icon

Svokra mi rozmaznáva dieťa

barusia
28. nov 2017

caute, potrebujem sa poradit ohladne svokry, som zvedava na nazory. mam skoro trojrocnu dceru, svokra ju megarozmaznava. vsetko co mala chce svokra bezvyhrad spravy a to doslova plni kazde bizardne zelania malej dcery, chodi k nam tak 1-2x tyzdebnne, nakolko mam este male babo trocha pomoze v domacnosti, pre malu vzdy prinesie aj dve-tri nove hracky, pritom hraciek mame plny dom, samozrejme sladkosti napriek tomu ze mala velmi zle jedava aj tak ju napcha sladkostami, potom mala uz neje vobec. ked je u nas mala neje , poobede nespi, lebo podla svokry nemusi,lebo svokra si ju vzdy zastane, cely cas sa svokra s malou hra, uplne pomaly do odpadnutia. ked malu za nieco vyhresim, svokra uteka do obchodu a kupi jej odskodne aj tri tie obrovske lietajuce balony. v pritomnosti svokry ma mala ignoruje, neposlucha. mala ma svokru ale velmi rada, starsne sa tesi ked k nam pride, plus pre mna je to potom aj ciastocne odbremenenie, ale stva ma to bezbrerozmaznavanie, ktore mam pocit ze sa uz obracia dceru proti mne, ze svokru ma radsej nez mna, nakolko ja od nej aj nieco vyzadujem.

dajna8
29. nov 2017

@barusia riaď sa pocitom, čo si myslíš, že je vhodné, ale verím tomu, že to, že obmedzíš návštevy spustí lavínu iných vecí

barusia
autor
29. nov 2017

za tie sladkosti som jej uz hovprila nech nenosi, aj sama uznala ze to nie je dobre,ale vzdy ma v kabelke nejaku sladkost a dcera jej to vzdy najde a samozrejme to chce okamzite jest., ked jej to zakazem reve ako pavian .svokra sa obhajuje ze to nekupila pre malu ale pre seba, lenze dobre vie ze aj tak to vzdy skonci u malej .

barusia
autor
29. nov 2017

@gab1sol moj muz ma rovnaky nazor ako ja, lenze zase teraz sme boli fakt na jej pomoc odkazani. ked jej aj nieco povie na tuto temu, hned sa uraza, že to je podakovanie za jej pomoc a takto to ide dokolecka.

jasminet
29. nov 2017

@barusia tak ked nabuduce mala najde v kabelke cokoladu pre svokru, tak to malej zober z ruky, strc svokre spat do kabelky a kabelku odloz na vyvysene miesto s komentom, ze to je sladke pre babku, nie pre teba a babka ak bude chciet sa s tebou moze podelit ak zjes cely obed. tak, aby to aj babka pocula ...

janulik2008
29. nov 2017

pozri neter je rozmaznavana je to jedine vnuca ale ako segra vravi pockaj ked ty bides mat dieta tiez ho tak rozmaznavat budem. lebo je pravda neter ma vsetko na co si zmysli. ma 2 roky. ked dojde mama domov mala si sadne a uz "čo si mi kupila?" 😀na druhu stranu aj niekedy zvysime hlas a ze ma radsej babku? mama vravieva rodicia su na vychovu a stari rodicia na rozmaznavanie 🙂. keby si videla co robi mala ked ja dojdem domov to uz mama neexistuje ani baba len Nana Nana Nana vtedy doma sami povedia ze nas uz netreba mas Nanku 😀 ked niekam ideme tak zabavi niekto malu a my zdrhame 😀 segra je s malou sama a ja mama aj otec chodime do roboty takze vacsinu casu je so sestrou a my sme jej vzacnejsi predsa s mamou je stale ale babka dedo a Nana chodia do roboty

kllamarka
29. nov 2017

@barusia tak sladke AK - tak ma byt vzdy bezpodmienecne po obede. A uz ked to donesie svokra..ze to je jej, tak nech si to aj prednou zje. Moze jej dat maximalne maly kustik sa podelit 🙂 A nech si to teda svokra jedava ked si to nosi 🙂

basska_b
29. nov 2017

To sú dva extrémy, jedny starí rodičia sa tvária, že vnúča pre nich neexistuje a druhí sa starajú do všetkého. Aby to človeku neprerástlo cez hlavu, musí si stanoviť rázne hranice. Keď svokra nepočúva, tak poprosiť manžela (opatrne, lebo chlapi neznášajú, keď musia takéto veci riešiť). Normálne si s ňou sadnúť za stôl a presne ako písala jedna holka hore: jediné pravidlo - nikdy nezhadzovať autoritu mamy pred dieťaťom!

Tie hračky čo nosí, dať do vreca a darovať na bazáre... a tiež jej povedať, nech to nenosí, že to nemáte kam dať.

Ty si jej mama a nie ona... Keď bude v puberte a pôjdeš zošedivieť z nej, tak svokra sa bude zase tváriť ako anjelik.

Ona si fakt myslí, že to, čo robí, robí v dobrom. Určite miluje svoju vnučku. Ale cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami.

Neni dobre sa určite do krvi rozhádať, lebo je to rodina a potrebujete jej pomoc...

Bývalého mama mi hovorila, aké peklo si zažila so svokrovcami, keďže spolu bývali pod jednou strechou až do dovŕšenia 6 rokov... ako si brali bývalého do izby a hovorili "akých máš zlých rodičov, poď k nám, my sme dobrí" alebo mali obedovať všetci spolu jedno jedlo a svokra začala vrieskať: "Dieťaťu treba oddelene variť!" a furt mu dávali sladké a nezdravé tučné pečené veci z cesta. Kvôli tomu sa im rozpadlo manželstvo, lebo manžel to nemohol počúvať doma a utekal odtiaľ... aj hovoril, že sa zmenila tá jeho manželka, že sa stala hysterickou - a to bolo aj preto, lebo ju uštvali títo svokrovci.

marion09
29. nov 2017

@barusia to rozmaznavanie bym prekusila keby ma tak aspon raz tyzdenne na cely den odbremenila......ale su svokry ktore maju svoje vnucence "na haku"

evitka83
29. nov 2017

@barusia ludia si dovolia len tolko, kolko dovolis. Ja sa ohradim rovnako voci svokre aj voci vlastnej mame, ked robia nieco s cim nesuhlasim ked ide o malu. Mama nosila stale lizatka a kinderka. Povedala som jej, ze ked s tym neprestane, obmedzim navstevy, lebo nechcem aby mala dcera niekolkokrat do tyzdna take veci. Ona s nou po zubaroch behat nebude. Neobislo sa to bez hadky, ale nakoniec ustupila. Svokru som zas takto riesila kvoli hrackam, ta to ku podivi vzala lepsie ako moja matka. Viem, ze chcu byt mile babky, ale skratka vsetko s mierou

slamka555
29. nov 2017

@barusia ahoj ja to mam zas trochu opacne :D svokra (s ktorou byvame) je uuplne super a uplne respektuje co poviem alebo zakazem malemu ;). Jasne lubi ho trodku sa snim aj pomaznz a obcas kupi sladkost ,;) No sama vidi, ze hraciek ma dost , tak mu kupi na Vianoce( narodeniny, meniny)nieco praktickejsie..oblecenie..nieco co potrebuje ;) Sama vidi , ked mamaly hneva to sa mane nerobi mamu musis posluchat 🙂 Mam super svokru ;) Bo moja mama !!! :D to je iny oriesok..pride na navstevu vzdy s hrackou sladkostami ( aj ked jej to donekonecna opakujem ,ze sladke nie ! ) Taha mi ho von aj kedpovidm mama nie je chory a dnes je tam skaredo.. :( vzdy bola hrozne tvrdohlava a robi si posvojom ako keby som bola duch..aj maly vidi , ze mama nedovoli ale babka hej.. :/ Ako ma ma potom respektovat och ,.. ale je to jej prve vnuca tak ho strasne lubi ( preto jej tak trochu prepaacim, no odtial potial)Takze..ja to mam zas takto.. ach tie babky ... 🙂

lumarik
29. nov 2017

Ja mam bohuzial doma oba extremy. Obaja svokrovci sa navonok tvaria ako super starostlivi stari rodicia, ale hov.o! Mame dve male dievcatka, 3,5 rocnu a 1 ročnú dcerku. Vsade sa nimi chvalia fotkami, ale na co by ich videli! Hnus! Doteraz prisli tak raz za polrok na vikend, niekedy len na otocku na den. Avsak dcerky ich lubia, lebo s manzelom ich tak vychovavame, k laske k nim, aj ked moj vztah s nimi je na bode mrazu. Da sa povedat, ze sa uz s nimi vobec nerozpravam a oni so mnou. Pred detmi he to len jedno velke divadlo. A prave preto sa inak s nimi nebavim, presne preto, kvoli detom, ako sa im nevenuju, nepridu a vsade hovoria akonim chybaju, fuj hnus. Ja som im vzdy povedala moj nazor a to je kamen urazu, ze museki posluchat co som povedala, svokra je pod papucou, ta stiahne chvost vzdy a svokor je cisty "gestspak". Cely zivot s nim svokra suhlasi, ked zaveli nieco, ona hned robi p o slusne co on povie,ch.j! A v tom.je problem, nepaci sa mu, ze ja si poviem svoje, mame s muzom svoje pravidla, ktore sa musia dodrziavat. Muzovi samemu vadi ich spravanie k dievcatam. A po novom tu uz neboli pol roka a dozvedela som sa, ze k nam uz ani nepridu nikdy, ze vraj kvoli mne,! Smutne co? Byvaju 200 km od nas, ale ked sa chce, da sa prist, v to vzdialenosti nie je problem. Dcery ich maju radi prirodzene, od zaciatku vedia, ze nemsju nosit kvantum sladkeho a kvantum hraciek, to je ok. Toto vedia a dodržuju. Sladkeho papa naozaj minimum, vzdy ovocie atd. A druhy extrem je moja vlastna mama. Tiez navonok posobi sko ochotna starostliva stara mama. Byvame od seba 15 minut autom a odkedy mame deti, za 3,5 roka bola u nas dokopy 10x. Aj to ju musim vyslovene prosikat, aby prisla sa s nimi.vytesit. nechcem, aby mi upratovala, zehlila, varila, len venovat sa dievcatam, ale akonahle k nam prisla, zacala jej klasika. Kedy si si naposledy umyla okna? A oprala zaclony, zavesy? Ten hauc by si si uz mala vycistit atd. Hadame sa kvoli tomuto dost casto. Mame sa radsej ked spolu len telefonujeme ako ked sme fyzicky spolu. Kvoli tomuto sj. Nikdy sme neboli soinavi, hladni. A tskuto "pomoc" tiez s muzom.nepotrebujeme, len mi.nervy robit. S manzelom.sme na vsetko uplne samu, ale uplne. Niekedy uz mame naozaj dost, aj.ked dievcata su zlatucke, ale sme unaveni maximalne bez akejkolvek.pomoci. Ale radsej budeme na vsetko sami ako prezivat oba extremy. Ale s manzelom.nam je najviac luto dievcat, ze vsetkych starych rodicov maju velmi radi, stale ich spominaju, teda zatial.iba starsia, kedze mladsia ma len rocik, ale snazime sa jej vzdy povedat, ze teraz sa im.neda prist, alebo.su chori atd. Svokrovci by boli njradsej keby muz s detmi prisiel sam k nim, ale zatisl.maldsiu kojim, takze ju.tymto stylom neuvidia este dost dlho, lebo samu taku malu ju tam nepustim a mojej mamine je tiez lepsie, ked starsia k.nej pride. Ale ona vzdy nieco ma prednejsie, aj ked je uz na dochodku. Dcerka tam rada je, aj ked za poslednyvrok tam bola,asi tri krat aj to len na den bez spania. To je smutne co? Ahojte

mima86
29. nov 2017

@barusia prepac, ja mam tri deti, t toho takmer 8mesacne dvojcata a nie som odkazana na niciu pomoc, ani s detmi a s domacnostou uz vobec. obe starke pomoc ponukli. starsi chodi sice sem tam na vikend, ale preto, ze tam je rad, nie preto, ze ja to potrebujem. dvojcata mi strazili, len ked sme riesili uver v banke a museli sme tam byt obaja.

jasminet
29. nov 2017

@mima86 pisala, ze ma(la) zdravotny problem, z toho dovodu tam svokra chodieva. nevies, neries, nesud, nie si v jej kozi.

mima86
29. nov 2017

@jasminet ja nesudim, a co by bolo, ak by svokra nebola medzi zivymi???

mia7222
Odpoveď bola odstránená
jasminet
29. nov 2017

@mima86 ale svokra je medzi zivymi... a rozsmraduje vnucku. a chvilkami aj pekne zakerne a zaskodnicky 🙂

lumarik
29. nov 2017

Úprimne zavidim vam vsetkym, ktore máte pekny vztah so svojimi matkami a vokrovcami. Tak by to malo byt, pekny vyvazeny vztah, pekne vztahy s vnucatmi, respektovanie rodicov. Nie ako je to napr.u nas (vid moj prispevok vyssie). A,to mame 33 rokov, oba sme vzdelani, racionalne zmyslajuci ludia a laskavi rodicia. Oni sami ked boli mladi, tiez sa im nepacilo iste ked im niekto hovoril do vychovy atd. Toto nevedia vo vseobecnosti ti stari rodicia pochopit!!!

barusia
autor
29. nov 2017

@mima86 ako super ze si zatial niklho pomoc nepotrebovala, ale ja som mala rizikove tehotenstvo, tak mi akakolvek pomoc fakt bodla nie som typ co potrebuje pri detoch regiment pomocnikov.

rucka77
29. nov 2017

Joj tak o tomto by som ti vedela rozprávať. Tiež ma niekedy ide rozhodiť od jedu keď vidím čo všetko svokra malej kupuje a ona si to pritom ani tak veľmi ešte neuvedomuje ale ona proste potrebuje mať dobrý pocit, že jej niečo kúpila. Ale potom mi tiež príde na rozum, že sem tam keď už fakt nevládzem si ju zoberie k sebe aj na pol dňa a potom už nemám to srdce jej to vyčítať

mima86
29. nov 2017

@jasminet @barusia ale ja nehovorim, ze je to od svokry spravne, len ze je prehnane tvrdit, ze je na jej pomoc odkazana. keby nemal kto pomoct, tak si musi poradit, takze pokojne moze konflikt so svokrou riesit radikalnejsie a nie sa stazovat, ze nemoze vlastne nic urobit, lebo potrebuje jej pomoc. inak kazde dvojickovske tehotenstvo je rizikove ...

mihula
29. nov 2017

@zuzikboc píses o svojej dcere,a co ty?ake si ty mala detstvo?Co strý rodicia uplne respektovali tvojich rodicov a nedali ti nic?Mam pocit,že ty si bola ochudobnena o toto vsetko a preto si to nepochopila.
Ano dnes sa nosí to-nesmie sladkosti,lebo ma vela energie.Poviem ti,z vlastnej skusenosti,moje deti jedli sladkosti odomna,od mojích rodicov,od svokry od navstevy ked prisli.Na Mikulasa neviem kolko balickov a ubezpecujem ta,že to boli sladkost,jedli kolekcie zo stromceka,salonky a vyrastli z nich velký a hlavne zdraví chlapi.Ale prezradím ti jednu vec,oni mali kde vybit svoju energiu,hrali hokej,korculovali,behali za loptou,chodili do lesa a kopec inej aktivity.Dnesne deti nemaju pohyb,sedia doma pred tabletom,pocitacom telkou,alebo su v nakupných centrach.Tam to zacina a tam to koncí.Toto nie je o svokrách,ktore vnucatam daju sladkost a rodicia sa hnevaju,toto je o životnom stýle.Je mi z toho smutno.
Mne keby nevesta nedoverovala a bolo by to iba o príkazoch,tak jej dieta na 10hodín denne nevezmem.Nech si zaplatí opatrovatelku,ktora toto bude respektovat.Neviem si ani len predstavit,že by som vnucke nemohla kupit zmrzlinu v lete,cukrovu vatu ked pride kolotoc,alebo na jarmoku perník.Stým by som sa ja nikdy nezmierila

lindusss2016
29. nov 2017

@mihula
Asi si prehliadla, ze tam zdaleka nejde len o sladkosti, ale aj o to, ze svokra neguje matkine rozhodnutia a tvrdi.dietatu, ze matku posluchat nemusi. To by som teda ja nikdy nezniesla. Dvojita vychova nikdy nie je na prospech.

mihula
29. nov 2017

@lindusss2016 ano mas pravdu,ale ostatne pisatelky apeluju aj na sladkosti,neodpisovala som len jej,ale vseobecne.A ked už sme pri tom,že svokra neguje moje rozhodnutia,urcite od nej nebudem chciet žiadnu pomoc

lindusss2016
29. nov 2017

@mihula
Uprimne tiez nevidim dovod, preco jej namiesto sladkosti nedonesie domaci kolac alebo ovocie alebo teda sladky kompromis susene ovocie, tiez by som ju s cokoladkami a pod.vypoklonkovala, dieta to absolutne nepotrebuje.
A k tomu, ze jej chodi pomahat, autorka pisala, ze sama nezvlada kvoli zdravotnym problemom. Ja osobne by som radsej poprosila muza, nech 1-2 x do tyzdna zaplati pani na upratovanie, dnes to uz nie je ziaden problem. Svokre by tak nic nedlzili a ona by ich nemohla scojou pomocou vydierat.

zuzikboc
29. nov 2017

@mihula To nie je o tom, že starí rodičia nemôžu dať žiadnu sladkosť. To je o tom, že ja, keď sa s nimi dohodnem, že jej môžu kúpiť čo len chcú, ale nech jej to dajú poobede (po jedle), tak to rešpektujú. A nikdy s tým problém nebol.
O moje detstvo sa báť nemusíš, z jednej strany som mala babku, ktorá sa správala presne ako môj otec (bola to jeho svokra) a mala nás dokopy sedem vnúčat a všetky sme ju ľúbili. A nebolo to pre to, že by nám vždy dopriala to, čo nám na očiach videla, ale pre to, ako sa k nám chovala. Lebo aj keď nám zakázala veci, na ktorých rodičia trvali, nahrádzala nám to zážitkami z dediny a tými najúžasnejšími prázdninami, aké si len mestské deti pred tridsiatimi rokmi mohli priať. Čo sa týka ocovej mamy, nikdy neakceptovala svoju nevestu, moju mamu. Áno, kupovala nám sladkosti, hračky, dávala do ruky peniaze a dovolila všetko a možno sme to ako malí aj s bratom zneužívali, ale netrvalo nám dlho, keď sme pochopili, že to robí mame napriek a vieš čo? Táto moja babka ešte žije, bude mať takmer 90 rokov a už dvadsať rokov sme sa s ňou ja, ani brat nerozprávali. Pretože mama je nám vždy prednejšia, ako sladkosti. Zaklincovala to tým, že našej mame neprišla ani na pohreb, takže nepozná ani jedno zo svojich pravnúčat. A mimochodom, odvrátil sa od nás aj náš oco, jej syn, pretože pochopil čo robí a stál na manželkinej strane. Preto som sa zakladateľky pýtala, čo na to jej manžel. Moja odpoveď nebola len o tých hračkách a sladkostiach. Bola hlavne o tom podkopávaní autority rodiča, ktoré svokra zakladateľky podľa jej prvého príspevku predvádza.😉

zuzikboc
29. nov 2017

Odvrátil sa od nej, nie od nás... Preklep v predchádzajúcom príspevku 😀

lucifer250
29. nov 2017

Jej to Vam poziciam moju svokru...😂😂 Moja svokra pre istotu detom nic nenosi.....ved na sladkosti a ovocie nema peniaze a hraciek maju chudacikovia dost....a to ani ked maju sviatok....😢 Sem tam nieco donesie zas nemozem povedat....ale na sviatky donesie peniaze alebo kupi koberec sedacku a ine veci. A potom mi povie nech k nej donesieme hracky leebo maju vela a u nej sa nemaju s cim hrat. A este pride len ked ma cas a jej priatel ma ine zaujmy a ona sa chudak nudi.....tak raz za dva tyzdne.

mihula
29. nov 2017

@zuzikboc ja ta chapem,u vas bude asi celkovo problem rodinne vztahy a nerespektovaní sa navzajom.Ale uznaj,ked su mladí u mna a dieta nieco dranka,poslem ju za rodicmi,ale ak mam dieta 3tyzdne doma,lebo je skolka zavreta,myslim si a moje deti vedia,že im nebudem volat každu chvílu ci jej možem dat toto alebo toto.Musia akceptovat aj oni mna,že ja ako stara mama nebudem dietatu stale nieco odpopierat a užívame si to obe.Ja som stastna,že jej možem kupit nieco a ona je stastna že to ma odomna.
Nic až take hrozne nerobíme,aby stoho vznikol konflikt.
Ja som ju vzala prva do kina a tam popcorn,no nekup jej ho,vsetci ho mali a my nie?A to som nevedela ci ho už jedla.Ani ma nenapadlo,aaby som volala rodicom ci ano,alebo nie.
Len raz by bol problem,že som sa rozhodla tak ako som sa rozhodla a ja by som bola velmi sklamana

kittykat22
29. nov 2017

@barusia podľa mna si nevdačná. Asi so mnou bude nesúhlasiť veľa mamičiek z fóra. Chceš aby svokra pomáhala, skákala okolo teba, upratovala,, prišla keď ty budeš chcieť, ale akonáhle robí niečo zo svojej inciatívy tak sa zlostíš. Chápem, keby u vás bývala, ale vidíš ju 2x do týždna na pár hodín. Z ktorých prepokladám, že ti polovicu pomáha práve tebe. Tak jej povedz nech nechodí vobec, ostaň na všetko sama pol roka - v čase núdze sa staraj o miminko a o dcéru a možno ti dôjde, aké máš štastie.

lindusss2016
29. nov 2017

@mihula
Je ine, ked mas drobca na starosti ty a rodicia tam nie su, vtedy si ty autorita, ktora rozhoduje a jasne, ze nevyvolavas za kazdu blbost. Ved si tiez matka a si svojpravna. Ale to je velky rozdiel, ako matka povie v pritomnosti dietata A a svokra to zmeni na B, tak ze dieta vidi a dostava realny priklad, ze matku vlastne pocuvat nemusi. Tak isto by to malo platit aj naopak. Proste dospeli sa pred dietatom nemaju co zhadzovat aza pripadne nejasnosti si mozu vydiskutovat v nepritomnosti dcery. Ale suhlasim s tebou, ze u nich budu problemy asi zakorenene trosku hlbsie...