icon

Svokra a jej peniaze

20. jún 2020

Na uvod chcem napisat, ze svoju svorku lubim, je to jeden z najlepsich ludi v mojom zivote a pre nase dieta je tou najlepsou babkou. Dala by jej aj to posledne z neba. Ale posledne 2 mesiace ju dost nechapem. Rozumiem, ze so svojimi peniazmi moze robit co chce, ale ja to ako matka neviem pochopit. Nechcem aby ste si mysleli, ze som nejaka zatrpknuta nevesta alebo podobne. Ide o to, ze moja svokra ma vela penazi, zdedila ich po svojich rodichoch.

ibrunova
20. jún 2020

Jasné, že ti nechce požičať, lebo nemá peniaze, ak už všstky investovala 😂

autor
20. jún 2020

Ach zeny, nikdy, nikdy sme od nikoho nic nechceli, nikdy sme si nezili nad nase pomery, keby bola korana minuly rok, tak si uzivam volno s nasporenymi peniazmi. Od 14 si zarabam sama, vysku som si platila sama, este som ja davala mamine peniaze, aby uzivila sestry. Nasa vina, ze sme si mysleli, ze svet bude pokracovat ako vzdy, a ze 1.4. budeme mat opat 2 vyplaty a budeme dalej spokojne zit ako 7 rokov pred tym. Lebo vsetci sme vedeli, ze pride korona.
Ja nechcem, aby nas svokra financovala, ja chcem od nej pozicku. Ale v pondelok pojdem radsej do banky a vypytam si statnu pomoc.

autor
20. jún 2020

@majkeel aka materska? Bola som doma 4 mesiace!!!

autor
20. jún 2020

@majkeel do roboty som isla este s hnisajucimi stehmi a bolestami, lebo sa mi rozpadlo sitie.

kittykat22
20. jún 2020

@majkeel Cesko a Slovensko su myslim jedine dve krajiny ktore davaju matkam moznost byt doma s detmi 3 roky. Vo FR je to 10 tyzdnov, v UK to 16 tyzdnov, a okolite staty su na tom podobne zufalo.

nikussss
20. jún 2020

KKs tato obsesia domom ma uz zacina vytacat. Ludia su schopni hocicoho, len aby si kupili citujem staru barabiznu. A potom natrcena dlan zene, ktora ma peniaze, ale ratam, ze jej asi nespadli same z neba, a ma plne pravo s nimi nalozit, ako ona chce. PS ak by mne zaplatila letenku, budem to brat ako vylet a ruky nohy bozkavat a nic od nej enbudem pytat. Ja som slobodna (rozvedena) matka s malym dietatom a hypotekou na byt v petrzalke, ale hanba by fackovala riesit na internete, ze svokrovci nechcu pustit chlp! a to mi ani moji rodicia nic neposielaju, ani by som od nich nechcela. Aj ked som pocas korony prisla o pracu. Na to sluzi financna rezerva.

whatever1
20. jún 2020

Keby mam milion eur tak svojmu dietatu bez vahania tie peniaze darujem a ty asi tiež. Ale to neznamená ze si myslím ze tvoja svokra je zla. Nemôžme súdiť druhých podľa seba. Odmietla síce pomôcť v takej forme akej by ste si predstavovali vy ale na druhej strane vám teraz dava peniaze každý mesiac. Dáva vám toľko koľko prave potrebujete a predpokladám že tie peniaze nechce späť. Ona to berie ako normálnu vec ale asi si neuvedomuje ako to vnímate vy, že vám je trápne pýtať ako neaky zobraci. Osobne by som si tiež radšej vzala pôžičku v banke.

autor
20. jún 2020

@nikussss vies co, spadli jej z neba, zdedila ich, za cely zivot odrobila par rokov, o deti sa nesrarala, mal ich na starosti exmanzel. Ale to je jedno. Ja ich nechcem zadarmo. Ja ich chcem normalne vratit, ked sa zivot vrati do starych kolaji.

autor
20. jún 2020

@whatever1 ano, uprimne , po tom vsetkom si radsej vezmem pozicku z banky a nebudem pytat od svokry ani cent. Podmienky splname, lebo sme prisli o xy% prijmu na rodinu. Nadalej ju budem mat rada, lebo mi nic zle neurobila, ale nikdy ju nepochopim. Keby nam aspon nehovorila o jej financnych transakciach.

Tu sa vsetky hraju na nezavisle hrdinky, ale keby bu na nasom mieste, tiez im nie je vsetko jesdno

pudlahudla
21. jún 2020

20tisic je vela tak ci tak 😂, ano chapem ze pomoct je pekne ale ved vam ponukla mesacne pomoc tak sa asi treba uspokojit s tym, drzim vam palce nech sa vam to upravi..

asia83
21. jún 2020

No, to zrejme nebude taká skvelá svokra, ako ste ju v úvode opísali... Tie peniaze by som vám nie požičala, ale dala. Byť na jej mieste.

ljzozv
21. jún 2020

Baby a vy všetky ak čítate ďalšie príspevky, alebo len klapky na oči a svoj postoj nezmením, ak keď pravdu nemám.
Zakladateľka v prvom rade asi nebýva na Slovensku. Nesedela doma s dieťaťom, ale striedalo sa s partnerom v Robote, ale prevažná väčšina si to hneď prevedie podľa situácie na Slovensku a zakladateľka je nevďačná ...
Myslím si , že mala pôvodne úplne normálne očakávania, že si chcela požičať od svokry (koľko ? , Veď to už je na jej uvážení, koľko reálne potrebujú), nechcela darovanie, chcela pôžičku spisanu u notára a poctivo ju splácať, toto je myslím celkom uvážlivé, neriešte výšku ale spôsob.
Svokra nechcela, je to jej rozhodnutie a má na to právo .
A tu si len zakladateľka povzdychla, že svokra nechce ísť do istoty a reálne im pomôcť, ale do neistoty investícií išla. Tak jej zostalo len trochu ľúto, veď to je pochopiteľné... Ona nikde nepíše, že ju za to nenávidí alebo niečo podobné...
Ale teda na tomto príklade by som svokre jasné ukázala, že teda ďalšie dieťa tak skoro nebude. Lebo nemáte istotu pomoci ak by sa niečo stalo a tým pádom si to nemôžete dovoliť. Nech vás prestane do toho tlačiť. A nie nepovažujem to za vydieranie, ale realitu. Väčšinou keď sa nám niečo stane v živote, tak o pomoc žiadame rodinu. Nehovorím, že tu nepomôže, ale nie je to dlhodobé a tým pádom, radšej zase dlho šetriť a až potom sa rozhodnúť na ďalšie dieťa.

vevesh
21. jún 2020

Ja ta plne chapem- tiez som potrebovala RAZ vo svojom zivote pozicat od rodiny- chybalo nam nejakych 40tisic na nas dom (u nas idu nehnutelnosti od 800 tisic+). A moja rodina (rodicia) mi ponukla 500e a pritom platy maju na sk nadstandardne (nad 2000e v cistom). Sama som si platila vysku, auta, svadbu, deti. Od 18tky som nedostala ani cent, ani ako darcek. Cakaju, kym zomru, ze "potom podedim". No to mi bolo v danej situacii tak 2x platne- tie peniaze si mozu nechat. Ja teraz detom zabezpecujem prijem, aby sa im od 18tky "lahsie slo" v zivote. Cloveka to zamrzi, ale tak zariadila som sa bez nich aj do buducna riesim veci bez nich. Aktualne su nastvati, ze sa o nich "dostatocne nestaram"...🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

pieksamaki
21. jún 2020

Vcelku smutne ze vam nechce pozicat.....

marca12
21. jún 2020

Ale to uz nie je normalne ako rubes. Akoze naco vam bude 20 tisic? Svokra je velmi mudra zena,nie je spravne dat detom prve posledne. Urcite vam uz dala vela penazi. Neries a snaz sa o svoj zivot,ved toe leniaze raz zdedi tvoj muz,to ta nenapadlo? Pozri sa na to z opacnej strany.

majkeel
21. jún 2020

@vevesh Prepac,teraz nesuhlasim, inak mas fajn komentare. 🙂
Rodicia (ani partneri) nie su stroje na peniaze. Cely zivot pracovali, vychovali nas, konecne by si mali uzivat, zrazu si maju dalej odtrhat od ust, aby podporovali dospele deti? Kedy maju vidiet svet, cestovat, uzivat celozivotnu pracu, odlozit si na starobu, lebo deti mozno na ne vtedy nebudu mat ani cas? Ked budu mat alzheimera a na voziku? A preco? Aby deti mali dom, byt, boli komplet zabezpecene uz v 25-30 a aby tie deti veselo chodili cely zivot na 4 dovolenky rocne aj za nich?
Vacsinou ak rodicia daju "pozicku" detom, tak sa uz necaka vratenie. Deti su neprijemne "prekvapene", ak si dovoli rodic pytat peniaze spat.
Vsetci chcu mat dnes vsetko, vela, hned a co najlahsie. Nechce sa im cakat, ze postupne sa budu mat lepsie a uzivat si tu "cestu". Naberu si mega pozicky, hypo, leasing, poistenia, dovolenky na splatky,... potom hladaju vinnika za vlastnu nezodpovednost a chamtivost.
Neviem, boli sme dve decka chudobne vychovani mamou s nizkym prijmom, sme jej vdacni do smrti. Preto nikdy nechapem sebectvo ludi vychovanych v dostatku a ktorym stale nie je dost. A je jedno, kto kolko zaraba, 200 eur pomoci ma rovnaku vahu od niekoho, co zaraba malo, aj ma viac.
Sorry, ale raz sa dockate rovnakeho spravania od vlastnych deti. Tiez pridu, daj na dom, dovolenku a ked budete stari, neotravuj, nebudu mat cas ani prist pozriet. Alebo vam cez ignoraciu oplatia, ze ste ich "iba" vychovali a nedali im miliony navyse.
Pride mi, ze chudobne rodiny su stastnejsie aj napriek nedostatku. Kde su peniaze, tam casom pride zavist a nenavist.

marca12
21. jún 2020

@vevesh a prave preto si taka sikovna,lebo ta rodicia nedotovali. Urobili ti najlepsiu sluzbu do zivota. Keby ti vsetko financovali,bola by si pohodlna a spolahnuta na nich.

vevesh
21. jún 2020

@marca12 s tym suhlasim a aj si uvedomujem, ze som sa "vymakala sama" a som plne sebestacna. Ale su casy, ked cakas pomoc, pretoze clovek nie je stroj a neda sa vzdy tahat sam. U mna to bolo jeden jediny krat-chceli sme iba docasne pozicat. (islo o 6 mesiacov). Nedalo sa, nevadi, zariadila som sa bez nich...ale cloveka to mrzi, ked vidi ako iny podporia (napriklad svokra, ktora nezaraba ani zo stvrtiny tolko a dala nam ovela viac NA POZICKU).

marca12
21. jún 2020

Jej asi robi dobre,ze ste od nej zavisly.

vevesh
21. jún 2020

@majkeel ale ja suhlasim a chapem ich pravo- ja som nechcela dotovat, ja som chcela jediny krat v mojom zivote pozicku od nich na 6 mesiacov. V zivote som od nich nepytala ani cent od 18tky na nic. Dokonca som im sama dobrovolne financovala auto , dovolenky, z lasky k rodicom. S muzom sa "vypracuvavame postupne", kedze sme sami v cudzom state, bez rodiny , bez opory. A ide to naozaj velmi pomaly a tazko. Rodicia mi stale vytykaju, "ze nemame vlastne", ale ked uz bolo ma dosah, tak oni odmietli poziciat.
Ja keby som bola vychovana v chudobe, okej, bola by som vdacna rodicom aj za to malo, co mi dali. Mala som totiz casy, ked som musela v zahranici vyjst z 50e na mesiac po zaplateni najmu, takze viem, o com to je. Ale moji rodicia napriklad setrili na strave (presny vydel, suche rozky s pastekou, ziadne obedy, kupanie sa v tej istej vani- to sa setrila voda, vydeleny pocet sprch a minut na sprchu pre predstavu), aby si moja mama mohla kupit kozuch s norskej lisky ci otec najnovsie auto a najnovsi televizor so vsetkymi funkciami, ktore ani svaty peter nepotrebuje. Ked som bola tyrana, rukou mavli, ze mam vydrzat, to ma "zoceli". No ano, zocelilo, ale s akymi jazvami. Ako dospela som nikdy od ich nic nechcela , neziadala. Len jediny krat a takto to dopadlo. Viac menej od mojich rodicov uz podporu neocakavam ziadnu (ani fyzicku, ani mentalnu- tej nie su schopni a teda po tomto ani financnu) a cloveka to zamrzi, ze najblizsi sa takto chovaju (hlavne, ked vidis, ze u muzovej rodiny ide viac, aj ked z menej penazi a luxusu)...

evelyn246246
21. jún 2020

nikto ti nic nieje povinny dat ani pozicat len preto lebo ma .. ajkeby tam mala svokra miliony .. ak ste neodhadli situaciu a ste na tom ako ste .. vlastne stale Vam peniaze poziciava ajkeby vobec nemusela .. len nie vsetko naraz ..mala by si byt rada ze vobec lebo mozno ina svokra by Vas do riti kopla a ani okom by nemihla ..

karolinakr
21. jún 2020

Ona ma milion na účte.Vam veĺkoryso posiela mesačne 200€ a kupuje veci z Pepca za 3€, a tuto niektore pišu, že jej mate ruky a zadok bozkať.Niektore ženy nemaju žiadnu hrdosť v prvom rade...
Čo by som spravila ja- odmietla si nechat platit veci z Pepca, letenky takisto, 400€ este mam...
Že ona chce 2.vnučatko- nech sa nestara a počka, kedy sa ja rozhodnem.Robi dive transakcie a mne nechce pozičat- asi neni taka sväta ako ju ty vidiš
Čo sa póžičky týka- radšej by som osekala výdaje
Zbytočne sa teraz zadlžiš a dalšie roky pojdeš do mínusu.
Treba niečo zoškrtať

iviacik
21. jún 2020

Neviem no.... Na MK sa často a rado pri rôznych situáciách používa vyraz 'nie je to povinnosť'. Veru, nie je. V tom sa lisime od naprogramovanych strojov. Sme ľudia s citmi, empatiou, ludskostou a pomoc blížnym (pokiaľ nejde o zneužívanie a mame na to možnosti), by nam tiež mala byt blízka aj bez toho, ze to nie su naše povinnosti.

marca12
21. jún 2020

@vevesh jezisi presne poznam taku rodinu,ktora setrila v domacnosti,aby mali na vystrednejsi zivot. Ta moja kamoska cele detstvo jedla chleba s mastou,ale mali nove auto,dovolenky...

majkeel
21. jún 2020

@karolinakr Musis lepsie citat 🙂
"Ona ma vzdy vezme na nakupy, nech kupim dietatu co chcem a mohla by som si vybrat body od versace za 200€ a kupi to, ja si vyberiem saty z h&m za 7 €. " Z pepca jej kupuje jej mama, pricom nevidim nic zle na pepco. ;) Bud je vec kvalitna a paci sa mi a je jedno, aku znacku ma.
Zrekapitulujem. Mali ste uspory 100k, to ste dali na 50% domu a dalsich 50% ste zobrali hypo, ktoru platite 1000 eur mesacne !!??? 100k na 20 rokov je bezna splatka 500 eur mesacne.
Este raz. Natiahnite si hypo, zredukujte vydavky (zrusit poistne ...) , chodte za svokrou, ze ste sa nechtiac ocitli v zlej situacii, ze uz ste urobili opatrenia, ale nestaci to a ci vam moze na pol roka pomoct a ze to vratite. Bud jednorazovo, sumu nechajte na nej. Alebo ze vam pol roka bude posielat kazdy mesiac na ucet 1000 eur.
Takto sa tu rozculujes, ale mozno svokra ani nevie, ze potrebujete pomoc ... Plus lepsie sa operuje s mesacnou pomocou, ako povedat daj nam 20k a ona ani nevie, co s tym urobite a ci to niekedy vratite.

airaw
21. jún 2020

Nuž, 20 000 by som vam ani ja nedala.. keď vám chýba 500 každý mesiac, mali ste si pýtať tak Max 5000, to by vám vystačilo na 10 mesiacov a možno by vam požičala..

karolinakr
21. jún 2020

@majkeel neviem to takto posudit.Ja mam suseda čo marnotratne utraca a vyhadzuje von oknom Keby ma on žiadal o 20 000, urcite mu nedam.Keby som mala dajme tomu milion a syna ma prosi, zalezi, aky mame vztah, tak mu dam, nie že požičiam 10 000€. Urcite by som nerobila 100 000 € transakcie o ktore mozem prist.Vyhadzovat peniaze von oknom neni moj štyl
pPri učte milion eur nepožičať sa to nazyva odbornym slovom lakomstvo.Dala by som aj na tyrane zvierata, na hocičo.Neni som lakoma.V tom je radost, ze druhym pomahaš.Rozumne v ramci možnosti Pri mojom plate tažko, ale ppslala som minuly tyžden na nejakeho psa tyraneho napriklad
Viem že teraz je moderne kopať každy sam za seba ale nebola som tak vychovana a necitim to tak v srdci

maciatkolulu
21. jún 2020

A vy beriete príjem odkiaľ tých 1500? Z úradu práce, no neviem, ale v zahraničí, keď máš slušný príjem máš aj podporu vysokú a 1500 dvaja? Divne prepáč, žijem tiež mimo.

gelifil
21. jún 2020

@vevesh preboha, ze 800tisic!!to kde zijs?

maciatkolulu
21. jún 2020

Kto dá pôžičku dvom nezamestnaným s dieťaťom?