icon

Svokor chce väčšiu čiastku svojho domu prepísať na jedno z deti

8. júl 2020

Naskutol sa u nas v rodine "problem" svokor chce vacsiu ciastku zo svojho domu prepisat na jedno z deti. Moj manzel je syn, starame sa o svokra, pomahame mu, chodime s nim na vysetrenia, ked mu bolo najhorsie boli sme vzdy pri nom pripravení pomoct mu aj o pol noci. Svagrina je vydata v Rakusku. Ma manzela a dieta. Chodi k svokrovi par krat rocne "na dovolenku". Nepomahaju mu vobec, na zahrade mu robi moj manzel, ked trebalo v dome cokolvek robil to moj manzel. Svokrovi je zdravotne nie moc dobre a tak chce svoju ciastku prepisat na mojho muza s tym ze mu budeme nadalej pomahat, ale bojim sa aby sa svagrina na to nenahnevala, ja nechcem aby sme boli rozhadani koli majetku. Nikto svokra fo toho netlaci, zacal o tom rozpravat on. Dokonca ich ponukol ze mozu zit u neho (svagrina s rodinou, v Rakusku maju len podnajom) ale odmietli. Tak chce aby moj namzel mal jeho dom, len sa bojim aby to svagrina nezobrala zle. Myslite ze to mame riesit, alebo presvedcit svokra nech to neriesi pokial je stale s nami a zivy. Je nejaky rozdiel ked sa dedí po smrti ako ked sa to vyriesi za zivota? Nemam z tohoto dobry pocit. Nie sme vypocitavy, mame svoj dom. Ten jeho

Strana
z3
pieksamaki
8. júl 2020

Velmi citliva tema.....
So seniormi a ich predstavou rozdelenia dedicstva je to chulostivejsie ako si myslime.....zili v inej dobe...bezne sa doopatrovaval rodic svojim dietatom. Aby vam nevzniklo napatie....treba sa vopred dohodnut.....spytat sa na predstavy a ocakavania....aby aj pripadny odchod svokra z tohto sveta nebol zbytocne deprimujuci....stari ludia to prezivaju viac ako si myslime.
Navod vam nikto neda....ale chapem ze sa aj narobite....aj toto aj tamto....svagrina ma zase iny svet a nikdy to nebude vidiet tak ako vy...ani len predstavu ako je to pri 3 detoch narocne aj mysliet na svokra aj tym ze sa manzel nezucastnuje vyletov....to vsetko sa dotyka rodiny.
Treba byt konkretny pri rozhovore kto si co zoberie na starost....a pripadne akceptovanie predstavy svokrovho rozdelenia zistit...ci je s tym svagrina ok. A vysvetlit preco to tak je. Ked nesuhlasi moze si vyskusat rok zit so svokrom....pretoze povinnost deti doopatrovat rodicov je umerna rovnakym podielom,kde tu zjavne vacsi podiel ma tvoj manzel.aspon zatial.
Kazdemu ubera na sile starat sa aj o nehnutelnost aj starsieho cloveka....
Nevylucte ani opatrovatelku platit ak uz so silami nebudete zvladat......

jaroe
8. júl 2020

@surriana mna by len zaujimalo, ako sa urci ta vyssia cast za opateru. Hoci to momentalne neriesim a ak niekedy budem, tak len u svojich deti, nakolko s manzelom nemame surodencov. Ako sa da ohodnotit doopatrovanie rodica? Je predsa rozdiel opatrovat napr. leziaceho cloveka alebo viac menej plne samostatneho, len s nim v podstate zit, varit, prat a pod...A tiez asi nie je jedno, ci sa jedna o dom v hornej dolnej, ktory ma hodnotu 60.000 alebo dom v okoli BA za pol miliona napr. Ako toto riesit?

janetinka27
8. júl 2020

@autorka starsi clovek uz obycajne nechce nic menit, chce dozit vo svojom, najma ak to staval on. vela ludi aj vo veku nad 90 rokov jednoducho nechce odist z domu, odidu len "nohami napred".
myslim si, ze je uplne normalne, ak rodic prenecha vacsiu cast majetku dietatu, ktore sa o neho stara. nie je na tom nic nespravodlive. vy toto jeho rozhodnutie mozete prijat alebo ak nechcete, povedzte mu to rovno.
podla mna nie je jednoduche sa starat o cloveka, doopatrovat ho. tiez poznam pripady, ked rodina tvrdi, ze na tom nie je nic tazke, navarit, sem-tam pokosit, hodit k lekarovi. nie je to take jednoduche, pochopi to najcastejsie iba clovek, ktory sam niekoho dochoval. aj o dom sa treba starat, treba do neho vrazat peniaze, lebo ked sa dom prestane udrziavat, stane sa z neho barabizna na zburanie. ak nieco prerabate na tom dome, mali by ste byt dohodnuti aj so svagrinou, ako sa kazda prerabka bude financovat a aky dopad to bude mat potom pri naslednom predaji. nie je mozne, aby financovala iba jedna strana a druha potom dedila rovnym dielom - lebo aj to prinesie rozkol a nie je to ani spravodlive.

vilma7
8. júl 2020

A čo tak mu zabezpečiť nejakú výpomoc, z jeho dôchodku?
Moja starká takto mohla ostať doma, dcéra a nevesta ešte pracovali, tak jej to postačilo.
Potom prišla žiaľ šikovná dcerka a chcela byt, nahovorila starkú nech to prepíše na ňu, že to rozdelí vnúčencom a šupla ju nechutne do Domova dôchodcov, my sme nevideli ani cent a ešte aj o tom že starká je v DD sme sa dozvedeli od cudzích. Môj otec bol v Tom čase už dávno po smrti. To bolo dedičstvo z otcovej strany.
Mamina mama (druhá starká) ponechala po sebe dom a dedili 3 dcéry rovnakým podielom bez ohľadu, kto sa koľko staral. Jedna z nich sa neukázala roky, starká bola 4 roky odkázaná na posteľ. Nakoniec sa tam nasáčkoval môj bratrabec so sľubmi, že veď vyplatí, doteraz moja mama ani cent nevidela. Bratranec to tam celé rozmlatil s cieľom prerobiť si dom na firmu.

h2
8. júl 2020

@jaroe To sa práve ohodnotiť nedá. Taktiež nikto nevie, že ak sa napríklad súrodenci dohodnú, že jeden doopatruje rodiča a dostane za to celý dom a druhý s tým súhlasí a potom ten rodič do mesiaca umrie, tak ten, čo sa vzdal domu, sa začne cítiť ukrivdený. Alebo naopak, ten, čo sa stará, dopredu vyplatí toho druhého a potom musí nechať robotu a napríklad aj 20 rokov sa starať o bezvládneho človeka a dom zatiaľ len chátra. Vždy na to jeden zo súrodencov doplatí viac.

zooeynka
8. júl 2020

Svokor bude musiet pochopit ze ak nevladze hospodarit na dome, treba ist do bytu do pohodlia bez namahy. Chapem ze ma citovu vazbu na dom a by mu chybala zahrada, ale ked to nejde a dom vyzaduje vela namahy tak bude musiet ustupit. Vy mate dost svojej roboty u seba na dome, neexistuje ze muz sa ti zodere na 2 domoch. Ale tu uz musi zasiahnut aj tvoj muz a prestat otcovi robit robosa...

evkano1402
8. júl 2020

V podstate je svokor sebecka povaha. Z tvojho muza ma dozivotneho sluhu a mozno si este uziju aj vase deti.
Vy tahate dve domacnosti, rekonstrukciu stareho domu, vlastnu domacnost, plus opateru stareho cloveka,pravda, a uprimne svagrine sa ani nedivim, ze sa jej do toho nechce.
Vasa situacia je sebaznicujuca, trpia aj vase deti.
Uprimne si povraviet si so svarginou, ze je toho na vas vela a nedavate to.
Ake riesenie tejto situacie vidi ona? Mozno budete prekvapeni. Mozno nic nechce, len pokoj, neviem. Sami uvidite.
A svokrovi potom povedat, ake su moznosti.
Drzim palce

panelacikova
8. júl 2020

Alebo...ak máte aj vy dom a priestor, tak vziať svokra k sebe, svokor po dohode s dcérou a mužom nech svoj dom predá, dcére vyplatí jej 1/4 a zvyšok dá tvojmu mužovi za to, že u vás dožije a že ho doopatrujete...

h2
8. júl 2020

@panelacikova Len problém je v tom, že svokor nechce, aby sa dom predal ani len po jeho smrti, nie to ešte za jeho života. ☹

martina1201
8. júl 2020

Ahoj, na vašom mieste by som povedala svokrovi aby ste si spolu aj s jeho dcérou najbližšie keď príde sadli a porozprávali sa o Tom čo zamýšľa a aby tvoj muž povedal sestre, že z domu ju vyplatí podľa práva a ohodnotenia v terajšom stave. Výhodnejšie je dom prepísať za života. Nebudete platiť vysoké poplatky za dedičstvo a ani vysoké súdne trovy. Nakoľko obe tieto veci idú podľa ohodnotenia dedičstva. Aspoň u nás to tak bolo....

panelacikova
8. júl 2020

@h2 tak sa prikláňam k názoru, nech si svokor platí niekoho, kto sa oňho bude starať. tiež mi to príde dosť nepríjemné, aby tam manžel trávil ročne stovky hodín starostlivosťou, opaterou, robil mu spoločnosť a potom zlízne smotanu v rovnakom podiele ako jeho sestra, ktorá si žije v zahraničí pohodlný život. alebo teda nech sa porozprávajú so sestrou a ak by súhlasila, nech si nechajú od svokra dom prepísať. nie nadarmo budú predsa obetovať svoj voľný čas, nie?

veve889
8. júl 2020

Ja stale zasnem nad tym ako si ludia myslia, ze maju pravo dedit (zo zakona to je samozrejme tak). Z moralneho hladiska mi nic nepatri, cize necakam, ze nieco dostanem. Ak sa rozhodnu mi nieco prenechat (za ich zivota) budem za to vdacna. Ak by som mala dedit (sme 4 surodenci) uz teraz viem, ze by som sa toho vzdala v prospech toho, co ich doopatruje (zijem v Rakusku).

mariska1989
22. jún 2022

Ak by prepísal svokor svoju časť na tvojho muža a po mame tam majú povedané druhú polovicu na polovicu tak za to všetko ako sa staráte je to ok .no možno by som sa so švagrinú porozprávala povedala čo je vo veci a možno by nebolo zle ju vyplatiť čím skôr nakoľko nehnuteľnosť stúpa tak čím skôr tým lepšie pre vás a dom prepísať celý na tvojho manžela s tým že tam jeho otec ma doživotné právo

mirka_a_hrasok
22. jún 2022

@mariska1989 presne tak, pokial su moznosti, tak vyplatiti co najskor. Aj teraz v rodine mame taky pripad, kedysi na to neboli peniaze, len teraz je cena omnoho vyssia a tak treba vyplatit aj viacej penazi

mariska1989
22. jún 2022

@mirka_a_hrasok však toto tie ceny sú o 100% väčšie ako čakať kým príde osudnú deň a potom vyplácať za 10/15 rokov to bude o ďalších 50% viac

danielahamar
9. apr 2025

Ako to nakoniec dopadlo?

Strana
z3