Svagrina - švagriny
Baby idem si po nazor od nezainteresovanych...muz ma 2 sestry - nikdy sme spolu nevychadzali nejako extra, ani nemali potrebu stykat sa. Proste odlisne povahy, ktore si "nesadli". Akceptovala som rodinne oslavy, z nutnosti a slusnosti.Inak som nemala potrebu ich vidiet a je to v podstate vzajomne tie "sympatie".
Po smrti rodicov sa dohodli na rozdeleni majetku, vsetko je vysporiadane a vyplatili sa vzajomne medzi sebou.
Muzovi zostal dom, mladsej sestre byt a starsiu sestru priatel vyplatil, aby si boli rovni.
Ja osobne som NECHCELA ist vobec do toho domu byvat, ale prisposobila som sa...pod podmienkou, ze nechcem mat s nimi ziadne dalsie problemy ani potrebu stykania sa. No netrvalo dlho a problemy su na svete. Sestra co zdedila byt ho absolutne neplati, su bez plynu,elektriny, proste ziju jak asociali -ale na cigaerty samozrejme maju. No a problem nastal prave teraz - sestra zijuca v zahranici, ktora ma na byte stale podiel (mladsia sestra ju nemala z coho vyplatit) sa vzdy ubytovala u nich, ked chcela ist domov na SK. A kedze teraz sa tam nekuri ani voda tepla nejde, tak chodi teraz k nam. Rozumej cca 4 krat rocne na tyzden.
Pre mna je to uplne hrozne, jednoducho si s nou nerozumiem a vadi mi, ze je tu tyzden ubytovana. Ma proste ine navyky a prekaza mi, ked je tu tak dlho. Bola som ochotna pretrpiet 1-2 noci, ale nie tyzden.
Na jednej strane mi je jej luto, je to predsa jeho sestra, ale preco sa mam citit zle vo svojom dome ja a znasat stale ich problemy, ktore furt len odkladaju a neriesia.
Isla som sem zit pod podmienkou, ze budeme mat vlastny zivot ako rodina a nie riesit zivoty jeho sestier.
Nechcem byt bezcitna, nemam problem ich pohostit na oslave alebo inej prilezitosti, ale toto ma proste nici. A to sa bude opakovat teraz do nekonecna, kedze ten byt pojde asi na exekuciu a nebude sa mat kam vratit.
Viem, ze muz je ako medzi 2 mlynskymi kamenmi a nechcem, aby si vyberal medzi zenou a sestrou. Nezakazujem mu stykat sa snimi, ale jednoducho tie tyzdenne navstevy ma ubijaju psychicky.
Dakujem za nazory.
@eeffka mas pravdu...ale odisla som sem zit aj napriek nespokojnosti z mojej strany, kedze mi slubil, ze uz nas nebude zatahovat do problemov jeho sestier.
Ja sa mozem zbalit a odist, mam kam. Ale preco rozbit inak fungujucu rodinu? On to tiez nechce, ma nas rad...ale dokedy sa to bude stupnovat? Teraz je to tyzden, ak sa nahodou bude chiet vratit tak ju tu budeme mat kolko?
akoze tyzden podla mna este nie je taky strasny, je to lepsie ako mesiac. ja by som sa skor bala, ze sa k vam nastahuje na stalo ta sestra, ktorej byt ide do exekucie, to by uz bol vacsi problem. ale tak vies zase sa na to pozri aj z jej pohladu, ze chce raz za cas prist na slovensko ale byt, ktory je v podstate aj jej je v neobyvatelnom stave a to sa clovek automaticky taha "domov" co je vas dom. ja by som asi dom predala a radsej sla byvat inde lebo toto bude zacarovany kruh
Ahoj, máš to ťažké a tvoj priateľ (manžel) ešte ťažšie. Keď je charakterný chlap,čo asi je, tak svojim sestrám stále pomôže. Na tvoju smolu, ale aj šťastie, že máš takého priateľa. Svoj byt by som v žiadnom prípade nepredávala. Neostáva nič iné, len sestre naznačiť, že keď nemá kde ísť, tak by stačilo prísť aj raz do roka a raz prídete na týždeň vy k nej do zahraničia, aby vedela aké to je. (Ten týždeň u nej vydržíš.) A tá druhá sestra bude stále vydierať (otravovať, niečo vypytovať) od tvojho priateľa. Stále bude vidieť, že vy máte a ona nie, len svoje chyby nebude vidieť. Počítaj s tým, že celý život budeš mať narušený jeho sestrami. On je ako keby medzi dvoma mlynskými kolesami, má rád teba, ukázala si mu okrem jného aj krajší život a zároveň sú tam citové väzby aj na sestry. Z jeho strany je to normálne, trpíš ty. Držím Ti palce.
@maciatkolulu lebo ho predat nechce. Ze je po otcovi. Pisem, ze to su uz len malickosti. Ale pochoote aj mna... mat v byte osobu co nevypne plyn, necha zaonutu zehlicku na lracke polozenu...keby sme neni doma ako to moze dopadnut?
A oni tu nezili, vyrastaali na tom byte s mamou...dom staval otec po rozvode, takze len on tu byval 5 rokov. Onj ako deti, nie
@jasminet zostal byt a dom...a 3 surodenci..muzovi zostal dom, mladsej sestre byt - oni si medzi sebou vymenili podiel 1/3, nech sa nevyplacaju, tak si to takto vymenili.
Zahranicnu sestru brat vyplatil -1/3, cize dom je len jeho.
Mladsia sestra ma byt, 2/3 lebo vlasnte mala vyplatit zahranicnu sestru( ale kto by jej dal uver), takze zahranicna tam ma podiel 1/3 na byte, pretoze oenazi sa nedockala a nedocka, kym sa byt nepreda. (Ak teda neskonci nakonec v exekuci)
A presne ako pises, teraz je to tyzden, ale co moze byt po tom.
Ja mam svoje problemy a nie stale riesit jeho sestry. (Hkavne tu maldsiu, ktora si aj tak neda povedat a zije ako asocial)
Ma to tazke aj priatel, ale aj ja...dakujem, ze aslon ty ma chapes.
Niekedy som uz taka nalomena, ze naco zivit 2 nehnutelnosti, ale tieto sutuacie ma v tom iba utvrdzuju, ze sa mam kam vratit 🙄
@geschenkset a co na to tvoj priatel?ma sestry rad?dobre spolu vychadzaju?aspon s tou,co k vam chodieva?
mate moznost mat to jej byvanie oddelene?
a aj ked ma navyky ake ma....snazi sa aspon nejako vyvazit to,ze k vam pride?myslim,ci je za to vdacna nejako....
@geschenkset Musite tuto temu s priatelom rozobrat. Vobec nie si zaujata, uplne ta chapem. Na rozdiel od vacsiny diskutujucich, ktore sa nevedia vzit do tvojej koze, si myslim, ze 4 x do roka na tyzden je az-az, vzhladom na predchadzajuce pomery v rodine, o hyg. navykoch a nezodpovednosti svagrinej nehovoriac. Nevydrzala by som takto ani dva dni. Co ked sa jedneho dna rozhodne pre navrat domov??? ... a druha zostane bez strechy nad hlavou? Vy ste rodina aj bez papiera a verim, ze priatel to tiez tak berie. Mam pocit, ze je vo vztahu k svojim sestram az privelky dobrak, ci?
@geschenkset ja ta chapem, suhlasim zo všetkym čo tu napisala jasminet. 4 x do roka sa k vam nastahovat je až až ak sa nemusite navzajom a spôsobuje to napetie. Sestra by nala mat aj sudnost , určite vidi ako sa "tešiš" jej prítomnisti. Pozhovaraj sa s mužom, toto sa bude len stupnovat, ak situaciu zo sestrami nevyrieši. Určite by boli aj na zvaženie predat dom a mat niečo spolu.
@geschenkset neverila som, že to niekedy poviem 🙂 ale s mužom si berieš aj jeho rodinu... Je to RODINA. V živote sa veľa krát musíš prispôsobiť a byť s ľuďmi, ktorí ti nevyhovujú. 4x do roka vydržať 1 týždeň... To sa myslím dá. A podmienka, že sa s nimi nechceš kontaktovať, lebo sú iné, nevyhovujú ti... Nehnevaj sa, ale to už je divné. Ak ti cielene neubližujú, neútočia na teba, či ťa opakovane neurážajú, len tí jednoducho vadia... To mi príde choré. Ver tomu, že "bližšia košeľa, ako kabát". Ak budeš mať takýto nepriateľský postoj voči jeho rodine, začne nenávidieť teba. Veď sa predsa nevykašle na vlastnú rodinu. Rieš to s chladnou hlavou a tak trochu popredu (napríklad tú sestru v byte), aby sa ti nenasáčkovali do domu naveky... Ale pochop aj svojho muža. Ty nemáš rodinu?
@geschenkset mat spolu nehnutelnost s priatelom v spoluvlastnictve -
@geschenkset vsak ten svoj byt mozes zatial prenajimat, nemusis ho zivit. peniaze si uzivajte. ale v ziadnom pripade nepredavaj...
ten zahranicnej sestre nevadi, ze pride o byt,podiel? so sestrou to neriesi?
pozri, ku nam chodi moja sesternica, mam ju rada, vsetko, navarim (vsak to musim tak ci tak), ale je to proste narusenie chodu domacnosti. zlata je, len nas to jednoducho rozhodi - aj deti, aj muza aj mna 😀 a to chodi na menej ako 4x7 😀
Uplne ta chapem. Ja to poznam obdobne, i ked nie totozne. Mozno by si mala konecne zacat presadzovat to, co chces ty a nie sa len podriadovat tomu, co chce muz a jeho rodina. Ved sa porozpravaj s muzom, ze ti to vadi. Uved fakty. A ak chce aby si predala byt, ja by som to urobila, ale najskor nech prepise polku domu na teba, a podotykam nie darovacou zmluvou, a ten byt svoj predaj lebo ti tam este nastahuje svoju sestru 🙂)
@sisina4144 dakujem za pochooenie 😊 mladsiu sestru nema moc v laske, zato ako sa sprava a zije. Tvrdi, ze mu je jedno, nech skoncia aj ako bezdomovci, ked si nedaju povedat. ALE je to vzdy a bude jeho sestra.(neviem co bude realne potom) zahranicnu ma rad, preto je mu trapne ju poslat do bytu bez kurenia a elektriny, hoci tam ma podiel. Tvrdi, ze teraz pride riesit ten byt nech sa KONECNE preda a ta mladsia si kupi aspon garsonku, ktoru uvladzu splacat (aj ked tomu neverime, nevedia hospodarit). Ale su tam nejake tarchy uz, takze je to cele naprd.
A prave preto, ze stale boli iba problemy, suhlasila ze sem pijdem byvat iba pod podmienkou, ze budeme mat svoj zivot a nebudem zatiahnuta do ich problemov.
Co sa ocividne neda...a to ze tu nemam podmienky ake mne vyhovuju a nie som tu najspokojnejsia, to je tiez jedna z veci. Ale prisposobila som sa.
Ano priatel je dobrak, on ne taky nekonfliktny pohodak, co ma na vsetko cas.
Nas tiez nadovsetko lubi, nechcem mu to komplikovat a davat mu na vyber medzi nami a rodinou...ale preco sa ja mam citi zle a trpiet kedy sa zas co stane a bdeme musiet riesit.
Ach no blba, velmi blba situacia. Keby ta sestra mladsia bola normalna, ze nie z vkastnej viny sa dostanu do takej situacie...ale dvaja zdravi pracujuci ludia sa nevedia o seba postarat a este sa tvaria ako ministri 😣 a teba ohivaraju za chrbtom aka si len jebnuta a pod.
@geschenkset vyhorelanuz sestra? Vybuchol.jej byg? Udusila sa? Akoze myslis vazne,ze toto robi vkuse,ide zehlit necha zehlocku zapnutu,postavi varenie,necha plyn? Srandujem teraz. Ja na tomtomnevidim nic,ze bybti robila naschval. Co tak mat rozum,kludne jej povedat,ze treba davat pozor,je v dome okrem ineho aj male.dieta. je to jeho sestra a ma ju asi rad,vsakze. Olat sa ta pytam,ty by si fakt nedovolila byvat u vas sestre,mame,niekomu blizkemu zo zahranicia na tyzden 4x do roka,ale poslala bybsinich napr.do hotela??? Ja nie. Frflala by som si sama v kupelni,odskrtavala.dni,alebo by som sa snazila vychadzat s tetou mojho dietata,zobrala by som ich na vylet,kutik,cukraten,urobila si spolocny program,pripadne nech sa hraju vonku ajns tyminpsami🤣 a potom by som im obom nakazala umyt si ruky🤣preplachnut ponozky a fat ich susit niekam kam patria,susicka,susiak a hotovo. Sedem dni ubehne a mozete sa v klude lubit ako.rodina dalej.
@geschenkset Tvoj byt daj do prenajmu (ak ho este neprenajimas), nieco na tom aspon zarobis, pripadne mozete davat mimoriadne splatky hypoteky.. spominala si hypoteku, tu mas ty, ci priatel?
Ked pride sestra, tak by som jej pekne pripomenula "pravidla" - poprosila by som teda aby dbala na bezpecnost a vypinala spotrebice a aby tvoje osobne veci nepouzivala, alebo sa vopred opytala. Ak je ona zvyknuta na iny "zivotny styl" alebo fungovanie, tak nevie, ze tebe to vadi.
Inak poradit neviem, mne je proti srsti take fungovanie ze nie sme manzelia, dieta mame, dom je jeho, ale byvame tam spolu - castokrat to veci komplikuje. Ale to nesudim, len hovorim preco to mne nesedi.
@geschenkset dam ti jednu radu. Mozno ta prekvapi ale pomoze ti. So sestrou nemas dobry vztah. Takze nemas co polazit chapes. Pekne jej povedz vsetko co si napisala sem. O umyvani ruk blate tvojej kefe. Normalne jej otvorene povedz co ti prekaza. A ze rada ju pohostis ale mech dodrziava toto toto toto. Normalne povedz ze si cenis ze synovi nosi darceky pripadne cokolvek ine na nej ocen a zaroven jej povedz co nevyhovuje tebe. Pripadne sa kek spytaj co by ona potrebovala aby sa u vas citila lepsie. Drzim palceky!!!!! Ja som byvala so svagrinou. Uplne inou ako ja. Mesiace. A nemala som gule jej povedat co mi prekaza. Ked som jej to povedala aj led sa mi to hovorilo tazko lebk ja som sa pristahovala k nim. Pomohlo to. To das!
@geschenkset dom patrí priateľovi, takže tam asi veľmi nie je priestor na diskutovanie. Ty, ako píšeš, si urobila kompromis a nasťahovala si sa do jeho domu, aj keď si vlastne nechcela. Už tam sa stala prvá chyba. Napriek tomu, že legálne tvoj priateľ veci vyriešil a sestry vyplatil, zrejme cíti nejakú morálnu povinnosť poskytnúť v tom dome sestre ubytovanie v čase, keď je na SK (nečudujem sa mu, vnímala by som to na jeho mieste presne tak isto) a v tomto bode si prestávate rozumieť. Ale skús ho pochopiť - má sestre odmietnuť strechu nad hlavou a poslať ju do hotela? Ty by si to urobila svojej blízkej rodine? Budete musieť nájsť nejaký kompromis. Aj keby si mala podiel na majetku, aj tak by to bola delikátna situácia. Toto je viac o vzťahoch, ako o majetkových pomeroch v rodine. Naozaj sa to nedá s troškou nadhľadu 4x do roka zvládnuť? Prípadne dajte s priateľom rozhovor o nejakých pravidlách pre návštevy, ktoré potom v kľude vykomunikujete so sestrou.
@lavieenrose ale tvoj vztah s rodinou je iny. Nemozes porovnavat nieco, do coho nevidis. Ak by ti manzel hrozil rozvodom, neverim, ze by si to nebrala do uvahy. Rodina je rodina,tu si nevyberas, ale aj tam maju byt iste pravidla a slusnost. Mna by zase fackovala hamba, keby som nebola vitana a nasilu by som sa niekde nasackovala. Ta zena je dospela a mohla by si uz uvedomovat svoje spravanie a niektore veci.
@geschenkset ešte dodám - sľúbil, že vás nebude zaťahovať do problémov jeho rodiny? To v praxi pre teba znamená konkrétne čo? Že sa na nich proste vykašle? Tu predsa nejde o to, aby riešil ich finančné problémy. On chce iba pohostiť sestru, keď je doma. Ono naozaj platí, že ak vstupuješ do rodiny, do pokrvných zväzkov (máš s niekým deti), tak preberáš na seba čiastočne aj problémy rodiny, s ktorou si sa spojila. Je to tak. Môžeš to ignorovať, ale ono to tak iba preto neprestane byť.
@montemotherone nedala som podmienku kontaktovat, ved pisem, ze sa snazim normalne vychadzat pocas oslav a pod stretnuti, nemam problem pohostit, podebatovat, spravat sa slusne. Ale ak vies, ze zabuchnu sa dvere a ako pekne sa o tebe vyjadrujj, nemas chut.
Priatel odide do roboty a ja som zas taka, ze mi neda nepohostit a postarat sa. Cize v konecnom dosledku som s nimi sama (vzdy pride aj druhana navstevu, vsak za sestrou) aj ked vieme o sebe, ze sa nemame v laske. Pre niekoho pohoda, pre mna vypatie.
Ale dakujem za kazdy nazor. Cenim si to. Nechem byt zla a robit medzi nimi ten mlynsky kamen
@geschenkset ohovara ta aj ta druha sestra zo zahranicia?
@geschenkset vieš, ono aj to ohováranie, reči, ber s rezervou. Ono to vaše postavenie je také trochu konkurenčné. Nemyslí si, chápem ťa. So mnou sa svokra otvorene nechcela stretávať. Nevyhovovala som jej, vymenovala mi sto chýb... povedala že sa už nikdy nemusíme vidieť. A to som bola vydatá! Ale do toho som otehotnela a pre svoje dieťa som chcela starých rodičov bez ohľadu na to aké vzťahy máme medzi sebou. Tvárila som sa, že sa nič nestalo a svokra bola očividne rada. Dnes udržiavame dobré, korektné vzťahy. Vieme, kde máme hranice, za ktoré nejdeme. Kvôli môjmu mužovi (jej synovi) a našim deťom... Keďže sme celý čas ďaleko od jeho rodiny, "varili" tam na mňa vždy niečo so švagrinou (jej ďalšou nevestou), vždy som bola tŕň v ich oku. Ale napriek tomu, som každý rok, keď bola dcéra menšia, zorganizovala k jej narodeninám akciu, kde prišla celá jeho rodina. 12 ľudí v dome, predĺžený víkend, nocľah, strava... Mali sa ako v hoteli. A vieš čo mi stačilo? Že vidím šťastnú dcéru ( ktorá žila celý rok mimo širšej rodiny) a šťastného muža... 🙂 Povedala som si že pre tie vzťahy urobím maximum, ostatné je na nich...
Necitala som vsetko. Ale moj nazor je, ze pokial nie ste super svagrine, ze spolu vychadzate dobre, ste v pravidelnom kontakte, sympatie su na oboch stranach a hlavne mate vzajomnu doveru, pokial to tak nie je, tak takuto "svagrinu" by som ani ja nestrpela v dome. Hoci je to muzov dom. Preco?? Mesiac do roka, ani nahodou.
Keby Vas vztah bol iny...... Ale aby niekto ku mne chodil, tvaril sa nasilu milo, tak to radsej nie. Drzim Vam prsty, lebo rozhodne nie ste v lahkej situacii.
nerobila by som z toho vedu, tyzden nie je az tak vela a treba si uvedomit, ze ma pravo na to tam byt, ked to nechces urobit pre nu, tak to urob pre muza, bude stastny a aspon budes mat aj doma klud 🙂
nemyslím si, že by ťa mal ten týždeň raz za čas nejak zničiť. je to predsa len jeho sestra a kvôli nemu by si to mala teda mohla vydržať
@geschenkset ono mas to tazke a ano, stava sa celkom bezne ze si 2 ludia moc nesadnu.
Mne v takychto situaciach najviac pomaha ZACAT U SEBA.
Znie to mozno blbo ale vysvetim ako to myslim. Skus si uprimne sama pre seba spracovat co vsetko ti vlastne na nej vadi, sformulovat svoje myslienky a porozmyslat co s tym dalej spravis aby ta to tolko nezasahovalo. Sama o sebe vies ze si zrejme cistotnejsia nez je standard a tam treba tiez trosku popracovat aj na sebe. Trochu tu mieru tolerancie znizit k vseobecnej urovni a humusacku sestru trochu upozornit aby sa aj ona k tomu standardu priblizila
Lebo vies, kazdy clovek je tak trosku samonasieraci tvor, cize ked ti vadi neumyvanie ruk je lepsie ju upozornit aj ked sa pri tom budes citit mozno trosku trapne ako ju dookola sledovat, v hlave sa durdit ze jeezis ona si zas neumyla ruky jeemine teraz s tym chyta hento, fuj teraz chytila klucku zas to budem musiet umyt... no a z maleho detailu sa stane obrovsky problem ked to v sebe dusis..
Takze odporucam ventilovat, milo, slusne ale ventilovat... Prosimta, po psikoch si chod umyt ruky, mne to hrozne vadi, oni sa vedia vyvalat v zdochline sem tam, cap ma prosim.
Evka, daj si prosim ta nepouzivaj moju kefu, mozes si pozicat sampon, sprchac ale kefa na vlasy, zuby to je take blbe
Janka, nic v zlom ale tie ponozky si daj na iny radiator, ja som trochu posadnuta cistotou a tu mam utierky noo
Proste nedus to v sebe lebo vybuchnes, lebo kazdy detail potom narastie do obludnych rozmerov
@lujza123 dakujem, mas asi pravdu 😊
@alaguema dakujem pekne, mas pravdu 😊 musim to vydrzat asi
@geschenkset inak ja ta celkom chapem. Aj mne sa zda doat 4x do roka na tyzden. Nepoviem keby mala prist par x do roka na 2 dni cca ale na tyzden je asi dost. Baby pisu ze nie ste zobrati. To je dnes ale.len papier ziadna zaruka ani nic taky je moj nazor. A ze nemas podiel na dome tak teraz mas drxat hubu a krok? Neviem to mi pride dost take divne ale aj hrube tvrdenie aj ked kus pravdy na nom mozno je ale...neviem mne by sa toto co opisujes tiez asi vellmi nepacilo. Ja som napr tiez dost hakliva na cistotu a take to svoje a pritom nie som zly clovek mam rada ked pridu UPRIMNE navstevy ktore mozem alebo respektujem. Ale je slusne vediet kedy prist a kedy odist. Tak ako sestra by mala respektovat ze brat ma svoju rodinku a sukromie, tak aj ty nejak respektovat ju a dohodnut sa na nejakych pravidlach. Urcite to ide ak sa chce. Lem si treba sadnut a vykomunikovat.

@geschenkset preco nepredate dom a nekupite byt? Ja to tak desne nevidok,co robi svagrina.... akurat tak tu kefu by som poprosila nepouzivat. Je to jehonsestra a kedysi tam bola doma,ok je vyplatena,ale opat sa pytam kebyze je to tvoja rodina?