Svokra a jej (ne)hygienické návyky
Milé mamky, poraďte mi, čo mám robiť. Neskutočne mi vadí, že moja svokra zakaždým, keď sme u nej dáva môjmu 20 mesačnému synčekovi použitý pohár či príbory po sebe. To znamená, že môj syn pije z pohára po svokre a to že mu nedá na svoj tanierik, ale jedia z jedného taniera a s tou istou vidličkou. Raz dá do úst môjmu synovi a raz sebe, mňa to privádza do zúfalstva. Upozornila som ju niekoľkokrát, že chcem, aby môj syn mal svoj čistý pohár, svoj tanierik, svoj príbor a ona ma odbije, že veď sme rodina, môžeme jesť aj z jedného. Po mojom napomenutí vybrala pre syna čisté riady, ale už som bola zlá nevesta a v kuchyni nastala dusná atmosféra. Na ďalšej návšteve to urobila znova, syn dostal použité riady od babky. Zase som upozornila, no ignoruje to. Mne sa to strašne nepáči. Čiže keď sme rodina,tak čo? Máme mať teraz aj spoločnú zubnú kefku? Ja neviem, ako tomu zamedziť, aby malo moje dieťa čisté príbory, veď ja som mu nikdy neolízala ani len cumlík a u svokry toto? Ja nemám komu zveriť deti. Je mi ťažko, lebo teraz idem s druhým dieťaťom do nemocnice a syn ostane u babky. Ničí ma vedomie, že viem, že ak budem v nemocnici, bude mať moje dieťa "olízané" príbory. Ako riešiť situáciu, ak niekoľko upozornení nepomohlo?
@rohypnol1 no, to nie je miniockovanie.. moja svokra tak bozkavala moju dceru, ktora mala len zopar tyzdnov rovno na usta, a popritom mala herpes !Ja som si to vsimla az neskoro... Dcera ma 30 rokov a herpes ma niekolkokrat do roka, vdaka svojej babke !
@eludka my sme sa na biologii nebičovali, ale ja teda neviem, vsetkych, ktorych pozname, rodiny atd, sa teda asi bičovali na tej biologii, lebo kazdy dojeda po svojom dietati a ked dieta pribehne, ze si este teda prosi, to ako priklad, tak mu pokojne a bez stresu da haaaam z tej istej lyzice, vidlicky a pod, ale v pripade teda infekcnej choroby, kazdy normalny inteligentny clovek, teda mozno aj ten, co sa pocas biologii bičoval😅 neda dietatu jest z rovnakeho priboru, ja svoje dieta bozkavam, maznam sa snim, aj usta na usta, spime spolu, kupeme sa od narodenia spolu, fiiiiha, vsetci aj s muzom, chodime aj na verejne kupaliska a ver tomu, teda aj ked si sa asi ty nenechala bičovat na biologii, ze tam je svinstvaaaa v tej vode, ze aj na ihrisku v piesku je svinstvaaaaa, ale tak mozno nikam nechodite a dieta doma papa zo sterilnych priborov, mozno jednorazovych, ako sorry, aka odpoved, takak reakcia.... pekny vecer, ideme sa trochu pobičovat vsetci navzajom😅 A inak sme vsetci absolutne zdravi, muz, ja, vsetky tri deti, ziane sople, kasle, atb, proste nic, takze nejako sme sa slabo bičovali😅
Niektore nazory su tu dost humusacke.
@guiseppinka
imunita, ako hovado. Robia asi na infekcnom, ze? Tam sa to strati...... 😀
Inak ked je tu uz taka "humus" tema. Ja som bola kedysi v cakarni u detskej a bola tam babka, mama a vnucka. Bolo to male dievcatko, tak do 2 rokov, este mala cumel. Cumlik je spadol na zem, babka chytila, oblizala cumel, strcila ho do ust a sup malej do pusy. A pohoda, asi to nebola svokra, ale mama.......
Nie som fajnovka ale toto je fakt humus.to je blbost ze sa mu nic nestane...ked ma raz nejaku infekciu bakteriu tak ju dostane.proste toto nie...fuj...nech jej to manzel vysvetli...alebo si najdi clanok na nete a daj jej precitat...alebo ju zober k detskej doktorke pri nejakej prilezitosti a ta nech jej to vysvetli😉alebo nech jej to povie niekto z rodiny na koho da...drzim palce
@maciatkolulu samozrejme kazdy ma nejaky rodinny styl, ale podla mna je trosku rozdiel syn/dcera a rodic vs. vnuca a stary rodic. Ak by som mala problem s herpesom davala by som si velky pozor na to co o robim... Ver mi, keby si videla usta mojho syna, tak sa na to inak na to pozeras. Ano je mi luto aj svokry, teraz naposledy prisla s troma herpesmi na ustach a tak som jej povedala, ze teraz aspon vidi ako sa citi moj syn. Plus mam s nim problem, lebo ked sa mu na ustach vyhodia tak xy dni nevie poriadne jest. Kedze je chuducky resp. pod hranicou vahy pre jeho vek nie je to zadna vyhra... Naposledy sa mu to natiahlo aj na lice... A ani nebudem pisat komentare ludi okolo a uz vobec to, ze nemoze do kolektivu, lebo zas nebudem niekomu robit to co sa mne nepaci... Takze teraz si muz zakazdym musi brat OCR...ale nech to ma. Ked som ho pekne prosila nech s mamou hodi rec, tak kopec komentarov, ale teraz uz priznal, ze to mal spravit...
Ma maly niaku oblubenu postavicku?, zvieratko?,farbu? Kup mu presne riad s tym motivom, farbou.Svokre povedz ze maly z ineho jest nebude ze toto je jeho. Slusne ,milo bez emocii, proste jej povedz ze toto je vyclenene pre neho, ukaz na jej riad ze toto pre nu, ukaz trebars na psiu, macaciu misku ze toto pre zvierata a ze by si bola rada keby sa to dodrziavalo .
@lenka_21 toto absolutne chapem, tiez som herpesova, aj moje najstarsie dieta, ked mam herpes neprichadza do uvahy, jest z jedneho taniera, bozkavat sa a tak, to je uplne normalne
@maciatkolulu som rada, že som tak pobavila, aj nabudúce si kúpim mobil s takou senzacnou klávesnicou ☺..., Lenže bližší sú si rodic-dieta, nie starý rodič - dieťa, a svokrovci sú pomerne cudzí ľudia, nemáš problém po nich jesť? ja áno...
@maciatkolulu keď hovoríš, že chodíte na kúpaliská, veľmi by som sa nehrdila tým, akí ste zdraví, možno tam chytiť HPV vírus a ten spôsobuje rakovinu krčka maternice, a pozerám, že ani Tvoja klávesnica nie je bez chyby..., ale nedojíma ma to k slzám...😊
@maciatkolulu spavame v stane kupeme sa v rieke mame zviera nie sme ziadne fajnovky ale nepouzivame po sebe pribor....fuj...to je grc
Moje deti - chvalabohu - po nikom nedojedia (ani po sebe navzájom), ani si nezoberú cudzí pohár či príbor, im sa to hnusí 🙂 Staršia má dokonca level, že keď jej niekto dá pusu (hoci aj na líce), vždy sa inštinktívne utrie 😀
@eludka ja teda neviem ale svokrovci su rodicia manzela, stari rodicia dietata, podla mna dost blizka rodina, teda ako pre koho, ale zjavne dost blizka na to, aby strazila dieta.... niekedy je to cele smutne ako sa pristupuje k svokrovcom a pritom si niektore matky neuvedomuju, najma matky synov, ze aj oni raz budu svokrami nevesty. A inak ty si nevymienas telesne tekutiny s manzelom😅 fakt to uz beriem s humorom, lebo niekedy cloveku stoji rozum, ano chodime na kupaliska, welnesy, mame doma aj vlastny bazen,chodia sa k nam kupat kamarati, znami, ich deti, nechytili sme nic, ja realne nemam chut sediet doma s cihat co kde a ako mozeme chytit a co to moze sposobit. Kazda rodina sme ina, kazdy mame ine zvyky, nie sme snad humusaci, ked v pohode po sebe dojeme aj z jedneho priboru, taniera, pokial to autorke nevyhovuje, nech sa skusi dohodnut normalne, ale teda pokial nema nejake katastroficke ínfekcne ochorenie, tak ja by som bola rada, ze nejaka"relativne cudzia"osoba mi bude strazit dieta, ked zjavne nema kto....Len tolko k tomu
@maciatkolulu mnohokrat je to mozno tak, ale niektore svokry su proste take, robia najust naschvaly 🙂. Aj ked isto mnohe nebudu suhlasit, ale je to gro tradicnej zenskej povahy (tych, ktore na to medzicasom neprisli a neurobili s tymito tendenciami koniec), snazit sa prestat jedna druhu a mat navrch a je jedno v com - akurat tu ide casto o muzov a deti, na co byvaju zeny extra haklive, preto je vkuse ohen na streche :D.
@maciatkolulu s manzelom ano, so svokrovcami nie a nebudem sa citit mimo rodinu, ked si moji zatovia, nevesty vezmu cisty pribor a riad a nebudu jest z toho mojho 🙂
@maciatkolulu nie si hedina normalna🙂 to vies - svokra je cudzia zena😉 asi aj manzel ked je jej syn ... a samozrejme robi napriek lebo vsetky zeny su harpie zakerne:-/ ja tak nemam rada tieto temy o svokrach☹ ja som svokre vdacna ze porodila a vychovala mojho muza ( aj ked nieco menime🙂 ale zas moja vychova asi tiez nie je dokonala🙂 v kazdom pripade dufam ze s nevestou budem mat pekny vztah - teda ze moj syn si nebude hladat nejaku overprotective helikopterovu manzelku☹
@eludka nikto nepise ze tvoja nevesta ma jest tvojim priborom - ano, nevesta je len manzelka tvojho syna - a aky vztah budete mat bude len na vas... ale vnuca je tvoja krv - je tvoje tak ako synove - mnoho rovnakych genov etc. ... to ti bude s velkou pravdepodobnostou omnoho blizsie ako nevesta...
@cecilia68 Nie su, ale fekalne bakterie ma decko v ustach momente, ked zozere piesok, olize mamim mobil (true story) alebo sa dotkne klucky alebo klucov (oblubena hracka) - na to sa imunita vybuduje velmi rychlo, zial su vsade okolo nas. Streptokokus mutant atd. sa nachadzaju vylucne v slinach a prezivaju len v ustach, su to hlavne bakterie, ktore sposobuju problemy s ustnou dutinou - kaz, paradentoza a podobne. Najviac nachylne su na ne prave male deti, imunita na ne sa NEDA vypestovat. Tak neviem, ak mam usetrit decku sialene peniaze v dospelosti za zubarov tym, ze tomu mozem dopomoct aspon tak, ze poviem babicke (s casto na hovno chrupom) nech sa prosim ovladne a nebude malemu lizkat lyzicku, tak mne to za to stoji. Ak ma zdrave zuby, tak je to ok, ale ruku na srdce, Slovaci tym prave nevynikaju.
@cecilia68 ja som sice nikdy neriesila, ci niekto olize lyzicku mojim detom, ale zase je fakt, ze naco pridavat bakteriam, co uz dieta niekde chytilo (trebars z toho piesku), dalsie, ktore si dokonca moze usetrit (kedze inak by napr. konkretne k tym od babky neprislo).
ved vsak ani pred chripkou v chripkovom obdobi moc neutecies. beries ako fakt, ze ju mozes dostat (a so stastim nemusis).
napriek tomu mame tendenciu sa radsej vyhnut ludom, co ju uz maju, ak s nimi nemusime byt.
nezavolas kolegynu - pod, zakasli na mna, mozno mi este taky virus chyba (kedze virus chripky mutuje).
@cecilia68 ano, ja viem, ja len som vyuzila reakciu ako vysvetlenie aj pre 'zvysok' :D A klobuk dolu za postoj, skoda, ze take nie su vsetky svokry (ale aj ostatni rodinni prislusnici) 🙂 Lebo predsa len, vsetkym by malo ist najma o dobro deti i rodiny, take naschvaly a prieky len komplikuju zbytocne zivot, casto z oboch stran (zasa netvarme sa, ze vsetky nevesty su dar z neba 🙂 )!
@eludka este si stara matka nebola🙂 ja som tolkokrat uplne automaticky olizala cumel - nie dme ziadna himusacka rodina - podla fotiek co tu v albumoch vidim mam s 2mi detmi vacsi poriadok doma ako 90% kona s jednym ci bez... ale som normalna a nehladam problem tam kde nie je...
Inak moja naj kamoska si pamatam ze dezinfikovala pri prvom dietati vsetko - vonku nic nemohol maly papat, ked mu padla hracka ani sa s nou hrat, ked som k nej prisla este som citila dezinfekciu☹ mame rovnako stare deti - jej maly bol 3x v nemocnici s tazkou infekciou sposobenou normalnymi bakteriami pocas prvych 2och rokov zivota, kopu alergii... moja co jedla puskoty zo zeme a zbierala cumel z pieskoviska ( piesok povypluvala😉 ) babka jej pravidelne skusala jedlo zohrievane z lyzicky az potomjej ho dala - zdrava ako rybicka - ziadna alergia...kamaratka dost prehodnotila svoje spravanie pri druhom dietati kedze jej uz aj hygienici po opakovanych infekciach jej dietata kazali skoncit s tym obsedativnym spravanim - jej druhe dietatko je totalne pohodove a zdravucke - netvrdim ze toto je vzdy tak ale priklady v mojom okoli a vlastne skusenosti mi len dokazuju ze prehnana hygiena neprinasa mamkami ocakavane vysledky...
@naja94 predpokladam ze du to skor situacie ktore du tu popisovane - nie ze babka doje a nasledne na svoj pouzity tanier nalozi vnucatku a da mu svoj pouzity pribor... aspon teda u nas jedavame spolu- vnimam to tak ze babka da zo svojho taniera svojou lyzickou jed dieta otravuje... a jasne ze kazdy normalny clovek ked je chory tak po sebe nikoho najest nenecha ( ani ja svoje deti...)

darmo jej to vilavila alebo jej manžel budú zakazovať,keď bude sama s deťmi tak to aj tak urobí podľa seba,keď raz to nevie svojím mozgom pochopiť,že je to hnusné,daj jej prečítať túto diskusiu-"aha mamička,to ako by som o tebe čítala" 😀