Svokra chce začať vo svojich 7O rokoch jazdiť na bicykli. Ako ju odhovoriť?
Moja svokra sa blíži k 70tke. Minulý týždeň sa rozhodla, že začne chodiť do práce na bicykli. Nepáči sa mi to hneď z niekoľkých dôvodov. Žijú so svokrom vo voľnobehu štvrti na okraji mesta, kde vedie dosť frekventovaná a nebezpečná cesta. Okrem toho, pred dvomi rokmi mala ťažkú zlomeninu členka, zle sa to hodilo lebo má ťažkú osteoporózu. Okrem toho sa jej z tlaku krúti hlava. Keď som jej povedala, že bicykel nie je najlepší nápad tak na mňa vybehla, že je dospelá a rozhodne sa sama. A môj muž, blbec, jej ešte dofúkal kolesá. Asi máme naozaj málo starostí a keď sa dochráme ešte budem mať na krku aj ju. Ako ju odhovoriť? Je strašne tvrdohlavá...
@extempore ja si myslim ze to je dobre ze sa chce bicyklovat, kym sa hybe udrzuje sa vo forme. A pokial nema alhzeimera, sama vie posudit na co ma a na co nema. Mozno si to vyskusa a sama si povie ze toto nie. Ved este nema ani 70, nerob z nej invalidnu starenku. Ked moze este pracovat, moze sa aj bicyklovat, predpokladam ze to nema 30km bicyklom do prace 😉
@ivuska027 ja sa môžem dochrámať, ale pre mňa zlomená noha neznamená smrteľnú hrozbu, chápeš ten rozdiel? A čo s tým má karma? Veď ja nechcem zle nikomu, práve naopak. Nikto svokru nenúti sedieť doma, kľudne nech žije aktívne, ale v súlade so svojím vekom a zdravotným stavom
@extempore Problémom sa v živote predchádzať nedá, existuje na to pekné príslovie: "Ak chceš v živote záruku, kúp si hriankovač." Čo sa má stať, tomu nepredídeme a ak má človek svoju víziu, neukecáš ho, jedine ak na to príde sám 😉
@extempore Kúpte jej trojkolku - je stabilnejšia ako bicykel, tak ľahko z nej nespadne. Chápem, že máš obavy kvôli osteoporóze, ale nohu si môže zlomiť aj doma pri vychádzaní zo sprchy. Dám ti opačný príklad - moja babka od istej doby prestala vychádzať z domu. Nezbehla ani na nákup do obchodu vzdialeného asi 10 minút chôdze (pre ňu, inak sú to 2 minúty) a dokonca ani vyniesť smeti (výťahom dole, pár krokov k smetiakom, naspäť výťahom). A to všetko z číro-čistej lenivosti. Žiadne zdravotné dôvody, ani obmedzenia. Postupne to prešlo do toho, že sa začala pocikávať na sedačke alebo hocikde v byte, lebo jej bolo zaťažko ísť aj na záchod. Od pocikávania nebolo ďaleko k iným telesným výlučkom. Takže na tvojom mieste by som sa tešila, že svokra chce byť aktívna a samostatná.
Skús sa na to nepozerať optikou “čo všetko sa môže stať”, lebo stať sa jej môže hocičo hocikde. Pôjde do práce trebárs autobusom a potkne sa pri vystupovaní - zakážeš jej chodiť do práce? Pre väčšinu starších ľudí, ktorých poznám, je veľmi dôležitá istá samostatnosť, nechcú byť na príťaž, chcú mať pocit, že sa vedia o seba postarať. Ono im to pomáha aj v tom, aby sa neopúšťali. Preto by som na tvojom mieste skôr hľadala spôsob, ako svokre pomôcť a minimalizovať riziko - napríklad spomínanou trojkolkou - ale zakázať jej to skrátka nemôžeš.
@extempore a ty by si rada rozhodovala ako má žiť v súlade s jej zdravotným stavom... 🙂🙂🙂 môžno by si svokru mohla nechať na pokoji a keď sa jej niečo stane tak sa o ňu nestarať. To či sa budeš starať alebo nie, je predsa na tebe.
ak si spravne patam.nick, tak je moj prispevok vlastne uplne zbytocny, ale aj tak skusim.. raz som na smecku citala jeden vyborny clanok, ako si deti o svojich rodicoch zacinaju v urcitom veku mysliet, ze sa o nich treba zacat starat ako o dieta a prestavaju im.doverovat, ze su to stale sebestacni a dospeli ludia s vlastnymi rozhodnutiami, aj ked nemaju ziadne neurologicke problemy, ci problemy so psychikou..
sama som zazila, ako sa dcery mojej svokry zacali o nu starat ako o batola a jej to uz zacalo liezt na nervy.. par tyzdnov potrebovala pomoc po operacii bedroveho klbu, ked sa vsak naucila fungovat aj sama, stale jej sa snazili riadit zivot, a nedovolili jej nic aj ked sama chcela existovat a mat vlastne sukromie.. dokonca aj od nas (cize od muza a mna) ocakavali, ze budeme vsetok svoj volny cas venovat svokre, ktora za to, ze chodi o barle.. sama mi vravela ako ju to uz obtazuje, ze nemoze ani riad umyt..
ja si myslim, ze aj ked je uz v dochodkovom veku, ma pravo na vlastny zivot a rozhodnutia.. ked sa chce hybat a bicyklovat, nech tak robi.. mozete jej kupit trojkolku bicykel, z tej urcite nestrati rovnovahu.. a ked nie si o nu ochotna sa starat, tak jej to jednoducho povedz..
@momoika no hop-hop, milá moja, zato že Ty sa neznesieš so svokrou, tak to nie je dôvod na napísanie, že svokry len problémy robia... ja som tiež svokra a nikto ma na krku nemá a ani nikomu problémy nerobím... a nevesta s radosťou chodí k nám a ja k nej...
a čo sa Týka svokry na bicykli, tak je svojprávna, nech fičí bicyklom kam chce... ak zostane doma, tak budete zasa nadávať, že sedí doma a mieša sa Vám do súkromia... zdá sa, že Vám nikto nevyhovie.... a hlavne, som zvedavá, keď budete Vy svokry, či sa Vám taký prístup neviest bude páčiť...
@alchemilkazltozelena ja by som bila ludi s takymo zakomplexovanymi nazormi ako ty...nezavid a snaz sa, aby si mala aj ty, ked ti tak ludia s majetkom lezia v zaludku
@extempore podľa mna tiež prehánaš, moj dedo chodil na bicykli ešte v 90-tke každý den do krčmy a tiež mal aj osteoporozu aj problémy s tlakom, so srdcom a ani lieky nebral, lebo nechcel a ani nás nenapadlo mu to zakazovať, zomrel v 92 na zlyhanie srdca, žiadny úraz nemal
Stará baba, bicykel a frekventovaná cesta? Ani by som sa nebála, že sa doláme ale že ju nejaké auto rovno zabije. A všetci čo tvrdíte, že má právo na vlastný život a rozhodovanie máte síce pravdu, ale babka nech sa ide bicyklovať pre svoje potešenie z pohybu dakde do prírody a nie zavadzať autám na hlavnej ceste. S tou svokrou sme skoro rovnako staré /mám 64/ bicyklujem celý život a veru už to nie je to čo to bývalo a okolo sedemdesiatky to už nebude ani také ako je to dnes. Podľa mňa svokrin nápad nie je dobrý. Do práce chodiť môže, robota ešte nikomu neuškodila, ale bicyklovať nech sa ide inde.
@evitka83 ja som ti nieco pisala ze ma oznacujes? Zakomplexovana si ty..70 rocna zena nema co robit a zbytocne tu bude niekto pisat nieco ine..a ano je to prepych chodit na bicykli ked ma auto..nic len cisty prepych..a asi si taka ista ked sa jej zastavas..
@alchemilkazltozelena fuuha!! To je sila, to fakt ti vadia ludia, ktori sa bicykluju a maju milionove auto? A ked napriklad aj ja mam milionove auto, takze to znamena, ze nemam pravo ist na bicykli do obchodu alebo len tak si ist zabicyklovat ? ci teda, nemam pravo ist do mesta busom, lebo sedim na sedadle a zaberam miesto napr. tebe, hoci mam milionove auto pred domom? Takze ak mam auto, musim ho pouzivat vzdy a zakazdym a uz tym padom stracam pravo na ine dopravne prostriedky. Tak si to myslela? Vysvetli mi to, lebo nerozumiem tvojim myslienkovym pochodom.
@alchemilkazltozelena máš názory starej závistlivej malomeštiackej tetky... Rob s tým niečo, lebo toto sa vekom zhoršuje!🙄
Urcite uz nevie co z rozkose nemala by ist na bycikel ked ju muz vozi autom. Ale ty s tym nic neurobis taze to ignoruj mozno pojde raz a dost. Tiez by ma zaujimalo co robi?
@alchemilkazltozelena pracuje vo vlastnej, rodinnej firme, nikomu miesto nezaberá
@alchemilkazltozelena zvelicujem? tu pises: poznam takych ludi...milionove auta maju a z dediny do mesta idu na bicykli z prepychu lebo uz nevedia co so sebou - bila by som jedneho po druhom. pises ze poznas takych ludi, nie dochodcov. a aj ked to su dochodcovia. preco by si nemohli zajazdit hoci auto maju? Aj keby mali Maseratti a 10 bicyklov. Ak cely zivot pracovali, maju pravo si kupit a travit cas ako chcu, hoci tebe sa to nepaci. A tiez nerozumiem, preco ti vadia dochodcovia, ktori pracuju. Preco by nemohli? Nie kazdy pracuje len pre peniaze, su ludia ktori svoju pracu maju radi napriklad aj ja. Nie je lepsi pocit od toho, ak si peniaze zarobis niecim, co rada robis. A ak ti nejaka konkretna dochodkyna skutocne zabera miesto, asi to bude tym, ze si nedostatocne kvalifikovana vies? Namiesto toho, aby si plula jed na majetnych dochodcov, zamysli si nad tym, co by si mohla urobit pre to,aby si aj ty na starobu mohla jazdit na bicykli cisto z rozmaru 🙂 A ked sa posnazis, mozno aj to milionove auto bude.
@kapustovafliacka99 ženy, veď sa hneď nehádajte. Moja svokra robí vo vlastnej firme administratívu, keď ju to baví, prečo nie? Ale ten bicykel... No neviem. Keď som to povedala mojej mame, tá si len klopala na čele, že tej jej svatke už naozaj vyhráva. A to moja mama je ešte mladšia ako svokra.
@alchemilkazltozelena
Ja odpadnem,ze ked ma auto tak bike je cisty prepych...davno som sa tak nezasmiala.
Ja chodim do prace rovnakym smerom ako polovicka 10 km denne v rovnakom case.Poslednych 10 rokov som autom nesla ani raz.Idem bud behom,alebo bicyklom za kazdeho pocasia.
Nevedela som,ze toto je luxus a teda asi aj ja zijem luxusne.Hned sa lepsie citim😂
A preco by mal clovek ktory ma 70 zaberat niekde pracu?
Vies kolko 70 rocnych robi robotu ktoru by si ty nikdy nerobila?Vies kolko starych ludi upratuje,robi na verejnom wc a pod...preco sa tam nejdes postavit a robit ty?Pretoze nikto tu robotu nechce.Stary clovek vela x chce robi aj ked nemusi,len preto aby nechradol a citil sa uzitocny .Vetsinou je to praca ktoru mlady clovek robit nebude.
Takze nebud taka zakomplexovana,alebo na to kolko mas rokov je to des.
Nechcela by som byt tvoja svokra.
@extempore To je ta typicka slovenska natura riesit zivoty druhych.A tvoja mama si preco klope na celo? To je o tolko lepsia ako tvoja svokra? Kazdy mame svoje muchy. Co tak starat sa seba a neriesit druhych? A uz som ti pisala vyssie. Kupte jej stacionar, presvedcte ju a mozno ju to prestane bavit. Vela ludi sport a kardio vo vseobecnosti podcenuje a ked prejdu par metrov, tak su mrtvi. A to velakrat aj 30tnici. A ked robi administrativu vo svojej firme, o to lepsie. Vsak nech robi, co ma sediet doma a stazovat sa na nizky dochodok? Ja nerozumiem, v com je problem. Bojis sa o jej zdravie, chapem. Vlastne nebojis, bojis sa o svoje pohodlie, aby si sa nemusela starat ked spadne. Nuz rizika ste jej vysvetlili a ostatne je na nej. Ako to chces inac zariadit? Zakazes jej to?Mozno fakt spadne a potom si uvedomi, ze to nie je pre nu.
@alchemilkazltozelena
V krátkosti: ty si presne ten typ čo závidí druhému ešte aj vred na riti...až mi ta prišlo ľúto, že sa takto musíš zožierať pri pomyslení kto čo ma
A za druhé: to ako ktorí mladi nemajú robotu??? Roboty je dnes dosť, kto chce pracovať nemá problém si nájsť prácu...len ono treba aj niečo vedieť, aj pohnúť zadkom...
no,ked pracuje,tak asi aktivna je dost...na jednej strane je hrozne,ked starsich ludi povazuju len za vec,ktora ma sediet pred telkou,pripadne postrazit deti-ale je pravda,ze starsi ludia tiez nepoznaju hranice a odmietaju si pripustit ,ze telo uz je slabsie-preto ma castokrat na chodniku skoro zotnu penzisti,co na bicykli uhanaju ako za mlada,ale na ceste uz citia stres,hlavne ked je vacsia premavka,tak hned ako je to mozne sups na chodnik...ked ju budes odhovarat,bude sa citit este starsia a bude chciet dokazat,ze na to ma...oni su ako trucovite deti,treba im vysvetlit,ze ked sa jej kruti hlava,moze sposobit nehodu a pokazit zivot vodicovi alebo sebe ublizit-ale zdoraznit,ze nasledky si ponesie sama...moj otec bude mat 70,ale lozi vo vyskach bez istenia,ked nieco opravuje...matka, tiez udajne sposobila koliziu,ked sa vtrepala niekomu pred auto,a sama som videla ako jazdi na bicykli....nie sme za nich zodpovedne vo vsetkom...ked ma zdravotne problemy,sama prestane...ked sa chce hybat,chodza je najlepsia,alebo rotoped a podobne...
@extempore Ako sa to povie? Čoho sa najviac bojíme toho sa dožijeme......... Zoberieš jej bike a dostane porážku doma. A staráš sa tiež. Nechaj ju......
@alchemilkazltozelena ja si mozem oznacovat koho chcem vo verejnom fore, ked s tam mas problem, daj si lexaurin, alebo sa odhlas 😉aj keby mala 90, ked sa citi na robotu, alebo na bike je to jej vec a jej pravo, btw tu autorka spomenula, ze pracuje vo vlastnej firme. A chodit bikom ked ma niekto auto nie je prepych, tomu sa hovori, ze pohyb a zdravy zivotny styl. Ale to ludom s tvojimi zakomplexovanymi nazormi asi tiez nic nehovori. A ano, som presne taka ista akp spominana pani. Jednak zijem zdravo a aj v prepychu. Priam prehadzujem prachy vydlami...🤣 akoze zavidiet pracovitost a sikovnost a este aj zivotny entuziazmus starym ludom, to chce fakt vysoke IQ 🤣

Pozor na karmu. Kludne mozes zakopnut na obrubniku a dochramat sa sama. Aby ti este 70 rocna svokra nebola dobra 😉 A tiez budes mat raz 70, tak aby teba potom nechceli doma zamurovat, aby sa o teba nemuseli starat.