Svokra a vnučka

7. máj 2022

Moze mat dieta rado svoju babku, ked vidi, ze mama ju rada nema, a tato tiez dcerku nemotivuje ku vztahu k babke? Myslim tym, ze nevravi dcerke napr. urob babke papa, tiez nepovie, aha babka, a pod. Lebo nasa 1,5 rocna dcerka nema ziaden vztah ku svojej babke, a to od narodenia malej kazde 2 tyzdne sa so svokrou stretavame. Svokra sa aj prihovara dcerke ale dcerka nema zaujem. Inak je dcerka vysmiate dieta, vsetkemu sa tesi. Ale aj ked ju svokra vola, ani ku nej nepride. Moze take male dieta vnimat, ze ja svokru nemam rada a tak k nej tiez nema ziaden vztah?

terezia323
7. máj 2022

Podľa mna áno, deti strašne veľa cítia z rodičov

jana_eyre_2
7. máj 2022

Osobne pochybujem že toto by vedelo tak malé dieťa nejako vnímať, ale tak názory tu určite budú vsakovake.. A ty dávaš najavo to že svokru nemáš rada? Ak sa správaš slušne k svokre, nekricite po sebe, nie si na ňu odporná tak nemá ako dieťa vnímať tvoju averziu.. proste si vtzah k babke ešte len vytvára a zaujme ju možno neskôr..

diamond007
7. máj 2022

Podľa mňa je to sčasti aj tým, aj tým že nie každý človek jej musí byť sympatický a po vôli.

anjelicek26
7. máj 2022

Myslim, ze 1,5 rocne dieta ma vztah hlavne s mamou a ockom, nie niekym, koho vidi raz za dva tyzdne... ked si spolu ked budu starsie pokecaju, vezme ju na vylet, uvari jej oblubene jedlo, bude to ine... a skus svoje prejavy, ze svokru nemas rada, krotit...aspon nech je ten vztah neutralny... nech sa mala vie rozhodnut sama, ono zla svokra - stale moze byt dobra babka.

autor
7. máj 2022

Nie nekricim po svokre. Vazim si muza a toto uz by som si nedovolila kricat po svokre. Ale nervozna som celu dobu co sme so svokrou. A uz sa ani radsej nezapajam do rozhovoru so svokrou. Iba jej odpoviem par slovami. A tak mi pride ako by dcera opakovala moje spravanie, a vobec si babku nevsima.

orangiiina
7. máj 2022

Nie. 1,5 ročne dieťa to nevníma. Tiež som zo svokry veľmi nervózna a nie som úplne v pohode na návšteve u nej a 2r. chlapec ju zbožňuje, lebo to s nim naozaj vie. Ako babka je úžasná, ako svokra ma svoje muchy.

pribinak
7. máj 2022

Dieťa sa identifikuje s matkou, alebo osobou ktorá sa primárne o dieťa stará. Je dosť mozne že vnima tvoj odstup a chlad a preto je tiež taka

Deti treba posmelovat do kooperácie

janinah
7. máj 2022

Mám polročného vnuka.jeho otec cudzinec ho drží na rukách a komunikuje...Santi,pozri,tam je babička,ahoj,babička.....podotýkam,že po slovensky ,kvôli mne...tebe by koruna z hlavy spadla,ak by si komunikovala podobne tiež? ...Dcérka,zakývaj babke,podaj babke toto....čuduješ sa tu ako Alenka v říši divú,ale nijaký vzťah k babke nebudujete,tak čo čakáš? Viem si tú návštevu predstaviť,babka sa teší na vnúča,isto nejaké jedlo nachystá a dôjde zbombuletá nevesta a dieťa,ktoré nik nevedie k tomu,že je vlastne pri babke,ktorá je po rodičoch najdôležitejší človek v jeho detstve...teda mala by byť.

autor
7. máj 2022

@janinah Nemam korunku na hlave. My u svokry nejeme, takze nema dovod jedlo chystat. Malej vzdy zoberieme nieco na prehryznutie, a my tam chodime najedeni. A potom vsetkom je odo mna vobec pekne, ze ku svokre idem, nie este ze budem dcerke ukazovat, ze aha babka. To robim pri mojich rodicoch. A manzel take neukazuje malej o svojej mame tiez, ale to uz je medzi nimi. Prideme tam, ja sa pozdravim dobry den, manzel tiez niekedy dobry den, lebo sa zabava na tom, ze im vykam, a tym privitanie konci. Ked odchadzame poviem dovidenia, manzel bud ahoj, alebo dovidenia a ideme prec. A ty si zrejme dobra zena a svokra, tak to je ine.

janinah
7. máj 2022

Načo tam vôbec chodíte? pošli svokre fotky malej a vybavené...jasné,že nijaký vzťah vnučka k babke nebude mať,lebo ju to jednoducho nenaučíte....zamysleli ste sa obaja ty aj manžel kto tú svokru raz dochová? ako a za aké peniaze? možno sa ti teraz zdá,že to nesúvisí,ale raz tá potreba dochovať príde...moje deti nosili dedkovcom nákupy,lieky,neskôr navarené obedy...lebo vzťah sa budoval odmalička a bol skvelý....
je to na vás dospelých,ako si dieťa vychováte,ako ho veciam naučíte,také bude....ak je to aj tvojmu manželovi jedno,tak škoda niečo aj písať

orangiiina
7. máj 2022

Tvoj muž sa zábava na tom, že vykáš jeho rodičom?? 🙄 Seriózne? Ja svokrovcom vykam a moj mojim rodičom tiež. Je to prejav úcty, čo je na tom akože na pobavenie?

autor
7. máj 2022

@janinah Toto mna vobec nezaujima kto ju dochova. Ak tak pojde do domova dochodcov.

orangiiina
7. máj 2022

@janinah ja sa inak pri takýchto diskusiách desim akú nevestu budem mat. Ani ja nemám svokru ideálnu, ale naozaj sa snažím, aby malo dieťa vzťah k starým rodičom. Ja som nemala zo starých rodičov nič a ľutujem to. Nechcem, aby malo aj moje dieťa ten pocit.

orangiiina
7. máj 2022

Bravo 😀 práve sa ukázala povaha autorky. Veľa zdaru, tu niet čo riešiť.

autor
7. máj 2022

@orangiiina Je to vtipne, lebo nasi manzela hned prijali do rodiny a povedali mu, ze im ma tykat. A jeho rodicov take ani nenapadlo, vykam im uz roky ako cudzia. Ale je mi to aj jedno. Vykanie nepovazujem za prejav ucty, ale prejav cudzich ludi. Snad si vazis rodinu a tykas kazdemu. Ci vykas svojej mame ako prejav ucty?

lija22
7. máj 2022

ahoj. ja napr az v dospelosti som sa dozvedela, ze mama sa s jej svokrou neznasali. Ani jedna to nedali znat aby to niekto iny vedel. elegantne riesenie. neobimali sa ale boli k sebe slusne a ked uz sa nemate v laske, tiez by som volila takuto formu. ja som mala staru mamu velmi rada.

evica17
7. máj 2022

Juuj, to je presne take ako u nas. Syn rok a pol, ja tiez so avokrou nekomunikujem, akurat tam nechodime tak casto, ovela menej.
Ja ta plne chapem, ze proste ty nebudes u svokry sa hrat s malou ze aha babka a take, lebo proste ak su tie vztahy take ake su. Ja na to tiez nemam naladu a ani chut. Ja som sa vzdy snazila slusne, holt si to nevazila a ona sa spravala tak ako sa spravala, a ja tu frustraciu z nej zatial neviem prekonat.
A ak sa manzel nesnazi, tak je to jeho problem. Ani moj sa do toho dako extra nehrnie, ani na navstevy tam. Cize to tiez svedci o tom aky on ma vztah s mamou svojou.

evica17
7. máj 2022

A aj nasi s muzom si tykaju, ja svokrovcom vykam a hovorim o nich ako ujo a teta. Pre mna vykanie je znak nie ucty, ale citovej vzdialenosti zial.

orangiiina
7. máj 2022

Vola sa to spoločenská etiketa. Učivo 2. ročníka na ZŠ alebo ti to zjednoduším, stačí otvoriť Wikipediu. Mám 35 rokov a 70ročného svokra a tykat mu, by ma ani nenapadlo. Keď si starsi neželá tykanie, musis to rešpektovať. Lenže to by sa sa musela naučiť, čo rešpekt je.

Na vyjadrenie formálnosti, spoločenského odstupu alebo ÚCTY, hlavne pri jednaní s cudzími, STARŠÍMI alebo spoločensky významnejšími osobami sa ako protiklad používa vykanie.

ayanamirei
7. máj 2022

@orangiiina obcas sa mozes snazit ako chces, ked nemaju stari rodicia zaujem,tak nemaju zaujem a neurobis nic... ako vies,ze vasi neurobili vsetko a ze to nebola chyba na ich strane preco si nemala dedkovcov?

mpg
7. máj 2022

Obyčajne to býva tak, že problém nie je len na jednej strane, ale po častiach na obidvoch.
Poznala som takéto neznášajuce sa svokra-nevesta, niekedy to trochu môže zmierniť muž alebo aj tak, že ich chodí pozerať len muž s deťmi.

vroni
7. máj 2022

@orangiiina, spoločenská etiketa tiež tvrdí, že tykanie/vykanie je v styku dvoch dospelých vždy reciprocne. Tykame/vykame si navzájom. Takže starší automaticky tykajúci mladšiemu je jednoducho nevychovany hulvat a žiadna osoba požívajuca úctu. Nakoľko svokrovci okrem zriedkavých výnimiek sú v pozicii dospelych voči inému dospelému, je vhodné dohodnúť sa na VZÁJOMNOM tykani/vykani. A nie na drzovku tykať neveste/zatovi a obhajovať to nejakou imaginarnou úctou a vekom. Vykanie v rodine je len o udržiavaní odstupu, žiadnej úcte. Moju svokru som milovala viac než vlastnú mamu a v živote som jej nevykala.

rachel36a
7. máj 2022

Ja sa so svokrou priam nenavidim, aj maly to vie ze sa nemusime a cez to vsetko on starku velmi lubi

janinah
7. máj 2022

Autorku nezaujíma,kto svokru dochová.Isto ju však zaujíma,kto po nej bude dediť.Veru
@orangiiina tu niet čo riešiť.

mariska1989
7. máj 2022

Potrebuje čas každé dieťa je iné a tak tiež vníma ináč ľudí . Príklad dcéra a strýko to ako sa ho bála a pritom sme tam boli často aj 3/4 x za mesiac časom sa to upravilo ale to možno tak 2,5 až 3 roky keď mala teraz mu nedá pokoj 😂 pokiaľ takýmto štýlom vychádzate tak je ok ...k nám svokrovci nechodia a ja s malú k nim takže mám o starosť menej 😂😂

edien
8. máj 2022

Myslím,že to je o sympatiach a že také malé dieťa vie,kto sa mu páči a kto nie. Ja napr som nemala rada otcovu mamu ako dieťa. A to pre jej hnusne správanie voči okoliu. Prestala som ju navštevovať cca 18r dozadu keď som mala 15r a padol mi kameň zo srdca že tam ,,nemusím,, ísť. Uvidíš ako sa bude mala správať časom možno s ňou nevybuduje žiadny vzťah a možno budú partacky.

janka0702
26. máj 2022

Mam to rovnako ale ja to dieťa do ničoho nenutim a silu a ani jej nezakazujem keď ju nechce bozkat nech ju nebozka nik ju nútiť nebude je to moje dieťa

mayyyyka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz