Švagriná nás považuje za chudobných závistlivcov
Dobrý večer,
viem, že existuje veľa iných životných problémov, ale môj zlý vzťah k švagrinej mi vysáva energiu a radosť zo života. Snažím sa obmedziť s ňou stretávanie čo najviac, ale bývajú blízko nás, stretávame sa aj náhodne u inej rodiny a pod. Veľa krát som sa vyhovorila, že mám toho veľa, je covid, chystáme sa inde s heslom múdrejší ustúpi, ale ona si našla cestu, ako sa stretnúť.
Celý problém spočíva v tom, že mi nesadla ako človek, ja sa snažím, ale ona sa tvári ako moja kamarátka a v skutočnosti je falošná a vedome ma ponižuje. Dáva mi najavo, ako som pre ňu menej a stále sa stará do našej finančnej situácie, má nevhodné komentáre.
Napríklad celý týždeň volala mužovi, aby sme k nim prišli na kávu, ja som sa toľko vyhovárala, že už boli z toho všetci smutní a nervózni, tak sme nakoniec išli pre pokoj v rodine. Na gauči mali porozkladané všetky vianočné darčeky, ktoré dostali, hlavne že nás volali týždeň na návštevu a nemali sme kde sedieť.
Švagriná nás zavolala na kávu, lebo dostali nový kávovar, nezabudla povedať, že my by sme si taký nemohli dovoliť ani za 6 našich platov. Počas návštevy rozkladala pred nás parnú žehličku za X eur, pod nos mi dala parfém za X eur, otočila sa a zdvihla si tričko aby mi ukázala nápis na zadku na legínach za X eur.
Takto prebieha každé jedno naše stretnutie, vychvaľuje sa čo všetko majú, odkiaľ to je, koľko to stálo a mne je takýto materialistický prístup nechutný a nesympatický a úprimne, nemám si s ňou čo povedať, lebo o inom nehovorí.
Ona nevie koľko zarábame, lebo to nepotrebujeme nikomu hovoriť, nemám rada gýčové veľké značky na oblečení, doma nemáme veci vystavené, ale schované v skrinkách, lebo napríklad drahé parfémy by sa na svetle znehodnotili a pod.
Bez nejakého chválenia môžem povedať, že zarábame niekoľkonásobne viac, ona sama dokonca ani nepracuje. Takisto nešetríme a máme kvalitné veci, takže ma ponižuje, ako stále hovorí, že tamto si nemôžeme dovoliť a pred ostatnou rodinou o nás hovorí ako o chudobných príbuzných, ktorí im závidia.
Mužovi som to hovorila, že sa cítim pri nej zle, ale on to odôvodňuje, že ona sa z tých vecí takým spôsobom teší. Ja sa tiež teším z nových vecí, ale nepotrebujem pri tom nikoho ponižovať, vysmievať sa a obviňovať zo závisti, pričom o jeho financiách viem guľové a nevešiam každému na nos cenu každej jednej veci, čo máme v domácnosti.
Pri mne sa tvári ako najväčšia značková panička, a potom si požičiava od môjho manžela peniaze na nedoplatky a požičiava si naše auto, aby sa ukázala pred kamarátkami. Ja sa ju snažím nepočúvať, jedným uchom dnu a druhým von, ale už mi z tých blbých komentárov vrie krv v žilách a neviem, čo jej vlastne mám na to odpovedať. Existuje vôbec nejaký postup ako vychádzať s takýmito luďmi?
@bmuller Poviem raz slušne v rámci debaty- ale otvorené, druhýkrát už riadne asertivne s vysvetlením, že tu je u mňa stopka. No a ak nepochopí, stopnem stretávanie, či sa aspoň zdvihnem a odídem po každom takom komente. Nebudem tam sedieť a počúvať reči, že nezarobim na kávovar. Inak by som ten kávovar v cene niekoľko mesačných platov chcela vidieť.
Rieš to s mužom, žiadne požičiavanie ak takéto poznámky budú pokračovať. Ak sa ti nedá nad to povzniesť tak by som možno ozaj skúsila také hecovanie - počula som už aj o luxusnejšich značkách, kolegyňa dostala LV kabelku, aj tebe by sa hodila, škoda že ti muž nekúpil, a to je všetko? Iba 6 platov? No to vieš ja by som taký smejd nechcela..to my sme na iné hodnoty..
A teda by som to asi brala ako zabavu
Ludia ako ona si musia nieco dokazovat. Myslim ze ti, co vas naozaj poznaju, vedia ako sa veci maju a dalej by som neriesila.
A na svagrinu skusit jej vlastnu medicinu, mozno sa troska uzemni a pochopi alebo sa ozaj odstrihnut a nestretavat.
@abbey1 chapem, ako to myslis, ved skusit to mozu riesit aj takto. ale zavisi od povahy. mna by urazalo, ak by niekto strkal pod nos, ze oni maju nieco, na co my nezarobime - ak by sme naozaj nemali moznost si na nieco take zarobit. lenze kedze autorka na to v pohode zarobia, akurat by som sa na tom v duchu dobre bavila 😀 hlupy (teda hlupa) sa raz strapni najlepsie sam
Ako napísala janewithane. A ako zareagoval tvoj manžel? On ju v tom nechá, že vy si to nemôžete dovoliť? A hlavne jej nepožičiavať.
@janewithane
Aj ona má LV, fejky z Ukrajiny😀
Ja som sa jej pýtala, kde kabelku kúpila, nepamätá si. Či má od nej účet, vyhodila. Či má originál balenie a dustbag, nedali jej. Certifikát? Nevie, čo to je.
no a ty si do nej s tymi pozickami uz zadrapila?... ze ci si rifle kupila za tych x eur, co jej brat pozical?
To ako si vám dovoli splechnut do tvare,ze by vam ani 6 platov nestacilo na ten jej kavovar,ked:
-nepracuje
-poziciava si od vas peniaze
To ju hanba este nefackuje? Ocividne je zena hlupenka a jednoducha...neviem to inac nazvat...moze sa aj do zlata obalit....hlupa bude stale...na kavu vas volala isto len preto"aby vam poukazovala darceky....
Tak sa ironicky uškrň, že ahááá no toto, to už ani tento lv nie je to co bývalo.. bez certifikátu, toto šitie nepravidelne..keby som ta nepoznala tak si myslím, že je to od činaka.
Tu uz len zmysel pre humor pomoze, inteligentny cieleny a od srdca, ze ste radi, ze ju mate, ze az by ste neutiahli financne je tu pre vas, uhm a tento parfem by som si teda aj ja prosila na sviatok, auto by som si poziciavala pravidelne, usmev nadhlad a lahkost zitia, ze v nej mate pilier rodiny
Preco jej poziciavas auto...ja by som s nou obmedzila kontakt na minimum a vyhybala sa jej.nech si vezme taxik
A prečo si sa neozvala, keď povedala, že vy si taký nemôžete kúpiť ani za 6 platov? Veď si jej mala normálne povedať, že vy ste si kávovar kúpili už dávno a stál toľko, koľko by stálo 5 takých ako kúpili oni. Aspoň by sklapla. Nememu dieťaťu ani matka nerozumie. Keby si ju zopár krát odpálila, tak by ju to prestalo baviť.
autorka... si inteligentna zena... nadych vydych, vypocuj si jej ody na kavovar a bodka...
vsak to sama nevidis, ze v skutocnosti svagrina zavidi vam? a preto ma potrebu sa vychvalovat? aby sama mala pocit, ze sa vam aspon trochu vyrovnala?
Proste je frustrovaná a takto si to kompenzuje.Ale teba tiež nikto s pistolou na krku nenúti tam do nej chodiť a počúvať to.Tu je len jediné riešenie.Uplne sa odstrihnúť,nechodiť na oslavy kde bude ona proste nestretávať sa.Od takých ludi ako je tvoja svagrina čo najďalej
Pozri ona to robi lebo sa sama citi menejcenne.Ziarli na teba,na vsetko co mas a zufalo sa ta snazi dobehnut a ukazat ze je lepsia.Ona sa nevychvaluje,ona sa len zufalym sposobom snazi byt aspon taka dobra ako ty,lebo v jej jazyku byt dost dobra = mat vela majetku.Rozumies ako to myslim?Rozumies ake je to smutne a pre nu samu frustrujuce?Aka je nestastna ze ta musi stale pre nieco dobiehat?Pochval jej to a nechaj ju tak.A muz nech sa spamata.On jej poziciava prachy,ona nevracia a takto rozhadzuje.Nema co poziciavat prachy bez tvojho suhlasu.
Mna obvykle ale stve to, co nemam sama spracovane v sebe. Toto spravanie by ma skor rozosmialo...nijako neurazilo.. ved ona sa chova ako dieta, ja by som jej tie leginy aj kavovar pochvalila. Ja by som si tiez mohla sfleku hocico kupit, mimo vianoc, mimo poziciavania,ale mna zase veci neberu, ani kavovary, ani nic hmotne, ani vone.. vsetko mi to pride detinske, smiesne.. ved vsetci potom zijete rovnake zivoty, npsite rovnake leginy, pijete tu istu kavu, spprtujete v rovnakych teniskach a predhanate sa,kto ma danu vec skor ci drahsiu..naco toto vsetko? Otroci reklam..
Mozno keby si jej raz konecne splechla do ksichtu pri dalsej jej scenke ze si poziciava peniaze a mimochodom ak o tom nevie tam zarabate tolko a tolko a uz mas pokrk toho ako si mysli ze ste chudaci, tak by konecne sklapla. Vsak isto by sa uz nechvalila keby vie ze mate viac
na jednej strane ju neznášaš, píšeš, ako sa náhodne niekde stretnete na návštev, ale to sa ti môže prihodiť maximálne dva krát do roka a na druhej strane sa k nej trepeš na kávu. Na čo sa vyhováraš a nakoniec ideš? Veď jej na rovinu povedz, že sa v jej prítomnosti dobre necítiš a máš pokoj na dlllllllho. Nepotrebuješ sa s ňou predháňať, ale robíš to, riešiš vo vašom vzťahu len materiálne veci.
tvoj muz musi zakrocit. on vie dobre ze tebe sa vysmieva ale aj tak to toleruje. on by mal povedat ostatnym na navsteve - dobre si nakupila za peniaze co si si odo mna pozicala.
ak on bude mlcat ked ona na teba a aj jeho bude utocit - nikam sa nedostanes. znicis aj svoje manzelstvo
inak splaca vobec co si pozicala? alebo tvoj muz to berie ako nenavratnu pozicku - ved je to jeho sestra.
No mňa by toto netrápilo, zvlášť keď viem, ze som na tom oveľa lepšie, ci už finančne alebo inteligenciou. A keby som to nechcela počúvať, tak by som tam nechodila, ale myslím že niektorí sa z veci tešia práve keď sa nimi môžu pochváliť iným. Ja som antimateriálne založená, veci ma nezaujímajú, tak toto správanie mi príde síce strašne trapne, ale neurazalo by ma.
Ja by som pri tej poznamke o kavovare vybuchla smiechom tak, ze by som tu kavu rovno na nu vyplula 😅 ked pises, ze mate kavovar aky mate a rovno jej oznamila, ze ten vas stal asi 5x tolko co jej 😂
Ja si myslim, ze aj ked nevie kolko zarabate, tusi, ze mate viac nez oni a tymto sa chce dorovnat. Toto zvyknu robit ludia, co su nielen financne negramotni, ale hlavne zavistliví. Drzim palce aby si to zvladla psychicky a dokazala ju hodit za hlavu, i ked ti to zneprijemnuje. Vedz ze pride cas a o par rokov nebudu mat rezervu, nebude uz ani od koho pozicat, lebo nebudd mat na vratenie a dopadnu zle a na dochodku toboz nebudu mat na nic, ked rozflaka vsetko a nerobi.
ocividne si takto riesi nejake svoje komplexy. ja by som jej normalne povedala, ze ma to nezaujima, ja ziadny parfem ani nevlastnim, pouzivam deodoranty prirodne,niesom ziadna ultra hippie eko zena,ale proste ma to nezaujima, ved kazdy sme iny, a tie znackove veci takisto . kazdy ma priority a vkus inde. ked si ona potom bude mysliet, ze to je zo zavisti, tak to je jej problem , je vazne na smiech , proste z toho co pises, ocividne velmi zakomplexovana vnutorne, tak si to kompenzuje materialnymi vecami . viem, ze to je tazke, ale ty vies ,kde je pravda, treba jej to normalne povedat, preniest sa cez to ,a neriesit ,co si mysli a rozprava. a hlavne to nehromadit v sebe,lebo raz pred nou explodujes a chrstnes jej to vsetko do ksichtu :D
Ja si myslim, ze presne takto za prejavuje komplex menejcennosti. A myslim si, ze tieto reci nejako nepotrebuju osobitnu reakciu, maximalne by som sa s manzelom o tom poziciavani pobavila. Myslim si, ze odpalkovanie ani ina reakcia nepomoze, pretoze svagrina ju nepochopi. A okolie je predpokladam dostatocne inteligentne, aby vedeli co a ako, ak vas poznaju.
Nepoznám nikoho kompletného kto sa takto správa. Podľa mňa má dievča fakt nejaký problém. Buď s financiami alebo mentálnym zdravím.
Uplne ako keby som bola dvojníčkou.
U nas to bola naskor radost , ze mam niekoho skym budem robit ženske akcie a však čas ukazal že je velmi zla a závistlivá. Je toho vela čo by som vedela napísať. Neustále sa hrala na doležitu . Velmi sme sa snažili s manželom a dietatko a ked sa nam podarilo jej slova boli presne : načo ti bude druhe ? Uz si mala pokoj ... potratila som :(
Citim ze mi nepriala a preto som druhe dieta nedonosila ani na 3x
Od vtedy som sa jej zostala stŕanit .Nevidela som ju už 3 roky a úprimne ani nechcem .
Je zlá a zavistlivá .
Nebudem sa predsa predbiehať s majetkom a bohatstvom ,ved zivot ma ine dolezite priority a to je Zdravie za ktore by som dala čokolvek .❤
Toto ta fakt trápi? No bože, švagriná je trochu... No... Jednoduchšia. Pozriem, prikyvnem, že waw, super. Legíny sú perfektné, spýtam sa, koľko stal kávovar a to tričko jej sedí a pustim svagrinu s jej darmi z hlavy ešte pred tým, než za mnou zavrie dvere. Co kto o mne rozprava, to mi je lautr fuk. Tí, čo ma poznajú, vedia a názor ostatných ma nezaujíma. Ze jej manžel požičiava peniaze... Ak to nezaťažuje nás rozpočet, neriešim. Občas mužovi pripomeniem, že vidím, ale inak odpisujem ako rodinné náklady. Ak to vás rozpočet zaťažuje, riešim s mužom hneď a zostra. So svagrinu nemám čo riešiť, ta nie je môj partner.
Mne osobne by viac vadilo, že tvoj muž ,napriek tomu ako sa k tebe sprava, ju financne dotuje- min. by jej mal povedať nech s tým láskavo prestane, ak chce ešte vidieť nejakú finančnú injekciu. A čo sa jej týka- je to chudera bez peňazí- snaží sa Ťa ponížiť len preto, že vie, ze ste na tom oveľa lepšie ako ona.

Moja exsvokra bola taka😀😀😀😀. Asi povaha respk ludia co si mozu malo dovolit a ked uz si nieco drahsie kupia tak kazdy musi vediet. Pomohlo jedine to ze som vzdy sucho skknstatovala ze " dobre" a rec otocila inym smerom. Ked videla ze nema pozornost tak sa uz chvastala menej respk pri inych ludoch. Tiez som tam casto mechodila nastastoe😀😀 aj som si kvoli tomu poplakala doma az pokial som nepochopila ze to ona ma komplexy a problem