icon

Švagriná chce, aby som im varila

27. jan 2023

Zažila som dnes trošku šok. Žijeme v dome, ktorý sme si postavili u svokrovcov na pozemku, rovnako manželov brat s manželkou. Keďže šlo o naozaj veľkú parcelu (+3500m), máme každý dosť miesta, svokra je mega úžasná žena. Všetko klapalo, až do dnes. Švagriná medzi sviatkami porodila prvé dieťatko, všetci sme sa tešili, aj sa tešíme. Sú mladí, šikovní, darí sa im. Dnes ale volala švagriná, či by sa mohla zastaviť. Ok, prečo nie. Prišla, prebrali sme zbežné omáčky, pozrela som bábätko, krásne rastie. Poznamenala som, že nech kludne sedí a pije kávu a ja idem variť. A bác. Švagrína spustila, že preto vlastne prišla, že pri dieťatku nič nestíha, že si myslela, že by som mohla variť aj im, že to nechce zadarmo a ponúkla mi 100€ na mesiac. No skoro vypadlo kura z rúk. Že ona by si preto cez obed prišla, a keby nestíhala, tak švagor sa môže prísť najesť k nám a zas pôjde do práce a ona si teda príde neskôr, že by chcela aj weekendy, lebo toho má vyše hlavy.
No úprimne, máme s manželom tri deti, stíham aj variť aj prať aj upratať aj deti riešiť, ešte máme vonku zver, aj to riešim ja. Jedno dieťa v škole, druhé v škôlke, s tretím doma. Potom som si vravela, že hodiť do pekáča o dve kuracie stehná viac fakt nie je problém ale teda 100€ mesačne komplet obedy pre dve osoby mi prídu z lacného kraja. Za ďalšie niekedy varím na dva dni a aj na tri (guláš, perkelt...), tak to si neviem predstaviť a zas nemám v úmysle variť denne. Nepáči sa mi ani to, že by švagor jedol u nás. Mám ho rada, je fajn ale má to svoje hranice. Fakt je švagriná nie je nejaká výrazná "kuchárka" a viem, že švagor si moje jedlo chváli a aj ho rada ponúknem ale nie denne.
Povedala som, že nech sa nehnevá, že asi nie a, že by to bolo teda o dosť viac ako 100€, tak sa zdula, že na nej chcem zarábať a, že mäso a vajcia beriem zadarmo od svojich rodičov, že zelenina sa dopestuje tu, že kupuje sa akurát ryža a cestovina, čo nie je pravda. Kupuje sa všetko... aj mäso, lebo toľko ho moji rodiačia nemajú aby sme z toho žili. No skončilo to tak, že šla preč, že nemá čas a má veľa roboty a musí variť.
Čakám kým príde svokra z práce aby som s ňou dala reč. Ja tu nechcem robiť rozbroje ale toto sa mi zdá cez čiaru.
Máte niekto v rodine takto zdieľanú kuchyňu? Varíte tak? Ako to platíte?

simsalabim
28. jan 2023

@0kristina0 no tento tvoj nazor "ako sa pri novorodencovi neda stihat" len dokazuje to, ze nemas skusenost s narocnym dietatom. Su naozaj deti, pri ktorych sa stihat neda. To, ze tvoja skusenost je ina, neznamena, ze to tak je vzdy a stale. To je akoby si niekomu povedala, ze netusis, preco mu robia problem integraly, ved sa to da lavou zadnou. Len tolko som chcela...

xsuzannex
28. jan 2023

@simsalabim mas pravdu ale vsetko zavisi aj od povahy tej zeny. Moja prostredna bola mega narocna. Mala koliky, reflux, do 4 mesiacov som myslela ze ma odvezu ale o pomoc som nepoziadala lebo by som to nejako vnutorne brala ako moje zlyhanie ze som to nezvladla.. to nevravim ze to je spravne ale skratka su zeny co cakaju za sebou zastup pomoci, a su zeny co to chcu zvladnut same.. vsetko sa da, najdolezitejsi je dobry time management

loginexistuje
28. jan 2023

@simsalabim ale treba si uvedomit ze ona ako bezdetna svagrinej nepomahala
obcasna pomoc alebo odnesenue jedla je rozdiel od denneho varenia a prisposobovania sa
a ak uz ako svagrina doteraz nevarila a nenakupovala ze nevie ze jedlo pre dvoch na mesiac za 100 eur je nie ze utopia ale drzost

bettie
28. jan 2023

@eva8 prosba vyzera inak, toto prosba nebola. Svagrina si dopredu stanovila podmienky, ktore vyhovuju jej - sumu za obedy, maso a vajcia jej budu davat rodicia autorky zadarmo, jej muz sa bude stravovat u autorky. A mas pravdu, chcelo to odvahu toto navrhnut. Ale to asi nebola odvaha, ale maximalna drzost, kedze autorka ma sama 3 deti a hospodarstvo, ale to svagrinu urcite nezaujima, ci by to autorka zvladla.

autor
28. jan 2023

Dobré ráno. Tak sme si všetky tri sadli ráno ku káve a koláču. Teda najprv len ja a švagrinka. No ženy. Nevypadlo z nej dokopy nič, len si chudák poplakala. Ale aspoň to zo seba vypustila. Povedala, že ju to mrzí. Že ona nikdy poriadne domácnosť neriešila a teda nemá predstavu. Ďalší rozdiel je, že bola zvyknutá na obchod za rohom alebo po ceste z práce. Obed mala v práci a na večeru si kúpili niečo "suché". U nás je najbližší obchod dostupný len autom. Ja nakupujem v meste cca raz za týždeň. Niekdy sa zastaví manžel, keď treba niečo doplniť. Keď sa pridala svokra, tak jej povedala, že takto sa to síce nerieši ale, že chápe a berie na vedomie, že jej treba pomôcť ale pomoc bude mať iný rozmer.
1. Ako prvé ideme dnes na veľký zásobovací nákup. Ona nemá doma múku, ryžu.. kupuje len na to, čo ide aktuálne variť a to sa tu nedá. Takže ideme spolu vybaviť kuchyňu a špajzu všetkým čo treba, vrátane omáčok na cestoviny a rôznych "záchrán v časotiesni". Tu jednoznačne uvidí koľko to všetko stojí.
2. 3x do týždňa varíme spolu, svokra príde pomôcť s deťmi, keď budeme variť, aby sa mohla sústrediť na to čo robíme.
3. Dala som jej môj nosič aby mohla lepšie fungovať.
4. No a teda musíme ju naučiť fungovať a nájsť potešenie aj z iných činností ako je nakupovanie a fintenie sa, kávičky a podobne. Vraj jej chýba fitko, tak jej svokra navrhla, že ráno kým pôjde do práce, môže si ísť na pol hoďku zabehať (ale až po šestonedelí...), že jej dieťatko zatiaľ postráži. To sa jej celkom pozdávalo.
5. Ja som povedala, že toto je s veľkou pravdepodobnosťou popôrodná depresia a treba to riešiť aj s odborníkom, to sa jej veľmi nepáčilo ale povedala, že kontaktuje lekárku, tak uvidíme...

No celkovo z nej cítiť nespokojnosť ale podľa mňa to nepramení z našich návrhov ale z toho, že ona sama vie, že niečo musí zmeniť. Ona sa proste nezmierila s tým, že ten predošlí život je na čas preč a, že je to drina. Inak bábätko má pohodové, pekne spinká, je na UM, takže aj v noci je to relatívne ok, vraj 2x robí mliečko, ani pôrod nebol nejaký horor.

lopka1313
28. jan 2023

Autorka, len Ti chcem povedat, ze si uplne uzasna! Asertivna a vies, co nebudes robit, ale zaroven z tych dalsich odpovedi sa snazis najst riesenie, si chapava a pomahas. Mas moj obdiv a drzim palce, aby sa to so svagrinou zlepsilo a Vam nepribudli starosti 🙂

21anjelik19
28. jan 2023

Nech si objedná z reštaurácie alebo v školskej jedálni nech si zahlási obedy

loginexistuje
28. jan 2023

fakt mas moj obdiv ako ste to poriesili

jej by to varenie tebou ani nepomohlo aj keby dala realnu sumu a vie pokombinovat ja by som jej mozno aj odporucila brat niekde zo skolskej jedalne alebo tak
ale v prvom rade je naj yssi cas naucit sa varit pre nu

eva8
28. jan 2023

Ste výborné!!! ♥️♥️♥️🍀🍀🍀

eeffka
28. jan 2023

Stale nerozumiem kde je jej muz a ako zili doposial, ved si pisala ze su tam 5rokov. 5rokov nemala v spajzi nic? Minimalne 2r bola korona co naucila aj mna ako mestsku panicku s 10deka muky si nakupovat do zasoby aspon malej.

simsalabim
28. jan 2023

@loginexistuje @xsuzannex ved ja s vami suhlasim, aj som sa podobne vyjadrila v tejto diskusii uz vcera. Je to uplna nehoraznost od svagrinej. Ja som dnes rano reagovala vylucne a iba na to, co napisala @0kristina0. Ak ma niekto skusenost iba s dobruckymi, alebo, dajme tomu "normalnymi" babatkami, tak si naozaj nevie predstavit, ake to je s narocnym babatkom. Ja tu svagrinu vobec neobhajujem, ani netusim, ake dieta ma a celkove mi jej poziadavka pride sialena. Ja som reagovala iba na to, co @0kristina0 napisala - "ze nechape, ako sa pri novorodencovi neda stihat".

bettie
28. jan 2023

@autor jej muz je pracovne vytazeny 24/7, nevedia varit ani jeden? Moj 16 rocny syn najde recept na nete a uvari a aj je to chutne. Ona nema ziadnu rodinu okrem vas? Nevarili ani cez vikendy? Cele to je nejake cudne 🤔

blontimka
28. jan 2023

@andreakotesova a čo chces? Aby som ťa pochválila? To, že ty nemáš pomoc neznamená, že si iné ženy nemôžu medzi sebou pomôcť

mirco50
Odpoveď bola odstránená
andreakotesova
28. jan 2023

@blontimka presne to chcem 🤣 keď som chcela jesť, musela som si v bolestiach navariť, alebo objednať.

letfenixa
28. jan 2023

Tiež chápem svagrinu, že je v šoku, ako jej dieťa prevrátilo život. Ale nechápem jej ponuku 100€ na odstravovanie 2 dospelých, že vypočíta autorke mäso atď od jej rodičov, do toho ju nič. Plus ona mala nejaké predstavy o kocikovani, pričom sama nekocikovala synovcov/netere !? To je drzé. A obedy si môže brať odniekiaľ, ja som tak mala zo školskej jedálne.
Aha, tak @autorka pridala nový komentár, ste aj so svokrou super, že ste jej navrhli pomoc!

ingush616
28. jan 2023

Podľa mna keď im to povieš na rovinu a normalne, nič sa nedeje mali by to pochopiť. Nemajú sa preco uraziť. Tak nech si objednáva obedy denne inde.

elia9
28. jan 2023

Autorka, ja len že si SUPER a zaslúžiš si aj spolu so svokrou obdiv.. ponúkli ste jej krásnu, až luxusnú pomoc by som povedala..držím palce, aby sa švagriná pozbierala, využila pomocnú ruku a časom sa určite naučí aj ona (ak bude chcieť) tak ako sa naučila každá jedna z nás..

zuzka102
28. jan 2023

@autorka Wow, tak poriesili ste to skvelo, je už len na svagrinej comu bude ochotná sa priučiť. Mňa ale zaujíma, pisala si pár krát, že je dosť mladá a aj preto je taka, koľko ma teda rokov prosím ta? A ako s muzom fungovali tých 5 r. doteraz? Ani cez víkendy nevarili?

autor
28. jan 2023

@eeffka oni sú tu 5 rokov ale držali ešte podnájom v meste, cez týždeň boli viac tam, cez weekend viac tu a teda obedy mala v práci, večeru si dali studenú. Cez weekend neviem, či mala nakúpené alebo ako. Chodili jesť aj von, cez covid asi varila ale išla si na nákup a potom navarila, ja som toto neriešila ako to mali, viem, že chodili aj k jej rodičom. Zjavne to fungovalo. Švagor pracuje, nie je náročný, zje čo dostane na tanier, aspoň mi to tak pripadá. Venuje sa aj dieťatku, vidím ho, že kočíkuje. Nie denne ale kočíkuje. Čo robí alebo nerobí doma neviem, ja sa do týchto vecí nestarám, to by nerobilo dobrotu. Aj toto je napätá situácia a snažíme sa ju riešiť tak, aby boli všetci spokojní, nechceme žiadne hádky, ani rozbroje. To už si musia vykomunikovať oni, ja riešim len potiaľ, pokiaľ sa ma to týka.

eeffka
28. jan 2023

Chapem, chodili na vidiek na chatu. Nuz ju dorazilo nielen dieta ale dedina bez vybavenia za rohom

loginexistuje
28. jan 2023

cize chodili vyjedat rodicov aj takze naozaj nema realnu predstavu

hederamonstera
28. jan 2023

Autorka, si uzasna♥️ bodaj by vsetky prvorodicky mali takuto osobku pri sebe♥️

0kristina0
28. jan 2023

@simsalabim uplne mi staci posledna autorkina odpoved, ktora hovori za vsetko, tymto debatu s tebou ukoncujem

0kristina0
28. jan 2023

@simsalabim a este jedna a posledna vec k tebe, ty nemas ani potuchu ako narocne dieta som mala

aurora33
28. jan 2023

Autorka vyriešili ste to super, ale aj tak som zhrozená, ake môžu byt niektoré ženy neschopné.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
akvi
28. jan 2023

Autorka - ja ti ďakujem za tvoju švagrinú, že ju neodsudzujes, ako mnohé ženy tu, až som zhrozená z toho. To, že sa nám nepáči, ako to niekto má, to neznamená, že ho treba odsúdiť. Ty si zrelá osoba, čo si vie strážit svoju hranicu a zároveň byť aj empatická a aj so svokrou ste to vyriešili úžasne, dnes sa to len tak nevidí, čo dokazuje aj táto diskusia.

simsalabim
28. jan 2023

@0kristina0 ach, ty si sa dnes asi zle vyspala, ze ta jeden nevinny komentar na tvoju vetu, ze “nechapes, ako sa pri novorodencovi neda stihat”, takto vytocil. Nebol nijako mieneny ako utok na tvoju osobu, hoci ty to tak z nejakeho dovodu beries. Nechapem a zasnem 🤷‍♀️ Ved to bolo ciste mienene, ze nikoho nesud, kym nejdes v jeho topankach.

1mata
28. jan 2023

To je truba 🙂
Za 100€ mesacne ich pozvi akurat tak na ranajky
To sa teda mala preco zdut