icon

Svokra - mužský pohľad

mmzv
20. júl 2015

Zdravim vas vsetkych. Hladal som hladal ale nenasiel tak som sa rozhodol ze prispejem.
Mam mensi problem, stale sa mi to nahana po rozume, nejdem na to prestat mysliet. So zenou mame rocne dieta, byvame samostatne priblizne 100km od nasich rodicov. S jednou stranou (tou mojou) vychadzame dobre. S druhou stranou (zeninou) je to sem-tam dobre, sem-tam zle.... Svokra zije sama, pracuje a jej jedinou zalubou je zahrada - aspon ze tak 🙂 Ma 60 rokov a uz sa bohuzial pomaly ale isto zacinaju objavovat aj rozne zdravotne problemy. Bohuzial nas to caka vsetkych. Co je vsak problem? Svokra mala nedavno tromb v kolene, riedili krv a tak dalej, vsetko je nastastie dobre. Teraz tento tyzden ked sme u nej boli na navsteve, stravili sme cely piatok vecer na pohotovosti. Ruplo jej nieco v druhom kolene, cela noha opulcha ze by to bolo vidno aj pod suknou. Na otazku "kedy sa to stalo?" bola odpoved ze uz naobed (my sme prili vecer), na otazku "preco ste nesli na pohotovost?", odpoved "ako?", na moju okamzitu odpoved "ved sanitkou, oni pridu po vas", odpoved "ze to nie je take jednoduche". No asi nie je, ono je vsetko zlozite a aj ked mam 30 a pracujem v doprave ako riadiaci pracovnik, verte ze svokra to vie riadit lepsie..... 🙂 Po odchode z pohotovsti dostala barle, s prikazom nenamahat nohu. Podla mojho ocakavania si barle odniesla do auta a potom z auta domov, prekne v ruke..... Moj problem je, ze je to mama mojej zeny, moja zena je jedina koho ma. O svoje zdravia sa stara, ale tak ako ona vie a verte ze to vie najlepsie. Ma vystudovane vsetky vysoke, stredne skoly aj ucilistia. Neda si poradit od ziadneho, nikoho a nic. Kazdu noc sa desim toho, az sa jej v nohe opat urobi tromb, ten sa z casti uvolni, dostane sa do mozgu a behom par chvil mame doma so zenou dalsie rocne dieta........ Viem je to tvrde ale je to tak. S mojimi rodicmi mam jasnu dohodu, ziadne opatrovanie, rovno domov dochodcou a nech to stoji co to stoji. Jasne mi bolo povedane ze kvoli ich 5 rokom co ich budem opatrovat si neznicim manzelstvo na nalsich 30 rokov...... Svojim sposobom maju pravdu. Ale co so svokrov? Ja riesenie viem a kedze je to tu krasne anononymne, rad si vypocujem vase nazory co by ste na mojom (nasom) mieste robili, ako svokre dohovorli, aby si dala poradit......... Dakujeme 🙂

janinah
20. júl 2015

Ak si taký praktický,tak si uvedom,že tvoja žena raz zdedí mamin dom a záhradu..a potom to zdedia tvoje deti...láskavo si rieš svojich rodičov /šikovne si sa postaral a "dohodol",že šup ich do domova 😒 ,ale realita môže byť úplne iná../.a svokru nechaj na svoju ženu- raz jej mama ozaj ochorie a bude potrebovať pomoc,nemáš právo žene zakázať sa postarať podľa jej najlepšieho vedomia a svedomia.Kopa ľudí sa vie slušne postarať o svojich rodičov a manželstvo im preto neskrachuje. Chválabohu,že si už ženatý a neujdeš sa mojej dcére,by ma potešil taký zaťko 😒

esterba
20. júl 2015

@mmzv no, tak trochu viem, o com pises. A dovolim si zavestit: tvoja svokra bude u vas a manzelka ju, ako sa patri doopatruje, lebo tak je to jednoducho spravne. Ty budes "drzat hubu a krok", lebo v tom case uz aj na teba pride mraz po tom, co zistis a) aka je asi tak sanca dostat tvojich rodicov do domova, b) ako to v takom domove vlastne vyzera, c) ze tvojich rodicov s vekom prejde ochota odist tam a nebyt ti na obtiaz (takych mudrych rodicov, co toto poslubovali, kym mali v hlave vsetko v poriadku, tu uz bolo, nic v zlom, samozrejme) a budes tusit, ze este budes rad, ked ti manzelka pomoze doopatrovat aspon toho z tvojich rodicov, ktory umrie ako druhy v poradi.

charlie1980
20. júl 2015

@janinah 😀

janinah
20. júl 2015

@sofffia nič strašné nenapísal? svokra má len "jednoduchú dg" a už má z toho problém...ak tá žena ochorie nedajbože na rakovinu? zakáže manželke /jedinej dcére/ sa o ňu starať??? už teraz má on pripravené riešenie? aké a ako sa k tomu stavia jeho žena? zrejme svokru šup do ústavu a poďho čakať na dedičstvo.....sebectvo 1. triedy podľa mňa

sofffia
20. júl 2015

@janinah prosim ta, co to trepes??? nikde nenapisal, ze svokru da do ustavu a nikde nespomina dedictvo, to si napisala ty, ... typicke zenske pridavky a potom z toho vznikne uplne iný pribeh...
uz vidim, ako kazda jedna z vas sa tesi, ako sa vam svokra nasackuje do bytu, domu a budete musiet sa o nu starat.... on nic zatial neriesi, nikde ju nedava... len sa zamysla

suem
20. júl 2015

@sofffia 😀 O chvilu dopisu, ako da svokru do domova, ta umrie, on sa rozvedie, jej dom ziska pre seba a bude sa tam s nejakou mladou luzou roztahovat 😀 Ach jaaaaaaaj, matky z MK 😀 😀 😀

sofffia
20. júl 2015

@suem no veru riadne bajkarky , mohli by sa zivit pisanim nejakych hrozostrasnych pribehov zo zivota podla skutocnych udalosti mk....

natalym
20. júl 2015

ma napadlo, že ja by som sama tiež nešla na pohotovosť a to nie som stará. Keby som nebola na umretie a vedela, že príde dcéra so zaťom. By som na nich počkala. Takže nič nenormálne.

charlie1980
20. júl 2015

Fakt, baby....raz sa nas.riem a napisem sem clanok o sebe...a uvidite, ze vsetko tu na MK je slaby odvar z toho, Co sa tu vsetko popise....ake su svokry zle, ako mi ublizuje mama, lebo so mnou hadze puberta alebo nevyzretost. A este kopec podobnych. Kiezby som ja mala mamu, hoc by som si s nou aj niekedy nerozumela, Kiez by som mala svokru, ktora by mi ju aspon akotak nahradila...Kiezby som mala niekoho, komu by som s radostou mohla dat syna aspon na pol dna, Ale len pre jeho zmenu, aby mal radost. Kiezby, kiezby....a zistili by ste, ze za taketo "problemy" by clovek mohol byt niekedy aj vdacny. Ale na to by ste si museli vziat moj batoh a prejst si tym, cim som si presla ja.

natalym
20. júl 2015

@charlie1980 Veď to každý, či nie? 😉 Tiež nerozumiem niektorým ,, problémom,, ale každý sme nejaký.

charlie1980
20. júl 2015

@natalym Ano, sme...model dokonaleho cloveka neexistuje. Kiezby sa taki zacali aspon klonovat 😀

skoricaxx
20. júl 2015

No vieš takto predcasne to nevyriešiš, ukáže čas ako to dopadne .......aj ja sa desím čo bude so svokrovcami, keby ostali bezvládny......dôchodok minimálny, dom v ktorom bývajú nevysporiadaný a za pár rokov na spadnutie, ked im chceš pomocť do toho investovať aby to čo to vydržalo tak oni nebudú dávať prachy do niečoho čo je ich len z polovice.....a to vôbec nehovorím o tom, že zo svokrom sa znesiem tak pol hodiny....a mám dosť......na zdravie si tiež pozor nedávajú minulý rok som bola u nich obrala višne aby svokra nešla na rebrík.....za dva dni išla oberať tých 5višní čo tam ostalo a spadla z rebríka cez plot k susedom.......nedohovoríš im ani jednému

p.s. čas to možno vyrieši za teba, alebo ti dá život skúšku ktorá ta posilní

alaguema
20. júl 2015

@charlie1980 nie si ani zďaleka jediná, ktorá je na deti sama. Ja síce mamu aj svokru mám, ale sú ďaleko a tiež nemám nikoho, komu by som zverila deti. Dnes je to stále častejší jav, lebo ľudia migrujú hore dole a mladí rodičia si veľakrát musia poradiť sami. Zlé vzťahy v rodine je problém celkom iného charakteru, ale to neznamená, že je menej pálčivý, než tie tvoje. Pre každého je ten jeho problém najväčší.
A k téme @mmzv - to je na debatu s manželkou, nie na tému na MK...ale to si si už asi všimol 😎

cecilia68
20. júl 2015

Starí ľudia sú horší ako deti. Deťom občas capneš, ale starkej? Je tvrdohlavá a pojedla všetkú múdrosť, nedá sa jej dohovoriť.....No čo už s ňou...Možno nejaká mierna vyhrážka by pomohla, že ak na seba nebude dávať pozor a niečo sa jej stane....kto sa o ňu postará? Obaja manželia predsa chodia do práce a nie každý je ochotný vzdať sa svojho života na úkor stareckých plienok ☹

charlie1980
20. júl 2015

@alaguema Chapem....Nemozem povedat, ze moj Problem by bol najvacsi, najvacsi problem pre mna je, kde su chore deti alebo blizki a ty im nedokazes pomoct. Mam vdaka Bohu ! zdrave dieta a ja mu za to dakujem.

charlie1980
20. júl 2015

@alaguema A este mame strechu nad hlavou a pitnu vodu, jedlo a vyspelu medicinu a viac moznosti ako napr.v Afrike. Aj zato som vdacna. A potom je to uz len o ludoch 🙂

lapalma
20. júl 2015

@mmzv ....absolútne nič zlé na tvojom príspevku nevidím.
O matke svojej ženy si sa nevyjadril nijak znevažujúco ...len triezvo rozmýšľaš, čo bude v budúcnosti s premúdrelým starým človekom, ktorý všetko vie najlepšie a všade bol trikrát 😀 😀 😀
Keďže to poznám , chápem ťa ...treba myslieť aj na budúcnosť ... a ja verím, že v prípade potreby sa práve zať ako ty o svoju milú svokru postará. Dokázal si to pobytom na pohotovosti a aj schopnosťou sa zamyslieť nad budúcnosťou. Držím ti palce ...a reči niektorých tunajších kritičiek si nevšímaj ...vybájili si príbeh o tebe, ktorý neexistuje... 😉

luciferkax
20. júl 2015

Fuuuuuuuuuha, dosť škaredé odsúdenie.. som rada, že nie si môj syn :D ved je to mama tvojej manželky.. prečo by si si mal zničiť celé manželstvo? Pár posledných rokov strávených s najbližšími je to najkrajšie, čo môžeš dať svojim aj manželkiným rodičom. Vraj sa každému vráti to, čo prial iným, tak Ti to želám aj ja :D až budeš starý a na vozíku a šupsnú ťa do domova dôchodcov, kde ti raz za mesiac umrie spolubývajúci a budeš hladieť na biele steny :D
6 rokov som opatrovala manželovu BABKU, nie MAMU , ale babku, a dalo mi to veľa.. Nebolo to jednoduché, náročné, fyzicky, ale najmä psychicky, no nikdy som manželovi nevyčítala, že babka býva s nami.. nezničilo nám to manželstvo, utužilo nás to a posilnilo...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mimka11111
20. júl 2015

@mmzv napísal si to velmi pekne....želám ti do budúcna všetko dobré...hlavne,aby si svoje deti vychoval ku všetkej úcte a dobrote, vypiplal ku svojej predstave a želám ti, aby sa ti v dospelosti otočili chrbtom, hlavne vo chvílach,kedy najviac budeš potrebovať ich pomoc

petulda333
20. júl 2015

Uz vidim ako kazda jedna mudrlantka by si svokru vzala k sebe...ani keby na tom bola zdravotne ok a nie este keby potrebovala starostlivost!on nepise ze ju chce dat teraz do dd ale ked to s nou bude zle...sa trosku zamyslite a citajte s porozumenim...lebo mam pocit ze ste to len tak prebehli a domysleli si aj to svoje a robite z neho debila

moonlight1210
20. júl 2015

ja vidim rozdiel medzi "mohlo by sa stat" (infarkt manzela v 30tke, porazka manzelky v 50tke, dieta dokatovane autonehodou alebo ochrnute hlupym padom pri blbnuti) a medzi "uz bolo povedane, co hrozi, ak budes dalej takto v zivote pokracovat".

to prve je vec, co sa moze prihodit a nemusi. je to vec nahody, okamihu, proste necakana.

to druhe je skor iste.
a preto neposluchat (napríklad) rady doktorov len kvôli tomu, ze TERAZ ESTE sa citim dobre a vsetky rady su len hluposti a naco ich pocuvat, ja viem najlepsie, ako mi je a ja to zvladam, a potom ZAJTRA UZ ostat odkazany na pomoc ostatných, lebo som zbytocne precenil/a sily - je nezodpovedne voci celej rodine.

hlavnou temou teda nie je, ci niekto niekoho niekam supne (kazda takato starotslivost je draha a myslim, ze si to nebudu moct dovolit, ale budu mat svokru doma).
ale to, ze ten clen rodiny vie, co moze sposobit, ale nepripusti si to do chvile, kym nebude neskoro.

my sme mali doma babku, hotovy general v sukniach, stavala do pozoru celu rodinu. ak si nieco vzala do hlavy, mohli sme jej to vyhovarat kolko sme len chceli. hoci uz bola takmer nevladna, ale ked sa rozhodla, ze nieco chce, bola ochotna ist hlavou proti muru, aby bolo po jej. trebárs aj ist tahat tazky kufor z police a balansovat pritom na stolicke a stolceku. jednoducho preto, lebo ten kufor chcela hned teraz a zaraz a ak ho nedostala hned teraz a zaraz, tak ako male decko (marne sme povedali, aby chvilku pockala, ze je ho dame dole). ak nieco po nas chcela, vzala cokolvek kovove, co nasla, a buchala tym do radiatora, az zvonil cely dom. to bol jej zvoncek, aby niekto dobehol a spytal sa jej, co potrebuje. takze postupne dosiahla, ze ked si nieco povedala, cela rodina radsej bezala, akoby sme riskovali, ze si nieco urobi, alebo nieco znici.
bola naucena zit a konat samostatne a po svojom (a to este za zivota manzela, nas dedko bol skor po papucou 🙂 ) a na tom ani nevladnost nic nezmenila.
vôbec to nebolo jednoduche s nou vydrzat, ale vydrzali sme. urcite aspon dvadsat rokov. lebo aj ked takmer nevladna, ale dlhého zivota jej bolo dopriate. starali sme sa o nu, varili jej, prali, upratovali, kupali ju, vodili po doktoroch, travila s nami vsetky sviatky, kym vladala, chodila aj na vylety. proste vsetko, co bolo treba.

autor hovori o zene, ktora je naucena zit samostatne a po svojom. ak by sa jej nieco stalo a ostala by u rodiny - takuto povahu nezmenite. neotoci sa o 180 stupnov a nebude kludna a vdacna. bola naucena rozhodovat a bude to skusat nadalej. ved ani pre nu nebude lahke, ze zrazu uz nevladne nad sebou a je odkazana. je to tazke na psychiku.
a bude to tazke na psychiku celej rodiny.

zelania, aby sa mu to raz vypomstilo a jeho deti ho rovnako obabrali, su z tohoto pohladu malicherne.

ja si myslim, ze on vie, ze do ziadneho ustavu pani nepojde.
a s jej povahou moze byt pre rodinu narocne existovat. (nehovoriac o tom, ze stary clovek ma tendeciu "za nasich cias sme ..." - a to caka nas vsetkych, aj my budeme raz stari a tvrdohlavi).
takze sa vopred obava takéhoto scenara.
a ten by nemusel byt (aspon nie tak rychlo), keby pani aspon trochu dala na rady lekarov a myslela aj na dopad svojho konania.

mihula
20. júl 2015

@mmzv dufam,že uz si taku dohodu spisal aj so svojim synom.Ak sa ti nieco stane tak sup do ustavu.A poradimti este jedno.Mal by si si zhanat a platit rezervaciu uz do predu,lebo človek nikdy nevie....

mihula
20. júl 2015

@bodka13 ano suhlasim,čo si napisala,ale 60rocnu zenu,ktoru boli koleno,šupnut uz do ustavu-chore a cele zle

charlie1980
20. júl 2015

@mihula Nie, on ju Este nechce supnut, zachvilu sa na teba vrhnu 😀 On sa uz teraz nad tym zamysla, ju bolelo koleno a podla niektorych rozmysla. Pretoze on to uz ma so svojimi rodicmi davno doriesene 😀

mihula
20. júl 2015

@oldman50plus a čo prostata?je to ok?lebo to si nespomenul 😀 😀 😀
ale za mna palec hore

lulula1990
20. júl 2015

@mmzv tak ja pracujem v zdravotnictve a takychto pripadov vidim velmi, velmi vela. Z tvojej svokry sa moze stat uplne nesebestacny clovek, ako aj z kazdeho z nas. Musis si ale uvedomit, ze keby sa svokre nahodou prihodilo to co pises, isty cas by pobudla v nemocnici...to je ten cas, aby ste sa rozhodli co s nou. Pokial ty pracujes a manzelka je na materskej s rocnym dietatom, podla mna nie je ani realne, aby ste sa o nu vedeli postarat tak, ako potrebuje...samozrejme by to zaviselo aj o druhu a rozsiahlosti poskodenia...pokial by bola uplne ochrnuta, je nutne ju polohovat kazde 2 hodiny denne, kazde 3 hodiny v noci...neviem ci vase dieta prespi celu noc, dalej pri ochrnuti je nutna vyziva sondou, individualna strava, prebalovanie, umyvanie, celkovy kupel a len vymena bielizne s imobilnym clovekom je velmi tazka. Z trombu v kolene by som ale az taku vedu nerobila, skuste svokru presvedcit aby dala na rady lekarov, pritom tiez moze citat vselijake domace vselieky 🙂

petulda333
20. júl 2015

@mihula
@charlie1980 pisal ze sa jej stav zhorsuje a je logicke ze s pribudajucim vekom to lepsie nebude...a pise ze si neda povedat a neposlucha rady lekarov co je od nej maximalne nezodpovedne!a pise ze ak bude treba ze to s nou bude fakt zle tak potom ju tam chce/chcel by dat...a nie ze teraz!ja sama by som detom nechcela ostat na krku...takze ho chapem..a to ze sa s rodicmi dohodol...nikde nie je napisane ze to nebol ich napad ale vy to viete ze ich donutil

mihula
20. júl 2015

@petulda333 necitala si,ze on vie co spravi?iba chcel pocut nas nazor a pobavit sa v tento telpy vecer 🙂

petulda333
20. júl 2015

@mihula necitala...tak ked sa chce iba zabavit nech sa paci..takych tu uz bolo