tejto rodine ju budete potrebovať.
Za ďalšie, veď sa nič nestane, keď odmietnete. My sme tiež už asi 3 svadby odmietli, nedalo sa vtedy a nik sa neurážal. To je úplne normalna a bežná vec, ze na svadbu nie všetci prídu. Minule tu o tom bola téma, by si sa čudovala, koľko ľudí nemôže, ospravedlní sa a nejde, aj keď boli pozvaní. Veď to nie je povinnosť. Ani nie je zakon, ktorý by hovoril, ze tersz každý pozvaný sa musí tej svadby zúčastniť.
@kat15 veľmi dobre ťa chápem, toto by dostalo do kolien každého (aj keď sa tu všetky tvária ako hrdinky), ak by tvoj muž súhlasil, tak by ste mali ísť na svadbu tvojmu bratovi, ale to by chcelo dlhý a citlivý rozhovor s manželom, aby si vedela ako sa k tomu chce postaviť...viem, že je to jeho sestra, ale ako sa hovorí, "kto prv príde, ten skôr melie", a keďže sa jeho sestra, aj rodina k tomu takto postavila, tak by ste mali podľa najlepšieho vedomia a svedomia, kašľať na nich, odovzdať dar a blahoželanie dopredu, ospravedlniť sa, že nemôžete a hodiť to za hlavu.
Ja som si tiež pri plánovaní svadby užila svoje so svokrou a švagrom, lebo švagor nám už rok dopredu dal termíny, kedy so ženou nemôžu, lebo vtedy budú na svadbe jej kamarátke, bratrancovi z 3. kolena a ešte xy ďalším ľuďom, ktorí sú prednejší ako jediný brat, tak sme mali možnosť možno 6 víkendov medzi májom a septembrom a keď sa nám konečne podarilo nájsť termín, keď mohli na úrade aj v reštaurácii, aj jeho brat, aj môj brat (lebo môj brat 1 víkend nemohol), tak nám svokor povedal, že on má vtedy zaplatenú dovolenku, ale že nevadí, že on si to zariadi, lebo je to pre neho dôležité a svokra do mňa vyskočila, že prečo sme to nespravili, keď môj brat nemôže, tak som jej povedala, že nech sa na mňa nehnevá, ale my tu manevrujeme v rozmedzí 6 víkendov kvôli jej druhému synovi a ona mi povie, že to máme urobiť ten jediný, keď môj brat nemôže?, to už by bol pre mňa vrchol ....
@kat15 ak vas prvemu potvrdili ucast na svadbe tvojmu bratovi, tak chodte tam. Podla toho, co pises, tvoja svagrina asi ani nema zaujem, aby ste na jej svadbe boli. Mozno iba s tebou ma problem a dufa, ze pride na jej svadbu iba tvoj muz. Neviem…Kazdopadne ja by som urcite isla s manzelom ako par a isla by som na svadbu, kam ma prvi pozvali a kde ma chcu. Nakoniec na to doplati svagrina sama ze bude mat svadbu, kde jej brat nebude 🤷🏻♀️
@svetlonos ja s tebou nesuhlasim a ty nemusis so mnou. to je v poriadku.
@kat15 tieto malichernosti by som neriesila. ak tvoj muz co i len naznaci, ze chce ist na sestrinu svadbu bez toho, aby bral ohlad na to, co chces ty, mal by tam ist. a ty chod svojmu bratovi. V kontexte zivota je ubytovanie, co zaplati tvoj brat navyse miziva polozka a mozno sa da objednavka pozmenit.
nemusite sa mat radi, ale stale mozete vyjst v ustrety. rovnako by som po muzovi nechcela, aby nesiel na sestrinu svadbu. Ozaj iba v pripade, ak by tam vyslovene sam nechcel ist. To je moj nazor a nemusis s nim suhlasit.

@kat15 mam takú istú svokru a svagrine, len nechápem prečo a ako môžu byť ľudia takí, že keď vidia, že ich synovia sú s výberom spokojní a šťastní, prečo toto oni dokážu.....ešte som nato neprišla 🤷♀️