icon

Švagriná chce, aby som im varila

27. jan 2023

Zažila som dnes trošku šok. Žijeme v dome, ktorý sme si postavili u svokrovcov na pozemku, rovnako manželov brat s manželkou. Keďže šlo o naozaj veľkú parcelu (+3500m), máme každý dosť miesta, svokra je mega úžasná žena. Všetko klapalo, až do dnes. Švagriná medzi sviatkami porodila prvé dieťatko, všetci sme sa tešili, aj sa tešíme. Sú mladí, šikovní, darí sa im. Dnes ale volala švagriná, či by sa mohla zastaviť. Ok, prečo nie. Prišla, prebrali sme zbežné omáčky, pozrela som bábätko, krásne rastie. Poznamenala som, že nech kludne sedí a pije kávu a ja idem variť. A bác. Švagrína spustila, že preto vlastne prišla, že pri dieťatku nič nestíha, že si myslela, že by som mohla variť aj im, že to nechce zadarmo a ponúkla mi 100€ na mesiac. No skoro vypadlo kura z rúk. Že ona by si preto cez obed prišla, a keby nestíhala, tak švagor sa môže prísť najesť k nám a zas pôjde do práce a ona si teda príde neskôr, že by chcela aj weekendy, lebo toho má vyše hlavy.
No úprimne, máme s manželom tri deti, stíham aj variť aj prať aj upratať aj deti riešiť, ešte máme vonku zver, aj to riešim ja. Jedno dieťa v škole, druhé v škôlke, s tretím doma. Potom som si vravela, že hodiť do pekáča o dve kuracie stehná viac fakt nie je problém ale teda 100€ mesačne komplet obedy pre dve osoby mi prídu z lacného kraja. Za ďalšie niekedy varím na dva dni a aj na tri (guláš, perkelt...), tak to si neviem predstaviť a zas nemám v úmysle variť denne. Nepáči sa mi ani to, že by švagor jedol u nás. Mám ho rada, je fajn ale má to svoje hranice. Fakt je švagriná nie je nejaká výrazná "kuchárka" a viem, že švagor si moje jedlo chváli a aj ho rada ponúknem ale nie denne.
Povedala som, že nech sa nehnevá, že asi nie a, že by to bolo teda o dosť viac ako 100€, tak sa zdula, že na nej chcem zarábať a, že mäso a vajcia beriem zadarmo od svojich rodičov, že zelenina sa dopestuje tu, že kupuje sa akurát ryža a cestovina, čo nie je pravda. Kupuje sa všetko... aj mäso, lebo toľko ho moji rodiačia nemajú aby sme z toho žili. No skončilo to tak, že šla preč, že nemá čas a má veľa roboty a musí variť.
Čakám kým príde svokra z práce aby som s ňou dala reč. Ja tu nechcem robiť rozbroje ale toto sa mi zdá cez čiaru.
Máte niekto v rodine takto zdieľanú kuchyňu? Varíte tak? Ako to platíte?

ropucha6
28. jan 2023

No celkom si tu svagrinu hyckate ako v bavlnke 🙂 ja uplne chapem, ze si cele materstvo aj zivot na dedine predstavovala asi inak (to je okey, aj som taky typ), ale podla mna toto by si mala vyriesit s muzom.

yoxinka
28. jan 2023

Kočka si zrejme materstvo predstavovala ako storku z instagramu, inak si jej nemohúcosť neviem nijako vysvetliť 🤷‍♀️. Ste so svokrou úplne super ženské! Fandím vám 😉

aurora33
28. jan 2023

@akvi tiez suhlasim že to poriesili super, ale aby jedna dospela žena plačkala kvôli tomu že nevedela ake je ťažké postarať sa o dieťa a domácnosť tak tomu nerozumiem. A hlavne to, že si jej manžel nič nevšimol. Snažím sa si to akokoľvek predstaviť, ale hlava mi to neberie. Dospela žena aby plakala, že čakala, že jej svokra, ktorá pracuje bude kočíkovať dieťa a švagriná vyvarat? A ona bude čo? Nechcem súdiť, ale v podstate je to trapne.

maryetta
28. jan 2023

@evamarek77 tak kym svagrina do teraz riesila iba seba. Tak. Je to obrovska zmena ked pride dieta. Zrazu je “zatvorena” doma. Babatko nakrmit. Prebalit. Okupat. Aj sa mu kusok povenovat. A to ozaj viac menej spi-ako pise autorka ze je spokojne. Moji nespali. Takze som im musela byt nonstop na ociach. V kociari a kociar po celom dome so sebou. Povacsine teda v kuchyni. Pri najmensom som mala lehatko 😂 pre babo nie pre mna 😂
No ozaj ak bola zvyknuta nevarit. Cez tyzden v rovote. Po vikendoch vonku ale o u rodicov tak….
Kadernicka. Kozmeticka. Nechty. Fitko.
Ono je to vysoky standard co sa popri babatku neda praktizovat natolko ako predtym.
Ja co som nemala nic z toho-nemalo mi co chybat 😂😂

maryetta
28. jan 2023

Autorka. Mozno by jej bodlo nejaky aj jedalnicek. Ci uz recepty spisat. Resp posunut alebo rovno knizku. Internet. Alebo nejake restiky co davaju denne menu ze co asi na inspiraciu varit.
Nech si najde system. Pripadne na tyzden rozpis a potom to obmienat.
Ja som si spravila taky svoj receptar. Kde su jedla ktore ja varim. A to obmienam dookola viac menej to co nam vsetkym chuti.
Ste uzasne zeny. Ze jej chcete pomoct. Hladat dovod. Hladate cestu riesenie. Super.

loginexistuje
28. jan 2023

@maryetta to ie vsetko pravda ale zasa pat rokov vydata a to sa ani o muza nestarala ? nevarila alebo nevarili aspon na striedacku cez vikend ?
za mna aj to ze je teraz mimo civilizacie je pre nu problem ale tak mohla ist do mesta do toho bytu a tam si objednavat
no najvyssi cas aby zacala

maryetta
28. jan 2023

@loginexistuje no ved to ze 5 rokov je dlha doba. Neviem ako to mali. Raz za cas teda dokaze navarit snad. Je to ale ine ako varit denne. Alebo obden.
Zrazu asi zazila domaci sok. Resp zakusila co je to byt doma. Byt gazdina. So vsetkym co si domacnost. Manzelstvo. Materstvo vyzaduje.
Neviem fakt ako to mala do teraz.

akvi
28. jan 2023

@aurora33 tá žena môže mať popôrodnú depresiu. Nebola by prvá ani posledná. Človeku v takom stave spôsobuje problém aj to, že sa má ísť osprchovať. Nie že naplánovať si život. Ja som nemala depku, ale vyčerpanie áno a ver, že vtedy jediné, čo si v stave, tak je prežiť minútu za minútou. A často nevieš ani pomenovať, že kde je problém, takže nedokážeš ani komunikovať svoje požiadavky, resp. vylezie z teba prvá blbosť, ako aj z tejto ženy. Ja sa do nej dokážem vcítiť, pretože si dobre pamätám, keď môj muž raz prišiel z 3 týždňovej sluzobky domov a ja som sa rozplakala a vyčítala mu, že ani nenakupil. Úplne absurdne to znelo, ale ja som bola v takej riti zo všetkého, že nejaké racionálne formulovanie požiadaviek bolo mimo mňa. A mať muža debila, tak mi povie, že som hysterka a neschopná žena. Našťastie ja nemám muža debila, takže on sa k tomu postavil ako mal a vyriešil problém, v prvom rade vlastne zistil, kde je skutočný problém. A to tu zvládla aj autorka - to, že sa švagriná pred ňou rozplakala, svedčí o tom, že je ozaj v riti sama zo seba a potrebuje pomoc.

eeffka
28. jan 2023

@akvi pekne si si odpovedala. S kym sa ma rriesit problem.
Chlap co vie na dedinu z prace dojst na obed a nenaje sa v meste v praci asi nema nejaku vaznu pracu, tak nech sa stara v prvom rade on.

akvi
28. jan 2023

@eeffka isteže, aj mne tu dosť chýba vôbec zmienka o chlapovi, na druhej strane, chápem tú ženu, že sa obrátila práve na ženu, ktorá má deti, pretože sa možno cíti pred chlapom ako neschopná. Čo my vieme, chlap ju možno odbil, že čo fnuka, veď je na dovolenke 🤷 To si samozrejme môžeme len domýšľať a v kontexte tejto debaty je to v podstate irelevantné, nakoľko pani sa obrátila na autorku. A autorka sa asi tiež nechce montovať do ich vzťahu.

aurora33
28. jan 2023

@akvi podla mňa je rozdiel mať poporodnu depresiu a rozdiel ani nemať zásoby jedla ako múka ryža soľ. Autorkina švagriná si myslím len natrafila na krutú realitu.

gabika128
28. jan 2023

Tak keby som sa mala odsťahovať na dedinu, kde nie je ani obchod, aj s novorodencom, asi ma tiež chytí depka 😅 Z mestského životného štýlu, kedy sa človek naje v práci, zrazu skok na sedenie doma a státie pri hrncoch. Tu určite sa musí zapojiť aj muž, tiež má hádam zdravé ruky a pár receptov sa môže aj on naučiť. Mňa samú na materskej najviac unavuje verenie, nakupovanie, vymýšľanie čo navariť.

jaskolka
28. jan 2023

To je perfektne, že ste to tak vyriešili 👌. Inak to, že na dedine je to iné ako v meste to zase viem pochopiť, ja som tiež v tomto mala najväčší problém, že som z veľkomesta prišla do malej dediny, kde boli spoje 3x za deň, jedna krčma obchod a hotovo.
Čiže odrazu som tiež mala pocit, že som odrezana od sveta, bola som zvyknutá, že hocikedy môžem zájsť do obchodu, supermarketu, obchodného centra a odrazu nič nebolo také, ako predtým 🙂. A ano, tiež som si musela zvykať, spočiatku normálne ma muž odviezol do mesta, tam ma nechal nech si chodím po obchodoch a potom som busom šla domov😆, a vyzdvihol ma zase z blízkej dediny, lebo k nám spoj proste nešiel.
Nie každý je typ dedina, hydina, a jeden malý dedinský obchod. Takže v tom zase švagrinu chápem, že jej skrátka chyba to, čo bolo.

karolinakr
28. jan 2023

toto je choré jedným slovom

lvulik
28. jan 2023

@jaskolka a zvykla si si?

karolinakr
28. jan 2023

Teraz som si dočitala všetky tvoje komenty..takže koľko ma rokov? ona nevie, že nema zasoby v špajzi a ty so svokrou ju musíš vziať do obchodu....rano si chce zabehať a bolo by dobre, keby jej niekto robil aupair...3x do tyždna idete spolu variť, je sice vydata 5 rokov, ale že ma variť asi počula teraz prvy krať..nekoji, lebo ( figura sa jej asi pokazí) babätko je na vine, že si nemôže lakovať nechty, tak zapoji teraz celu široko rozvetvenú rodinu od svokry, švagrinej kucharky a aupairky aby mohla ako tak fungovať, ešte muž ide kočikovať, ale ona nič nestiha...no nič, je uplne nepoužiteľná pre domacnosť pravdepodobne, pekne si vas ochočila, schvalne ti napišem za pol roka, v akom režime fungujete, zrejme prave budeš mať okenu v ruke, lebo ona netušila, že ma doma okna umyvať..ach jaj...škoda reči..

liusa82
28. jan 2023

podla mňa nemá žiadnu popôrodnú depresiu teda aspoň myslím..iba bola zvyknutá presne ako ja,mať čas len sama na seba a nerobiť prakticky nič v úvodzovkách sem tam niečo ukuchtiť pekne pomaličky bez stresu a teraz sa nedá lebo decko plače atd. A je z toho všetkého vyhúkaná ako to na ňu padá a čo všetko treba okolo domácnosti porobiť.Dovtedy bolo lážo plážo..Presne ja by som dopadla rovnako ako ona keby mám deti lebo som podobný typ.Takže to radšej ani neskúšam🙂

autor
28. jan 2023

No ženy moje. Teraz sme prišli domov. Myslím, že v obchode nezostalo nič. Urobili sme obrovský nákup za pár sto €, takže videla čo to obnáša, mnohé veci kupovala prvý krát v živote. Veselo nakladala mrazené veci, mäso a pýtam sa či to má kam dať. Tak sa zamyslela a nakoniec sme v datarte kúpili aj mrazák 🤣 nakupovanie jej ide, to je fakt 😅 veľa sme kúpili aj v domácich potrebách ale ide do toho dievča s nasadením, kúpila si aj formu na bábovku.... no proste môj Sharan sa spotil ale doviezol. Chlapi nechápali, keď to všetko vykladali. Zjavne sa to preberalo aj medzi nimi lebo švagor jej povedal, že sa veľmi teši, že bude viac s dieťatkom a maminka im zatiaľ pripraví mňamku, že sa na to parádne vybavila. Pozvala ma na kávu a koláčik, ospravedlnila sa, tak sme ešte trošku pokecali. Mám pocit, že sa trošku uvoľnila, sama má pocit zlyhania, má pocit, že tam (medzi nás) nepatrí, No a zajtra teda ideme na nedeľný obed... budeme piecť zajace na zeleninke. Ešte toho máme pred sebou dosť ale snáď sme na dobre ceste 🙏
A mne sa maximálne uľavilo, že sa nám to tu nezosype ako domček z karát.

karolinakr
28. jan 2023

toto je tema for real, nie nejaka evitovka v buducej knižnici?

liusa82
28. jan 2023

@karolinakr aj mne je to divné že najprv sa rúca a potom ide veselo variť zo dňa na deň čo na to nebola zvyknutá.Hovorím bola by som podobný typ ako ona a veru takto lahko by som to hned nebrala na to treba si zvyknuť

karolinakr
28. jan 2023

@liusa82 možno to skončí výbuchom sporáka 🙂

liusa82
28. jan 2023

@karolinakr len nech neni plynový🙂

nenne9
28. jan 2023

@karolinakr teraz mi to tiez pride, ze vymyslene.idem kupit maso, kupim vela tak hups, hned kupim mrazak🙂 no neviem, cele ako vymysleny clanok v casopisu a to som po uvodnom prispevku mala pocit ze je to pravdivy prispevok

aurora33
28. jan 2023

Kolko ma švagriná rokov? Čím viac o nej píšeš, tým menej rokov tipujem. Po poslednom príspevku tak max nevyspela 18tka. A švagor je asi tiež mimo. To doteraz nevedel, že ak bude on s dieťaťom tak matka môže niečo ,,dobré uvariť”?

jankak055
28. jan 2023

😆😆😆 vtipna to svagrina prve dieta a ma toho vyse hlavy? Nech je rada ze ma len jedno. Co bude robit ked bude mat 2 alebo 3? Svokra prestane chodit doroboty kvoli nej? No isto by som to nerobila. Keby ze ma male teploty je chore tak raz za cas v pohode pomozem donesiem z napeceneho. Ale furt varit na to nech zabudne...

veronicka88
28. jan 2023

Ja ani nejdem čítať všetky odpovede napíšem len:"🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣"tak dobre som sa dlho nepobavila....je ona normálna???prosím máj sa rada a povedz jej že pri jednom dieťati upiecť kura či spraviť perkelt ozaj nie je žiadny problém....

autor
28. jan 2023

Je to mladý, zjašený jedináčik. Ona má 23 rokov. Švagor je od nej o niekoľko rokov starší, keď ju doviedol, bol z toho "poprask". Doma nemusela nikdy nič, a tak to aj vyzerá. Keď prišla, tak dom už stál ale švagor v ňom bol sám. Ja si nerobím ilúzie... uvidíme ako to pôjde. Ráno videla moju špajzu a mrazák, ukazovala som jej čo musím mať doma, z čoho sa dá uvariť rýchlo, čo kupujem hromadne v akcii. Tak vychádzala z toho. Na nakupovanie ju prehovárať netreba, niekdy mám dojem, že to je jediné čo robili s mamou... ale kupovali handry, topánky... aj dnes chcela ísť ešte pozerať také a onaké ale mali sme niečo na pláne. Uvidíme, čo bude ďalej. Je to taký jašo no. Ale nie je zlomyselná.

loginexistuje
28. jan 2023

a ona pracovala pred materskou ? ake mala zamestnanie?

autor
28. jan 2023

@loginexistuje áno, chodila do práce. Predávala v takom malom obchodíku. Ale... asi veľa vecí riešil švagor. Nechcel byť sám, našiel si mladučkú, neskúsenú, ona sa chytila a aj si myslím, že sa majú radi, že kým sa nenarodilo dieťa a neboli starosti, tak im bolo sveta žiť.

zuzka102
28. jan 2023

Aha, takze jej mama žila/žije podobne, že iba nakupovať handry a jesť vonku, hej? Tak to je bieda potom, dievča sa bude mať čo učiť. Chápem, že nie každý vie/chce/baví ho variť, ale nemať doma ani základné suroviny.. 🤦‍♀️ A to švagor nevedel s kým si zakladá rodinu? 🤷‍♀️ On je o koľko starší od nej? Každopádne držím palce... Normálne story jak z knihy.. Napíš potom ako vám to ide. 😁