icon

Svokra chce ísť na materskú a vychovávať moje dieťa

1nelka1
22. máj 2021

Dobrý deň mamičky. Chcela by som si od vás popýtať radu. Som tehotná a a v lete čakáme bábätko.Svokra bola naviazaná na mužovu prvú partnerku. Sme s mužom 6 rokov spolu. A pred 2 rokmi mi ešte medzi štyrmi očami povedala, že môjmu mužovi nikdy neodpustí, že sa rozišiel s ex, že bola úžasná a veľmi si s ňou rozumela a ešte sa s muzom o tom porozpráva. Podotýkam rozišli sa pred 9 rokmi. Muž o tej konverzácii vie a len krútil hlavou a nechápal, čo ona rieši jeho súkromný život. Celkovo svokra má nemusí, ale pred mužom sa tvári, že má má rada. Ja mám od nej po tomto všetkom odstup, som k nej slušná a akceptujem ju. Ako zistila, že som tehotná tak úplne zmenila svoj prístup ku mne. Zrazu začala byť extrémne milá ale viem, že to je falošné a len kvôli dietatu. A už asi päť mesiacov mi hovorí ako ona chce ísť na materskú a chce vychovávať vnúča. Vždy to rieši, keď môj muž ide svokrovi na chvíľu pomôct a sme samé Má rok do dôchodku a chce ísť na predčasný od septembra,keď už bude malicka na svete. Vždy jej slušne poviem, že ja určite z materskej skôr neodídem. Že si vychovam dieťa ja a že sa na toto životné obdobie tesim. Ale ona si ide stále svoje a keď ma znova príležitost na nasledujúcej návšteve, zase si ide svoje ako ona ide vychovať vnuca. A už o tom ako o hotovej veci rozpráva aj v rodine a kolegyniam v práci. Jednoducho nevie pochopiť,že ona ide byť babkou a nie mamou. Určite na materskej ostanem a muž samozrejme chce tiež. Dieťa má vychovať v prvom rade matka a otec.Obaja s muzom máme po30ke. A sme zodpovední a nezavisli a nie sme na tom finančné zle,aby som sa ponáhľala do práce. Už mi to lezie cez hlavu a neviem ako jej to vysvetliť, že určite jej svoje dieťa nedám na výchovu a nechcem sa vzdať tohto obdobia s malickou. Myslím, že trpezlivo jej to vysvetliť už nemá zmysel a nabudúce už asi budem direktivna. Ak to nechápe doteraz. A obavám čo bude po narodení dcéry, či sa to z jej strany nebude stupnovat. Keď teraz nedokaze akceptovať, že ju budem vychovávať ja. Je mi to veľmi nepríjemne a vždy to rieši len predo mnou,keď muž sa na chvíľu vzdiali. Nemám problém aby sa stretávala s vnučkou,ale samozrejme v primeranej miere. Ale toto je cez čo ona chce. Určite sa aj muž s ňou o tom porozpráva. Ďakujem krásne za rady.

susedka
22. máj 2021

@1nelka1 no nemáš to ľahké .... ak ti to hovori ked ste same tak tuto debatu by som vytiahla ak by tam bol aj muz.... chcwla by som vedetie ako by sa zachovala. Asi potrebuje pocut razne nie od svojho syna aby to pochopila.... lebo sa obavam ze ak to teraz neporiesite po porode bude u vas stale ...drzim prsty

jumama
22. máj 2021

@1nelka1 Ak je to skutocne tak, ze vzdy ti to rozprava, ak sa tvoj muz vzdiali, tak ju konfrontuj. Ked sa vrati, tak milo ako len vies s usmevom povedz: Drahy, vies co si tvoja mamina mysli, ze bude na maters,ej miesto mna, no povedz jej, co si o tom myslis.... A ak od teba muz vie ako sa mamina chova, mal by jej privetivim sposobom vysvetlit, ze ti naplno veri a naplno ta lubi a tesi sa s tebou, ako vychovate svoje dietatko. Nevyostrovat to, ostat vecni, mili, obaja.

A pri kazdej prilezitosti, ked ta kna znovu s tym oslovi, znovu si zavolaj muza a zopakujte jej to.

Moja svokra je mila, akcna, mam ju rada, vazim si ju, no toto bola aj jej predstava, ze mladi aby splacali hypoteky, alebo mali svoju karieru, ze sa do prace ponahlaju, ze ona nam od roka bude varovat malu. Pritom ani nebyvame v rovnakom meste, neviem, ako si to predstavovala. Jej kamoska tak mala vnuca, mala pren program, ucila ho podla rozvrhu... aaaaach.

Potom moj milovany muz odisiel, ked dcera mala cca 10 mesiacov na chlapsku dovolenku s kamosmi... svojra povedala, ze ma pride pozriet, ale zabudla povedat, ze na celych 10 dni, co mal byt prec. Vodila ma po jej kamaratkach v byvalej praci, lebo pracovala v nasom meste.... akoby som nebola schopna byt sama, mat svoj vlastny program, sama sa postarat. Moj muz nebol z tych, co by s cimkolvek kedykolvek dobrovolne pomohli. Po 5 dnoch velmi chcela, aby sme sli ku nim na dom a ja som jej pevne povedala, ze nechcem, aj slzy vypustila. Nemala som ziaden dovod iba ten, ze to nebolo moje zelanie. Bolo by nam tam dobre, svokra je ozaj dobry a starostlivy clovek. Na zahrade jahidky, maliny, virivka,... sveta zit. Ona akoby hasila to, ako vychovala svoje deti, ze vzdy videli len svoje zaujmy. Svokor bol a je taky, ze predovsetkym jeho zaujem, ze maloco robii spolocne, alebo s nou spolu niekam chodi. Pritom je dobry, starostlivy, o dom, zahradku, sportovy typ tiez.

Niekedy mi to pride tak, ze ked je uz vztah partnerov prazdny a deti im odidu z domu, tak ked pridu vnucata, tak sa na ne zena ako na nahradu naviaze. Aby mala tu lasku, co uz nema od partnera v nich, aby ju vystiskali, vyboztekovali a ona ich...

Len v tej starostlivosti a ponukani sa je o 10 krokov svokra vzdy pred nami, necaka kym pomoc potrebujeme alebo si ju vypytame. Casom rezignovala, bolo to jej prve vnuca, casom mala dalsie vnuca a tam sa sustredila a tam je to tak do dnes. Je ine mat taky vztah s dcerou, ktora vita, ze jej tak mamina pomaha, ktora si ju k sebe rada aj na tyzden zavola, lebo vie, ze si trosku oddychne. Ja uz maminu nemam, zomrela mi este pred narodenim nasej dcery, chyba mi tento druh vztahu. Ale nie je nahraditelny ani najmilsou svokrou na svete. Mne je teraz niekedy aj luto, ze aj by som si niekedy chcela oddychnut, dat dceru ku starkej, no nejde to tak prirodzene, ona je uz velka, ma svoj rozum a tiez nema to starkine dirigovanie a nalinkovany program od rana do vecera uplne v laske. Svokra je naozaj akcny, sportivy typ a nasa nema rada doslova niekolkofazovy trening denne, bicykel, korcule, prechadzka, o siedmej zaliezt do postele...

nttnnt
22. máj 2021

pre boha uz len zato co by mi povedala o ex by u mna "mamicka" skoncila na plnej ciare :D to ma iq hupacieho kona ked ti toto povie do oci to nema ziadnu sebareflexiu??? a s tym dietatom boze strasne by som ju vysmiala a nech sa aj urazi aspon by som mala klud, lebo toto je vyslovene na psychiatriu taketo hlasky a este ked sa tvari, ze to nepocuje co jej ty nato povies a opakuje dokola, asi ani nechci vediet co si tak predstavuje v hlave jak sa ona bude starat haha

andrea_ff
22. máj 2021

@1nelka1 necitam diskusiu, ale ja by som uz vobec na tie jej reci nereagovala. Proste by som zostala ticho. Vy dvaja ste rodicia a vy budete urcovat, co a ako bude riesene vo vasej rodine. Svokra to musi respektovat. Ak by to tak nebolo, zuzila by som kontakt.
Ale na druhu stranu, chcem podotknut, ze je fayn riesit veci rozumne. Neznamena to, ze s vnuckou nema travit cas. Urcite v buducnosti s manzelom ocenite, ze moze ist sem tam k babke....
Hlavne, ked trosku podrastie.

makova333
22. máj 2021

@1nelka1 kupit kociarik babiku a podarovat svokre s tym, ze teda mozete kocikovat spolu.

petamich
22. máj 2021

🙈 na to sa ani inak neda reagovat - sadni si s manzelom, dohodnite sa co si o tom myslite a nech to mame razne vysvetli, vo vztahu svokra - nevesta, podla mna tvoj manzel = jej syn ma byt ten razny, co riesi a jasne komunikuje veci

dskjhfdlkdjhl
22. máj 2021

@1nelka1 Normalne jej (kludnym hlasom) povedz, ze Ty s tym nesuhlasis a bez Tvojho suhlasu moze ist tak akurat macke pod chvost a nie na matersku s Tvojim dietatom. Proste kludne, ale razne jej vysvetlit, ze zbytocne zije v bludoch.

taga
22. máj 2021

A z ostra:
'Viete, ze ma vase reci dost desia? Preco by ste mali vychovavat nase dieta? Ved to nie je normalne, deti vychovavaju rodicia a nie babicka. Vy ste si uz svoje dieta vychovali a ja som sa vam do toho nestarala. Ocakavam, ze teraz mi to oplatite a nebudete sa mi miešať do vychovy, nezelam si to!'

kakawah
22. máj 2021

Ja som sa tak rozculuila keď som si to prečítala.... Od takej svokry by som si drzala dištanc. Bože, tá bude u vas nasackovana non-stop. Už by som som služna nebola, jasne by som jej povedala, že na materskej budes ty ale takym tónom, že by túto tému sa už vôbec neopovazila otvoriť 😬😬😬

marci77
22. máj 2021

@1nelka1 a ako daleko od nej byvate? ci je to aspon vo vedlajsom meste? .....lebo fakt ju takymto pristupom budete mat nasackovanu kazdu chvilu doma
treba jej dat nejake hranice, napr. ze kazdy druhy tyzden v sobotu alebo v nedelu k nim pridete s vnucatom .....a pomoc od nej budete potrebovat, iba ked ju o tom vyslovene poziadate
skuste sa najskor porozpravat s muzom, a potom to bude treba starych rodicom povedat polopatisticky, ked sa dieta narodi, kde su hranice

zafir
22. máj 2021

@1nelka1 súhlasím s názorom, že vždy keď začne túto nepochopiteľnú tému, treba ju konfrontovať spolu s manželom. A keď nie je manžel prítomný, zavolať mu hneď ako to povie / čaro nahrávania rozhovoru počas
jej návštevy, keď vie, že si sama... -telefón je poistka, keby niečo zapierala ..../ Treba jej spoločne povedať váš názor na jej návrh.Slušne, ale RÁZNE. A HLAVNE SPOLOČNE. Držím palce.

timing
Autor odpoveď zmazal
ckatka
22. máj 2021

Sorry za výraz...ale obstarozne učiteľky niekedy nerozmýšľaju. Mam takú tetu, čo si "privlastnuje" moje deti a zásluhy za ich šikovnosť a dobre správanie prisudzuje sebe. 🤦‍♀️
Našťastie býva 150km a chodí raz za mesiac. Vysvetliť jej nejde po dobrom nič. Naozaj. A to som empaticky diplomat...ale tu končím... 😉🤷‍♀️
Rozumiem ti.
Úprimne sa pobav s mužom. A po pôrode nech to muž zariadi

timing
22. máj 2021

Ved to realne ani nie je mozne 😁 ty si vyplnis papiere a budes na materskej, potom si vyplnis papiere na rodicovky. Ci planuje sfalsovat papiere alebo akoze ako to chce dosiahnut ked ty nesuhlasis?😁 To je okata provokacia. Ty ked jej ukazes,ze tieto jej slova su tvoja slabina, ze ta tym zneisti,vykolaji a si uplne paralyzovana,nemohuca na prisnu odpoved tak ta ma v hrsti. A takto si asi sprijemnuje den ze Ti robi tlaky.
Bud sebavedoma a vymysli nejaku silnu kontru ktora ju nauci ze s tebou sa hrat tuto hru nebude. Nevyrabaj sceny ani nic take co nafukne fo extremnych rozmerov. Priste bud sibalka. 😉

ckatka
22. máj 2021

A kúp si šatku / nosič. Odtiaľ ti ho nevezme a budeš mať aspoň väčší kontakt.
Mne to pomohlo. Teta mi začne malého obchytavat...uviazem ho do satky a mam ho tam. Hotovo.

rik01lulaka
22. máj 2021

🤣🤣🤣🤣 niektorým svokrám naozaj j.b.!!!! Prajem pevné nervy, asi si jej to vysvetlila nie raz, ak nepochopila tak už nepochopí. Tak si robte s mužom po svojom! Nečítala som komentáre, ale pevne verím, že podporu u muža máš a ste rovnakého názoru. NEDAJ SA!!!!

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
00ivi00
22. máj 2021

Tak snáď si povedala mužovi, aké má jeho mama úžasné nápady 🙈 tak na tvojom mieste by som ja bola už taka rázna, že by som milej svokre povedala že ak mi neprestane rozprávať tieto jej sci-fi nápady, ktoré sa nesplnia ani v jej najdivokejších snoch, tak bude rada ak uvidí vnúča raz za mesiac. Ja nemám jednoducho pochopenie pre takéto nápady, moja si myslela, že ma bude učiť kúpať a že tam budem prespávať a neviem ešte čo všetko a teda tiež raz zapotila, že škoda, že ešte není na dôchodku, že ja som mohla ísť do roboty. Iba som ju vysmiala a viac sa k tejto téme nikdy nevrátila 😀

c_est_la_vie
22. máj 2021

Inak presne takáto téma vtu bola zo strany svokry. Že nevesta má mať dieťa ( jej prvé vnúča vod syna - jedináčika, ona jej navrhla že Jej ho vychová a čudovala sa, že vsa nevesta odula. Skontroluj či nejde o tvoju svokru, ale baby ju pekne vypoklonkovali

cacianka
22. máj 2021

@ckatka uz pred pôrodom ! Bola by schopna strihať pupočnú šnúru a po prichode z porodnice by ich vitala chlebom a soľou bez pozvania.

foreveralone
22. máj 2021

@1nelka1 fuuuuu, toto je čistý des.. Určite si stoj za svojím a nedaj sa.. Bolo by fajn, keby jej aj syn povie, aké sú vaše hranice a rešpektovala to.. Riskuješ síce, že sa nahnevá - a čo.. Keď sa s vami nebude baviť, možno to tak bude aj lepšie, lebo tento jej nápad, že pôjde namiesto Teba na materskú je zvrátený a chorý.. fuj.. Treba jej to normálne na rovinu povedať, kde je jej miesto, že nie je mama, ale babka..
Z reálneho príkladu som mala možnosť vidieť takúto iniciatívnu babku priamo v rodine môjho bývalého.. Malá bude mať 5 rokov a u babky by bola najradšej stále, lebo si tam môže robiť čo chce.. Babka ju kŕmi, splní každé prianie.. Najväčšou vyhrážkou pre malú je, že keď nebude poslúchať, pôjde domov.. Pritom má doma milujúcich rodičov, no aj mladšieho brata a kameňom úrazu je, že doma nie je ona stredobodom pozornosti, kdežto u babky áno..
Chceš, aby aj Tvoje dieťa dopadlo tak, že bude mať radšej svokru, než Teba? To dieťa je tak domýlené, že si myslí, že má dve mamy..

liljana
Autor odpoveď zmazal
tatisna
22. máj 2021

@1nelka1 OMG psychoticka svokra...rada? Držať sa co najďalej, zachovať si dôstojnosť. Hlavne ze muž stojí pri Tebe.

liljana
22. máj 2021

Preco sa nespytas, ze ked tuzi po materskej, ci si este nechcu urobit svoje vlastne babo. To ju vrati do reality.

1nelka1
autor
22. máj 2021

@c_est_la_vie dakujem pekne. 😊 Ale nie je to ona, príspevok bol pridaný v januári a my sme svokrovcom až vo februári oznámili, že som v druhom stave. No očividne je nás viac, čo majú svokry, čo si chcú prisvojiť vnúčatá. 🙈

1nelka1
autor
22. máj 2021

@foreveralone v tomto úplne súhlasím s tebou a presne tomu sa chcem vyhnúť. Určite na matersku pôjdem ja a aj môj muž krútil hlavou, keď som mu to vravela. A máme nato rovnaký názor Povedal, že sa s ňou porozpráva. Tak snáď to pomôže. A keď nie aj ja mám len jedny nervy a budem už rázna a nekompromisna. Nikto ju nechce oberať o vnučku, ale odtiaľ potiaľ. Sú určite hranice a tieto jej predstavy sú nie v poriadku.

c_est_la_vie
22. máj 2021

@1nelka1 tak ja som dúfala že je len jedna taká v republike 😃😳

jvasenka
22. máj 2021

@1nelka1 az ma striaslo...uz teraz mi ta je luto asi to bude boj so svokrou..ako sa poznam ak by neprestali tie reci ani po vysvetleni teba a muza viac by ma tam nikto nevidel...a nejake hranice by boli od zaciatku zavedene aj pri jej navstevach

1nelka1
autor
22. máj 2021

@marci77 býva v tom istom meste. No keby to bolo o okres ďalej, to by som to neriešila. Diaľka by ju aspoň trochu brzdila. A určite to aby po pôrode bola u nás každý deň by sme s mužom hneď stopli. Popravde aj tam chodím na návštevy pomenej, lebo čím ďalej, tým väčší odstup od nej mám..... z tých jej nápadov....