Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň
Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli
@andreatytler nie som ta druha strana 😀ani svagrinu nemam. Len nechcem aby mal Niekto problem Keby nahodou ..
ja som zacala pracovat az teraz po 8 rokoch na RD...chapes? 8 rokov vkuse... Nebyt tejto roboty este som doma s malym,ktory bude mat tri az o rok...to by som bola doma vkuse 10 rokov....a za ten cas som ako jablon porodila 4 deti... ano,4...
@andreatytler ze ta to vobec napadlo 🤪Ved vies ze od nas sa cez covid nedalo posledne roky ani cestovat nie to este 3x za rok 😅Ja pojdem na Svk v lete po 3 rokoch 😅🥲Neviem ako od vas ale od nas su letenky najlacnejsie za 4-5k ! ( pre 3)
@miadi Na letenky som sa nepozrela uz cele roky😀. Napadlo ma, lebo vies, ludia tu velakrat nenapisu presne ako veci su... ak niekto napise ze svagrina dobehla ako furia... moze to kludne znamenat ze len poslala nahnevany email.
@andreatytler tiez ma mapadlo kto vie ako to naozaj ta svagrina prezentuje Mozno to len normalne povie a autorka mà pocit ze ziape svoj nazor na nich .. Lebo jej to v ušiach extra rezonuje.
Autorka už neodpovedá, zrejme čaká na taxík s tou igelitkou, s ktorou tam prišla....
Ahoj autorka.
Uprimne, je mi ta luto, ked citam komentare. Pises o svojej situacii aj o svojich pocitoch. Neviem, co tu zenam vlastne vadi, ci je to zavist, ci velke ego. 🤷🏼♀️
Ak som ta spravne pochopila, manzelovi rodicia sa rozhodli pomoct svojmu synovi a rovnakym dielom chcu obdarovat aj svoju dceru. Toto je rozhodnutie rodicov, ktore by mali respektovat vsetci z rodiny, vratane svagrinej (aj mamiciek na konovi :D ). Je to iba ich rozhodnutie a ich dcera to proste musi prijat tak, ako bolo rozhodnute. Aj keby sa rozhodli inak. Ved ty s tym nemas nic. Preto mi pride, ze ona ma s niecim problem a vybija si tuto frustraciu krikom.
Ak je vsetko tak, ako pises, ze zijete nad svokrovcami v dvojgeneracnom dome a mate samostatne bytove jednotky a mate dobre vztahy, je to zavidenia hodne 🙂 neplytva sa dalsim miestom na vystavbu, viete si vypomoct navzajom. Ved takto sa zilo a neviem, preco by sa tak nemohlo zit aj dnes. Nemusi sa kazdy od rodiny hned separovat a byvat 100 kilometrov dalej, len aby dokazal, aky je samostatny. Ved nech si kazdy byva ako chce. Svagrina sa rozhodla byvat v zahranici, vy ste sa rozhodli byvat nad rodicmi.
Mozno jej prekaza, ze to s nou nikto neprebral, nekonzultoval a citi sa byt odrezana od rodiny. No to bolo opat na rodicoch, ako tuto situaciu odkomunikuju. S tebou to nema nic. Ale to je len moj predpoklad, byt to tak nemusi. Ak pride a ma kde spat, opat je vsetko v poriadku, nemam pocit, ze by bola o nieco ukratena.
A ze rodis ako jablon? Ma priblble poznamky, niecim jej vadis. Povedz jej, ze ano, rodim. Ze nepracujes? Ano, je to tvoje a manzelove rozhodnutie. Ked si zoberies ju za muza, mozete to spolu prebrat, ako si predstavuje fungovanie spolocnej domacnoati. Inak ju do toho vlastne nic. Je to len tvoje a manzelove rozhodnutie, kolkp deti mat budete a ako budete spolu v domacnosti fungovat. Ked to vyhovuje tvojmu muzovi a aj tebe, neviem preco to vadi svagrinej 🤷🏼♀️ ale ak este nema deti, tak vlastne nevie, ako to s detmi chodi. Kazdy je najlepsim rodicom, ked deti este nema :D ;D
Suhlasim s tebou, ze v poriadku nebude ak naozaj pride domov, zjape a ponizuje vsetkych naokolo. Vykrikuje vam, ze sa nestarate o rodicov? To povie niekto, kto tri x za rok pride a zjape po vsetkych? Jej asi nedochadza, ze ked bude s rodicmi zle, ze vy budete ti, ktorym bude vdacna, ze sa o nich na stare kolena starate a ona nie.. 🤷🏼♀️ ak chce vacsiu opateru pre rodicov, nech sa paci, moze sa vratit spat na svk a starat sa tak, ako si to predstavuje alebo sa s vami o tom v klude porozpravat, ked tu bude, povedat o svojom znepokojeni, vyjasnit si nezrovnalosti, poziadat o prehodnotenie situacie a najdenie kompromisu. Vyzjapovanim nic nezmeni. A preto mi nepride, ze je v poriadku a chce 0re rodicov len to najlepsie. To sa chovaju ludia inak.
Drzim ti palce. Ja by som to na tvojom mieste nehrotila, nestahovala sa, neplietla sa do toho priamou konfrontaciou s muzovou sestrou a rodicmi, porozpravala by som sa v klude s manzelom spytala sa na jeho pohlad, co si o tom mysli on a ako to chce riesit. Povedala by som mu, ze sposob, s akym svagrina komunikuje ti nevyhovuje a jej poznamky ta zranuju. Problemy svagriny musi riesit jej rodina, nie nevesta.
Preto vzdy poriadny nadych a vydych pred kazdou navstevou a radsej chod s detmi na vikend niekam na vylet ;)
nebojí sa autorka, že stratí prácu? Nemá nutkanie byť zamestnaná, zarobiť si svoje a nie byť živená niekým iným.
Koľko platíte alebo prispievate za dom?
3 decko je úplná zbytočnosť.
Niektoré sa tu vyjadrili, že závidí autorke deti. Nie je čo závidieť, byť roky doma, kmitať okolo detí a každý deň rutina. Ďakujem, neprosím.
@bestmate prepáč, ale to ako môžeš napísať, že tretie decko je zbytočnosť? Kde je zadefinované, koľko detí je normálne? Niekto deti nemá, niekto má jedno a niekto chce 5. A? Kto z nich je nenormalny? Ak nežobrú ľudí o pomoc, nestoja prví v rade na sociálne dávky a o deti sa príkladne staraju a ľúbia ich, počet detí vôbec nie je podstatny. A prečo kritizujete autorku, že sa necháva niekým živiť? Je to jej rodina, nezivím ju ja ani ty, ale jej manžel a ak je s tým on v pohode, nikto nemá právo sa do toho starať. Nikde som nečítala, že ich svokrovci financne dotujú, darovali im kočík. Áno, je to veľká suma, ale asi to bolo prvé vnúča v rodine a chceli mu niečo dať. Mňa rodičia finančne nepodporujú, od 20 rokov som zarábala popri VŠ, ale po pôrode každého mi dal otec 100€, nech im niečo pekné kúpim. Podstata otázky bola v správaní sa švagrinej, nie v tom, či jej Modrý koník da povolenie porodiť tretie dieťa. Je mi smutno, aké vedia byť ešte aj ženy navzájom k sebe zlé a ublížiť slovami bez toho, aby tú druhú poznali ☹
@akje to je len tvoj subjektivny nazor ze to musi prijat, nemusi .A Keby to aj prijala tak to nemusi predat im. Moze si to nechat moze prenajat moze darovat ! Ty si ako autorka a rozmyslas co je naj pre nu. Ibaze svagrinu nemozno odsudit na zaklade opisu osoby ktora sa na nu hneva. Casto ludia opisuju chovanie druhych prehnane pisu “ nadava mi” ked nenadava Iba kritizuje.. autorka vsetko pekne opisuje ( seba) ale treba v takychto pripadoch pozerat na ciny nie na to kto co povedal. Zda sa smiesne aby Niekto vycital kocik len Nebolo spomenute ci to bol kocik za 400 alebo 2000e . Svagrina nezavidi deti Keby chcela tak ich mà . A urcite by sa tesila s bratom ze mà aspon on deti. Tam bude iny problem. Rodicia Asi cely zivot davali bratovi viac . Urcite davaju teraz jemu a jeho detom neveste. Takze ak zavidi tak toto. Neverim ze svokra sla brigadovat koli socializacii sa - teraz v dobe covid ked sa vacsina starych skovava a chrani. Autorka si vie vsetko vypeknit, Jasne ze sla robit aby mohla viac pomahat neveste vnucatam. Preto sa to bala povedat dcere. Ludia co daruju vsetko co maju este za zivota si koleduju dopadnut ako kral Lear, pre niekoho je prirodzene dedit kym rodicia ziju pre vacsinu nie . Hlavne nie ak k tomu boli rodicia zmanipulovani.
nie, vlastne tie 3 deti slúžia ako poistka na dom, s argumentom, autorky, ja nemôžem, som tehotná, som na materskej, atd. však úbohá rodina s malými deťmi nemajú kam ísť, tak ostanú radšej v dome vyplatia švagrinú, tým pádom sa jej úplne zbavia. A ak je chlap pod papučou, tak ho ženuška dotlačí k tomu aby tú polovicu, jej daroval, však je manželka, dala mu 3 deti. A bla bla bla
@bestmate ty asi deti nemáš, že? Prípadne nemôžeš mať, preto si to tu vybíjaš... alebo niečo podobného.... To je hrozné ako sa o deťoch vyjadruješ... Pre niekoho sú deti všetkým a byť matkou nevynahradí nič. Ani všetky peniaze sveta. To len na margo Tvojich vyjadrení, že tretie dieťa je zbytočnosť...
Inak s veľa vecami v tejto diskusii súhlasím, ale nedalo mi nereagovať.
@bestmate Ved tebe nikto nenuka byt doma kmitat okolo deti. Ani kolko ich mas mat. To je kazdeho vec kolko ich chce, Niekto mohol povedat na teba ked ta rodicia mali ze “zbytocnost” . Zivi ju Snad manzel a je to aj jeho povinnost. Moze mat aj 10deti a byt cely zivot doma to je uz len jej vec , ale svagrinu o rodicovsky dom nemoze pripravit len Preto ze chce viac deti a vacsi dom.. Tak sa musi zmierit stym ze mà manzelovu polku domu. A svagrina sa snimi doriesi az ked sa rodicia pominu.
@marryen a predstav si , že mám. Ešte raz to môžem napísať, 3 decko je zbytočné, a je to konkrétne pre tento prípad, ktorý sa tu rozoberá na XY stranách. Potom nech sa autorka nediví, že je nazývaná jabloňou a sťažuje sa tu, že musí počúvať toxickú švagrinú a iné problémy. Keby pracovala, tak by ani nevedela o toxickej švagrinej.
@akje Píšeš, že nevieš, čo tu ženám vlastne vadí. Tak ti to skúsim vysvetliť: Keby autorka písala, že sa citi zle kvôli tomu, že švagriná na ňu kričí a ponižuje ju, bolo by to OK. Keby napísala, že má zlý pocit z toho, že bývajú u svokrovcov a zaberá miesto v dome, v ktorom švagriná vyrástla, ešte ju tu baby poľutujú, že nemá inú možnosť bývania. Ale ona nie len, že má inú možnosť bývania, ktorú nevyužíva, lebo využíva svokrovcov a na vlastnom (alebo žeby manželovom?) byte zarába. Ale ani to nie je to, čo nás tu viaceré vytočilo. Ide o to, že ona má chuť dať švagrinej po papuli, správa sa v dome svokrovcov, ako pani domu, švagriná, ktorá chodí 3x do roka, ju tam ohromne otravuje a narúša jej jej súkromie... Keby mohla švagrinú vyplatiť a dom by bol len ich s manželom, vyrazila by ju a nepustila dnu (absolútne by ju nezaujímalo, že ona by išla za rodičmi, ktorým ten dom celý patril a rozdali ho deťom?! Išla by určovať svokrovcom, kto k nim môže prísť na návštevu? Lebo je to zrazu JEJ dom?!)
@bestmate Ja s tebou súhlasím. Nie doslovne, ale viac-menej. Je rozdiel mať 3 deti vo svojom, keď si si na ne zarobil a rozdiel proste od školy sedieť na MD/RD/MD/RD/MD/RD, ideálne u svokrovcov pod strechou a jedinou činnosťou je plodiť a plodiť. V 99% percentách prípadov je muž zmanipulovaný truľo, ideálne z dediny, ktorý proste žene uverí, že veď ona by ešte bábätko, a ešte a ešte a ešte....Málokedy na to tlačí muž. Nikdy nič neurobiť, neodviesť ani jednu daň, každý mesiac ale písať, či už nabehol rodičák a ešte blahosklonne rozhlasovať, veď aká záslužná vec je byť matkou a koľko to dá roboty a podobné kecy, len aby sa ospravedlnila vlastná lenivosť a absolútna neschopnosť.
Haha, práve som si prečítala, čo akože ziape. Nuž, pomerne mainstreamové názory v zahraničí. Proste 3 roky RD sa človeku v zahraničí ťažko chápu. A po veľa rokoch mimo pracovného trhu sa ťažko znova integruje, akože aj po pár mesiacoch cítiť vo väčšine povolaní trochu rozdiel...veci idú dopredu, pomenili sa zákony, nové štúdie, nové poznatky. Dalo by sa to komunikovať aj iným spôsobom, očividne má z toho nervy. Istým spôsobom kultúrny rozdiel
@drahomirrra nad tým čo si napísala sa poriadne zamyslí, muž z dediny nemusí byť žiaden truľo /môj je z mesta/, mať 3 deti je normálne, byť s nimi doma hoci aj 5 rokov je tiež normál. Po materskej môžeš urobiť takú kariéru a zaplatiť toľko dani, koľko nezaplatí v mnohých prípadoch ani žena, ktorá má 1 dieťa.
Keby som mala taky velky dom, ako autorka pise, tiez by som s radostou darovala polovicku jednej zo svojich dcer, ak by bola ochotna so mnou so svojou rodinou byvat. A druhu polku by som prepisala na druhu dceru s tym, ze by som mala pravo dozitia (ci ako sa tomu hovori). Ved co moze byt krajsie, ako mat pri sebe vnucata a nebyt na starobu sama?
V buducnosti sa tiez moze stat, ze svokrovci ochoreju a autorka s muzom sa o nich mozu postarat. ked budu byvat v jednom dome. Predpokladam, ze svagrina nebude lietat zo zahranicia a vozit ich po vysetreniach.
Ja suhlasim s tym, ze mat tretie dieta v autorkinej situacii bola zbytocnost. Kludne ma tu nazvite harpiou.tu totiz ide o to, ze je povinnostou kazdeho rodica zabezpecit urcity standard pre dieta a tiez zakladne potreby - co je aj strecha nad hlavou a patricny m stvorcovy. Lebo aj to dieta ktore podrastie bude mat pravo na sukromie. Nasa autorka jablon a jej manzel sa uz ani ked cakali druhe dieta "nezmestili" do bytu a vtedy sa nasackovali do cudzieho po tom, co si vydupali prepis polovice cudzieho majetku vymenou za prerabku. A teda skoro z neho zmykala aj autorka, nastastie jej svagrina zakrocila. Cize nasa jablon a manzel nielen ze nemali podmienky pre 3 deti ale ani pre dve. Cize "zbytocne" boli v tomto pripade 2. a 3.dieta. ja viem ze mat velku rodinu je romanticka predstava a kazda zena ma pravo porodit kolko deti chce a to je v poriadku pokial na to su podmiebky a financie, lebo to dieta treba aj vychovat. Tento par vsak plodil bez rozmyslania o nasledkoch a tak "nemali" inu moznost ako sa zavesit na krk niekomu inemu. Jedniducho preto ze nevytvorili adekvatne podmienky. Teraz ked sa nasa jablon zabyvala v cudzom, uz nestaci prepisana polovica manzela, uz treba vytesnit svagrinu aj z tej druhej polovice. Nezabudnime na to, ze uz skoro 1/4 domu na nu napisali, chvalabohu svagrina zasiahla.
No a teraz mi povedzte, ze nasa jablon nie je vychcana osoba a ze svagrinina kritika voci nej je neopravnena.
Ak si uz minimalne 5rokov nepracujuca autorka (ktora nebude pracovat minimalne dalsie 3 roky) moze otierat hubu o sebestacnu svagrinu v zahranici, ktora nechce rodicov pripravit o podiel na dome za ich zivota, nechapem preco by svagrina nemohla robit to iste?
@heni79 Že? Aké nedôstojné. Ja si myslím, že mala aspoň tú veľkú vietnamskú tašku.😂
@heni79 ano vazne.ak mam predsa maly byt o rozlohe 35kvm (priklad) , neporodim predsa 3 - 4deti ale rozmyslam dopredu.ci podla teba je v poriadku rodit a potom sa stazovat ze sa nezmestime, a cakat kto na mna co prepise,lebo my sa nezmestime?hadam nie sme asociali ci ano? Normalni ludia si najprv zaobstaraju byvanie a adekvatne podmienky pre dieta.

@miadi Co sa tu udialo? Je to pomazane? Mas podobnu svagrinu alebo si to naozaj ty ta druha strana?