icon

Svokor je psychopat

radkanika
3. máj 2015

Tak a dalsi problem :/ ja uz fakt neviem, co robit. V piatok bol statny sviatok, jasne ze ked som cely tyzden s dietatom doma, starsie dieta v skole a potom treningy, doma domace ulohy, manzel v praci, poobede vzdy plno inych povinnosti mame, tak ked je konecne volny den, chceme ho travit ako rodina spolu. Vzhladom na to, ze byvame vedla svokrovcov (nie s nimi, ale vedla nich), mame spolocny iba dvor, tak sa snazim fakt nejako s nimi vychadzat. Svokrovci sll v ten den na chatu nieco robit. My sme mali ostat doma, lebo trebalo cosi, co mohla kludne urobit aj zamestnankyna firmy, prip. mohli zavolat dalsiu. Ja nehovorim, ze by sme nechceli pomoct, ale bolo pekne, v meste bol program, na dalsi den malo prsat (aj prsalo), vazne sme chceli vyuzit cas efektivnejsie spolu, nez zas doma s dvoma detmi zavreti, ked nemusime. Manzel si to teda s mamou vydiskutoval a tak teda zavolala pracovnicku a my sme mohli ist. Na dalsi den sa manzel stretol na dvore s rodicmi a otec mu zacal nadavat, ze sme lenivci atd. Mna to vytocilo, ked mi to doma povedal. Vzdy a podotykam vzdy, ked on len zavola a povie mojmu muzovi, aby prisiel, ze nevie to a tamto na PC, bezohladu na to, ci veceria, ci sa kupe, prerusi cinnost a ide ako taky pajac. Bez slova. Takisto ked svokor zaveli, ze ideme na chatu v sobotu, tak ideme, hoci by sme radsej robili cosi ine, len pre pokoj v rodine. Milion dalsich veci vymenovat viem. A proste jeden debilny den a uz sme lenivci. Vraj sme mali prist na chatu robit a nie sa flakat. Ale ved to je jeho chata! Co mna je do toho, ze on tam cosi robi. On si predstavuje, ze sa budeme starat o jeho firmu, o chatu (on tam nic uz nerobi, len zamestnanci), zinkasuje peniaze, ma milion volneho casu a jasne, ze robi co si zmysli. Napisala som mu teda sms, ze si nemyslim, ze len preto, ze chceme travit cas s detmi spolu sme lenivci. Zacala hadka. Vysvetlovala som mu slusne, ze nech sa snazi aj on nas pochopit, a on mi povie "ked je robota, vsetko ide bokom!". Ja na to, ze vsetko okrem deti, ze nikdy neuprednostim pracu, firmu, chatu ani nic pred mojimi detmi, deti sme chceli a budeme sa o ne starat. Vycital mi, zesme na tu chatu mali ist, ked uz sme nechceli kvoli firme doma ostat, lenze to by zas bolo o tom, ze manzela by zapratal do roboty a ja sama s detmi by som zas len za nimi behala, aby nespadli do jazera ci nieco ine. Nechape to. Vraj som blba, natvrdla a neviem co, zacal ma urazat. Na to som napisala, ze si vyprosim taketo urazky na mna, ze ja som mu chcela len slusne vysvetlit ako to je. Tak mi povedal, ze citujem "davaj si pozor na jazyk, lebo vam zoberiem vsetko aj to co som vam uz dal a dam to dcere"..ako mojej svagrinej. Myslela som, ze uz vybuchnem, kusla som si do jazyka. Prestala som sa s nim bavit, manzel tiez, od vcera je teraz ticho a urazenost z jeho strany este vacsia. Chcem odtial odist. Pozerali sme vcera aj domy ci byty, ze sa odstahovat, ale financne by nam to nevyslo :/ mame auto na leasing, dcerka skolu, kruzky, ja som len na rodicovskej, vsak to mnohi poznate. Vzdy sme to brali, ze byvame vo svojom, pretoze majetok je prepisany na manzela, ale tieto svokrove reci nas dozrali. Citim sa ako v pasci...

natalym
3. máj 2015

@radkanika tak potom vravíš o budove, ktorá je manželova, ale na účely podnikania je užíva svokor.
A nájomné je kde?
Ja by som to riešila, veď po Tebe vybľakuje, že Vám všetko zoberie, tec a on si podniká vo Vašom? Či ako?

radkanika
autor
3. máj 2015

@timea7 ved ja tiez...ale tiez sa nechcem kvoli tomu hadat s manzelom...on to berie inak ako ja, kedze su to jeho rodicia...pre mna za mna by som svokrovcov nemusela vidiet vobec a bol by klud, ale tak moj muz je taky dobracisko, az to boli...on sa nechce hadat, vsetko si idealizuje, vratane vztahov, radsej bude ticho, prip.radsej prestane jest veceru, a okamzite ide za otcom, aby bol klud atd. Tolko krat som mu uz dohovarala, ze toto nie je normalne...povie mi na to len "ja viem, nebavi ma to, ale co mam robit, vkuse sa hadat?"...a to sa potom pohadame zbytocne len my, lebo ma to rozculi...a fakt mi to nestoji za to hadat sa a rozbijat rodinu len kvoli debilnemu svokrovi, ktory nedokaze realne premyslat :/

natalym
3. máj 2015

@radkanika To poznám. Byť unavený z večných hádok a aj tak nič nevyriešiš. Nedá sa sadnúť keď je normálny a urobiť nejakú rozumnú dohodu. Toto bude večne.

radkanika
autor
3. máj 2015

@natalym ano, presne tak to je...majitel budovy je manzel, a vyuziva ju svokor...a najomne? ze ha ha ha...svokor si mina na kade tade somariny, minule dosla dcerka, ze si setri na novy bicykel, dal jej do pokladnicky 10 centov :D som skoro odpadla...pricom vyhadzuje a to doslova vyhadzuje peniaze na uplne blbosti. My sme mali jeden mesiac problem s financiami, lebo manzel bol na PN a plat rovno o 200€ nizsi, co nie je sranda teraz pre nas a teda nepytali sme od neho pomoc, len zhodou okolnosti v tom mesiaci riesil, ze ma ponuku vlozit neviem do akej blbosti peniaze a sa zhodnotia, nech dame aj my...my ze nemame na to davat niekde 500€ len tak a on ze akoze nemate??? tak mu pekne krasne vysvetlil muz, aky ma plat, ake mame vydavky a ze tento mesiac nam snad ani na stravu nevyjde...ani to s nim nepohlo. Tym teraz nechcem povedat, ze je to jeho povinnost, zvladli sme to nejako aj bez toho. Ale ked si ja pomyslim, ze mam kopec penazi a ze by mi moje dieta povedalo, ze nevie ci vyjde so stravou s rodinou, prve co by som minimalne urobila by som sa vzala a sla na velky nakup, ked uz by som nechcela riesit peniazmi pomoc. Ved je to moje dieta, moje vnucata ci? ide o princip, ze on radsej da do niecoho, kde z toho uz mohol mat dalsie nove luxusne auto a nie je mu hanba dat vnucke 10 centov na bicykel...

natalym
3. máj 2015

@radkanika Tak čo potom vybľakuje?

radkanika
autor
3. máj 2015

@natalym no ze mu denne tisic krat nedakujeme za dom, a firmu a bla bla. Ze sa vobec o firmu nezaujimame. Ani o chatu. Ze si robime svoj program, pricom mame robit vo volnom case vo firme a na chate :D

natalym
3. máj 2015

@radkanika A prečo by ste mu ďakovali, keď z toho nič nemáte?

timea7
3. máj 2015

@radkanika s tým nič nenarobíš, alebo budete ďalej žiť v jeho réžii, alebo dokopeš manžela k tomu, aby sa začal správať inak, aby si naštudoval niečo o asertivite, alebo urobíš rázny krok a postavíš ho pred hotovú vec - odchádzam aj s deťmi s tebou, alebo bez teba. možno o pár rokov poďakuješ.

radkanika
autor
3. máj 2015

@natalym tak jemu to "nic" nevysvetlis...aj ked teda aby som nebola nespravodliva, naozaj je pre nas velka pomoc, ze mame vlastne byvanie a nemusime riesit hypoteku ci podnajom. Aj ked...za aku cenu? :(

natalym
3. máj 2015

@radkanika Presne, hlavne Tvoj muž s tým musí niečo urobiť. Nepostaviť sa keď ho volá a pod. Dôrazne povedať, je to Tvoja firma, Ty si rob. Alebo sa priamo spýtať koľko platí za pomoc?

xevulax
3. máj 2015

@natalym ob to nepochopi, lebo je to blbec a sebec, ktory si mysli, ze cel svet sa toci iba okolo nego a toho co on chce, kazdopadne podla toho co pise zakladatelka sa aj toci. Pokual sa jej muz otcovi nepostavi, toto nevYriesi sama nikdY, maximalne co sa vude este viac s muzom hadat

radkanika
autor
3. máj 2015

@timea7 ja uz som mala veru take stavy, vziat sa a odist...ale nechcem muza stavat do takej situacie, medzi dva mlynske kamene. Je to vazne dobry muz, velmi dobry. Stara sa, pomaha, lubi mna aj deti. Sam sa trapi pre tu situaciu a niekedy si hovorim, ze chudak on, este aj ja mu pridavam. Kolko krat som radsej ticho a ani mu nepoviem, ako ma zas vytocil jeho otec ci mama.

natalym
3. máj 2015

@xevulax Tak asi máš pravdu, veď to mám aj doma, nevysvetlím ani po dobrom ani po zlom. ☹

timea7
3. máj 2015

@radkanika cena je neadekvátna, to cítiš už teraz. Čo bráni tvojmu mužovi, aby sa okamžite nepostavil a nešiel? Veď sa nemusí hádať, stačí, keď nepôjde hneď, ale vtedy, kedy mu to bude vyhovovať. A starý pán sa môže aj potrhať, nech si hromží, koľko chce, má na to právo, najmä nech je to z vonkajšej strany vašich dverí.

timea7
3. máj 2015

@radkanika tým, že si ticho ho síce na chvíľu uchrániš, ale nič tým neriešiš a vaším deťom život v tomto ovzduší tiež vôbec neprospieva. Darmo sa tu budeš sťažovať, my ti nepomôžeme....rozhodnutie je na vás.

radkanika
autor
3. máj 2015

@xevulax toto presne sa snazim vysvetlit muzovi uz roky...tisic krat som mu povedala, ze nech on, jeho sestra aj mama sa spoja, postavia sa mu raz a navzdy, ze ja budem pri nom a podporim ho...ale ze ja s tym nemozem nic robit, ja som tu len nevesta, to primarne oni musia. Kazdemu ide na nervy, nik ho nema rad, ale vsetci sa ho boja ako diabla. Raz mi to aj vysvetlovala svokra, ze ona sa chcela rozviest a odist, ale to boli vtedy bitky a hlavne vyhrazky, ze ak to urobi, zabije ich...a uprimne?myslim si, ze on je natolko cvok, ze by bol toho schopny...tie jeho amoky a vybuchy zlosti su fakt sialene.

natalym
3. máj 2015

@radkanika Asi s tým neurobíš nič. Len sa s tým naučiť žiť. Povedať mu vopred, že idete preč, neísť hneď keď si zmyslí a pod. Tak ako si zvykol na to, že hneď skočíte, nech si odvykne. Lenže to musí Tvoj muž, nie Ty.
To je daň za spoločné bývanie. Takých príspevkov je tu milión.

radkanika
autor
3. máj 2015

@natalym veru ano...no ja pevne verim, ze raz muzovi uz rupnu nervy natolko, ze si povie nejdem a hotovo...snad sa toho dozijem.

timea7
3. máj 2015

@radkanika život máte len jeden, ja by som nedokázala žiť v permanentnom strese....

natalym
3. máj 2015

@radkanika Asi som Ti neporadila, no čo už, aspoň držím palce, aby sa to vyriešilo. 🙂

xevulax
3. máj 2015

@radkanika nezavidim ti tuto situaciu. Ale pisal si, ze aj muz je z neho na nervy. Neciem ci by pomohlo trochu do nehompichnut ked bude tak dobre na ocinka napaleny. Kazdipadne asi si tiez myslim, ze to budes musiet pretrpiet, kym sa mu muz nepostavi (co asi nikdy nebude). Takyto zivot je na nic, pretize jeden psYchos dokaze otravit ludim kazdy den. Skus aspon manzela poprosit, nech za nim nebeha hned ako si ocinko piskne. Drzim kazdopadne palce, aby si sa tam nezblaznila

jolly84
3. máj 2015

@radkanika tu vychádza asi jediné. Odísť a začnite si vo svojom, po svojom......ak sa s ním nedá normálne a nechápe vaše potreby a vas voľný čas.......

veronika33
3. máj 2015

@radkanika to, že manžel nechce odísť preto, aby tam nenechal svoju mamu, je výhovorka, veď tam býva aj jej dcéra, s ktorou chodí po doktoroch po nákupoch, všemožne jej pomáha, takže jeho mama tam nie je sama ...
v takomto prostredí keď vám svokor kedykoľvek vojde do domu bez zaklopania, do všetkého zasahuje a rozkazuje ... švagrina so svokrou ťa nemajú radi, ako si písala v iných témach ... v takejto atmosfére by som veru nevychovávala svoje deti ... kým si na materskej dá sa ísť do podnájmu.
Dom by som prenajala ak sa nedá predať. .... všetko sa dá riešiť, ale vo vašej situácii je prvoradé vysťahovanie ...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
radkanika
autor
3. máj 2015

@veronika33 tiez my stale vychadza len tato jedna moznost pre pokoj v rodine...ale s muzom v tomto nepohnem :/ zial...uz ho ani nebavi sa o tom rozpravat...najviac mi je luto nasich deti, maju starych rodicov radi, nech su aki su, vzdy som sa snazila vychovavat deti s uctou k nim a nezatahovat ich do problemov dospelych...teraz som vsak uz aj ja doslova urazena tym, ako sproste sa zachoval a jednoducho som povedala, ze ked tak, ze nas pomaly vyhodit je schopny, deti k nim chodit nebudu...no a to od vcera nic nepocujem, len kedy mozem ist k babke? a dedo a babka a dedo a babka a dookola obaja...su tak jednoducho zvyknuti, vyjdu na dvor, prejdu si k nim kedy chcu, stretnu sa s nimi na dvore atd..je to na nervyyyy

natalym
3. máj 2015

@radkanika Deťom nezakazuj ku nim chodiť. Och no prekérna situácia. Muž sa s Tebou ani baviť nebude, to je najhoršie my ženy sa potrebujeme o tom rozprávať, rozoberať situáciu zo všetkých strán a chlapi len mlčia. Ale určite ho to trápi a tiež nevie čo s tým. Len to dáko vydržať a jedným uchom dnu a druhým von. Alebo poriešiť vlastné. U nás v rodine sme mali podobný prípad, tiež to takto bolo a bratranec sa nasral, to boli jeho svokrovci, kúpili byt 2 izbák v tej istej dedine, v bytovke, začali ho prerábať a svokrovci sa zľakli, že zostanú sami a zrazu sa všetko dalo do poriadku. Skúste aspoň niečo začať riešiť, možno sa to aj samo vyrieši.

fidorka7
3. máj 2015

@radkanika no nerozumiem celkom pomenovaniu "psychopat" v tomto prípade... je to možno starý despota, hundroš a nechápavec, ktorý chce mať posledné slovo, ale "psychopat"?
Dopriala by som ti toho môjho, ktorý ma obťažoval sprostými rečami, ako ho vzrušujem.. odvtedy je pre mňa úchyl a s úchylmi sa ja nestretávam...
Nuž, sloboda niečo stojí, vo vašom prípade ste slobodu vymenili za majetok a ak to chcete zmeniť, bude to trochu bolieť.

a1cibulka
3. máj 2015

su aj taki svokrovia, ktori vydieranim cez majetok, pripadne cez deti, tlacia na nevestu po intimnej stranke... aby to v rodine zostalo!!! to len na margo, ze nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byt aj horsie.... nevesat hlavu, vsetko sa vyriesi, len musi manzel a manzelka (prip. partneri) stat jeden druhemu po boku

ivkadracova
4. máj 2015

@radkanika On to riesi trochu agresivne, mozno uplne zbytocne, a mozno to inak nevie ..... ale ked sa na to pozriete z jeho strany, kto iny firmu zdedi ked nie Vy? Chatu atd, ked sa vyhraza, ze to da dcere, tak asi spolieha praveze na Vas, ze vy sa raz postarate, Vy to preberiete, a tak robi natlak, aby ste sa o to vsetko zaujimali, venovali tomu cas. Je to jedna z teorii, ci je to skutocne tak, si polozte otazku sami s manzelom. Ja by som sa asi podla toho zariadila, ci to chcem, alebo sa toho zriekam.

timea7
4. máj 2015

@radkanika prečítala som si tvoj úvodný príspevok ešte raz - momentálne ste pohádaní, ty si urazená, čo je pochopiteľné, tak by ste to teraz mohli využiť a začať sa konečne správať ako dospelí ľudia a nie ako deti, ktoré poslušne robia to, čo niekto prikáže. V prvom rade mu neoznamujete svoje plány, nie ste povinní to robiť, ste samostatná rodina a páči sa mi, že chcete čas tráviť spolu, tak sa jednoducho zoberiete a idete. Nech komentuje kto chce, čo chce a ako chce. Nereagovať. Keď svokor zavolá a nie je to akútne -prasknuté potrubie, oheň v dome...tak mu manžel oznámi, že príde o pol hodinu, hodinu, dve, podľa toho, ako mu to bude vyhovovať a prestane robiť zo seba pajáca. Najvyšší čas. Ak ste na chate v jednom kuse komandovaní, prestanete tam chodiť, môže vám byť ukradnuté, čo si kto myslí. Inak deti do toho nezaťahuj, ak chcú ísť k babke, nech idú, nič pred nimi na babku a dedka nehovor, dúfam, že ani oni deti do toho nezaťahujú. Ešte by som sa dotkla toho, že si písala, že vám nevyjde hypo, viem, si na MD, ale nehnevaj sa, že to napíšem takto priamo - dom ste nestavali, byt ste nekupovali, auto máte na lízing, čo ste robili s peniazmi? Ak je to tak, že tvoj manžel robí v tej firme poskoka za pár euráčov, naozaj nechápem, prečo ste ešte tam. Na dome je vecné bremeno 😝 tvoj manžel sa vyhovára na svoju matku, veď tam má dcéru! Keď to tak celé čítam znovu a rozmýšľam o tom, vy si skrátka neveríte, že by ste mohli existovať sami. Inak by ste sa už dávno spakovali do podnájmu, hľadali si obaja zamestnanie, jasle a nežili ako poskokovia celej manželovej rodiny. Tiež si myslím, že ste slobodu, rodinnú pohodu vymenili za majetok, je to vaša voľba.