icon

Svokra chce podiel z predaja bytu. Je to normálne?

2. apr 2025

počúvajte je toto charakter , akože som jediná s týmto osudom zjavne :

svokrovci kúpili manželovi byt za 65 000 ( 2010) a byt chce on teraz predať, lebo chceme ist inam a vlastne ani teraz tam nežijeme, takže byt stoji.

svokra na to, predtým 65 000
teraz minimálne 100 000

že chce späť rozdiel.

toto je normálne? som maximálne sklamaná :(

akože je toto ok uväzovanie?

autor
2. apr 2025

@tiezjedna ja tiez nejdem darovat veci detom len preto aby som z toho tazila

autor
2. apr 2025

@bonboniera dakujem

ik70
2. apr 2025

Mám kamarátku podobnej situácii jej brat tak zblbol rodičov a nahovoril im že nech dajú dcére 10 000€ a jemu dom v kodnote 100 000€. Odvovodnil to tým že ved ich ten dom stál v roku 1980 len 300 000 korún ( v prepočte je to 10 000€) takže sú vyrovnaný. A ešte sa čudujú že prečo sa s bratom nebaví. Že ved ich spravodlivo podelila.

domkakvet
2. apr 2025

@bonboniera keby tvoji rodicia teraz zacali pit, co dufam ze sa nikdy nestane, tak by si ich prestala navstevovat?

zorienka28
Autor odpoveď zmazal
vroni
2. apr 2025

Nie, nepredávala by som byt a už vôbec by som nedávala peniaze ozranom. Darované je darované a neexistuje dôvod vrátenia. Ani právny a už vôbec nie morálny. Ak by mali byť rodičia na ulici alebo inak nedokázali vyžiť, to je ina situacia. Ale tuto ide maximálne o to, aby mohli chlastat ešte viac alebo to vrazili do druhého syna. No, bola by som proti predaju. A k tým blbym tlachom, že to nie je moje ale môjho muža ... A čo ona po ňom chce, aby to daroval jej? Veď ten byt zostane jeho a je to JEJ muž. Nie sused nie náhodný známy, nie typ pridelený na miestnom úrade. Žijú a hospodaria spolu, aj keď časť ich majetku je výhradne v jeho vlastníctve. Tiež máme každý nehnuteľnosť vo vybranom vlastníctve a i tak rozhodujeme spoločne, čo a ako ďalej.
A fakticky, aj keby svokrovcov dostali všetky peniaze za byt späť, je veľmi ľahko možné že by po čase pýtali ďalšie, lebo "vtedy sme vám pomohli s bytom..." No nie.

autor
2. apr 2025

@ik70 toto snad nie :(

autor
2. apr 2025

@vroni dakujem za pochopenie. tam tlaci na nich aj ten nepodarok syn, podla mna. ja vlastne vobec nechapem tymto vztahom, kedze my sme sa vsetci v ropdine lubili, a mne zial uz vacsina umrela preto nie som odkazana na muzov byt,skor mi ide o situaciu. ktora nastala ci je normalna. svokrvoci maju 1000 euro mesacne, 0lyn lacny vody setria, rkadnute drevo viem ze maju nizke naklady, naozja nechapem kde minaju peniaz.e :(

autor
2. apr 2025

pardon, mi preskakuje klavesnica

canany
2. apr 2025

Necitam to cele, ale nedavat svokrovcom nic, preslopu to cele. Moj dedo pil skoro cely zivot, skoro prisiel o byt, lebo ked potreboval peniaze zadlzoval sa a uzernikom slubil byt. Otec je alkoholik tiez,. Ak to chce muz predat, svokrovcom vysvetlit, ze to odlozi pre deti do buducnosti, ak ten byt a peniaze z neho nepotrebujete, dajte ho do prenajmu. Alkohol je svina, meni ludi na nepoznanie. Ked svokrovci vsetko preslopu, ostanu vam na stare kopyta na starosti aj s dlhmi. Radsej si ten byt nechajte ako zalohu na buducnost. Lebo tak ci tak vam ostanu na krku.

autor
2. apr 2025

@canany toho sa bojim

ze sa prepiju
ze vsetko daju nepodarkovi

jedna vec je , kebyze naozaj nemaju co, pomozeme, su to jeho rodicia. ale kedze mam info od susedov, co sa tam deje, piju stale , holduju a raduju sa.

autor
2. apr 2025

@canany asi necham pre deti, naozaj kebyze daco sa stane. umieraju mladi ludia. asi naozaj nejdem riesit uz nic. smutno je mi, doba je tazka, ludia prezivaju problemy, starnu, piju. o com to je. kde je babka dedko co ma byt normalna rodina, to je normalne aby takto pili? ja si dam ale nie tak ako oni, nejdem sa hrat na biomatku ale raz mam dake hodnoty :( kebyze fajcia ako duhy, OK, no ale ten alkohol. deti si vezmu do zivota co potom? co im dame do zivota. ja im babku dedka neviem nahradit. vidia na inych v skole ze co sa bavia ze boli na dovolenke babka dedko atd atd, ano. a my co mame pobedat? piju ako duhy a este chcu spat peniaze? smutno je mi, bola som za to a zazila som rkasnu velju rodinu ale vztahy su ine.

crazy_cat_lady
2. apr 2025

@autorka je to sice nepodstatne, ale len tak zo zaujimavosti, pytala si sa ich, preco zacali tolko pit, aky maju nato dovod? ci si napriklad uvedomuju, ze je to problem a preto nevidavaju vnucata? nechybaju im?

autor
2. apr 2025

@crazy_cat_lady pili vzdym takze alkoholici ale kedze makali obaja cele dni ,nestihli tolko pit. a dochodok si stale doma, tak piju. dovod pre alkoholika, asi taky ze vzdy si daky dovod najdu. zial. a nepodarok tiez im nepridal na pohode. jasne ze chybaju, ale uz mi pride ze recami, prideem tam vzdy hodina dve su ok potom sa spiju a zle.

crazy_cat_lady
2. apr 2025

@autorka a teda oni nevidia v tom problem, ze tam uz nechodite ani s detmi, ani bez nich?

andrejka1974
2. apr 2025

A kto je vlastníkom bytu ak tvoj manžel tak tá to trápiť nemusí , vypravat si svokra môže čo koľvek mne svokor tiež vyčítal roky že ako je možné že som napísaná na lište vlastníctva, keď byt kúpili môjmu mužovi, len žiaľ my sme už vtedy boli manželia a byt bol predtým družstevný a my sme ho odkupovali do súkromného vlastníctva a toto vyčítal aj mojim rodičom , lebo vraj v tom majú prsty , keď sme si navzájom byty vymieňali takže svokor si môže ísť pískať je to naše a nie jeho

autor
2. apr 2025

@crazy_cat_lady svokor pije lebo sa nudí doma cely život makal, svokra vzdy najde flasku a pije.
@crazy_cat_lady bez nich nemame ako, nema kto strazit deti

autor
2. apr 2025

@andrejka1974 muz je vlastnik.

crazy_cat_lady
2. apr 2025

@autorka takze tam chodievate nadalej? lebo sa mi tak mari, ze niekde v tvojich odpovediach si pisala, ze uz tam nechodite

autor
2. apr 2025

@andrejka1974 ja to nechapem, ze vlastni rodicia robia prieky

andrejka1974
2. apr 2025

Robia to dosť často , mne svokor pred mužom povedal , že som veľké nič a to som s mojim mužom 32 rokov , a keď je tvoj muž výhradným vlastník tak si nepomôžu ja by som im nedala nič , keď sa tak správajú

autor
2. apr 2025

@andrejka1974 nechapem toto ja, nechapem, zial mne uz otecko nezije. ale v zivote by sa takto nechoval :(

veselo_neveselo
2. apr 2025

Akoze ano, podla mna by aj bolo rozumne im peniaze vratit, ked sa byt preda a este je na nom aj zisk. Aspon ja by som s tym pocitala, ze aspon o zisk sa rozdelit.
Je to sice skoda, zamrzi to, ale je to tak. Blli ste v dobrej pozicii ze ste tych 65 nemuseli davat zo svojho, tak snad vas to posunulo za tie roky dopredu.

Samozrejme lepsie by bolo keby nic nechceli, no ale ked chcu....rozhadate sa s nimi za peniaze?

autor
2. apr 2025

@veselo_neveselo rozhadat, co zmeni situaciu ked piju a my tam nechodime

autor
2. apr 2025

@veselo_neveselo davaju a podporuju nepodarka druheho syna, co si nevie udrzat pracu a pije tiez. on ma byt a cche viac a viac a ked pocul ze ideme predavat, zacalo to vsetko

autor
2. apr 2025

@veselo_neveselo rozhadat? este som nenapisala co mi urobila. ale radsej nechcem.

andrejka1974
2. apr 2025

Ani moji rodičia , ešte normálne mojim rodičom povedal svokor , keď som nebola s nimi že som na peniaze a som nenažraní zlatokopka a môj otec svokrovi uveril naivne mu veľa veci uveril a normálne si ma zavolal a povedal mi ja som tá takto nevychovali a ja mu na to otec už sa spamätaj never už konečne všetkému čo ti nakeca svokor , normálne až moja mama musela zasiahnuť aby to môj otec pochopil , že to tak nie je ako hovorí svokor

autor
2. apr 2025

@andrejka1974 ja uz nemam slov. kde to zijeme.

andrejka1974
2. apr 2025

Svokrovcov si nenavyberáme

autor
2. apr 2025

@andrejka1974 vies predosly ex ziadna vyhra v loterii, a uz som si nasla normalnehi muza a toto co sa deje ako sa zmenili otocili, nechapem, najvacsi prioblem ten ze ja som zacala dedit a zacali len pozerat cez peniaze na mna akoze preco????????????
to ze mne umriera rodina a ja som z toho mimo je jedna vec ale aby niekto na ukor mna a mojich penazi zacals pekulovat ako z toho vytazit?