Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň
Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli
Môžte mi tu niekto objasniť o akom dedičstve všetci točia, ked svokrovci ešte žijú? Keď si zajtra svokor nájde milenku spraví jej 3 deti alebo prehra všetky úspory v kasíne nebude mať nikto nič a bude vyriešené. Nevravim, asi by ma mrzelo, keby rodicia dali okato viac bratovi ale isto by som potom nešla hulakat sprostosti na jeho ženu 🤷♀️
Autorka každopádne držím vám palce, lebo to ešte budete mat náročné, neboj, prácu nájdeš, aspoň ta podporím , na vašom mieste sa odstahujem do 3 izboveho bytu, mám pokoj. Nestojí Vám to zato. Chlap tvoj čo nato hovorí?
mňa by autorka zaujímalo, či si si ty vôbec niekedy zarobila čo i len na chleba. Zarobila, nemyslím dostala dávku od štátu.
@sasa1310 ono ani ohladom toho udajneho bytu sa nevyjadruje. Uz som sa jej 4x pytala preco nepracuje a kedy konecne zacne. Nic.ani obraz ani zvuk.
Dobre tu niekto poznamenal, ze je mozne ze aj ten byt je manzelov.alebo teda ze sa plati z jeho vyplaty lebo ona nema nic okrem rodicovskeho. Podla jej prispevku je to dost jednoznacne a ona fakt nechape co jej piseme. Este ani peniaze na prerabku nema zo zarobkovej cinnosti ale z podielu, ktory jej vyplatil jej vlastny brat. Teda len cely zivot caka, ze nieco dostane a ked niekto poukaze na jej sedlackost tak je toxicky clovek. Tato zena sa k robote nikdy nebude mat. To skor porodi 4 dieta ako sa po rokoch rozhybat a zapadnut do spolocnosti.
Pre nu je to "standard" a uplne prirodzebe ocakava, ze rodicia a svokrovci jej budu hradit vsetky vydavky a ze pochopitelne surodenci z oboch stran ustupia, aby jej vyhoveli. Ten jej muzicek bude asi z rovnakeo cesta ale ten aspon robi. Mozno je taky submisivny tutko ako jeho otec co si lepi lietadielka. Takeho je lahke manipulovat .
@slavomira1980 Však to neni nič nové. Všetky ženy čo sedia doma 10 rokov, žijú z darov, z manžela (resp. jeho rodičov) označia ženy, ktorým sa to nepáči za toxické ženy.
@ha_space mas pravdu. Ja by som tu komunisticku matersku a la 3 roky zrusila. Nikde inde to takto nefunguje a zeny to len zneuzivaju aby sedeli doma. V inych krajinach idu do prace po roku alebo menej a nie je ziaden problem. Minule som to tu jednej napisala , nalozila mi ze som nemala mat ani deti a lutuje moje decko. Ze som karieristka a neschopna matka. Kliknem na profil, 5 deti 15rocna materska, pani nema ani hodinu odrobenu za poslednych 15-16 rokov. No tak to uz hej 👍
@slavomira1980 ja by som ju nechala. Pretože to je jediná ,,výhoda", ktorú tu máme. A kým tu nemáme dostatok jasiel a zamestnávateľov, ktorí umožnia ženám prispôsobenu pracovnú dobu, tak to nepôjde. A to nehovorím o rodinných pridavkoch, v iných štátoch ich majú niekoľko násobne vyššie ako tu. Takže materská je naozaj to najmenej.
Jediné čo mi vadí je, že tieto ženy to neberú ako bonus, ale vyplakavaju , aká je tá materská nízka, lebo najradšej by z nej platili hypotéku, leasing a živili celú rodinu.
@slavomira1980 Si na modrom koňovi. Tu pošleš ženu do práce a tak ti naloží, že až. A najlepšie je, že ona urobila pre spoločnosť najviac, lebo porodila 4 deti.
@slavomira1980 ono to možno za 20 rokov aj bude zrušené, lebo nebude mať kto nato vyrobiť, ľudí v produktívnom veku bude malo, malo ľudí , ktorí budú robiť, tak sa to bude takto brat, lebo už štát nebude mat a to bude holý fakt.
@nikyball
@ha_space
@annamalaga ja chapem ze je nedostatok institucii preto to ani nepojde zo dna na den. Bola to teoreticka poznamka z mojej strany.
Ale to co nechapem su zeny ktore presedia doma celu generaciu pri retazovych porodoch, ale deti vopchaju do skolok a jasli a zaberaju miesto zenam ktore sa chcu vratit na pracovny trh. Potom taka zena po rokoch nema ziadne pracovne navyky, veci naucene zo skoly su uz zastarale, zabudnute. A nejako automaticky sa ocakava, ze vsak ona porodila hromadu decak tak rodicia z jednej alebo druhej strany daju, podaruju, zaplatia, polutuju. A ten surodenec alebo svagor ktory sa rozhodol odist za mladi a makat v zahranici alebo si urobil vs v cudzom jazyku a zacal od nuly sa vzda podielu v rodicovskom dome aby sa lenivy surodenec bez ambicii mal dobre.
@slavomira1980 to zase nie , to máš pravdu, povedzme si narovinu , švagriná asi musí riadne makať každý deň, lebo v zahraničí je ťažký život. To len Slováci vidia, že je tam dobrý zárobok. Dnes makať na dom nedokáže hocikto. Je to makačka zarobiť a odložiť, švagriná asi nieje spokojná , ale ponaučenie autorka ma a ja si myslím , že by to už nespravila, radšej by v tom byte bývala.
@slavomira1980 a co je zle na tom byť ženou v domácnosti? Niekoho to proste napĺňa a ak si to môžu dovoliť tak co sú tu za urážky? Ja som v tom slávnom zahraničí, kde je platená materská 9 mesiacov a veru to problém je. Žiadne babky na stráženie, jedine sa striedať s mužom, pripadne drahe opatrovateľky, moj muz teraz ochorel a sme skončili, dúfam ze to za tie posledné dva mesiace co mi ostávajú rozchodi. Aj keď to zas bude moja vina, že nemám dosť lukratívnu prácu tipujem.
@domak2 Však ak ženu živí len manžel zo svojho príjmu a majetku, ktorý nadobudol on sám, tak neni žiadny problém. Problém je, keď živí ženu z darov a majetku od svojej rodiny. Tu sa vždy môže objaviť nejaký jeho súrodenec, ktorý to môže šťastnej rodinke so ženou v domácnosti skomplikovať. Napríklad, švagrina od autorky.
@domak2 Problém to je vtedy, ak niekto z rodiny, ktorá tak rada obdarováva, môže právne zasiahnuť alebo akokoľvek znepríjemniť život. Švagrina autorky s tým nič nemá? Ona to vidí inak - jej brat na úkor ich spoločných rodičov živí ženu v domácnosti, ktorá nepracovala a ani sa pracovať nechystá. Ten brat to nerobí za svoje majetky a prostriedky, ale aj za majetky a prostriedky spoločných rodičov. Pokiaľ polovicu domu dajú svokrovci svojej dcére, bude v jej dome žiť osoba (autorka), ktorú ona nehodlá živiť. A nikto nemožu švagrinu nútiť, aby poskytovala ubytovanie niekomu len preto, že je žena v domácnosti.
Autorka, to v ktorej lokalite je zvykom detom pomahat s domami, peniazmi a pozemkami?
To je celkom zaujimave, mate co robit ked trom detom mate nasetrit na pozemky, dostatocny budget na start, na vyplatenie svagrinej, kedze jedno dieta bude s vami byvat🤔, och, hned by ma radost zo zivota presla😬
@ha_space ale ako na úkor rodičov, keď oni podľa napísaného s tým súhlasili a sú tomu radi? Inak by boli sami v zbytočne veľkom dome a autorka sa tlačila v malom byte. Ja nejak ten problém stále nevidím, rodicia žijú, žiadne dedenie sa nedeje. Ja by som bola rada, že rodicia nie sú sami (plus to tak chcu)
@domak2 Tak plán to je pekný a keby niet švagrinej, problém by nebol. Lenže autorka nevlastní nič. Polovicu vlastní jej manžel a druhú polovicu bude vlastniť švagrina. A švagrina má plné právo na jedno poschodie nasťahovať po smrti rodičov nájomníkov, vypýtať si od autorky nájom za využívanie celého domu, dokonca môže polovicu domu aj predať. Ona fakt nemusí brať ohľad na to, že v dome je ubytovaná žena v domácnosti, ktorá tam nič nevlastní.
Ahoj,asi najviac by ju dostalo,keby si jej povedala: ďakujem za kompliment, nie každému sa tak darí v tejto oblasti... a hlavne s úsmevom 😊 Maj sa krásne a nech ťa takáto osoba nevyvedie z rovnováhy 😉
@ha_space Napriklad? Ja totiz co poznam mladi ludia ci ludia mojej strednej generacie su nauceni tvrdo makat....Vies preco? Skratka pre dobry pocit, ze daco dosiahli sami. Plus aby si vedeli v zivote poradit, daco sa naucili, cestovali, vedeli jazyky...Druha vec, neviem, kde su tie lokality....ale vacsina starsich ludi vyplakava, ze nema z coho zit a ma nizke dochodky, takze pomoc by mali skor tie deti...Uprimne som rada, ze nezijem v dvojgeneracnom dome, necakam automaticky, ze mi rodicia polku daju este za zivota a na vsetko mi prispeju. Ale tak chapem, ze niekde su stale zaseknuti v 80tych rokoch a vzdy budu....
@mircalla Tak niektorí si všetko musia odmakať sami, iným dá na to rodina. Prípady sú rôzne. Máš aj ľudí s majetkom. Napríklad v 50tke niekto zdedí byt/dom po rodičoch a to daruje deťom. Niekto má veľkú záhradu, daruje deťom a tam postavia dom. Niekto celoživotne ubytovuje vo svojom dome deti. Ak je veľký dom a je kde, mnoho ľudí to využije.
@domak2 Keby to tak videla aj autorka tak nema problem. Ibaze ona chce aby svagrina “ dedila” este za zivota rodicov aby mohli za par tisic od nej odkupit tu cast co ostala svokrovcom. Takto musi 3x za rok s trpiet svagrinu. Ale Myslim ze svokrovci by neboli nadseni ked by nevesta rozhodla ze v ich ( potom Uz jej ) dome ich vlastna dcera nesmie ist navstivit.

@miadi Jops, daco o minulych storociach som chcela pridat....