Švagriná využíva môjho brata
Mam obavy že moja švagriná využíva môjho brata. Je od neho 8 rokov mladšia, nikdy nepracovala, VŠ prerušila keď bola tehotná s prvým synom. Oni majú raz v týždni večer babysitterku aby si mohli ísť do reštaurácií, asi párkrát v mesiaci príde babysitterka na cely deň lebo to mladšie 2 ročne ešte nie je v škôlke aby mamička mohla ísť shoppingovat a robiť yogu a chodiť do kaviarne a čo ja viem čo. Mesačne im chodí aj upratovatelka a podotýkam že švagriná nepracuje takže by to mohla robiť aj sama. Sme 4 súrodenci a vzťahy v rodine boli komplikovane, nezamestnanosť, alkoholizmus atd môj brat išiel do zahraničia a tam si niečo vybudoval a od vtedy ako keby sa vzdialil od rodiny. Keď spoznal tuto a zobral si ju, nasťahovali sa späť na Slovensko. Ako mu mam otvoriť oči?
Ale stale nerozumiem, co s tym ma chlap. Jednoducho je to prirodzene pracovat
nestaraj sa, švagrinin vec je, že ako chce žit, ona je moderná mamička venuje sa sebe nielen domácnosti a dieťatu. Tvojmu bratovi ak by sa to nepáčilo tak by nežili takto, pravdepodobne aj jemu je dobre, že si uživajú aj spolu čas nielen s dieťatom.
Mnoho párov nevie a práve kvôli tomu sa odcudzia.
Ak, ťa brat poprosí o radu alebo názor vtedy sa môžeš vyjadriť alebo sa spýtaj ho, či je štastný.
Ak povie áno, tak absolútne sa nestaraj do ich manželstva, môžes im spôsobiť nezhody.
@mircalla samozrejme ze myslela...svet totiz v dnesnej dobe nie je ciernobiely a toto co pises ty a poznas ty nie je nehnevaj sa cely svet
dnes ludia mozu byt v zahranici v ramci eu, mozu mat rodinne poistne, teda ty im neplatis nic, odvadzaju viac a este maju pravo sa pytat, ako my tu nakladame s dotaciami z ich penazi....
potom ak je niekto doma a stara sa, nielen vychovava tym, ze je doma a v klude moze nechat doma dieta, ktore je chore, nemusi ochoriet pol skolky, vratane rodicov a uciteliek, setri tym neskutocne peniaze vsetkych tych poplatnikov, ktorych spominas. Niekto je sice doma no zije viac komunitne, ci uz na dedine, dopestuje, chova - ma vlastne jedlo, vie sa podelit, stara sa o dalsich chorych, starych slabych. Ini sa venuju dobrovolnickym cinnostiam, co my vieme ako to ma prave konk. pani, no to vsetko vplyva ale ze mega na ekonomiku, ktoru spominas.
Okrem toho rodina, nielen jednotlivec - spolu viac usetria, viac mozu minat, presne pre ten stat, mozu byt v sukromnych skolach, platit sukromne skoly, mat sukromne a platene zdravotnictvo, teda to tu taka jedna pevna dvojica v ktore si prestala verit, moze drzat viac ako 10 zodretych ludi jednotlivo, ak pre nic ine, tak presne preto, ze to robia jednotlivo a odo mna to necitaj vobec posmievacne ani nijak opovrzlivo ako to pises inym ty, len jednoducho je to fakt - teda prave naopak aj taka pani co je doma nemusi nic ziadnemu tvojmu systemu brat, moze byt aktivnou prispievatelkou inak. Uz davno svetova zdravotnicka orgnizacia zdravie definovala nielen ako cosi co sa tyka tela, ak takato pani dokaze pre 5-10ludi vytvorit doma pohodu a ''zdravy rodinny system'' tak dokaze usetrit systemu viac ako niekto kto cely zivot priemerne drie
Okrem toho to moze byt niekto kto podnika online - dnes ludia vedia spravovat takto celkom velky majetok, mysliet si o tom mozeme aj ja aj ty co chceme, tym nemyslim len influencerov, co ponukaju telky a casopisy, nase ale aj rozne ine moznosti obchodu na burze, moze spravovat majetok a mat peniaze z bytov, domov, z pody, ano ludia sme sa aj narodili rozne bohati, nehodi sa to na Slovensku hovorit ale je to tak...
Teda ano ona sa moze podielat na systeme inak. A keby sme vsetci....no presne o to ide...obcas to vravim ludom v okoli, kedze su to skor podnikatelia, ze nie nemoze kazdy podnikat.....niekto musi pracovat aj v statnej sprave aj robit veci ako su bezne sluzby, kucharka v skole, smetiar, a pod a su potrebni, lebo by sme inak zomreli na zamorenie potkanmi a na hlad mnohi....ale opat ani to nemozu robit vsetci, preto je dolezite a podstatne aby kazdy robil to co vie a ideal je ak ho to aj tesi.
Ekonomiku statu ozaj nedrzia iba ludia ktori teraz aktualne dru, predstav si ze vsetci ti dochodcovia takto makali pred rokmi a teraz vsetkym pridu ze robia prd a len furt daco chcu. A deti, ktore vychovavaju zeny doma, zas budu robit potom a budu moct mat na teba rovnaky pohlad. Ekonomika nie je oddelena suvisi aj so socialnym, zdravotnym a dalsimi sektormi, na ktore je napojena, suvisi aj s tym ako sa rozvija dianie v spolocnosti celkovo a to hovori napr. to, predstav si, ze ludia ziju dlhsie, dozivaju sa vyssieho veku a tak to, co si pisala pani, ze preco nevystudovala nieco co ju bavi, dnes neplati, dnes sa prave clovek musi pripravit na to, ze pocas zivota aj bez vysokej skoly mozno bude potrebovat aspon raz prevzdelat a nasadnut na iny typ kariernej drahy, ze to nebude stacit, ze si urobila vyber strednou skolou....ze aj ludia v strednom veku, to co niekedy bolo doplnkove a andragogika bola okrajova bude bezna sucast nasich zivotov a teda pani co je v 30tke doma toho este do 80tky stihne napracovat....neboj nic.
Teda skus zobrat komplexnejsi pohlad, precitaj si okrem ekonomickych priruciek aj nejake sociologicke, ktore ti k tomu co sa tyka penazi daju kontext.
Pozri si aj socio-ekonomicke pojmy, mozeme sa pobavit je to tema celkovo zaujimava nielen rodovo a feministicky, ale dnes celkovo pretoze paradoxne setri peniaze vo velkych objemoch a prinasa cosi co malo platene prace nie a to je stastie, pohoda, ang. googli wellbeing, ktory sa dostal priamo do centra svetovej zdravotnickej organizacie, pretoze nedostatok tejto pohody a stres uzko suvisi s chorobami ako onko ochorenia alebo nove neurodegenerativne ochorenia .
Pozri si najnovske sociologicke clanky na temy - ekonomicky potencial neplatenej prace, dobrovolnictvo, sukromne domacnosti ako zamestnavatelia a na druhej strane si pozri, ked tak zenies vsetkych do prace aj veci ohladom pracujucej chudoby, ktora okrem velmi malej sumy penazi prinasa presne tie negativne zisky, ktore nas stoja tie peniaze v nemocniciach, vo velkych objemoch. Teda nejake zmeny by to chcelo a podla mna ''su v lufte'', ale urcite sa netykaju par zien, ktore ostali doma dlhsie ako si si to mohla dovolit ty a ozaj ak mozes tak si to dopraj. Tvoja hodnota nie je v tom, kolko denne odpracujes.
@mircalla nevidím to tam,len je napísané,že nepracuje,ale v podstate to je jedno,je veľa žien,ktoré len predávajú cez katalógy,alebo chodia na nákupy do sekacov a následne to predávajú,skoro som odpadla,keď som sa to dozvedela,že normálne takto fungujú a uživí ich to,a viac ako dobre,keďže viem aj o ktoré ide.Takze ani mi nevieme,či táto žena žije skutočne len z manzelovych peňazí,je to len jednostranný pohľad jej švagrinej,takže nesuditelny
@mircalla prečo keď si tak strašne sebestačna žena a vyhlasujes, že už nikdy nemusíš robiť, bývaš u chlapa s ktorým nič nemáš. Prečo nebývas sama vo svojom a bývaš v byte,ktorý platí chlap?. Prečo nemás zabezpečené svoje bývanie s deťmi bez hypotéky, keď si tak za vodou.
Iní ľudia, ktorí majú fakt veľké firmy si nedovolia z huby vypustiť, že už nikdy nemusia robiť, nie niekto kto nemá vlastne bývanie zabezpečene za slobodna a robí v cudzej firme mukla. Za to ze ty máš komplexy zo svojho života nevybijaj si ich na ženách, ktoré sa majú doma lepšie ako ty.
@mircalla kariéra, práca, sú pre väčšinu ľudí len prostriedok ako sa mať lepšie, nie životný cieľ. Keď je jediným zmyslom života len kariéra a číslo na výplatnej páske, niekde sa stala chyba a takých ľudí mi jeb podstate ľúto, pretože stačí moment a z ich kariéry je len bledá spomienka a z ich života ničovate nič.
@mircalla máš zlosť, lebo si druhé dieťa rodila neskoro pomocou IVF a chlapa lakomca s ktorým sa nedalo žiť a nechci, aby som vytiahla tvoje staré témy, kde sme si písali o peniazoch.
Neznesies akúkoľvek ženu, ktorá má prajneho muža.Lekarka, právnicka má ambície inak by neštudovala ťažkú VS.
Si obyčajný zamestnanec v korporate aká kariéra?
Ty musíš...oni môžu, ale nemusia.Neviem prečo si myslíš, že iba tvoj model žitia je správny.
Ako si mohla taká múdra, emancipovana žena nájsť takého neschopného a chorobne lakomeho chlapa?Rebeca má 3 deti vie čo chce raz robiť stačí, že bude majiteľka a ostatní jej budú platiť.To nie je povinnosť pracovať môže prenajímať byť.Skor ty v zrelom veku si už mohla podnikať, keď si taká šikovná.
@viestta
👍
Dámy, ak by sa v rovnakej situácii jednalo o vášho syna, mali by ste rovnaký názor, keby si priviezol domov takú manželku a vám nevestu?
@moonlighting nech si môj syn dovedie domov koho chce, keď bude dospelý jeho život je jeho zodpovednosť vôbec nie mňa ako matky preboha. A co sa vám nezdá v poriadku im moze maximálne vyhovovať. Doba sa mení životný štýl takisto. Kedysi nebolo bežné mat pani na upratovanie dnes ju má každá druhá rodina ktorú poznám. Treba nechať každého žiť po svojom
@moonlighting bola by som rada ze som syna vychovala dobre a nie je z neho nejaky chruno co necha zenu makat v robote a este sa tvari ze domacnost a starostlivost o deti je vlastne jej hobby..
..Mila autorka, uz ti tu bolo popisane dost a veru baby ti tu pravdu napisali. Je to osobne cisto bratova vec s kym zije a ako zije. Z tvojich prispevkov "citit" len a len zavist a nenavist voci svagrinej. Opytam sa ta takto, brat sa ti otvorene stazuje na svoju zenu? Ze ked sa rozpravate, tak nic ine nepreberate len ze je "nasrdeny" na svoju zenu a jej zivotny styl alebo je brat psychicky/fyzicky zlomeny (z nej).. Vsak je ti to brat za tie roky ho snad dobre poznas a vidis ci je alebo nie je (ne)stastny a totalne zrobeny. Ci su toto vsetko len tvoje domienky, ze ziju inak ako je zauzivanym zvykom (strhana zena, ktora lieta len medzi pracou a domacnostou). Alebo si poziciava a dlzi na vsetky svetove strany aby mali na takyto zivotny styl? No to by bola cesta do zahuby ale predpokladam ze toto sa tiez nedeje. Ich vec ako si ziju a ak ta brat "odstrihne" od svojho zivota ani sa mu cudovat nebudem..
@moonlighting no mne by bolo jedno či nevesta pracuje alebo nie, hlavne nech sú šťastní a užívajú si život . Ak jej brat zarobí dosť peňazí, tak prečo by nemohla ostať doma? Myslíš že model rodiny kde žena aj muž robia 8,5 h je ideálna?
@autorka co je teba do toho, ako oni ziju?? Ja nevidim veru nijake vyuzivanie, ani nic podobne, len normalne nastaveny zivot, aby aj zena ako matka mohla žiť a aby boli vsetci spokojni. Zjavne len ty nie si, lebo zavidis a srší to z teba na sto honov. Spamaj sa, lebo takto prides jedine o brata, lebo ak je normalny, tak ta od nich odstrihne.
@moonlighting mne by to vobec nevadilo, aspon by som vedela, ze som syna vychovala normalne a nepovazuje zenu len za rodičku a "handru" v domacnosti".. ked by to normalne finacne zvladal a tym padom by mu nevadilo, ze zena nebude pracovat a bol by s tým ok, tak co by mne na tom malo pre boha vadiť.
Ty jej strasne zavidis.Najhorsia blastnost zo vsetkych.
@moonlighting do svojho domu nech si kazdy syn privedie zenu podla svojho gusta. Co s tym maju matky synov? Dnes rodicia nevyberaju synom nevesty.
Vadilo by mi, ak by tu nevestu (akukolvek) priviedol do rodicovskeho domu. Ten nas nie je usposobeny na dve domacnosti.
@mircalla nechcem sa ta teraz dotknúť, ale jedna spokojná, sebavedomá a vyrovnana žena nemá potrebu zhadzovať a navážať sa do iných. Ani nemá potrebu vysvetľovať čo všetko dosiahla a aka je vlastne super žena, aby zvýšila svoj kredit v očiach iných. Tým iným je to srdečne jedno, skôr mám pocit, že potrebuješ presvedčiť sama seba, že máš všetko pod kontrolou.
@mircalla ano, da sa venovat aj detom aj domacnosti aj kariere, alebo aj jednoducho muklovat aby sa lepsie zilo. Da sa najst v tom rovnovaha, da sa to aj tak, ze nakoniec padnes v patdesiatke na hubu. Da sa aj venovat sa naplno rodine a detom a ked deti odrastu venovat sa robote. Da sa aj venovat robote na 200% a na domacnost si najst ludi, ktori to obstaraju. Da sa aj porodit 4 deti za sebou a byt odkazana na davkovy system a (alebo) niekoho ineho. Vsetko sa da. A vsetky variacie a kombinacie spomenuteho su mozne, pripistne a spravne pre kazdeho koho sa to tyka. Kazdy nech sa zariadi ako moze a chce. A ked sa niekto chce a moze venovat iba rodine a nechce, nevie, nepotrebuje ani prijem ani sebanaplnenie, ktore prinasa byt zamestnany je to jeho rozhodnutie. Tebe tym nijak nezasahuje do zivota, tak sa staraj predovsetkym o to, co do tvojho zivota zasahuje a tych ostatnych nechaj ako sa zariadia ako chcu.
Autorka neviem čo závidíš bratovi s manželkou.
Každý si zariadi ako jemu vyhovuje.
Tiež som išla do práce iba na 4h úväzok a to robím tam 13krat do mesiaca. Manžel sám chcel aby som mala iba polovičný úväzok,mala viac času na deti,domácnosť a oddych. Bežné chodíme kina raz dva razy mesačne,keď máme voľno spolu do mesta len tak sa flakat a na obed bez detí keď sú v škole a škôlke. Aby sme si užili chvíle spolu deti rastú a zachvilu nás nebudú potrebovať. Manžel mi sám kúpil vysávač roomba aby som nemusela každý deň vysávať a šetrila si čas na neho a deti. A je nám úplne jedno čo si kto myslí je to naša vec ako žijeme. Treba byť spokojný každý zo svojim životom a nestarat sa do druhých keď im to tak vyhovuje.
Závidíš čo ;) aj ja 🤣
@moonlighting ano, ak by moj syn zarabal tolko, ze by si mohol dovolit zaplatit upratovacku, ze by jeho zena nemusela driet ako mulica okolo domacnosti a v zamestnani a mali by cas, priestor a peniaze na to aby si uzivali zivot, nielen "otrocili" aby vyzili, bola by som spokojna aj s takou nevestou a hlavne by som bola spokojna s tym co syn dosiahol. Tato je este na rodicaku, ako desattisice inych matiek, to ze ma cas aj na ine ako putkovat okolo domacnosti a dietata je v podstate zzasluhou jej uspesneho muza. A ak by som mala tak uspesneho syna, bola by som na neho hrda. A ako si to mladi zariadia, je predovsetkym ich zalezitost, ja ako rodic som iba divak, bez hlasovacieho prava, takze aj keby som bola 200x nespokojna, tak mozem akurat si tisko dudrat popod nos, obcas predniest nejaku (trapnu) vetu o tom, ze mam ine predstavy o tom ako maju zit, a to je tak vsetko co mozem.
A na druhej strane, ak by si moja dcera (tu nemam) vybrala takeho chlapa, nebola by z nej ustvana zamestnana matka, ale uzivali by si zivot so vsetkym co takyto "dobry tat" do svojej rodiny prinesie, bola by som tiez spokojna. Hlavne by som bola spokojna, ze som z nej nevychovala nejaku submisivnu putku, ktora sa musi zodrat lebo "tak sa to patri". Ak by jej zmyslom zivota bola starostlivost o det a rodinu, tak by som jej mozno pripomenula, ze ma mysliet aj na zadne vratka, ale ak by si vybrala spravneho chlapa, tak na zadne vratka by nikdy dojst nemuselo. Ale tym pripomenutim by to asi vsetko skoncilo.
@marisoul17 Ja som len reagovala. Niekto tu ako prvy zacal utocit na mna konkretne.. Srat si na hlavu nenecham. Nesuhladim s nazorom, ze je super byt na niekom 100 percent zavisla existencne I financne a este sa tym chvalim. To, ze dlhodobo doma su vacsinou zeny bez sance na dobru pracu, za tym si stojim
@mircalla no mňa by na tvojom mieste hanba fackovala tváriť sa tu ako si strašne nezávislá a sebestačná a pritom bývaš zadarmo u chlapa, s ktorým navyše nič nemáš 🤣🤣. Bravo toto je hlod mesiaca. Ty taká nezávislá čo v živote už nemusí ani prstom pohnúť nemáš ani vlastné bývanie. No viac som sa už tvojej sebestačnosti ani zasmiať nemohla

@0silvia0 To je Pravda. Ale nie je to dovod, preco som tak nastavena
Vzdy mi vadilo ak mi frajeri chceli vsetko platit, aj taki boli. Vzdy mam pocit, ze si ma dotycny kupuje ci chce zaviazat