Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň
Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli
@vlcik1 Aj celu noc sa budem roztahovat a ked ma to bude bavit aj cely den. A stale nechapem - uz po 1892 krat nechapem, preco by nemala platit moja svagrina spolocne s mojim bratom najom mojim rodicom. A ano hotova Matka Teraza som. Platia najom, dochodci (moji rodicia) nemusia ist do prace. A rozvod? Jaaaaj, mne to je jedno ci niekto spolu je a ci nie. Ale podlznosti nech plati! Boooze, jak ta to serie. Ou, ou, zena sa musi zaujimat aj o najom. Fiiiha. Co som si to dovolila spravit, ze? To kde sme, ze?
@ha_space Akoze chce povedat, ze nesli s nakladmi na byvanie napolovicu s tvojimi rodicmi? Moj otcim tiez byval tak, ze horne poschodie on s mamou a dolne sestra s rodinou, ale aj ked sa odstahoval, vzdy si delili mesacne naklady na polovicu.
@mircalla a keby tak co? Ved vsetky sa tu navazate, ze v tom dome nevesta nema co robit. A ze tam je nikto. Ak je niekto lemra, tak je to podla vasich vyjadreni svagrina. Pride domov 3x za rok a este nadava, ze musi pomoct rodicom, co inak robi brat s nevestou, kym ona si zije mimo tychto povinnosti. A chce majetok bez pohnutia prstu. Preco inak by mala tieto vylevy. Lebo ju to obtazuje pomoct svojim vlastnym rodicom. Ze im kupila veci do domacnosti? To robi aj autorka s manzelom. Takze ked uz, tak rovnakym metrom na obe deti si myslim. Ze svagrina nema cas lebo je daleko? Aj nevesta s muzom si mozu dovolit nemat niekedy cas.
Ja zijem daleko od rodicov aj od svokrovcov a vzdy ked pridem, tak sa pytame, s cim potrebuju pomoct. Svokrovcom pomaha syn, ktory ostal v rodnom meste. A ak mame s niecim pomoct my, tak to robime bez blbych poznamok voci ktoremukolvek clenovi rodiny.
Chyba tam ocividne ucta a pochopenie jeden pre druheho. Presne ako u vas.
@acrobaleno Uz som to tu pisala. Energie si platili sami (polovicu). Ale moja mama ma maly dochodok, tak si chcela privyrobit v 65 rokoch vo fabrike na troch smenach. Slaba, bleda. A mlada sedela doma na riti u mojich rodicov na pandemickom zdarma. Teda za polovicu energii. Tak som vzala brata aj svagrinu na prednasku a hned platia najom. Symbolicky - 100 eur. Takze celkovo platia polovicu energii a 100 eur najom. Co je na tom? Mojej mame s otcom to pomoze.
@ha_space Lebo som necitala celu diskusiu, tak neviem. A samozrejme, ze to je hlavne o ludskosti a empatii. Ja by som nenechala moju mamu dochodkynu ist si niekde privyrobit.
@acrobaleno No vsak ja som nenechala. Poplatila som co bolo treba. A mladym som zaviedla najom. Nech aspon 100 eur davaju za to, ze byvaju zdarma.
@ha_space ja pisem o autorke a jej rodine. Ty si tu liecis svoje boliestky namiesto psychologa a beries si to vsetko osobne. Svagrina bude ten dom dedit tak ci tak, ci sa do ich starostlivosti zapoji alebo sa na nich uplne vybodne.
A mozno ti tato rada pomoze do buducnosti, ale pi*ovanie do druhych nie je pomoc.
@akje Jasne, dost podobny clovek. Vdacnost za polovicu domu nikde. A byvanie zdarma? Ojoooj. Naco vdacnost, ze? Ona nebude riesit altanky, lebo jej nepatri druha polovica domu. To kde sme? Figu borovu, zbalit, vyhodit alebo nech plati najom. Majetky za rodenie deti chciet, to hej. Mne sa to tak hnusi, ze sa kludne na tom aj vyliecim.
@akje Nekaz mi tu o ucte, pretoze ja som sa vzorne starala o rodicov, ked bolo zle...Dokazali sme so sestrou ovela viac ako ist lekarovi ci zapojit mycku Bolo obdobie, ked sme mali oboch rodicov v nemocnici, kazdeho v inej, boli chori naraz. Prave preto pisem, ze vsak deti, vyhovorky..Tiez mam 2 a pomerne male. Okrem ineho pracujem a nie malo. Od rodicov som nikdy nic necakala ako dar a ani by som to nebrala ako samozrejmost. Doteraz nemame ani dedictvo vysporiadane kvoli nevlastnym surodencom. Byt po nasich dostala do daru sestra a nejako som to neriesila...Vtedy ho skratka potrebovala....Stale nevidim nejaku pomoc svokrovcom, ked musi dcera zo zahranicia prist kvoli lekarovi....Hadam sa to dalo vyriesit...Chodili sme na chemo aj na cely den s mamou, jedna navsteva lekara mi pride smiesna, Vyhovorky a lenivost, nic viac. Takze ucta je, k tomu, kto si ju zasluzi
Ja mozem s kludnym svedomim povedat, ze mi vobec nevadi, ze sestra dostala byt a ja nic, nikdy som jej to nezavidela. Sestra vzdy urobila maximum pre rodicov a ja tiez, ona dokonca hadam aj viac, pretoze ma auto a podporu manzela a viac casu....Takze ucta u nas je a obrovska, ja si ju velmi vazim.. Nedavno sme napriklad pomohli utecencom z Ukrajiny. Cele to organizovala sestra. Takze nejako sa nestotoznujem s autorkou, ze mam deti a tym to konci
@mircalla vidis, ako dcera si sa pekne postarala. Nevesta nie je dcera, davate jej to vyzrat, co sa dedicstva a byvania tyka. Ale chcete po nej, aby sa ako dcera chovala. A to nie je ok podla mna. Ak sa niekomu snazim vysvetlit, ze sa ma zacat spravat ako dcera, tak jej uznam miesto v rodine a nenadavam jej tu do jabloni.
Ak dali rodicia nejake podmienky na byvanie, ona ich prijala. A idu podla dohody plus robia aj veci naviac. A ze pride vlastna dcera 1x? Sama pises ako si sa vedela obetovat pre svoju maminku. A nadavala si niekomu inemu ze je neschopny? No myslim, ze nie. A tiez si myslim, ze ked sa na zaklade jedneho razu nieco taketo stane, nie je na mieste reakcia svagrinej v takom rozmere, ako tu bolo opisane.
@ha_space prichylit bolo treba syna s rodinou. Tak sa spamataj ty. Celu dobu nadavas na svoju svagrinu a o bratovi ani makke f. Az kym som si to nevsimla a nespytala sa ta na neho. A tu je to rovnako. Nepis to stale tak, ze rodicia na nu natrafili na ulici a prichylili ju ako neznamu osobu. Je sucastou rodiny.
@akje Ja som nemala komu nadavat. My nihoho neschopneho nemame. Sestra maka, donedavna mala 2 zamestnania, ked bolo treba pomoct, vzdy pomohla, nepovedala, ze ma deti, tak nemoze. Postavili si sami dom dom na hypo, pracuje, ma 2 deti. Je to typ, ktory si nesadne...Jednoduche sme vychovane, ze si musime veci zasluzit...J
@mircalla ano, je to tak spravne. Autorka tiez pracovala a tiez sa chysta do prace. Takze ani tu problem nevidim. Vyzera skor zmatena z celej tej situacie, ku ktorej doslo, ocividne sa neciti byt prijata svagrinou do rodiny a po tych jej vylevoch sa to v nej zlomilo a rozmysla, co ma urobit. Pise veci ako su. Priznala vlastne pochybenie, pise veci ako su. A namiesto normalnych rad je iba urazana. Ved sa da aj pekne poradit. Povedat svoje skusenosti, slusne vyjadrit svoj nazor bez urazania, domyslania si a nafukovania. Podla tvojich skusenosti, ktore si opisala, by si jej vedela poradit, ako sa ma zariadit s tymi dvoma detmi u lekara spolu so svokrou. Lebo to asi nevie. Alebo sa toho boji. Alebo je tam ina prekazka, s ktorou by mala zacat pracovat. Nie je taka sikovna ako ty. A mozes jej pomoct tym, ze ju poucis, alebo si teda zvolis inu cestu. Ved sme zeny, co si maju na konovi pomahat. Ja sem teda chodim po rady a pomoc. A nie pre urazky..