Švagriná chce, aby som im varila
Zažila som dnes trošku šok. Žijeme v dome, ktorý sme si postavili u svokrovcov na pozemku, rovnako manželov brat s manželkou. Keďže šlo o naozaj veľkú parcelu (+3500m), máme každý dosť miesta, svokra je mega úžasná žena. Všetko klapalo, až do dnes. Švagriná medzi sviatkami porodila prvé dieťatko, všetci sme sa tešili, aj sa tešíme. Sú mladí, šikovní, darí sa im. Dnes ale volala švagriná, či by sa mohla zastaviť. Ok, prečo nie. Prišla, prebrali sme zbežné omáčky, pozrela som bábätko, krásne rastie. Poznamenala som, že nech kludne sedí a pije kávu a ja idem variť. A bác. Švagrína spustila, že preto vlastne prišla, že pri dieťatku nič nestíha, že si myslela, že by som mohla variť aj im, že to nechce zadarmo a ponúkla mi 100€ na mesiac. No skoro vypadlo kura z rúk. Že ona by si preto cez obed prišla, a keby nestíhala, tak švagor sa môže prísť najesť k nám a zas pôjde do práce a ona si teda príde neskôr, že by chcela aj weekendy, lebo toho má vyše hlavy.
No úprimne, máme s manželom tri deti, stíham aj variť aj prať aj upratať aj deti riešiť, ešte máme vonku zver, aj to riešim ja. Jedno dieťa v škole, druhé v škôlke, s tretím doma. Potom som si vravela, že hodiť do pekáča o dve kuracie stehná viac fakt nie je problém ale teda 100€ mesačne komplet obedy pre dve osoby mi prídu z lacného kraja. Za ďalšie niekedy varím na dva dni a aj na tri (guláš, perkelt...), tak to si neviem predstaviť a zas nemám v úmysle variť denne. Nepáči sa mi ani to, že by švagor jedol u nás. Mám ho rada, je fajn ale má to svoje hranice. Fakt je švagriná nie je nejaká výrazná "kuchárka" a viem, že švagor si moje jedlo chváli a aj ho rada ponúknem ale nie denne.
Povedala som, že nech sa nehnevá, že asi nie a, že by to bolo teda o dosť viac ako 100€, tak sa zdula, že na nej chcem zarábať a, že mäso a vajcia beriem zadarmo od svojich rodičov, že zelenina sa dopestuje tu, že kupuje sa akurát ryža a cestovina, čo nie je pravda. Kupuje sa všetko... aj mäso, lebo toľko ho moji rodiačia nemajú aby sme z toho žili. No skončilo to tak, že šla preč, že nemá čas a má veľa roboty a musí variť.
Čakám kým príde svokra z práce aby som s ňou dala reč. Ja tu nechcem robiť rozbroje ale toto sa mi zdá cez čiaru.
Máte niekto v rodine takto zdieľanú kuchyňu? Varíte tak? Ako to platíte?
@konikkon no ved ako to uz byva, syty hladnemu neveri. Kto nezazil, nepochopi.. Len preto, ze niekomu decko spalo prvy mesiac 20 hodin denne a dotycna sa v podstate nudila, tak akosi automaticky si mysli, ze kazda to tak ma. Mne sa cudovala kamoska, ze chodim s vyplazenym jazykom, nic nestiham a "stazujem" sa. Ale akosi jej nedoslo, ze jej kazdy den beru decko o 16-tej rodicia, kocikuju, okupu, daju spat a ona ma cas pre seba.. A uz ani nevravim, ze navarene, nakupene, proste full servis.. Mne v zivote nikto decko nekocikoval, nemal kto, rodina daleko.. Tu casto zeny nechapu, ze realita inych ludi moze byt ina..
Wau, ale ste sa tu pekne do nej obuli. Normalne kukam.
Same dokonale mamicky, gazdinne ala “mam 10deti, dvor, zahradu a vsetko zvladam sama” hrdinky. Alebo “musela som si to obsrat sama, nech si to aj obsere ona”.
Smutne
@hederamonstera Joj ale ty by si jej za tych 100 eur varila? Denne, pre nu aj jej muza? Sak to je urazka... kazda sme nejako zacinali a sme sa naucili... urcite si vypomozu, dohodnu sa, sak su v jednom dvore. Tu sa autorka pytala v podstate, ci to je cez ciaru a ci niekto ma skusenost. No skusenost tohto druhu veru nikto nema
@hederamonstera
ale kdeze. Pani bola zvyknuta zit len pre seba a to jej vadi. Ja doprajem inym s radostou co nemam. Tesim sa s nimi a neberiem to tak - ja som chcela/ musela fungovat bez pomoci, tak nech si to “ vyzeru aj ine. To vobec nie. Ale z autorkinych prispevkov mi vyznieva skor, ze svagrina si stale predstavuje pohodlny zivot aj s dietatom. Ved rodina sa postara. Ona to tak mala v hlave od zaciatku nastavene, bez opytania sa!
A nie som zdaleka dokonala gazdina, ani omylom. Uz som pisala, kamoska poporodnu depresiu mala ale ani ju nenapadlo byt takto neslusna. Bola vdacna za pomoc od svokry, bez veskerej drzosti a dozadovania sa. Sama vsak o pomoc neziadala, ani ju to nenapadlo- uz vobec nie autorkinym tonom.
A chapem matky, ktorym deti fakt nespia, to vobec nechcem podhodnocovat.
@konikkon to nie su supermamicky ale normalne zdrave zeny, ked niekto na materskej nezvlada dieta, ako chce potom chodit do prace a zvadat pri tom 2-3 mensie deti?potom sa necuduj zamestnavatelom, ktori nechcu zamestnat matky, ked si citaju prispevky takych neschopacok?ked vyplakava pri 1 babetku, co bude realne v zivote akoze stihat????
@hederamonstera smutne je ze sucitis so zenou ktora ma jedno babetko ale zena s tromi detmi a zahradou ze ma nalozene, to uz je ok, vsak?ved ked to zvlada, tak jej este nalozme.takto presne to funguje velakrat aj v praci.niekto je sikovny a zvlada vela, niekto sedi ako pu..ca a vystenava kolko ma toho vela.hadaj, komu sef nalozi?
Och, ako keby ste vsetky zabudli ake su zaciatky tazke.
Nehovorim, ze to ma autorka robit za 100ku ani dennodenne. Autorka je uz zabehnuta s tromi detmi, bavi ju varenie aj zahrada. Co to je prihodit trochu viac surovin k tomu vareniu, ktore aj tak robi? Stacilo normalne komunikovat so svagrinou, vysvetlit, ze 100eur je malo alebo to nebude pravidelne alebo inak NA ZACIATKU pomoze. Tu ani nejde o to, ze svagrina nema cas ale nema energiu. Moje tri prve mesiace boli masaker, teraz uz som aj ja zabehnuta a pretoze si to cerstvo pamatam, bola by som ochotna pomoct kazdej zene na zaciatku cesty materstva. Aj zadarmo.
@basska_b
@svetlonos
@nenne9
Inak ženy, ja som vždy chcela variť ešte pre niekoho okrem nás. Mňa veľmi baví varenie, a viac keď sa zje všetko a strávnikom chuti.mam z toho dobry pocit. Poznám u nás skorobezdomovca, tomu občas dám jedlo, alebo som si vravela, že susedom keď už nebudú môcť (ale oni tu majú svoje deti) . Je to trocha iné, ale ak by bol stravnik vďačný, a nehundral kľudne mu z nášho dám. Teraz je u nás už dva mesiace dcerin priateľ Američan, nechutí mu všetko síce, nemá rád polievky, ale rezňov zje aj 10. A je nás teraz 6. Je to náročné na nákupy, 100€ sa dá kľudne vykomunikovať, ale denne dlhodobo by som no neviem. Museli by sa prispôsobiť. A poznám veľa rodín, čo susedia si navzájom varia. U nás varila starkému dlho susedka, keď starká umrela, v hrnčeku mu nosila. A nikdy nehundral. Ale sú muži, ľudia, čo hundru na všetko. Mam takú susedu. Hento ona neje, kačku by nezjedla, guláš by nezjedla. A to teda tiež chodím do práce, vyrábam korbace, máme veľkú záhradu, a veľa zvierat. Ale varím rada. Dcéra má v pondelok 24, pamätám tie zaciatky keď sa narodila. Bolo to fakt ťažké. Mne vtedy pomáhala mama. Tretia dcéra sa nám narodila pred 7 rokmi, s nou mi pomáhal manžel. Dokonale sa vie postarať. Keď je žena na všetko sama je to ťažké. A nie sme stroje.
@hederamonstera
ahoj, pamät mi sluzi velmi dobre a ako som pisala, bola unavena, vycerpana aj frustrovana - maly nechcel tahat pri kojeni. Nevedela som ci sa radsej najest alebo si s nim pospat, odsavacka kazde dve hodiny, oliky, ked spal 3/4 casu som musela lezat s nim, budil sa.
Nikdy by som vsak nemala drzost svagrinej, este aby jej vykricala, ze ma maso zafarmo od rodicov. Uz som pisala - to je okrem frustracie & vo ako pisrs, maximal a drzost! Ved ona bola nastabena od zaciatku na pomoc svagrinej a svokry, pritom ona svagrinej s 3 detmi nikdy pomoc neponukla.
Tak závidí aj od toho, ako o to požiadala. Lebo je veľký rozdiel, keď prídem a slušne poprosím, vieš, Katka,nová situácia, som neskúsena, nejde mi to celkom, budeš taka dobra a čas od času mi navaris niečo? To je absolútne v poriadku a určite by nikto pomoc neodmietol.
Ale keď spustím tónom, tak ja som porodila prvé dieťa, takže tetaz všetci padnite na zadok,len ja nestíham, dám ti 100 eur na mesiac, chcem každý deň teply obed a manžel príde jest k tebe, a veď mäso ti dávajú rodičia ....
To je úplne niečo iné a nas...štvalo by to každého a pomoc by som odmietla už len z princípu pri takom "požiadaní"
Ja mám 4 deti.Ztoho 4 mesačné dvojičky.Skoro celý deň som na nich sama už od začiatku.Nemala som nikoho kto by mi prišiel navariť,pomáhať.Prvé dva týždňe bol snami doma manžel ale potom už musel do roboty.Ak nestíhám navariť tak objednám ,nič zlé na tom nevidím.Deti jedia v škole a manžel chodí domov na obed.Ked stíhnem navarím ak nie tak donáška do polhodiny je tu s obedom.
A 100 eur dnes nestačí ani na školské obedy pre naše staršie dve deti.
Ak by chcela švagrina tak by určite stíhla navariť.Veď sú jedlá ktoré šupne do rúri a uvary,upečie sa raz-dva ,vývar tiež má na pár dni.
Nejdem riešiť tému, je to toho k tomu dosť. Ja len že, máte veľmi pekné vzťahy, super komunikáciu a celé to máte dobre nastavené. Držím palce, aby to švagriná s tvojou a svokrinou pomocou zvládla!
@evamarek77 to skôr si urobiť svoj režim, počas tehotenstva pozorovať čo a ako , nie sa teraz čudovať že nežije vo filme kde jej bude celá rodina kocikovať, či robiť jej gazdinú
Prepáč, no očividne tvojej svagrinej mlieko udrelo na mozog... Svokru do toho neťahaj
Navrhla by som kpromis. Počas šestonedelia by som jej ponukla 2x týždenne, kým si nezvykne a neusporiada čas. A inokedy len vo vynimocných prípadoch. Keď sme maľovali kuchyňu, švagriná nám poslala sama od seba guláš 🙂
No, priznám sa, niektoré príspevky naložili autorke pekne, ale k veci, áno, niektoré deti sú "dobrucké" a stihneme všetko, niektoré sa pokúšajú svoje mamy priviesť do blazninca😀, ale povedať niekomu ze navar mi pre dvoch za100 e mesacne každý deň, a môj muž bde k tebe chodiť na obed, a cena je ok lebo máš potraviny od rodičov a zo záhrady? Tu už nejde o pomoc ale o drzosť. Autorka, zareagovala si v prvom momente dobre. Len by som rada vedela ako bude švagriná prezentovať tento vás rozhovor svokre😀
@eva8 😀 tak máte dobre vzťahy, ale nezaukolovala si ju
Mozes pomoct v ramci moznosti ale odtal potal. Na dobre sa lahko zvyka a v pripade ze by sa ti uz nedalo vyvarat a musela by si to zrusit, nemuselo by sa to stretnut s pochopenim a uz by sa jej do toho dostavalo tazsie.
Mna skor udivuju zeny ktore porodia s tym ze ved idu mi teraz vsetci pomahat typu, kazdy nieco a ja nic.. akoze preco. Pokial je zdrava a schopna tak ako preco.. nepoviem ked treba, je super vedie ze sa mozem na niekoho obratit ale ocakavat ze sa mi bude niekto starat o vsetko je naivne a drze..
Inak skôr si myslím, že možno problém bude predstava, umyť seba obliecť seba, nachystať bábätko, vyštartovať do obchodu, autom/ peši, to je fuk, nakúpiť a potom rýchlo domov, vyzliekať kŕmiť variť atď. Lebo varenie nie je len varenie, je to nákup, príprava atď. Keď celú noc nespia, mamka je rozbitá, predstava, že sa musí umyť, dáko sa upraviť, nasukat dieťa do fusaku atď.. (už vtedy ma žena dosť) Tak radšej nebude variť. Možno by jej pomohli nákupy, na začiatok, mozno kúpiť kura, ísť k nej aha nakorenim osolim, dám do rúry, 2x ho pozri podlej a vypni a máš obed. K tomu ryžu do rúry, za 40 min vyber je hotová. Možno ak by si jej pomohla @autorka naplánovať na celý týždeň varenie, spíšete co jej treba nakúpiť, a bud jej manžel alebo vy pomohli nakúpiť, vedela by presne co ma variť. Ak by nevedela ano ukážem, poradím. Určite by to pre ňu bola na začiatok veľká pomoc. Časom sa to sama nauci organizovať.
Fascinuje ma ako niektore zeny su po porode v soku lebo tatkto si materstvo nepredstavovali. A ako ho si ho teda predstavuju, ze sa im o dieta a teple jedlo postara nieko iny a ona si s vylozenymi nozickami preklika instagram a storicka? Pre mna su to hlupe sliepky, ktore radsej dieta mat nemali. Tiez som bola prvorodicka ale ja som ratala so vsetkym co k materstvu patri. Budem uprimna, ja som sa na materskej nudila a to som aj obed varila aj s dietatom na 2 hodinove prechadzky chodila. Toto naozaj nepochopim ako sa pri novorodencoci neda stihat.
@hederamonstera no podľa príspevku jej povedala ze suma je podhodnotena, a odpoveď bola aká bola, ja by som tiež po takej argumentácii nevarila, lebo toto je očividne vychcanost, a hodiť do hrnca trochu viac surovín možno je to jednoduché, ale byť na spagate, kedy príde švagor na obed, tiež nič moc.
@1fifinka1 dobre, varenie nie je iba v kuchyni ako hovoríš, ale do obchodu nemusí chodiť každý deň, a nemusi každý deň variť, moja mladšia dcéra bola náročné uplakane babo, a padala som na nos, a často sme mali pečene kura s ryzou😀 alebo cestoviny s omáčkou, je to o plánovaní a organizácií, a okrem toho, keď ma chlap robotu ze stihne prísť domov na obed, tak by mohol raz dvakrát v týždni uvariť, večer saoizrejme.
@som_realistka súhlasím a o tom píšem. O plánovaní. Treba jej s tým asi pomôcť.
Švagriná musela byť na dne, keď nabrala odvahu prosiť o pomoc. Chápem ju. Svokra by tiež mohla sem-tam navariť. Zo začiatku sa dá pomôcť každej mamke, prvorodička sa môže cítiť neschopná. Kto vie, či jej manžel jej neohundral jedlo a neporovnal so švagrinou "odvedla". Chce to odvahu prísť s takou prosbou. Sadnite si 3 baby - svokra, švagriná a ty a nájdite riešenie.

@1fifinka1 presne. Každý deň tu čítam príspevky frustrovaných žien, ktoré nič nestíhajú, nemajú čas na seba, domácnosť hore nohami, sťažujú sa na svojích chlapov. A tu v tejto téme na 5 stranách prispieva sama gazdinka a mama superhrdinka, čo všetko zvládne ľavou zadnou. 😂 Som rada, že máme na Slovensku toľko šikovných mamičiek 👌👍