Svokra a jej vplyv na náš život
Ahojte,chcela by som Vás prosiť o rady a pripomienky k mojmu životu so svokrou, nakoľko sú situácie ktoré si neviem vysvetliť neviem ich pochopiť, prípadne ma poteší aj Váš názor na celkovú situáciu ( ajkeď viem že je to opis len z mojej strany).
keď som otehotnela neboli sme s manželo zobratý a neplánovali sme bábatko. Ja som dobre zarábala a práve som kúpila byt cez hypotekárny úver. Manžel zarábal a aj zarába ronako ako ja 🙂 takže aj keď to nebolo všetko dokonale mali sme strechu nad hlavou ( slušny prerobný zariadeny byt). Svojim rodičom som povedala že som tehotná a znášali to celkom dobre hneď organizovali svadbu a este som sa nestihla ani spamatat že som tehotna. Svokre sme oznali ze som tehotna z jej strany nebola nejaka extra reakcia nemozem povedat ze negativna ale nemastna neslana.
Celú svadbu naplanovala moja mamina taktiez vsetko zaplatila obehala a vybavila svokra dala spravit slanu tortu a donisla pagace. Nikdy ju nenapadlo sa opytat niečo ohladom financii ale OK.
Stahovanie do novehu vybalovanie sme si poriesili sami akurat zopar veci pomohol zobrat ocino, ktorý s manzelom vymalovali cely byt ( ja som bola uz cca 5-6 mesiaci 🙂 )upratat cely byt po malovk nam prisla pomoct aj svokra ale samozrejme po svojom jednou handrickou utierala kupelku okna aj linku ale nekomentovala som to brala som to tak ze ved ja si to umyjem este raz. Samozrejme snazil sa navarit nieco aj ked nechapem preco varila v mojej kuchyni, mne taketo veci vadia, a nedovoli si ani moja mama a ona bez opytania.
ked som zostala na rizikovom samozrejme sa snazila chodit niekolkokrat do tyzdna akoze mi pomahat.... ja som predtym ako prisla vyupratovala cely byt ved neh je vsetko typ top. Ked sa jedneho dňa objavila vo dverach s chladeným kurčatom a vlastným pekáčom tak ma išlo rozdrapit!!! samozreje ze jej neuslo ze sa mi to nepaci tak pre istotu sa vzdala myslienky piect kura ale nezabudla zavolat synacikovi ci by si nedal rizoto a on ze samozrejme mamicka a tak sa svokricka pustila do varenia pre svojho synacika v mojej kuchyni, čudujem sa že vtedy nemusela volat 112 že som dostala kolabs!!!
po narodení maleho ka nam chodila kazdy den od rano do vecera do siedmej cca asi tyzden potom som to stopla lebo som to uz nevydrzala manzel jej samozrejme velmi jemne povedal ze nie. Na treti den ako som si doniesla hrusta domov mi povedala ked som ho kupala a plakal ze to je tyranie dietata!!! čize perfktne povzbudenie mladej mamicky .... potom presadzovanie plavania ... ona ho bude vozit na plavnie!!! atd
potom zacali financne problemy... nikdy nebola na tom dobre s financiami kupila si dom v ktorom zije uz 8 rokov bez pozicky ale z neviem akych dovodov sa dostala do takych dlhov ze mal vypnutu elektriku plyt atd... manzel si dal vsetko prepisat na seba aby zila ako tak dostojne ale potom sa to prevalilo spravila dlhy aj nam cc 800e uz sa to taha dlho. viackrat som s nou mala konflikt vykricala som jej vsetko vyhodila z bytu! ale nevie pochopit ze u nas v byte sa nemoze spravat ako doma je u nas na navsteve, manzel pristupoval k tomu vsetkemu velmi laxne ale uz sa to zlepsuje.
maleho som jej dlhsie nedala a nemoze s nim byt osamote nakolko nema kredit na mobile nikomu nepovedala a zobrala si maleho keby sa nieco stalo jej argumntacia bola ze ved 112 je zadarmo!
raz mu chcela zalozit nejake sporenie, zavolala manzelovi nech jej da udaje maleho ked sa manzel vypytoval ze na co tak mu povedala ze mu chce zalozit sporenie manzel jej slusne povdal ze ona ma co platit a toto zabezpecime mi. jej reakcia nech jej da udaje maleho a mi nech si robim co chceme! a samozrejme poza moj chrbat nech o nicom neviem!
neakceptuje ked nieco poviem neakceptuje ma ako matku, stale rozprava muzovi ze maleho prekrmujem ze je chore z ho tolkokrat v noci kojim ze ho stale vlacim na rukach atd
maleho sa snazim vychovavat podla montessori pdagogiky ju neikdy nenapadlo nieco pozriet o tom na internet ale sledovanie športovych zapasov to ma kazdy den 🙂 a pritom je pedagogicka.
Manzelovi rozprava ze som sekera a hysterka dokonca ma raz poslala na psychiatriu. ona je vypočítavy clovek, ktoremu strasne vadi ze uz nemanipuluje so svojim synom ze jednoducho uz nie je ona a syn nezdielaju financie ale som JA ktora nedovoli aby sa miesala a starala.
Som dominantna povaha a nedovolim aby som sa smuzom hadala za nu nedovolim aby ho ovplyvnovala citovo vidierala a miesala sa do nasho zivota do nasj vychopvy nasho syna!
s manzelom sme si velmi vla veci vyjasnili vela povedali a este nas caka dlha cesta ale je tam SVOKRA ktora narusa casto nas vztah s manzelom, hapem ze je to manzelova mama a ma k nej citovy vztah ale nie je to zdravy vztah ona ho vyuziva zneuziva a citovo vydiera je to smutne ale je to tak. Dokonca ked bola v dlhoch syna dotlacila aby kupil od nej dom v ktorom byva ona a pozicku teda platim doteraz .... je to smutne z vyuziva syna ....
mame babatko ale ja pracujem na matersej mame rovnaky prijem s manzelom staram sa o domacnost a syna... keby som nekupila ja byt jemu pozicku nedaju nakolko uz jednu ma koli mame nemali by sme kde byvat... myslim si ze svokra by sa mala tesit neveste ktoru ma ale zial to tak nie je ... momentalne sa s nou nerzpravam odmietam to ja ju nepotrebujem a maleho moze vidiet len v mojej pritoomnosti nikdy nie sama aj to len koli manzelovi.
prosím napiste mi na tuto situaciu Váš nazor.
Ďakujem a prepáčte za dlhý prispevok ale uz som to potrebvala dostat zo seba
@mimusiak uplne ta chapem a mas pravdu. nechcem tu pisat o sukromi ale mam nieco podobne len aj partner je na nic.
@otazocka123 nepíšeš o mojej svokre? 😉 ja som s mojou úplne prerušila kontakty. O vnučku sa nezaujíma a ja si s ňou nemám čo povedať.
@terezka1947 Terezka páčia sa mi Tvoje príspevky, sú pozitívne a ide z nich také dobro, ale osobne si myslím, že Ty si nezažila zlú a zákernu Svokru. Nie každá svokra je zlá, ale nájdu sa aj svokry, pri ktorých aj čert je svätec.
@mimusiak Ak by sme mali platiť dlhy, či už mojej matky alebo tej mužovej, nech máme vzťah akýkoľvek a bolo by to tak ako popisuješ, ani za svet. Ak si ich robí sama a vedome, lebo asi svojprávna je, tak nie je o čom. Jedine stopnúť to a to bude riadny problém, keďže si sama písala, že muž ti robí veci aj poza tvoj chrbát. Nech si padne na hubu a siahne na vlastné dno a možno sa aj liečiť pôjde a pod. a potom tu budete pre ňu, ináč to nemá podľa mňa zmysel. Ona kým vie, že ju z toho vyhrabete, tak ju nič iné neserie.
A čo sa týka tých ostatných vecí, tak v skratke. Ja som si tiež na upratovanie domu volala len svoju rodinu, ani mi len nenapadlo s tým otravovať mužovu mamu, aj keď potom sama povedala, že veď som jej mala povedať. Mne to neprišlo vhodné, zavolala som si svojich. Tiež som hneď povedala, že si neželám, aby mi sem každý deň chodili a ešte sa mi kafrali do toho ako sa mám starať. Neskutočne ma to urážalo. Prišli sem a ešte šli malej, áno malej, nie mne hovoriť ako to a ono nemôže tak byť.
A čo sa týka ostatných vecí, už si v tom neni sama, ste na to dvaja, takže aj rodičov by si mala konečne odbremeniť. Nie je to ich problém, že máš taký život aký máš. Toto mi príde z tvojej strany veľmi sebecké, že ich stále ťaháš do tvojho života, tvojich problémov. Platenie svadby atď.
Ja mám rodinu, ja mám deti, ja sa postarám, ja si zabezpečím, takto by to malo byť a nie, ja pracujem, ja mám vš, ja mám super plat, ja šoférujem, nakupujem a pod. Nik nie je povinný sa starať, či už sa to týka teba alebo ostatných plačúcich matiek tu ako im nikto nepomôže a čo by ony za to dali. Ja som nikdy pomoc nechcela a dobre nám je. Ak, tak mi pomôže manžel, vystačíme si.
Je to smutne. Aj moja svokra sa nám (mne) lezie na nervy. Boli časy keď s nami skypovala 3x denne a to žijeme na druhej pologuli. Nikdy nie je s ničím a nikým spokojná a vysloviť vetu s nejakým pozitívom je u nej nadľudský výkon. Vnúčatá chce vidieť na skype stále ale keď príde na návštevu a je u nás mesiac ani raz sa s nimi nezahraje, ani raz ich neobíme. Po 9 rokoch som jej po prvýkrát zverila deti na 3 hodiny a "musela" malému dať zaucho, pretoze nevedela malému kľudne vysvetlit situáciu. Samozrejme je to prvý a posledný krát čo babysitila. Tento rok som si ale poriadne dupla a žiadne platenie dovoleniek a financovanie celej familii. Samozrejme pozveme ich na Vianoce a zaplatíme letenky a postaráme sa ale inak sú to dospeli ľudia tak nech sa o seba starajú samy. Týmto sme si vyslúžili výrok " čím viacej peňazí tým menej srdca" - krava sprostá. To že dávame peniaze na charitu a dobrovoľne som sa starala dlhodobo o siroty JEJ nič nemôže hovoriť. Hlavne, že moja láskyplna svokra a dobrá duša vo veku 70 nemá jednu, jedinú (úplne vážne) kamarátku, susedku, známu, sestru, sesternicu s kým by si mohla zájsť na kávu pretože po cely život jej nikdo nikdy nebol dosť dobrý. Jedno je iste, došiel na PSA mraz 🙂
@worldtravel To si myslím, že jej môže byť u prdele, že vy dávate na charitu. Proste sú ľudia, čo takéto skutky neocenia. Treba sa nad tým len povzniesť. Veď to nerobíš preto, aby ťa ona alebo niekto iný oceniel, nie? Ľudia sú veľmi zvláštní a hlavne tie ich povahy. Ja žijem tam, kde žijem cez dva roky a to ti poviem, že ako keby som bola v inom svete. Ja som z mesta, muž z dediny a aj som sa sem presťahovala. Na jednej strane super, všetci ti pomôžu, je to tu také "priateľské", ale beda sa otočiť. Ja som úplne niekde inde, výchovou, názormi, všetkým. Je to tu ťažké, ale tak muža milujem, zatiaľ sa to snažím moc neriešiť.
Dievčatá neviete poradiť, planujem kúpiť pre mamu umývačku riadu, uz ké nejakú vyberiem, čo sa mi pozdáva, tak nie je tam Program sklo, neviete čo to znamená? poháre a sklen.veci nemôžu ísť do umývačky? Dakujem a sorry, že som sa odklonila od témy.
@kytula mas pravdu,svorka mi uz zomrela...ale mam svokra,problemy uplne ineho typu
no...osobne si myslim,ze ked muz-manzel stoji na strane manzelky,ma manzelka vyhrate
samozrejma ,ze problemov nie je menej,ale povedzme si,moze mat clovek zivot bez problemov?
kazdy mame to svoje...a kazdy svojim sposobom najtazsie
@monikaparson prečítaj si prosím ešte raz autorkine prispevky....Nechce a nežiada pomoc pri upratovaní domu od nikoho, teda ani od jej rodičov a ani od svokry....Čo sa týka svadby tak tú jej mama zaplatila dobrovoľne, lebo chcela.....a že jej teda im v súčasnosti finančne musia občas alebo aj často musia/chcú pomôcť jej rodičia je iba preto, že s peňazí ktoré s manželom zarobia najskôr platia dlhy ktoré vyrobila svokra a logicky už potom je tých peňazí pre nich málo
Ja zakladateľke neverím. Mať svokru akú opisuje, tak úvodný príspevok vyzerá ale ceeeeelkom inak. Tam sa nespomína žiadne gamblovanie, žiadna nehygiena svokry a zanedbaný dom, ktorý upravuje ona s rodinou, kým si svokra užíva.
Pretože sa na ňu zniesla kritika, začala obraz svokry prifarbovat.
Keď je to čírou náhodou pravda, tak asi máte problém.
@maciatkolulu tiez myslim ze ked mas problem s gamblingom tak ti je nejaky pekac s kuratom uplne u prdele....
Jedno je nad slnko jasnejšie,milé mladé mamičky svojich synov----aj Vy raz budete svokrami, ak budete mať to šťastie,že sa toho dožijete.Tešte sa už teraz.Všetko sa Vám spočíta a budete možno raz spoza oblôčka v Domove dôchodcov čakať na vášho synčeka a .......možno príde aj nevesta.Ak práve nebude mať na programe niečo príjemnejšie 🙂
@monikaparson ahoj, naozaj keď som pozerala do parametrov, tak pri niektorých umývačkach bol program poháre:nie. Dnes som volala do Predajne a pýtala sa má to. Vraj hrubé sklo môže, ale tenké nie a taktiez kryštál nie.
@monikaparson hmmm tak potom nerozumiem prečo si napisala to,čo si napisala 🙂 autorka dokola opakuje, že od nikoho nič nechce a najmä nie od svokry...od tej iba chce,aby prestala robiť ďalšie dlhy
@mimusiak Necitam diskusiu celu, asi iba dve strany, spomenula si gamblerstvo. Je tvoja svokra gamblerka a z toho ma dlhy? Spoznaj svojho nepriatela - je nim to gamblerstvo, nastuduj si o tom najviac ako mozes, clanky, knihy, vypytuj sa lekarov, najdes mnohe z odpovedei, ako sa k takemu cloevku chovat a co skutocne pomoze a co nie. Mozno sa ti to prieci - preco si to studovat, preco sa zaujmat - pretoze gamblerstvo je zavislost a ty potrebujes vediet, ako sa maju clenovaia rodiny chovat k zavislemu, aby ho svojimi postojmi dokazali nasmerovat k uvedomeniu si jeho problemu. Ja neviem konretne rady, neviem o gamblerstve nic, no jedno as mi zda, ludia casto nedokazu vidiet, kto je ich hlavny nepriatel a neriadia sa tym, ze ak ho chcu porazit, musia ho co najlepsie spoznat...
@mimusiak trochu som sa v tom stratila... tvoj muž zobral ešte pred svadbou hypotéku 15000 € a kúpil od svokry jej dom, lebo jeho mama sa zadĺžila a týmito peniazmi mala vyplatiť dlhy + ste za ňu zaplatili dlh na energiách 800 €, správne? Ale svokra naďalej robí dlhy, lebo hrá... Pozri, ak je to tak, tak to ber tak, že za 16000 € na Slovensku len tak dom nekúpiš a aj keď si ho asi nepotrebovala a ani nechcela, tak je to dobrá investícia a takto má svokra aspoň strechu nad hlavou. Chápem, že ťa hnevá, ak naďalej robí dlhy, ale treba ju nechať tak. Bývať má kde, jesť má čo, netreba ju viac dotovať, možno neskôr, ak sa jej ďalších peňazí od vás nedostane, sama sa rozhodne svoj problém riešiť. Tie ostatné somariny, čo si riešila na začiatku (kuchyňa a pod.) sú asi len dôsledkom tvojej frustrácie z celej situácie, ale ak má raz s vami svokra svoj problém riešiť (a na koho iného sa má obrátiť?), tak sa pri vás nemôže cítiť ako votrelec. Samozrejme nemám na mysli z vašej strany finančné riešenie problému, ale psychickú podporu. Takže myslím, že tvoj manžel to s tým domom vyriešil najlepšie, ako mohol a ty to ber ako dobrú investíciu a svokru ako chorú osobu a možno to budeš znášať ľahšie.

@surrender aj ja som mala so svokrou komplikovaný vzťah ... ale je to o tom, ako si to človek uprace v hlave. Ja som jej bola vďačná za syna a to bolo asi tak všetko. A ak mi niekto ubližuje, necítim sa dobre v jeho blízkosti, tak takých ľudí zo svojho života odstránim.