Svokra chce dať vnúčaťu potraviny s alergiou?
Caute, potrebujem sa len vyzalovat. Dieta ma skoro 2r. Alergiu na mlieko,vajcia,soju,;koren.zeleninu atd... Ked sa nieco islavuje, svokre je vzdy luto,ze nemoze dat malemu tortu,kolac, hoci mu vzdy donesieme nieco sladke, co moze (bez vajec,mlieka atd).
Minule nam hovori,ze mu tu tortu da,ked nebudeme pozerat a ze ked bude mat nejaku bolest bricha ( to byva pri intolerancii, nie pri alergii,tam su daleko zavaznejsie priznaky), ze to si uz budeme sami riesit ,ked mu nieco bude. Samozrejme,sme jek obaja povedali svoje, aj to nech sa neopovazi ( ze ci chce sppzobit dietatu anafylakticky sok?) A potom sa cuduje,preco ho s nou nechceme nechat samu. To naozaj uz ludia po 70tke nerozmyslaju ci co?!
@misinka0611 jasne,ze ma, ale viem,co nemoze a preco, tak je jasne,ze jej nebudem napriek robit. 🙈Aj ked mas pravdu,ze potom by mozno pochopila.
@elmivelmi mudro napisane. Suhlasim.
Veď ja som to aj tak napísala že iba to povieš, ale jasne že to neurobíš. Nastaviť zrkadlo. Možno potom si uvedomí, že sa bude zle citit a takto zle sa môže citit aj dieťa. Pokojne jej vytlač čo môže nejaký recept a nech vyskúša upiecť.
@anjelicek26 nebude moct s velkou pravdepodobnostou. Budeme mu musiet nosit navarene. Ale ved ja som jej nepovedala,ze nerozmysla. Nemyslela som to v ponimani,ze ci je blba ale ci nerozmysla v takom sirsom spektre, napr.nad nasledkami,co sa moze stat, ak urobi napriklad taku vec. Nie,ze jej nefunguje mozog.. u nas mame v chladnicke potraviny, ktore nemoze ( pre nas - maslo,mlieka,syry,vajcia). To by nebola cesta. Babka by mu z toho urcite nieco bud dala alebo vyuzila na pecenie. A co je prehnane, na "nech sa neopovazi?" Ake slova by si pouzila, keby ti povie toto,co nam, ze ta az zo stolicky nadvihne?
kiez by to zacinalo az po 70ke 😃
@misinka0611 ja som jej vytlacila xy receptov - na kolace, co by mohol, na lievance, palacinky. A povedala, " chudacik,toto mas jest??dam ti radsej z tej mojej torticky"
@misinka0611 suhlasim, podla mna uz nestihaju kracat s dobou...no nas ( ak dozijeme) caka v tom veku to iste. Len dufajme,ze nebudeme tak tvrdohlavi.
@katkaseiner neberiem to vobec ako urazku. Ja viem,ako si to myslela a je to velmi dobry napad. Ak nic nezaberie,asi to tak urobine, mozno to pomoze 🙂
Syn je na tom podobne, vsetci v rodine vedia ze mu nemaju nic davat jest - proste zakaz, vratane 5 rocneho synovca. Stary rodicia sa sice stale dookola pytaju ci to a ono moze, ten dlhy zoznam zakazanych veci si nepamataju alebo si casto ani neuvedomuju co dana vec presne obsahuje. Ak by mu potajomky chceli davat tak smola - sami by s dietatom neboli koli bezpecnosti, tu ide o zdravie.
Mna skor vytacaju mamicky na ihrisku co cudzim detom bez opytania davaju zo svojich chrumiek, keksikov a pod…
A ano do skolky balim jedlo na cely den a aj navyse ak by bol viac hladny lebo by mu nemali co dat
@januska12323 vysvetlili sme xy,- krat, knihy ma, recepty tiez. Ja uz ozaj neviem,ze co pomoze,aby s tym uz prestala.
@zuzana9393 som rada,ze si ma pochopila. Fakr dakujem, lebo uz som si zacala pripadat, ze som ja nieco prehnala a fakt sa moze stat, ze ak mu nieco podstrci mozu mu opuchnut dychacie cesty a moze to velmi zle dopadnut.
@simona92101 kokos akože toto keby moje 6m dieťa skončí v nemocnici lebo mu niekto vedome dá to čo vie, že nesmie, tak by ho nikdy v živote nevidel.
A nemyslím že autorka poslednou vetou preháňa, veď keď povie že problémy potom budú riešiť rodičia, tak jej je jedno že dieťaťu bude zle, že mu ublíži. No ja by som veru milá na takú osobu nebola. Keby je to senilna babička čo nechápe. Ale keď vysloví že problémy si budú riešiť rodičia taká veľmi dobre vie že dieťaťu ublíži, akurát jej je to jedno. Tam vôbec nejde o to, že babka len nevie. Babka len ma na háku
No tak sama vidíš, že to nie je o veku, ale o tom, že svokra je tvrdohlavá a možno tvrdo napísané, ale nerešpektuje vás, absolútne! Možno by raz pomohlo, ak by videla, čo mu to spôsobí, ale to je samozrejme veľmi zlý plán.
Asi nepomôže nič, len trpezlivo opakovať, striehnuť a nedávať tam dieťa samé. Bohužiaľ. Ak sa bude pýtať prečo, tak preto. Lebo ak aj recepty vytlačíš a nepomôže, to je povaha. Smutné.
@hedviga2 prepac, to som nechcela. Asi by som to mala upravit na - " to uz ludia ozaj nerozmyslaju?" Vyssie som vysvetlila, ako som to myslela...Ja dufam,ze sa 70+ dozijem a tiez budem na MK 🙂)
@dota6 tal asi to zavisi od povahy ako od veku. Mne sa paci,xe si im povedala svoje aj ked sa nato urazili :D nemozu pchat do dietata ako do husi. No,skusim take video pohladat. Ved ano,ide o zdravie- hlavne o zivot, ktory ma jeden.
neviem, kde beriete niektoré teoriu, že kedysi alergie neboli. veru že boli, len neboli také možnosti testovania ako su dnes. mna cele detstvo bolievalo brucho, až dnes viem že to bol histamín a lepok. a autorku chápem, keby mi niekto robí takto dietatu zle, mama babka nebabka, zakázala by som stretávanie. ak nemozem verit, ze moje dieta je pri dotycnych v bezpečí, čo by som bola za matku vystavovať teda dieťa takemu riziku ?
@crazy_cat_lady ano, to mi pripadalo uplne odveci, ze neviem, co tym chcela docielit. Ci nam chce problemy vyrobit ci co.
@banderaska29 to si dobre napisala,ze boli, len sa netestovalo, nevedeli o tom,co im moze byt. Ja babke davam sancu, nechcem ju pripravit o jedineho vnuka, ale kym ju toto neprejre, bude to,zial, pod mojim dozorom.
Neviem, asi si potom nepomôžete. Podľa mňa toto nieje už ani ľútosť že mu nemôže ponúknuť svoje napečeené/navarené keď možnosti má. Lievance, palacinky veď to sú veci lakave pre malé deti a určite by si pochutil a hneď by pre všetkých zúčastnených to bola aj príjemnejšia návšteva. Nerešpektuje vás, doktorov.. je jej jedno či dieťaťu ublíži, no ja neviem už čo si o tom myslieť. Podľa mňa ani ten najlepší lekár by jej neotvoril oči. Nič iné neostáva ako dieťa strážiť ako oko v hlave lebo chut dať mu niečo bude rásť. A toto by nebol prvý príklad. Ich krát som čítala že dieťa dostalo takto zakazane a mamička utekala do nemocnice.
Jednoducho:
Sadni s nou za youtube, a pustite jej nejake video, co sa moze stat cloveku s alergiou,aky moze dostat sok, aku reakciu... a vyberajte poriadne extremne, aby jej to doplo.. potom sa len spytajte, ci si je vedoma,ze jej pripadne nerespektovanie diety moze presne toto sposobit jej vnucatu a ci to naozaj chce svojmu vnucatu vedome spravit kvoli kusku kolaca
@banderaska29 Preto som tam použila slovo AKOŽE 😀 Staršia generácia tým argumentuje a toto nebolo a vymysli a pod. Ale samozrejme že boli. Ja sama som bola alergická na mlieko. Ešte mám v matnej pamati testovanie. Teraz už mlieko tolerujem.
drzim palce 🍀
Sme natom podobne ja neviem ci ti ludia maju v hlave nasrate. Moj ex s jeho matkou to iste-dcera chodi kazdy druhy vikend s bolestami brucha od nich a s koznym prejavom. Dohovor sudom ani socialnou pracovnickou nepomohlo. A gol je ze na policii mi povedali ze nieje to trestny cin ublizenia na zdravi, az ked malu dostanu do nemocnice, ja som z toho zufala.
@toccara asi by som išla vždy s ňou k lekárke a následne na súde žiadala stretávanie takvýlučne v mojej prítomnosti nakoľko nerešpektuje malej zdravotný stav a vždy si nútená potom s malou navštíviť lekára
@matullienka ano samozrejme zaznamy aj s fotodokumentaciou su u lekarky len som zazila nase sudy a je to nekonecny pribeh-ani toto pre nich nieje dovod zeby stretavanie bolo pod dozorom.
Máme to doma čerstvo...malý má 4 roky,od prvého dňa mu varím do škôlky,ideme jak píly doma,varím,pečiem,akurát pečivo mu kupujem.manzel si s mamou sadol,povedal čo a ako,že nesmie ani len pricuhcnut(v úvodzovkách)k mliecnemu,nič,proste ani ten kúsok masielka čo ste spomína. Kúpil jej chlieb do mrazničky,povedal jej že u nás v pekárni majú makovek aj lekvarove pečivo ktore mly kože,že ak bude chcieť mu niečo kúpiť má mi zavolať z pekárne a ja jej poviem či je to ok. Svokra má 74. Absolútne sa tomu nebránila. Je trasa že dostala inštrukcie a že vie že mu MOZE niečo kúpiť,ak nevie kúpi mu jednoducho gumených Mackov Jojo a všetci sme spokojní. Nie je to o veku,je to o rozume!a ja som rada že to takto vzala chvalabohu.
@zuzana9393 presne tak. Sudny clovek pochopi, toto nie je o tom, ze starka chce dat zdravemu decku cokoladu a matka to zakazuje, lebo xy... Toto su vazne veci, nie bio eko dotahovacky. Luto jej to byt moze, ale vedome ist do toho, ked vie, ake problemy z toho moze dieta mat? To vazne toto dospela osoba urobi?
@klip0 babka mala na dlhu dobu zakazane sa k malej priblizit,odomna dostala strasne vynadane..ona sa branila,ze ved len trosicku jej dala obliznut🙈 evidentne nepochopila,ze aj ta trosicka jej ublizila,nechcem vediet co by bolo keby zje vacsie mnozstvo😡
Ja by som neverila ani tomu, co by napr. upiekla podla vasich receptov. Pokojne by tam mohla dat nieco, co nemoze a problem by bol na svete.

Autorka, áno je to tvrdohlavosť ale aj taký pocit, že čo vy mladí viete, my sme skúsenejší a pritom čerpajú skôr z toho čo bolo pred 30 - 50 rokmi. Doba sa posúva a svet ide strašne rýchlo dopredu, veda, výskum, nové technológie, účinnejšia postupy a lieky.
Ja nezazlievam to, že nemajú informácie, nedostanú sa k nim nezaujímajú sa a už si žijú tak po svojom, ale čo nepochopím je za každú cenu presadzovať svoje názory a dokazovať si ja som starší, ja viem a pritom skôr vie ta mamička ktorá sa rozpráva s lekármi a chodí na vyšetrenia, dostala odporúčania.