Svokra a jej peniaze
Na uvod chcem napisat, ze svoju svorku lubim, je to jeden z najlepsich ludi v mojom zivote a pre nase dieta je tou najlepsou babkou. Dala by jej aj to posledne z neba. Ale posledne 2 mesiace ju dost nechapem. Rozumiem, ze so svojimi peniazmi moze robit co chce, ale ja to ako matka neviem pochopit. Nechcem aby ste si mysleli, ze som nejaka zatrpknuta nevesta alebo podobne. Ide o to, ze moja svokra ma vela penazi, zdedila ich po svojich rodichoch.
Aby dvoch dospelých ľudí, ktorí majú už rodinu pravidelne finančne podporovali rodičia tam niečo potom nefunguje.
@cickamon a ine
je to ponižujúce čakať kazdy mesiac ci im svokra posle drobné.a byt vdacna 30/31dni a noci. Poprosili o regulernu pôžičku, ano pre slovensku naturu zbytočne velku a mega trapnu, ale pôžičku ktoru sami navrhli riesit písomne a chcu ju poctivo vrátiť.
Aj mne by vyhovovalo mať radsej naraz vecsi balik a pouzit z neho podla potreby, ako cakat jak kura na sopel ci tie drobne o mesiac budem mat alebo nie. Poziciam si balik a len ja viem kedy a co treba zaplatit(oprava, kúpa, necakana platba, alebo akcia ak predplatím niečo na 6mesiacov tak je veľká zľava) 1 mesiac 300 druhy 1 500 €.
Zakazdym pýtať, eee.
Ja keby poziciavam, tiez mi je trápne susnit drobaky, 5-10 €, radsej dam 100 a 100 mi vratia.lepsie sa hospodari ked viem aky mam rozpočet.
Podla vyjadrovania autorky nemam pocit ze je hamižna na svokrine peniaze a obrať ju do centu, je skromna, drzi sa pri zemi, hospodari rozvazne, nestoji o drahe značkové veci, váži si kazde € ....
Ani ja nechápem milionarku ktora investuje do pofidernej akcie 150 000 ale nechce p o ž i č a ť
20 000 svojmu synovi
@nellye9 no to chcu oni, ona nie...je milionarka jej pride blbe pisat zmluvu na 20000 rovnako ako mne pride blbost zavazovat sa zmluvou s napr. sestrou ked jej poziciam 100 eur kazdy rok na poistku pre deti na SR lebo tu nemaju ucet a nechce sa im to riesit zo zahranicia.... keby nezaplatili ked pridu tiez ich nezazalujem a nebudem sa handrkovat koli sume co mi nechyba
@cacianka v prvom rade by si ale situáciu mali mladí riešiť sami a bez pôžičky....a ak svokra raz nechce požičať tak nenariekam ale požičiam si v banke.....a nie na silu niekoho tlačiť do pôžičky keď raz nechce požičať, tak nechce.....nechápem k čomu je dobré niekoho tlačiť aby požičal ak to dotyčný nechce....
@cacianka ale tie peniaze su jej a je len na nej, ako s nimi nalozi. Takze je uplne zbytocne riesit to, ze Ty, alebo zakladatelka by ste s nimi nalozili inak, to mozete so svojimi peniazmi a nikto nebude mat narok vam do toho kecat. Proste stara pani sa tak rozhodla a nevesta by to mala akceptovat a podla toho sa zariadit.
Milá autorka, čítala som len prvé dve strany - potom to už nemalo zmysel, nakoľko polovica diskutujúcich reaguje, bez toho aby čítali s porozumením..
Chápem ťa, a chápem aj vašu žiadosť na svokru o pôžičku. A podľa mna ste urobili dobre - oficiálna pôžička na papieri! Ona odmietla. Nejdem riešiť či to je správne alebo nie. Sú to jej peniaze a mala právo rozhodnúť sa, ako sa rozhodla.
Už by som viac nepýtala a ani neprijímala menšie čiastky darom. Ak máte možnosť o pôžičku z banky, urobte tak. Bude to ťažké ale nakopne vás to ešte viac dopredu!
A komentáre typu - veľa míňate, znížiť splátku a pod. Nerieš, úplne inak sa žije v zahraničí a je to neporovnateľne so SR - ceny, hypotéky, poistky,...
Veľa žien je tri roky doma s dieťaťom, hovoria, že dieťa je dôležitejšie ako peniaze, a robiť budú ešte cely život (áno, deti sú všetko), ale ostatným kľudne radia a posielajú do prace a ešte radia sa uskromniť a pod. Pritom sama vieš, ako sa odchádza a obracia po pár týždňovej materskej dovolenke...
za ďalšie ako že ste neboli na dovolenke pri takých príjmoch.. to málokto pochopí, že keď raz nabehneš na podobný biznis, dovolenka-nedovolenka neexistuje.
Držím Vám palce, nech sa čo najskôr vráti váš život minimálne do normálu, alebo nech dá Vám darí ešte viac 🍀 a potom príďte s dieťaťom pozrieť svokru, a tešte sa spoločne s voľných chvíľ ;)
Kolko vam posiela? 200€ mesačne? To by som odmietla. Naklady znižiť a zoškrtat ale to vela ludi nie je ochotnych.Poznam človeka čo zarobil 300€ paušal ma 50€.Nie je schopny pochopit nech si dobije telefon za menej l.On rad telefonuje.Co takymto ludom vysvetlovat ako šetriť
Teraz si vezmeš od svokry 20 000€ ďalšie roky budeš splacat.Zaplatiš šeky požičku a tym to konči.A to je pre mna nepredstavitelne, aby som si niekolko rokov nemohla nic kupit
Toto by som zavrhla.Normalne osekať výdavky zoškrtať na čas koronakrizy a potom už isť len hore
@mogaa
@dskjhfdlkdjhl
Baba sa sem prisla vykecat a poradit, a uz tu na nu vsetci skacu ako na prasivu. Ved čítajte, svokra odmietla tak pojdu do banky, maju tu moznost.vobec nikoho netlacia, ani svokru. A svokra vie ako su na tom a to ona ich tlaci aby jej porodili ďalšie vnuča, lebo ona chce.
Aj ja by som sa vykaslala na letenky a hostenie ked doma mam problémy. No veru by som sa nikde netrepala ze huuu ked doma fuuuu
To nemôže spomenut svoj nazor ?!
@mondolina pravidelne?táto situácia nastala počas korony kde je veľa rodín ktorí obaja prišli o príjem.Moja vzdialená rodina žije v IT v Milane chlap robil prevadzkara managera hotela sedí doma majiteľ nemá ani na odstupné, žena robila barmanku v tom istom hotely.Niektori ľudia ani nevedia ako sa majú dobre.Autorka má len 1000 eur hypo plus iné výdavky muž asi vzal brigádu len necg majú aspoň niečo.Su miesta, krajiny, dediny kde aj majitelia reštaurácii ponizili platy a žije sa teraz veľmi ťažko.Nie všetci žijú vo veľkých mestách a sedia na úrade ci sú doma za 80% platu
@cacianka Ale nikto na nikoho neskace, akurat kazdy napisal svoj nazor, ziadne vulgarizmy, ani nic podobne som tu nepostrehla. Zato, ze mnohi mame iny nazor ako zakladatelka a nebojime sa ho napisat, to este netreba vyhodnotit tak, ze niekto tu skace. Neviem, z coho tak usudzujes, ale toto je celkom rozumna debata.
tiez by som vam nepozical z toho co som si tu precital, ak ona odrobila len par rokov tak ma vobec narok na dochodok? ak ano tak aky? v USA je milion dolarov taky minimalny zaklad, aby z toho dochodca mohol dozit a mozno deti nieco aj zdedia po 20 rokoch dochodku
podla uvedenych nakladov ste tzv. "house poor", pises o rezerve 5000€ ked mate vysoko rizikovu sezonnu pracu a mesacne naklady 2000€ a teraz na to nemate prijem (mesacne naklady na byvanie spolu vsetko by nemali presiahnut 25-30% cisteho mesacneho prijmu domacnosti...u vas je to kolko? 60-70%? sialene...), rezervu pri takomto type prace by som drzal minimalne na cely rok mesacnych nakladov domacnosti (teda aspon 24 tisic minus nejake davky v nezamestnanosti na dane obdobie), alebo aspon pol roka...vy ste nemali ani uplne zakladne minimum co su 3 mesiace (to sa odporuca pri bezne stabilnej praci)
nechce pozicat tak si zoberte beznu pozicku, valte pred sebou desiatky rokov splatok a dufajte, ze niekedy nieco zdedite (alebo sa silno zamyslite nad svojou financnou buducnostou;)
Inak, votriem sa s inou temou, kedze je tu dnes tolko velkodusnych ludi.
Ak by chcel niekto prispiet rodine ucitela Jara Budza, ktoreho zavrazdili pri utoku na deti v skole vo Vrutkach, najde na www.transparentneucty.sk ucet s nazvom Vrútocký hrdina-učiteľ J.Budz a moze poslat symbolicky par eur.
Mna by velmi zaujimalo ako ste prisli na tu sumu 20 000€?
@majkeel mohli by to tam trochu popisat, nie len nazov, neviem o čo sa jedna
Inak ja podporujem najtažšie pripade, invalidov, chromych, ležiacich, zvery tyrane, slepe s amputovanymi labkami.PETAto je organizacia, tam ma brutalne pripady tyrania, neludske zachadzanie so zvieratami ajajaj.Je toho dost kde sa da realizovat
@dskjhfdlkdjhl utocia poniektorí , aj ked nie vulgarne, ale fest zadrapcivo a nechutne ....

@cickamon možno práve nechcú aby im niečo dávala, chcu si požičat a vrátiť, vzdy lepšia možnosť ako počúvať 'a ja som vám dala'. Zmluva, splátky, vybavené. Ďakujeme za pozicanie, vratime.