icon

Svokor je psychopat

radkanika
3. máj 2015

Tak a dalsi problem :/ ja uz fakt neviem, co robit. V piatok bol statny sviatok, jasne ze ked som cely tyzden s dietatom doma, starsie dieta v skole a potom treningy, doma domace ulohy, manzel v praci, poobede vzdy plno inych povinnosti mame, tak ked je konecne volny den, chceme ho travit ako rodina spolu. Vzhladom na to, ze byvame vedla svokrovcov (nie s nimi, ale vedla nich), mame spolocny iba dvor, tak sa snazim fakt nejako s nimi vychadzat. Svokrovci sll v ten den na chatu nieco robit. My sme mali ostat doma, lebo trebalo cosi, co mohla kludne urobit aj zamestnankyna firmy, prip. mohli zavolat dalsiu. Ja nehovorim, ze by sme nechceli pomoct, ale bolo pekne, v meste bol program, na dalsi den malo prsat (aj prsalo), vazne sme chceli vyuzit cas efektivnejsie spolu, nez zas doma s dvoma detmi zavreti, ked nemusime. Manzel si to teda s mamou vydiskutoval a tak teda zavolala pracovnicku a my sme mohli ist. Na dalsi den sa manzel stretol na dvore s rodicmi a otec mu zacal nadavat, ze sme lenivci atd. Mna to vytocilo, ked mi to doma povedal. Vzdy a podotykam vzdy, ked on len zavola a povie mojmu muzovi, aby prisiel, ze nevie to a tamto na PC, bezohladu na to, ci veceria, ci sa kupe, prerusi cinnost a ide ako taky pajac. Bez slova. Takisto ked svokor zaveli, ze ideme na chatu v sobotu, tak ideme, hoci by sme radsej robili cosi ine, len pre pokoj v rodine. Milion dalsich veci vymenovat viem. A proste jeden debilny den a uz sme lenivci. Vraj sme mali prist na chatu robit a nie sa flakat. Ale ved to je jeho chata! Co mna je do toho, ze on tam cosi robi. On si predstavuje, ze sa budeme starat o jeho firmu, o chatu (on tam nic uz nerobi, len zamestnanci), zinkasuje peniaze, ma milion volneho casu a jasne, ze robi co si zmysli. Napisala som mu teda sms, ze si nemyslim, ze len preto, ze chceme travit cas s detmi spolu sme lenivci. Zacala hadka. Vysvetlovala som mu slusne, ze nech sa snazi aj on nas pochopit, a on mi povie "ked je robota, vsetko ide bokom!". Ja na to, ze vsetko okrem deti, ze nikdy neuprednostim pracu, firmu, chatu ani nic pred mojimi detmi, deti sme chceli a budeme sa o ne starat. Vycital mi, zesme na tu chatu mali ist, ked uz sme nechceli kvoli firme doma ostat, lenze to by zas bolo o tom, ze manzela by zapratal do roboty a ja sama s detmi by som zas len za nimi behala, aby nespadli do jazera ci nieco ine. Nechape to. Vraj som blba, natvrdla a neviem co, zacal ma urazat. Na to som napisala, ze si vyprosim taketo urazky na mna, ze ja som mu chcela len slusne vysvetlit ako to je. Tak mi povedal, ze citujem "davaj si pozor na jazyk, lebo vam zoberiem vsetko aj to co som vam uz dal a dam to dcere"..ako mojej svagrinej. Myslela som, ze uz vybuchnem, kusla som si do jazyka. Prestala som sa s nim bavit, manzel tiez, od vcera je teraz ticho a urazenost z jeho strany este vacsia. Chcem odtial odist. Pozerali sme vcera aj domy ci byty, ze sa odstahovat, ale financne by nam to nevyslo :/ mame auto na leasing, dcerka skolu, kruzky, ja som len na rodicovskej, vsak to mnohi poznate. Vzdy sme to brali, ze byvame vo svojom, pretoze majetok je prepisany na manzela, ale tieto svokrove reci nas dozrali. Citim sa ako v pasci...

h2
3. máj 2015

@radkanika Ahoj, nechcem sa zapájať do diskusie o tom, kto mal pravdu a kto nie, vyjadrím sa len k tomu úplnému záveru Tvojho príspevku: Ak je majetok napísaný na Tvojho manžela, tak s tým svokor nič nenarobí, aj keby mu ho predtým daroval. Takže áno, bývate vo svojom!

elise
3. máj 2015

@h2 ak nieco daruje moze sudne ziadat dar spat ale muei mat argumenty, ze nejavi zaujem , nedtara sa tyra, neponaha, svedkov....vacsinou sud neda dar spat ale moze kupno predajna zmluva je tutovka

h2
3. máj 2015

@elise Ahoj, áno, svokor by mohol vymáhať dar súdnou cestou, vo veľmi závažných prípadoch, ktoré bude musieť pred súdom dokázať. To asi nie je tento prípad.

elise
3. máj 2015

@h2 mozno nie je, to nevieme co by mohol svokor vytiahnut.je to zlozity proces, my smesvokru na sude sfukli tym ze muz mi predal darovany dom a predlozili sme kupnopredajnu zmluvu, pravnik svokry nam povedal ze nebyt kupnopredajnej zmluvy dom jej musi muz vratit.

h2
3. máj 2015

@elise Fúha, tak to som teda prekvapená. Pokiaľ som ja vedela, len málo takýchto prípadov sa končí tým, že vyhrá ten, čo daroval, to už by tí obdarovaní museli byť fakt hrozní. Tak ale nepredpokladám, že by to svokor hnal až na súd (aj keď teda, keď mohla Tvoja svokra... ☹ )

elise
3. máj 2015

@h2 svokra si navymyslala hluposti a dohodla sa s kamoskami a dcerou

radkanika
autor
3. máj 2015

@h2 Nooo moj svokor by bol urcite toho schopny ist aj na sud...on ma take divne vypadky, ze "podpalim to tu vsetko", alebo casto krat ze "predam vsetko"...no proste vyhrazky. On je celkovo magor, nik sa s nim uz nebavi, zena ho neznasa, je len cista sluzka, dcera ho doslova nenavidi a nerozprava sa s nim, pokial fakt ze nemusi, jedineho surodenca co svokor mal, aj toho odpisal kvoli nejakemu majetku a nebavia sa, rodicov uz nema. No ma uz len nas. A nase vnucata. No aj to mu je asi jedno ako vidim. Ale on je proste taky, nema rad ludi vseobecne, ku kazdemu sa sprava povysenecky, je despoticky, vulgarny v krajnych pripadoch a co viem, aj fyzicky vie ublizit (najskor svojej zene a kedysi aj detom). Ked umierala jeho mama, bol k nej totalne hnusny a pamatam si vetu "konecne zdochla, to bolo na nervy tie starosti"..Lenze on je presvedceny o tom, ze on ma pravdu a nikdy ina neexistuje...nie je schopny dokonca ani porozpravat sa, ci najst spolocnu strednu cestu, nic...on povie, to bude a bodka. A ja som zas zila uplne inak, u nas doma sme sa rozpravali, diskutovali, riesili problem, kazdy mohol povedat svoj nazor...tu neexistuje nikoho nazor, lebo vid vcerajsok, ja som svoj nazor povedala a uz je ohen na streche. A yial vsetci uz su tu taki, ze kazdy kyvne rukou, nech je radsej po jeho a ja sama sa mu postavit nemozem, cize zacarovany kruh...

nikawero12
3. máj 2015

@radkanika ak sa ti nepáči môj komentár, tak to je tvoj problém. Sme na verejnom fore a ja si tu budem komentovať čo uznám za vhodné a kedy uznám za vhodné. A ak ti vadí, že niekto kriticky komentuje tvoj názor, tak tu jednoducho nekomentuj, neosieraj svoju rodinu a budeš mať pokoj 😀

timea7
3. máj 2015

@radkanika inak mňa keby svokor urážal a povedal mi, že si mám dávať pozor na jazyk, lebo mi zoberie všetko, čo mi dal a dá to dcére, tak by som mu povedala, že ja od neho nič nepotrebujem, dokonca ani to neustále buzerovanie nie a kým mám dve zdravé ruky, zaobídem sa aj bez neho. Obdivujem ťa, ja by som s takým človekom nevydržala ani týždeň, mohol by mi aj vilu dať, pohoda a kľud sú pre mňa cennejšie, ako dom. Keď dokázali znovu začať a uživiť sa osamelé ženy s deťmi, prečo by ste to nedokázali vy? Pre začiatok stačí podnájom, ale ten kľud v ňom....nie si vôbec v začarovanom kruhu, je to o tvojom, teda vašom rozhodnutí, čo s tým urobíte. Či uprednostníte majetok alebo kľud v rodine.

fantagiro70
3. máj 2015

@nikawero12 ty si asi dokonalá a vôbec si " nesadneš " pri PC, vôbec si tu ani nenakukneš vo svojom volnom čase , že ??? neznamená, že ked sa tu vysťažovala, tak trávi celé dni na PC, každý má nárok sem napísať , možno sa lepšie stará o svoju domácnosť ako ty.....neviem, nepoznám ťa....nechcem ťa uraziť, ale ani ty nemusíš urážať autorku článku, každý chce mať svoje súkromie a neni povinná poslúchať semilného deda, ktorý sa nudí a chce celému svetu diktovať a preto nebývam v blízkosti rodičov ani svokrovcov....toť vsio 😖

oli18
3. máj 2015

Dcére sme postavili dom 500 m od nás. Zať bol pri stavbe domu 3x, robotníci sa pýtali, kto je majiteľ, lebo všetko riadil môj muž. Väčšiu časť sme aj financovali. Mysleli sme, že keď sa nasťahujú, bude sa zať o veci okolo domu zaujímať, treba ešte veľa veci dokončiť a žiadať svokra o spoluprácu a rady, keďže otca už nemá a pochádza z bytovky. Ale on nič, ani maličkosti neurobí. Povedal mi, že toto nie je jeho životný štýl. Ja mu tiež niekedy opatrne pripomínam, že to a to treba urobiť, určite sa mu to nepáči. Aj tak to neurobí. Nám, ako rodičom sa nepáči takýto postoj, o dom sa treba starať, stále niečo robiť, to nie je bytovka. Preto chápem dotyčného pána, že žiada od syna pomoc okolo nehnuteľnosti. Nemusel by to robiť na úkor toho, čo píše zakladateľka.

timea7
3. máj 2015

@oli18 nehnevaj sa, ale spýtali ste sa dcéry a zaťa, či chcú, aby ste im postavili rodinný dom? Ja osobne by som im dala peniaze, ktoré ste vy investovali do domu, nech si s nimi robia podľa vlastného uváženia, či ich už investujú do domu, alebo do bytu. Nie vždy je drahý, nákladný dar ozaj darom. Ja mám odskúšané bývanie aj v rodinnom dome, aj v byte, dokonca dva krát, ale nemám vôbec vzťah k záhrade, maximálne tráva, dlažba a ihličnany, tak ho viem pochopiť. A prečítaj si celú tému, aj iné, v ktorých opisuje spolužitie so svokrom, keby som mala od neho odísť do garsónky, tak tam nebudem a to som bez problémov bývala nejaký čas u svokrovcov.

radkanika
autor
3. máj 2015

@oli18 ver mi, ze mat situaciu ako opisujes, tak sme stastni...my sa praveze o nas dom starame. Ale! zakazdym sa stretavame s nepochopenim. Vycita nam, preco vymalujeme steny na inu farbu nez on uznava (bielu), preco podlahy plavajuce davame, preco prerabame kupelnu podla svojho, ked obkladacky ktore tam pred takmer 30r.on daval, boli drahe a jemu sa pacia. Kupili sme si zahradnu hojdacku, uz bolo zle, vraj vyhodene peniaze, treba chodit na chatu a nie doma sa hojdat ako pridrbani (doslova takto). Pieskovisko detom sme si museli vyhadat pocas celeho mesiaca, lebo piesok bude po celom pozemku. Pricom my to aj upraceme vsetko. Jednoducho ako keby bez jeho povolenia nesmieme nic. Nesmieme vymalovat dom zvonku, teda fasadu, lebo on nie je ochotny znasat tu spinu pocas dni, ked sa to bude robit! pritom my ani financne ani fyzicky pomoc neziadame od neho, vsetko si robime sami, na vlastne naklady a s vedomim, ze v nasom predsa. Takto to ide cele dni, mesiace, roky. Ale on sa hneva aj napr.kvoli firme. Chce aby to prevzal moj muz, ale zaroven mu nedovoli nic tam urobit podla seba. Pritom zmeny su fakt nevyhnutne, ak to ma prosperovat dalej, manzel ma skvele napady, ako znovu napredovat, ale nie, svokor nedovoli. Tak je to so vsetkym.On proste chce, aby sme robili vsetko, ale ako take hlupe ovecky, len tak ako povie on a nijak inak. On dokonca nechape, naco sa mame venovat detom, ze ked je robota, tak sa ma robit a nie serepeticky s detmi. Syn uz ako dieta musel pomahat na stavbe, ziadni kamarati, nic, pokial bolo co robit. Nikdy, podotykam nikdy nepustil na ziadny skolsky vylet ani jedno zo svojich deti!!! vraj naco! my nase deti pustame, dokonca dcerka bola v tabore uz ako 6 rocna a to bolo kriku...no vazne by som mohla take situacie tu opisovat do dalsieho dna. Uz sa "tesim" na mesiac pred odletom na dovolenku, zas bude len nervozita a hadky na dennom poriadku.

lucinkaboz
3. máj 2015

ja by som sa takto vydierat nenechala,určite by som to vytmavila, hlavne ak by ma uražal, to budete otrokokmi nejakeho despotu?...

timea7
3. máj 2015

@radkanika ak je dom napísaný na tvojho manžela, najprv by som na jeho mieste hľadala novú prácu, môže sa svokor aj na hlavu stavať, tak ako som písala, nájdeš si prácu aj ty a začnete znova, síce bez majetku (tak ako kopa ďalších) ale bez despotu ad sebou. Toto by som nevydržala ani pár dní. 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝

radkanika
autor
3. máj 2015

@lucinkaboz no ved to, ze je to blba situacia. Na jednej strane hypoteka nam fakt nevyjde, ak by sme chceli odist, obzvlast ked som teraz na rodicovskej, na strane druhej manzel je nastvany, ze preco vlastne odchadzat a zadlzovat sa, ked ten dom vlastni, teda mame svoje byvanie a mame utekat a zadlzovat sa preto, ze otec je aky je. Po dalsie nechce nechavat mamu samu s nim. Takto ma aspon aku taku radost v zivote, nase vnucata, s ktorymi je takmer denne, keby sme odisli, zlizla by si to najviac a hlavne ona a moj muz sa o nu fakt boji. No je to na hlavu cele.

radkanika
autor
3. máj 2015

@timea7 no moj muz ma svoju vlastnu pracu, rodinny podnik sice vlastni, ale len na papieri, otec mu nedovoli urobit jedinu vec, zmenu, nic...a samozrejme vsetok zisk je svokrov. Ale ved nech, nech si ho ma. A pisala som vyssie, ze manzel sa boji odist a nechat aj mamu napospas blaznovi.

alby2014
3. máj 2015

@radkanika Vobec by som s nim o nicom nediskutovala a proste urobila, co chcete ( o dome, ci dovolenkach hovorim). Kup, co chces, chodte kam chcete, ani im to nehovorte, maximalne sucho oznam a nic viac. Ten majetok je VAS je darovany uz 10 rokov, to by ziaden sud svokrovi nevratil a podla mna on ma len silne reci, lebo vsetkych ovladal a bali sa ho. Nedaj sa vyprovokovat k hadke, doslova ked huci ignoruj, vypni sa...Ved ste si tie peniaze na dovolenku odrobili,resp.tvoj muz, deti vyhcovavaj ako chces, su vase...proste zite, ako keby byvali 300km daleko. Co spravi najhorsie? Bude ziapat? Vyhrazat sa ? To je tak asi vsetko, co zmoze.

mimla
3. máj 2015

Ja iba k tej poznámke, že keď je robota, všetko ide bokom, ja som to pochopila, že si doma, (na rodičovskej?) s dieťaťom. Takže TO je teraz TVOJA robota. Na to tá rodičovská je, nie na zachovanie chodu firiem tretích osôb. Poznám tieto typy, podnikatelia, oni za to nemôžu, už zabudli komunuikovať normálne. Ideš na to dobre. Len pokračuj. Aj nabudúce si urob pekný program. Ak si myslí, že ste lenivci, to ti môže byť skutočne srdečne jedno.

timea7
3. máj 2015

@radkanika tvoja svokra je dospelá a svojprávna, to, že s takým somárom roky žije,je jej rozhodnutie. Že tam máte svoj dom, je síce super, ale je to horšie, akoby ste žili na Luníku IX, možno ani tam by neboli také problémy so susedmi...len bez zadlžovania má len veľmi malé percento ľudí svoje vlastné bývanie. Inak, svokor bol takýto už keď ste sa spoznali, veď si písala, že deti nepustil ani na jeden výlet, vedeli ste, že máte síce vlastný dom, ale na cudzom pozemku a napriek tomu ste súhlasili s takýmto "spolužitím". Dalo sa predpokladať, že svokor iný nebude a dá sa predpokladať teraz, že sa to vekom bude len a len zhoršovať. Inak, ak by ste boli zamestnaní obaja, hypo by vám zrejme vyšla, ale je to samozrejme na vás zvážiť všetky pre a proti. Len čím neskôr sa rozhodnete odísť, tým to bude ťažšie, aj vzhľadom k vášmu veku - hypo, aj s ohľadom na svokru, inak s ňou tiež nemáte dva krát perfektný vzťah, tak som prekvapená, že tvoj manžel rieši,ako sa bude cítiť ona, keď vy odídete až s takou vervou. Ostáva alebo odísť, alebo dať svokrovi jasne najavo odkiaľ pokiaľ, len či máte na to nervy.....myslím, že nie, lebo ty si písala v inej téme, že nikam nechodíš, alebo to svokra a švagriná riešia a tvoj manžel ako vlastní firmy si nevie urobiť poriadok so svojím otcom, u neho to ešte akotak chápem, bol tak celý život vedený, že musí držať hubu a krok, ale prečo si ty pristúpila na takúto hru?

oli18
3. máj 2015

@timea7 Dcéra vyrástla v dome, tak dom chcela. Zaťa sme sa nepýtali, mysleli sme, že to chcú obaja. On neoponoval, ale si nevedel zrejme predstaviť, čo to obnáša. Financie sme im dali automaticky, preto do budovania aj išli. Manžel je povolaním stavbár, preto je samozrejme, že to organizoval. Aj teraz by sme im všetko pomohli urobiť, len nás brzdí jeho nezáujem. Preto už o tom nehovoríme a nechávame to na nich. Vieš, ako mi asi je, keď čítam na MS, čo všetko chlapi dokážu porobiť sami na svojich domoch. Nik múdry z neba nespadol, ale musí chcieť sa učiť, to sme si mysleli, že bude. Pitom jeho kamarát sa budoval vlastnými rukami s pomocou kamarátov a informácie o technologickom postupe čerpal z internetu. Čo by dal zato, keby mal takého svokra 🙂.

oli18
3. máj 2015

@radkanika Nečítala som všetky tvoje príspevky. Myslím si, že nie je riešenie odísť z rod. domu. Ale vyhrážať sa môžete. Bývanie v dome je neporovnateľné s bytom. Skús sa spojiť so svokrou a nájsť spoločnú taktiku proti svokrovi. Aj ona by mu mohla dohovoriť. Určite sa to utrasie. Tvoj muž to nemá ľahké, lebo nechce raniť ani rodičov, ani teba. Je ako medzi dvoma mlynskými kameňmi. Z vlastnej skúsenosti viem, že chata je zbytočná, ak máte obe rodiny domy, My sme predali. Vašou starosťou je aj firma, všetko sa to nedá utiahnuť, to musí svokor uznať. Držím prsty 🙂

timea7
3. máj 2015

@oli18 ty to vidíš z iného pohľadu, ako to vidí on. Chápem, že ste to mysleli dobre, ja tiež žijem v rodinnom dome, ale šťastnejšia som bola v byte a aj sa plánujem do bytu presťahovať. Pre mňa bývanie v dome nie je žiadnym bonusom, skôr naopak. S bývalým manželom sme dom stavali svojpomocne, takže nemám problém s akoukolvek prácou, ale ide mi na nervy neustála údržba, ktorá lezie do peňazí, odhŕňanie snehu, záhradu a terasu za bonus nepovažujem, mám radšej sadnúť na bicykel a ísť do prírody. tam nevnímam a nevadí mi odkvitnutý kvet, zelina, suchý konárik... Takže ak je takto nadstavený tvoj zať, tak ho chápem. To robíte dobre, že to nechávate na nich. Tvoja dcéra vedela a vie, čo dom obnáša, tak by mala ona na manžela vplývať, ak ho to nebaví, treba to niekomu zaplatiť,a by to urobil, lebo dom potrebuje stálu údržbu.

miz
3. máj 2015

@elise
@h2
Iba do 3 rokov od darovania moze ziadat vratenie daru, kedze je to 10 tak ma dedusko smolu. Neziska dar naspat ani keby mu pan boh vsetky hriechy odpustil

oli18
3. máj 2015

@timea7 Som rada, že si toto napísala. Verím, že zať je taký typ, ako ty. Dcéra to asi vie, nič mu nepripomína, ani na neho netlačí. Zatiaľ im financie na služby nie veľmi stačia, ale je to len prechodný stav. Keď na to budú mať, tak to bude asi tak fungovať.

xevulax
3. máj 2015

Podla mna je na case ukazat staremu panovi kam patri (so vsetkou slusnostou). Ha osobne b som si rozkazovat nenechala, este by som aj napriek ztobila, nech ho aj porazi! Ved vy nie ste otroci. Ste samostatna dospela rodina. Nikto nema pravo vam rozkazovat. Abo k todicom sa treba spravat vzd uctivo, ale to neznamena, ze musite skakat ako on piska. A ked sa ohana majetkom? Nech sa paci nech to da na suda ren rozhodne. Zastrasovat by som sa nenechala. Kazdy skace iba tak vysokoako mu to dovolite. Rakze urcite mu jasne hranice, nedajte sa tyranizovat. StarY si mysli, ze sa vsetci z nehos prepacenim poseru, za to, ze ma prachy? Poznam takych. Klesne mu ego, ked sa nebechate od neho zastrasoat a obmedzovat. A sorry ale to co kupim mojim detom je moja vec a ako si zariadim dom je tiez moja vec a nikto okrem manzela do toho kecat nesmie! zivot nie je len o robote, je o niecom inom. Inak osobne by som mu ani necesala na nos ze idem na dovcu, zbalim sa a idem a jeho to nema co zaujimat ked sa tak sprava ako sa sprava. Okaslala by som ho ze b ozelenel

timea7
3. máj 2015

@oli18 ja som tiež prevažnú časť môjho života prežila v rodinnom dome, tak môžem porovnávať. Viem, že pre niekoho je vlastný rodinný dom snom, pre veľa ľudí nesplnený, no pre mňa nemá vyššiu cenu, ako byt, ale tvojho muža úplne chápem, že ho to štve. Nie vždy je ale dar ozajstným darom, mám na povale plyšový a dosť drahý koberec, ktorý sa mi ale nikde nehodí....nevďak? Možno sa stačilo opýtať, aby bola spokojnosť na oboch stranách.

natalym
3. máj 2015

@radkanika No počkaj, to znamená, že ak by boli problémy, svokor dá ruky preč, však podnik je mužov?
Toto nie je dobré, ani náhodou. A ak je podnik manželov, tak zisk by mal byť jeho a svokor by mal dostávať podiel, alebo plat. Toto je závažná vec.

radkanika
autor
3. máj 2015

@natalym vies co? toto my uz neriesime. Ano, vlastnikom je na papieri moj muz, ale je tam dane vecne bremeno na dozivotne uzivanie podniku v prospech svokra na ucely podnikania. On podnika, robia za neho ini a on inkasuje...my z toho nemame ani cent. A popravde muz sa ani do firmy nehrnie, hoci rad by za inych okolnosti, keby ma volnu ruku a moze tam robit svoje upravy atd. Lenze ak ti niekto bude neustale dychat na krk, pripominat ze to mas len vdaka nemu a este nezarobis ani tak ako teraz v cudzom, kedze svokor si aj tak nadalej bude narokovat na cast zo zisku, platy zamestnancov, odvody, naklady na firmu atd., tak to by sa do toho nehrnul asi nik.

timea7
3. máj 2015

@radkanika svokor s vami parádne vybabráva, toto by som ukončila okamžite.