icon

Svokra chce podiel z predaja bytu. Je to normálne?

2. apr 2025

počúvajte je toto charakter , akože som jediná s týmto osudom zjavne :

svokrovci kúpili manželovi byt za 65 000 ( 2010) a byt chce on teraz predať, lebo chceme ist inam a vlastne ani teraz tam nežijeme, takže byt stoji.

svokra na to, predtým 65 000
teraz minimálne 100 000

že chce späť rozdiel.

toto je normálne? som maximálne sklamaná :(

akože je toto ok uväzovanie?

ik70
2. apr 2025

Nedavajte im nič, veď dali aj druhému synovi a nech si pýtajú aj od neho prípadne povedzte že ak im dá aj druhý syn tak aj vy dáte tolko isto kolko dal on. Predajte byt a odstahojte sa čo najdalej odtial a prerušte snimi kontakt. A vlastne aj keby ste im dali tie peniaze ktohovie či by si to vôbec pamätali a stále by vás ohovárali že ste im ich nedali. S alkoholikmi je to velmi ťažké.

alenka58
2. apr 2025

@zorienka28 ak niekto niečo kúpi pre dieťa, daruje, má si to zabezpečiť, ošetriť právne, ináč na to nemá nárok, možno by to syn ani nebol chcel za okolností že by boli vecné bremeno alebo ináč, ja by som im nič nedávala, ak sú ozaj alkoholici tak by to bolo kontraproduktívne, v prípade že by boli na tom zdravotne zle tak by som im pomohla a majú ešte druhého syna tak pomoc aj odtiaľ, možno naozaj budú potrebovať pomoc a ani tie peniaze by nestačili a je možné že by ich nezmyselne minuli, dôchodky majú mizerné

bonboniera
2. apr 2025

@domkakvet absolútne nechápem prečo by mal niekto navštevovať rodinných príslušníkov alkoholikov. Či keď niekomu niečo dám tak som si tým kúpila doživotny kontakt bezohladu na moje správanie?

autor
2. apr 2025

@zorienka28 ach vazne ideme teraz rozoberat ako zili? ja ich nepoznam tak dlho, ale pili aj predtym ale isto menej, kedze pracovali.
@zorienka28 mas pravdu , sa nic predavat nebude a bude sa ked tak prenajimat,asi to je naozaj nazhodnejsia cesta.
@domkakvet preco? by mala byt vyhovorka? akoze prepac ake kebyze ti babka grcia pred ocami, to by sa ti pacilo? vidno ze si to nikdy nezazila. mas pocit ze si to vymnyslam? boze naozaj mam pocit ze ja zijem na inej planete, uz naozaj nevladzem reagovat na vas.

zorienka28
2. apr 2025

Jasne autorka, pili cely zivot, tak to museli byt asi milionari, ked dvom alkoholikom vyslo na byty pre oboch synov plus vlastny. Nehovorim, ze mame rozoberat to, ako zili, hovorim ze si myslim, ze s tym alkoholizmom si si to trosku prikreslila, aby si ich dala do co najhorsieho mozneho svetla. Myslim si, ze realita je taka, ze kedze su na dochodku a vy idete predavat darovanu vec, radi by aj oni mali z toho nieco, aby vyslo aspon na ten pohreb, kedze vieme, aka je situacia s dochodkami na Slovensku. Legalny narok na podiel asi nemaju, ale moralny aj ano.

lenkakravcova
2. apr 2025

@zorienka28 vieš čo také reči.. tiež jedného poznám, čo celý život píl po veceroch a na dva byty našetril, lebo do roboty chodil (funkčný alkoholik). A teraz na dôchodku už jeden byt predal a prepil lebo keď už do práce nechodí tak mu ostalo len to pitie.. ktovie kedy dôjde na druhý keď mu dôjdu peniaze úplne.
S tým alkoholizmom to môže byť kľudne ešte horšie ako popisuje. Xzy takých prípadov na Slovensku nájdeš. Nie je to žiadna rarita.

zorienka28
2. apr 2025

@lenkakravcova Tak potom neviem no, asi jedine nepredavat a prenajat, ked sa nevedia dohodnut.

alenka58
2. apr 2025

@lenkakravcova presne neznášam alkoholikov a obzvlášť v takom veku, lebo mladí sa aspoň chcú niektorí liečiť ale v takomto veku je to už horšie ba priam nemožné

autor
2. apr 2025

@ik70 vies ja nechapem ako sa moze rodit takto chovat. ja tiez nejdem riesit ci dcera zarobi na byte a este si mam pytat rozdiel z predaja? fakt som sklamana ale to ma utvrdilo v tom, ze svet je na hlavu a mnoho zien neviem ako zije, ale tu na Modrom konovi citam, ze zeny maju zrejme rozne osudy, lebo podla reakcii fakt netusim, preco utocia, je mi to luto.
@zorienka28 v 80-90 rokoch sa pilo este aj na porade v podniku. 10000x som napisala ze piju viac na dochodku to znaMENA ze nepili stale kazdy den aj predtym ked pracovali, a makali aj cez vikendy zarobili aj na bokovkach, co bolo a je bezne aj doteraz. preto sa im to podarilo. ja neviem uplne vsetkom a ma to nezaujima, kazdy mame svoje osudy. a to ze sa mozu este zadlzit , vidite to je asi to jedine , jedno z mala, co mna doteraz ani nenapadlo, kedze to nepoznam. takze velmi budeme uvazovatm ci vobec prijemem dedicstvo. ja som v zivote nemala ani jeden uver. preto zadlzenie ma nenapadlo. .a kedze este pomahaju nepodarkovi, vlattne nechapem, z coho ziju potom, ked prepiju.

zorienka28
2. apr 2025

Inak teraz tam mate najomnikov, alebo je byt prazdny?

autor
2. apr 2025

@lenkakravcova alkohol vela ludi praveze naopak, vybudi k lepsim vykonom, maju adrenalin. oni makali ako pily, proste to slo. ale vekom podla aj to spalovanie je ine, ved maju nad 70 rokov, ked si das pitie, je to ine , ako ked mas 18 rokov, ved organy inac funguju. predtym pili ovela menej, lebo makali, to je zas iny kolobeh, ked clovek sa hybe a ma fyzicky aktivitu.
@zorienka28 nema najomnikov. platime to.

zorienka28
2. apr 2025

Ved ste si tam mali normalne dat najomnikov, naco platit prazdny byt? A povedzte svokrovcom, ze vam tam byvaju ludia, takze sa to predavat nebude.

domkakvet
2. apr 2025

@bonboniera a autorka odpisem spolu, nie ked vam nieco daruju neznamena ze si vas kupili, ale kazdy ma nejake chyby a oni maju tieto, myslite si ze im nie je luto, ze ich syn nenavstevuje, vam by to nebolo luto, keby dieta za vami nepride a co grcaju pred detmi? Treba si to vydiskutovat, snad nepiju spolu s ranajkami, aj ked ano aj taki su, ale takym alkoholikom uz z chlastu, ze by grcali zle nebyva ti toho znesu.

autor
2. apr 2025

@zorienka28 to je na dlho, tam je zas problem so susedmi. :( to je na dlho. a kedze to nie je velke, tak to platime. no a neviem co dalej. prerabame

autor
2. apr 2025

@zorienka28 to oni si aj myslia ze tam dakoho mame, ale tam je problem so susedmi. preto tam nikto nevydrzi, a tak to stoji skladom ladom ci ako sa to pise.

autor
2. apr 2025

@domkakvet piju, k rannemu caju si daju uz, hlavne svokra.

kittykat22
2. apr 2025

je zaujimave ako ta pohorsuju reakcie v diskusii - a lutujes uzivatelky, ale ze ty ohovaras svokrovocov ktori ti dali byt za 100k - to ti pride v poriadku.
No neviem ake smutne detstvo si ty musela mat, ze si taka chamtivá.

tiezjedna
2. apr 2025

@kittykat22 ja vidím chamtivú a sprostú svokru, nie autorku. Fakt máte niektoré to videnie úplne pomýlené 🙄

autor
2. apr 2025

@kittykat22 ? este raz, ja tebe vobec nerozumiem.

autor
2. apr 2025

@tiezjedna dakujem , mne je uz do placu, co tu citam, asi to uz nema vyznam , tu.

domkakvet
2. apr 2025

Uz som sa vyjadrila, ze ti co piju na rano nezvyknu grcat a uz su tak prepiti, ze keby z nich nebolo citit, ani nevies, ze daco vypili, su uz na to tak navyknuti. Ak nemieni tvoj muz navstevovat svojich vlastnych rodicov, nech su akykolvek, nemas narok sa stazovat. To je moj nazor, ak sa ti nepaci kludne sa riad inymi.

ik70
2. apr 2025

Nechápem ako niekto môže tvrdit že by ste zarobili s predaja, veď vtedy mali peniaze včšiu hodnotu ako teraz. Vtedy si kúpila byt za 65000€, ak by si aj teraz kúpila taký istý byt za 65000€ a ty by si ho dokázala predat za 100000€ tak až vtedy by sa mohlo hovoriť že si zarobila z predaja 35 000€. Ale ak nedokážeš kúpit teraz taký istý byt za tú istú cenu tak si nič nezarobila. Nenechajte sa oblbnút, nikomu nič nedávajte a te neprajníčky si nevšímaj a ani na ne nereaguj. Oni toto nikdy nezažili tak preto takto hlúpo reagujú. Držím ti palce aby vám to dobre dopadlo.

autor
2. apr 2025

@domkakvet je to jedno, je mi ich luto a hlavne mojich deti, ze to pokazili oni

zorienka28
2. apr 2025

@ik70 No ale oni by realne zarobili z predaja, kedze do bytu investovali 0€. Ked do niecoho dam 0€ a potom to spenazim za 65000€, tak som zarobila 65000€.

autor
2. apr 2025

@ik70 dakujem, vazim si odpoved k teme.
@zorienka28 neviem, ci ty budes prepocitavat, co davas vlastnej krvi. budes?

ik70
2. apr 2025

@zorienka28 Ale svokra požaduje "zarobený rozdiel" 35 000€. teraz sa bavíme o tomto rozdeli.

zorienka28
2. apr 2025

Neviem, nezamyslala som sa nad tym, iba ratam vas cisty zisk vzhladom k strate. Ja som z tych, ktorym rodicia nedali na byvanie nic a vlastne deti nemam, takze sa k tomu neviem uplne vyjadrit.

tiezjedna
2. apr 2025

@zorienka28 keď niečo DARUJEM, tak to darujem a neriešim, ako s tým obdarovaný naloží.

autor
2. apr 2025

@zorienka28 mne nedali nic, mne umreli. a ver ze by som dala vsetko za to aby zili :(

bonboniera
2. apr 2025

@domkakvet prepáč ale povedať na alkoholizmus ze “každý ma svoje chyby” je taký bizar ze neviem co dodať. Keď im je ľúto ze za nimi nechodia, tak nech láskavo prestanú chlastat. Ty žiješ buď v nejakej naivnej predstave alebo si nezažila alkoholika alebo mas veľmi posunuté hranice. Co je ok, si to ty, ale robiť z autorky a jej manžela zlých ľudí zato ze nenavštevujú rodičov alkoholikov a nemienia im posunúť 40tisic aby sa definitívne upili k smrti …
(To aký je reálny stav ich alkoholizmu neriešim, vychádzam z toho co píše autorka či v tejto téme alebo iných, ak maju autori tém potrebu si vymýšľať tak nemôžu očakávať “relevantne” odpovede/rady a je to ich problem.)