icon

Svokra a jej peniaze

20. jún 2020

Na uvod chcem napisat, ze svoju svorku lubim, je to jeden z najlepsich ludi v mojom zivote a pre nase dieta je tou najlepsou babkou. Dala by jej aj to posledne z neba. Ale posledne 2 mesiace ju dost nechapem. Rozumiem, ze so svojimi peniazmi moze robit co chce, ale ja to ako matka neviem pochopit. Nechcem aby ste si mysleli, ze som nejaka zatrpknuta nevesta alebo podobne. Ide o to, ze moja svokra ma vela penazi, zdedila ich po svojich rodichoch.

mircalla
21. jún 2020

@gelifil Ocividne je bezne nechat sa v dospelom veku vyzivovat rodicmi a tvarit sa, ze to akoze vratim, i ked nemam z coho. To, ze niekedy zarabali a usetrili, tak neznamena, ze budu aj v buducnosti, najblizsie roky bude cestovny ruch ochromeny. A v jenom kuse, ze ona tie peniaze zdedila - nuz do toho ju nic nie je

viestta
Odpoveď bola odstránená
majkeel
21. jún 2020

@mircalla Pisala, ze na 100 tis eur uspor pracovali obaja 7 rokov, to je 15 tis eur rocne. Teraz je ona na materskej, plus splacaju hypo 1000 eur z polky nehnutelnosti (cize 12 tis rocne).
Ak by zase obaja pracovali, tak 15 tis maju za 1 rok, teda bez hypo by to vracali asi 1 rok 4 mesiace. Do toho ale moze prist dlhsi vypadok prijmov, ak sa ekonomika nerozbehne, k tomu moze prist druhe dieta, minus splatky hypoteky 12 tisic rocne, vedia splatit 3 tis eur rocne, ak budu obaja pracovat. Za 8 rokov by to splatili a dovtedy sa mozno aj svokra pominie.
Cize vsetci vedia, ze tych 20k bude skor nenavratny dar, ale tvarime sa, ze zmluva o pozicke to isti a nadavame na lakomost svokry. 🙂
... ktora im tie peniaze asi nakoniec da, ale netusi ze tu bola preprana az do spodneho pradla.

luccija
21. jún 2020

@lenocka12345 ale veď ona porovnáva letisko kde každých 5 min odletí lietadlo s okolitým svetom😊

luccija
21. jún 2020

@mircalla žijú všetci v zahraničí.Muz nebude s najväčšou pravdepodobnosťou pracovať v zime vobec, ale súhlasím 20 t je veľa pytat.Mozno chce svokra, aby autorka viac pracovala nikto nevie čo je za tym.

mircalla
21. jún 2020

@viestta Cize mam ist za svokrovcami, lebo su bohati, nech vycaluju 20000 eur, i ked realne potrebujem len 5000? Ale vsak maju, tak nech daju rovno 20000, bude to pohodlnejsie? Mne to pride ako pomerne dost vychcana logika. Mi nehovor, ze rodina na par mesiacov potrebuje 20000 eur - nie su uplne bez prijmu, okrem ineho ak uz musim, pytam mensiu sumu - ukazem najprv snahu a volu nieco zarobit a nieco splatit.

majkeel
21. jún 2020

@mircalla Pst, moc sa nerozbiehaj, lebo daju zmazat aj teba. ;)

kittykat22
21. jún 2020

@daniela1911 ja nerozumiem preco schvalujes pozicku na papieri od svokry. Ako si asi myslis, ze toto bude pokracovat. Oni nebudu mat peniaze, pretoze nemaju stale zamestnanie, bohvie ci coronavirus nebude este tuto zimu, a svokra co? Povie ze vlastneho syna posle pravnikov? 😅 Neviem ci si niekomu niekedy poziciavala peniaze, ale ludia maju velky problem vratit aj 200e, nie to 20 000eur. Keby svokra podpisala papier tak si seriozne koleduje o to, ze bude musiet zazalovat vlastneho syna - to ti pride normalne ju stavat do takej pozicie? Ktora matka sa chce sudit s vlastnym dietatom. Ono by to totiz bola vo finale nenavratna pozicka. Ked si clovek poziciava tak ma velke oci, ako vsetko vrati - ale vratit taku sumu je tazke. Navyse ich praca je postavena na cestovnom ruchu kde tento a mozno aj buduci rok skapal pes. Svokra nikdy nepovedala, ze im peniaze nepozicia - ona im peniaze dava, ked ich potrebuju. Staci zavolat. Ale autorke sa mali dostavat po 500e rada by rovno 20 000e.

viestta
Odpoveď bola odstránená
mircalla
21. jún 2020

@viestta Nehovorim, ze by svokra nepoziciam ci nedam. Ale prist s 20 000 no asi by som bola dost prekvapena, a keby pytali menej, mozno by mali vasciu sancu, ze im pozicia.

kittykat22
21. jún 2020

@mircalla a to si zober ze svet sa vali do recesie. Buduci rok moze zabudnut na dobre zisky. Keby prisla druha vlna coronavirusu, tak moze zabudnut na akekolvek zisky. Takze namiesto vratenia buduci rok pride nevesta s tym, ze potrebuje dalsich 20 000eur ... a pokial nebude podpora, manzel strati pracu tak rovno 40 000e nie? 🙄 ved neva, podpisu papier.

majkeel
21. jún 2020

@kittykat22 niet nad milionovu svokru 🙂
pritom stacilo ist trochu skromnejsie, hypo za 500 eur, zredukovat poistky, mobily, miesto noveho auta na leasing, starsie za cash, jeden clovek zostane v cestovnom ruchu, druhy si najde stabilnejsie zamestnanie v office, IT, fabrike ... a urobit si financny plan

mircalla
21. jún 2020

@kittykat22 Ja to chapem🙂 Bude recesia jak svina, takze vracat nebude z coho. Staci napisat rovno, nech mi daruje 20000 eur, pretoze ak by si chceli len pozicat, by si poziavali vyrazne menej. Len blazon si pozicia 20 000 ak mu staci menej

bmuller
21. jún 2020

@majkeel Nikto nenadava na lakomost svokry, su to jej prachy, moze si s nimi robit, co chce a nechce. Ale sam si protirecis - ze medzitym pride druhe dieta a aj to bude jeden z dovodv, preco nebudu schopni vratit prachy. No asi si necital pozorne, ale svokra sama im dokonca pripomina, ze by mali mat druhe dieta... trosku schiza, nie? Dalej, ze sa svokra za 8 rokov aj pominie, kym jej to splatia - no ok, takze ked zdedia prachy "prirodzene", to uz akoze bude ok? 😅
Treba mat na pamati, ze svokru nijak neovplyvni debata bezpredmetnych osob na MK. Ani autorke nijak nepomoze, ci ju tu vsetci zjazdia, alebo aj keby vsetci lobovali v jej prospech 😅

majkeel
21. jún 2020

@bmuller Svokra asi este netusi, ze na druhe dieta musi najskor poslat synovi 20 tis. Eur, inak by sa asi spokojila s jednym vnukom. 🙂
To uz je ale cierny humor. Snazime sa autorke povedat, aby sa nespoliehala na majetok svokry a cesta vedie cez redukciu vydavkov a zmenu prace.

viestta
Odpoveď bola odstránená
bmuller
21. jún 2020

@majkeel No zato sa zda, ze jej nerobi problem investovat "A vcera nam zadrela, ze dala na muzove menon a jeho brata 75 000 na investicie, o ktore moze prist. "
Ako to je s tym holubom na streche ...?

majkeel
21. jún 2020

@bmuller Ked tie peniaze prinesu zisk, tak bude este vacsia sv.a. Ked nevynesu, tak bude z nej este vacsia krava. :D
Su to jej peniaze, moze s nimi nalozit, ako chce. Investicie do solidnych akcii su dlhodobo vzdy v zisku. Predstav si, ze ti svokra/nevesta chce prikazovat, co mas robit so svojou vyplatou. 🙂

bmuller
21. jún 2020

@majkeel Vyssie pisem, ze prachy su jej a ma pravo s nimi nakladat, ako uzna za vhodne, a tiez, ze nie som zastancom dotovania dospelych deti od rodicov. ALE zaroven, ze kazdy pripad je individualny, a v tomto teda nikto nechce od matky posledne prachy ulozene na pohreb.
Mne je to sice jedno, osobne by som si od rodiny radsej nepoziciavala - sice to moze byt bezurocne - ale banka ti po splateni cely zivot nebude pripominat, aku laskavost ti urobila 😝

cickamon
21. jún 2020

@bmuller a vcom je problem ze pyta vnuca?to je take "normalne" zacnete spolu chodit ludia chcu svadbu, po svadbe hned otazka kedy dieta, po dietati zasa kedy druhe? ja uz mam druhe a kazdy otazka kedy tretie? a pravdu kto z rodiny by sa nepotesil? do mna aj susedia a kamaratky a xy cudzich ludi mimo rodiny siju a to ma mala 5 mesiacov 😀 jednym uchom dnu druhym von...

dskjhfdlkdjhl
21. jún 2020

@bmuller Ked sa svokra rozhodne, ze tie peniaze da na charitu, tak ich tam da a nevesta to musi akceptovat a kludne sa pri tom moze aj o zem zadkom hadzat. Su to peniaze jej svokry a ta je snad svojpravna.

majkeel
21. jún 2020

@dskjhfdlkdjhl Velakrat deti daju vyhlasit bohatych starsich rodicov za nesvojpravnych, aby im z dedicstva nic neuniklo a dostali ho co najskor. Najlepsie je nemat nic, alebo aby to aspon deti nevedeli. 🙂

bmuller
21. jún 2020

@cickamon citas rovnaky pribeh? autorka su v krize aj s jednym dietatom a potrebovali by pozicku (od svokry, ktora odmietla). a zaroven ta ista svokra od nich chce, aby mali dlsie dieta?... divna logika
keby autorka napisala, ze cakaju dalsie dieta, tak by jej tu o hlavu obijali, naco si ho v krize robila...

thoughtfulweirdo
21. jún 2020

Mne nejde do hlavy jedna vec- z COHO chcete svokre splatiť 20000, keď platíte zároveň aj hypotéku, lízing a už si nepamätám, čo všetko ešte? Prečo si myslíte, že o rok bude situácia lepšia? Môže prísť druhá vlna, tretia, dvadsiata ôsma, môže prísť iný vírus, zemetrasenia, povodne, vojna... A to sú len reálne možné situácie, ešte existuje aj XY šialených. Koronu tiež nikto nečakal 😉 treba vymyslieť udržateľné riešenie. Majkel mal pár strán dozadu praktické (hoci "nevonajuce") rady, ja by som okrem toho šla za rekvalifikaciou jedného z vás. Obaja v jednom odvetví je riziko, ako sa ukazuje aj v súčasnej situácii.

cickamon
21. jún 2020

@bmuller citam ale ona ich nenuti a neprinuti, ona by len chcela, rovako ako oni chcu 20000 a nijak ju neprinutia, rovnako ako ja chcem byt miliionarkou ale hups asi mozem iba snivat....to ze im nieco take povedala je normalne, kazdy nieco chce to neznamena ze to hned aj dostane

lenocka12345
21. jún 2020

@luccija to mi až potom napadlo :D

bmuller
21. jún 2020

@cickamon no ale ved ani ja netvrdim, ze by im svokra peniaze pozicat mala ci musela - ale, ze by vo svojej situacii mohla 😉
(a navyse, nech uz je bohata ci chudobna - ale vediet, ze je rodina tvojho dietata vo financnej tiesni a hrkutat o dalsom vnucatku - to je asi rovnako "na hlavu" ako ked autorka ocakava tu pozicku, ci nie?)

bmuller
21. jún 2020

@dskjhfdlkdjhl svokra moze dat prachy, kam chce (ja nie som ani zastancom neopomenutelneho dedicstva, ked uz sme pri tom). Len si myslim, ze svokra sice nie je povinna dat svojmu synovi pozicku - ale mohla by 😉 Bud chces vyjst detom v ustrety, alebo nie ...ona si mozno predstavuje tu pomoc inak. No rovnako sa ona nemoze stazovat ci ocakavat, ze oni pridu za nou len preto, ze im zaplati letenky...

mircalla
21. jún 2020

Inak stale si nenapisala, na co ti je 20 000, ked vam mesacne chyba 500 eur - dokonca asi aj menej, kedze Vam svokra dake 2 stovky dava, skutocne to tu niekto pocital a vychadza to na 6000 eur na rok. Obavam sa, ze dalsia vymyslena tema. A dalsi trefny koment, ci viac si poziciam, tym skor to miniem.....tolko penazi zdaleka nepotrebujete...

marca12
21. jún 2020

@mogaa ja si myslim,ze ona nestoji o jej kazdomesacne prispevku,ktorymi ich drzi v sachu. Ale chce normalnu pozicku,ktoru jej splati. Vies takto jej raz moze vykricat vsetko. Ale ak by si pozicali naraz a riadne splatili,nemoze jej nic vycitat. Ja som to tiez zo zaciatku inak pochopila. Ale teraz vidim,ze asi svokre robi dobre,ak im pomaha kazdy mesiac,mozno jej to masti ego,citi sa povysene alebo neviem preco to robi.
A v zahranici sa inak zije ako u nas. Tu ti staci par eur mesacne,ale tam skutocne nevyzijes s par eur. Ani si nevies predstavit,v akej hlbokej krize a stratach je nielen turizmus,ale aj ine odvetvia. Mam kamosov,ktorych ani nezobrali naspat,uz aj domacim vonia ta praca,na ktoru brali ludi zo zahranicia. Nehodnot,ked nevies. Zacinaju sa plnit hotely,ale tie obrovske straty nedozenu. Tam len poistenie stoji brutalne peniaze. Darmo dali odklad a financnu pomoc,ked to nie je hned a musia vykryt mnozstvo poplatkov.