Švagriná chce, aby som im varila
Zažila som dnes trošku šok. Žijeme v dome, ktorý sme si postavili u svokrovcov na pozemku, rovnako manželov brat s manželkou. Keďže šlo o naozaj veľkú parcelu (+3500m), máme každý dosť miesta, svokra je mega úžasná žena. Všetko klapalo, až do dnes. Švagriná medzi sviatkami porodila prvé dieťatko, všetci sme sa tešili, aj sa tešíme. Sú mladí, šikovní, darí sa im. Dnes ale volala švagriná, či by sa mohla zastaviť. Ok, prečo nie. Prišla, prebrali sme zbežné omáčky, pozrela som bábätko, krásne rastie. Poznamenala som, že nech kludne sedí a pije kávu a ja idem variť. A bác. Švagrína spustila, že preto vlastne prišla, že pri dieťatku nič nestíha, že si myslela, že by som mohla variť aj im, že to nechce zadarmo a ponúkla mi 100€ na mesiac. No skoro vypadlo kura z rúk. Že ona by si preto cez obed prišla, a keby nestíhala, tak švagor sa môže prísť najesť k nám a zas pôjde do práce a ona si teda príde neskôr, že by chcela aj weekendy, lebo toho má vyše hlavy.
No úprimne, máme s manželom tri deti, stíham aj variť aj prať aj upratať aj deti riešiť, ešte máme vonku zver, aj to riešim ja. Jedno dieťa v škole, druhé v škôlke, s tretím doma. Potom som si vravela, že hodiť do pekáča o dve kuracie stehná viac fakt nie je problém ale teda 100€ mesačne komplet obedy pre dve osoby mi prídu z lacného kraja. Za ďalšie niekedy varím na dva dni a aj na tri (guláš, perkelt...), tak to si neviem predstaviť a zas nemám v úmysle variť denne. Nepáči sa mi ani to, že by švagor jedol u nás. Mám ho rada, je fajn ale má to svoje hranice. Fakt je švagriná nie je nejaká výrazná "kuchárka" a viem, že švagor si moje jedlo chváli a aj ho rada ponúknem ale nie denne.
Povedala som, že nech sa nehnevá, že asi nie a, že by to bolo teda o dosť viac ako 100€, tak sa zdula, že na nej chcem zarábať a, že mäso a vajcia beriem zadarmo od svojich rodičov, že zelenina sa dopestuje tu, že kupuje sa akurát ryža a cestovina, čo nie je pravda. Kupuje sa všetko... aj mäso, lebo toľko ho moji rodiačia nemajú aby sme z toho žili. No skončilo to tak, že šla preč, že nemá čas a má veľa roboty a musí variť.
Čakám kým príde svokra z práce aby som s ňou dala reč. Ja tu nechcem robiť rozbroje ale toto sa mi zdá cez čiaru.
Máte niekto v rodine takto zdieľanú kuchyňu? Varíte tak? Ako to platíte?
Tak teraz ked si to vsetko napisala, mi jej je aj luto, mam kamarátku, ktorá si prešla poporodnou depresiou a nieje to sranda, baba šikovná, akčná zrazu nic…nebola schopna absolutne nicoho…takze treba ist na to s citom, ak si fakt toto prečíta nepridá jej to…ja by som to dala vymazať
Mne je jej tiež ľúto, ved ma mesiac po pôrode, hormóny rozhádzané, možno aj depresiu... A bohvie co chlap doma, či jej vôbec s niečím pomáha, podporí ju alebo iba požaduje full servis.
Nehovorím ze ísť jej tam hned upratovať, varit... Ale možno potrebuje trochu podpory.
Nuz ja ti poviem ako si to predstavovala, ze rano vstane tutumutu na dieta a zavesi na klinec, potom si pozre videjka, pripadne da nejake selficko ak si apomenie aj s dietatom a opat zavesi na klinec. Prepac ale vy ste asi fakt dobracky od kosti ze ste neposlali dpc ale ste s nou fakt debatili. Proste slecinka doteraz co jedla? Ked je taka nemozna ze nevie uvarit blbe kura a spagety, co sa robi samo co bude robit az bude treba kmitat skolka,praca domacnost. Jej muz co na to? Ako keby som toto urobila ja moj muz by sa prepadol od hanby pod zem. Nuz ci na dedine alebo v meste jest treba vsade.
Rovnako. Ako si teraz napisala je mi jej aj luto. Ona mozno len nespravne sformulovala to ze proste nevie sa s tym zzit.
Ty fungujes s troma detmi. Domacnost. Proste vsetko co pises. Ona to vidi aka si sikovna. Zabehnuta. A jej to proste nejde. Jasne ze bez babatka je zivot iny. A potrva kym si najde system. Rezim. Priority.
A hlavne. Paci sa mi ako o nej pekne pises. Celkovo o tejto situacii. Ze reagujes primerane aj na jej situaciu. Aj na nu samotnu. To teda ozaj 🔝👏🏼
@jana_eyre_2 ja to chápem... práve to prvé dieťa Ti obráti život na ruby najviac... každé ďalšie už sa v podstate len vezie. Ak bola zvyknutá byť na 100% upravená, chodiť s kamarátkami, tak toto pre ňu musí byť šok. Chápem... ale nepovažujem za riešenie, že ja jej budem denne variť, svokra denne kočíkovať atď.
@lujza123
@hilda08 aj mne je jej ľúto, ma malé krásne dieťatko, mala by byť v siedmom nebi a nie toto. Preto píšem, že s ňou o tom ešte budem komunikovať, príležitostne sa dá aj pomôcť aj kočíkovať aj variť ale nie na dennej báze a nie za takú cenu a nie na úkor práce mojich rodičov. To proste nepôjde. Musí sa naučiť fungovať sama. Skôr v tom jej môžem pomôcť. Prípadne tu boli návrhy, že naučiť ju nejaké recepty. To sa mi páči, môžem ju zavolať, že budeme variť spolu, bude mať spoločnosť a niečo sa naučí. Uvidím, k čomu sa zajtra dopracujeme.
@maryetta
Nech si objedna menixko kazdy den pre Seba a muza tj min 14e denne tj 420 mesacne len obed, takze ak si pani praje 500e zober stym ze Budu jest Co navarite...okolo zvierat rastlinbtreba aj behat tak si vsetko nacen pekne alebo jubpsoli do PCka, ze 100e😂😂ta padla z visne ci jahody, a ak ma psych problemy smer psychiatria.. A manzel nech sa tiez stara.. Cely zivot nemame pomoc rodicov, tiez somntrpela poporodnou depresiou, stovky km daleko od rodiny a po polroku do prace.. Nech sa madam vzchopi
by som jej pekne s kludom povedala ze ked nestiha tak radsej nebudem chodit k nim na navstevu aby som ju nezabava a aby stihala domacnost a navarit.s usmevo.. ze tam nemusim byt napriklad tak casto a ze casom si najde system a bude vsetko stihat tak ako aj ty si si nasla...ze aj vy ste to mali tažke na zaciatku.. a take tie omacky.. ze aj ine mamincky sa stazuju ze nestihaju ale postupne pisu ze sa to zlepsuje. :Dtakto by som z toho vykorculovala
Ja by som s ňou prešla zoznam nejakých rýchlych jedál, ktoré do hodiny navarí, niečo môže kúpiť aj hotové, niečo mrazené, veď za 2-3 mesiace sa jej ten režim s bábätkom ustálil, už si lepšie poradi. Keď má nejaké problémy poporodne, zle nálady a tak, to musí s Dr. riešiť. A jasné, jej muž by mal byť ten, ktorý jej je najväčšou oporou a pomocníkom teraz. Na nete je kopec receptov aj s videami, aj taký čo nevie variť, dokáže niečo vykuzlit, treba len chcieť.
Ja som sa dala na také varenie pre jedného mileho starkého. Ja jemu obed, on mne koruny slovenské. Až raz v lete 🌞🌞🌞dôjdem o 12 a dedo naaranzovany na lehátku holý a vták v pravom uhle.
Urazit sa mas pravo jedine ty. Hned by som jej vykricala, ci chce na tebe usetrit. 100 e by som brala iba za varenie, za suroviny by som brala navyse. Ak by sme to pocitalu v ramci menu v restikach co je cca 8 e tak na 20 pracovnych dni je to 160e.
Ps komentare som necitala
Zeny tu z nej urobili harpiu, a ona len nevie co si s ,,novym zivotom,, pocat....
Ja to chápem tiež, tiež som raz mala prvé dieťa.. 😉 a mala som aj popôrodnú depresiu.. ale práve preto že som videla aké to je náročné s jedným som si nemyslela že tie s viacerými deťmi to majú ľahšie.. a nemyslím že ďalšie deti sa len vezu, len žena má viac skúseností a menej sa boji...
Nikde ju nesudim, len píšem že mňa by to na tvojom mieste dosť nastvalo, čo predpokladám aj teba inak by si nezakladala diskusiu (samozrejme môžem sa mýliť).. a nenastvala by ma ani tak tá otázka o varení, ako skôr to, že sa na negatívnu odpoveď urazí a ešte povie že máš všetko zadarmo a chces na nej zarábať..
ale hej chápem že je spoločensky empatickejsie prejaviť pochopenie žene s prvým bábätkom ako prejaviť ho skúsenejšej mame..
Ako nestiha?ved zvacsa dieta furt spi.takze je iba leniva.kasli na nu
Ja chápem tu švagrinú. Je zúfalá . Ja som mala ťažký pôrod, stovky prebdených noci. Dieťa urevane s kolikami, totálny nespavec. Variť som nestíhala. Polievku som pila zo šálky. Prvé jedlo 15:30 ..proste brutál boli tie prvé mesiace . Od nikoho som nič nepýtala. Varila som ja, muž a moja mama, lebo videla,že hotová som. o dva mesiace som varila,zavarala uhorky , všetko sezónne. Dobre si urobila. Musí si poradiť sama. Všetky sme si tým prešli a stovka je málo aj za jedného.
Tá je poriadne slahnuta chúďa 🤦 v dnešnej dobe za 100€ obedy pre dvoch 🤣 A čo keby si aj chcela zarobiť?! Nie si predsa povinná im robiť slúžku, ešte ti mala aj navyše ponúknuť keď chcela niečo také od teba. Dobre si urobila, že si nesúhlasila, nemala sa na čo uraziť. Kašli na ňu.
@jana_eyre_2 to nebolo v žiadnom prípade proti Tebe ten komentár, viem ako si to myslela ❤
Podľa mňa žena, ktorá nezažila ten obrovský prechod z normálneho života na materský nemôže nikdy pochopiť, že ženy mávajú aj popôrodnú depresiu, stavy úzkosti, atď. Od švagrinej bol jej výstup maximálnou drzosťou, ale môžno by som sa bližšie pozrela, ako to ona prežíva. Nikto do Vašej rodiny nevidí, či je to len lenivosť alebo zúfalá prosba o pomoc.
@konikkon jasne, nie kazda je kucharka a miluje stat pri hrncoch. A aj chapem ze prve dieta otoci zivot hore nohami. Ale nepochopim ze niekto poziada o varenie pre jeho rodinu za taku smiesnu sumu a este sa zduje, ked nie je po jeho. Ved nestiha varit, tak si objednam zo skolskej jedalne alebo donasku alebo nech manzel vecer prinesie jedlo na druhy den. Je x moznosti ale chapem ze poziadat rodinu nech mi vari rovno pod nosom prakticky zadarmo je pohodlnejsie. Za mna je to vypocitavost a max lenivost.
Pomoct jej je fajn, urcite ak treba a mate na to priestor ale pozor nech si na to nezvykne a bude potom ocakavat pomoc nonstop, aj pri dalsom dietati. Musi sa naucit fungovat sama a ak bude stale presuvat povinnosti na inych, nikdy sa to nenauci.
Ten uvodny prispevok tu vyvolal vasne, ale po objasneni situacie mi je tej zeny tak trochu luto. To nic nemeni na tom, ze si tiez myslim, ze pozadovat toto po tebe je cez ciaru a urcite by som nesuhlasila a ta suma, to je fakt na smiech.. Kazdopadne ja ju vcelku chapem, ako sa citi, tiez ked som prisla z porodnice domov, som nevedela, kde je sever. Babatko narocne, vela plakalo, nespalo a vkuse viselo na prsniku a ja som tiez mala pocit, ze nic nestiham. Bola som aj vycerpana z porodu, stratila som vela krvi, vkuse sa mi hlava tocila, no proste des, na ktory ma nik nepripravil, tiez som si vravela, ze kua, kde su tie pocity stastia a euforie?? A mne nemal kto pomoct, rodina daleko, muz pracovne vytazeny na maximum, mne za cele sestonedelie prisla pomoct mama na 4 dni, inak nikto. Mala som dni, ze som nic nejedla, lebo som nebola v stave ani do obchodu ist a uz vobec nie varit.. Takze ozaj treba sa jej opytat, ze co je najvacsi problem pre nu, ci nevladze, ci si len nevie zorganizovat zivot, ci nevie, co ma varit, proste ozaj z nej dostat, ze kde je problem a s tym by som jej veru pomohla. Moj muz ked videl, ze to proste sama nedavam, ked on je 3 tyzdne vkuse prec, tak mi zariadil aspon to, ze kamarat mi chodil na nakup, mne to velmi pomohlo, aj takato "malickost". Takze mozno aj ona potrebuje len malu pomoc a hned bude vidiet veci v inom svetle. A tiez sa mi paci, ako o nej pekne pises, aj ked ta vytocila.
svokra je jej matka? asi nie....nemoze jej prist pomoct vlastna matka?
autor - myslim, ze vacsina prvorodiciek je "paf" a vacsina z nas sa citila divne, ked sme porodili prve dieta, najma ked je mlada, ja stále hovorim, ze v porodniciach by mal byt aj psycholog k dispozicii, ci nejaku dobu po, clovek moze mat pocity za ktore sa moze hanbit, nevyzna sa v sebe, mozno az po pocity, ze chce zivot ten zivot predtym, ale tuto frustraciu samozrejme nemoze riesit tym, ze sa budu starat cudzi ludia
@moon321 davam ruku do ohna. Ze moje deti takmer vobec nespali. Teda hlavne ten prvy neviem ci prvy pol rok alebo rok. Spaval 40min denne. Aj to len na rukach.
Ja som bola fakt uplne zhrozena ked kamosky svoje deti po 3-5hodinach budili. Lebo moj absolutne spat nechcel.
Druha? Aj ked spala. Uspavat som ju musela za kazdym. Aj ked spala nemohla som ani len dverami pohnut uz bola hore.
To bolo ine zufalstvo ked som rada ze spi ale?! Co z toho ked aj tak nic nespravim lebo bude hned hore?
Co je lepsie? Nechat ju revat? Nech ani nespi?
Kto nezazil ozaj tazko pochopit. Obzvlast u takej novopecenej mamicky ktora bola zvyknuta na nieco ine.
Ty si veľmi dobrý človek podľa komentárov, ktoré dávaš…mnohé by sme švagrinu ži sna rýchlo prebrali, a v konečnom dôsledku môže mat naozaj poporodnu depresiu. Veľa trpezlivosti a snaž sa oddychovať aj Ty!
Všetkým Vám ďakujem za odpovede. Uvedomujem si aj ja, že to má ťažke a to čo sa u mňa udialo bolo asi také malé zrútenie, aj u svokry, keď sme sedeli, tak vlastne tvrdila, že očakávala v podstate spoločnú starostlivosť o dieťa aj domácnosť. Varenie, denné kočíkovanie, varovky a podobne. Švaginá nekojí, bola z toho na nervy (nehodnotím, nekomentujem, jej osobná vec), takže s týmto problém nemá švagor robí v dedine a je v celku pohoďák, cez weekend ho vidím s kočikom v priľahlom lesíku.
Určite potrebuje pomoc ale nemyslím si, že jej pomôže, keď budeme robiť všetko za ňu. Už som jej volala, že si myslím, že problém bude niekde inde a budem rada ak ráno príde na raňajky a preberieme to. Myslím, že ju to celé aj mrzelo. Tak snáď k niečomu dospejeme.
Žijeme tu v klude a pohode. Svokrovci sú fantastickí ľudia, v podstate nemám pocit "spoločného bývania", robíme si čo chceme na "našom", oni si robia u seba, keď treba si pomôžeme ale nie sú tu žiadne "vojny".
Ja som na ňu ani nebola nahnevaná, skôr to bol celé šok a nevedela som čo s tým. Niektoré ste sa pýtali, čo s tým má svokra. V podstate máte pravdu, že asi nič ale trošku som sa zľakla, že sa jej pôjde vyžalovať švagriná a nakoniec budem ja za zlú. Na druhú stranu, považujem za dobré, že to svorka vie, vie, že na ňu musíme dávať viac pozor a pomôcť jej sa zabehnúť v materstve. Netreba do toho ťahať mužov, vyriešime si to samé a aj ona bude sebavedomejšia, keď to zvládne, určite sa pred manželom bude cítiť lepšie.
Možno mala teraz pocit, že ja mám pohodu, jedlo zadarmo, že mám veget, nemáme hypotéku (oni áno), že si ideme na výlet, ona je už viac ako mesiac zavretá doma, čo je oproti jej predošlému spôsobu života celá večnosť. Prípadne, že som šťastná a spokojná aj v záhrade s motykou. Proste to nedala.
Nápis ako dopadol obed snou.

😂 viem si predstaviť ako to muselo nasrať, ale mne je strašné vtipné keď si žena s jedným zdravým bábätkom myslí že to má najťažšie na svete a nič nestíha.. nie žeby to nemohla tak pociťovať, avšak povedať to takto žene s troma deťmi ⚡⚡⚡😂 mňa by roztrhalo od jedu kebyze sa má to spýta.. a ona sa ešte urazí...