icon

Svokra na návšteve

6. jan 2022

Baby prisla som sa poradiť.. mám 2m dcérku,s mužom zijeme sami, zatiaľ to zvládame, síce na obed nemáme tri chodu plus zákusok ale vieme si navarit aj oddýchnuť a upratať.. svokra chce strašne vidieť malu,fotky a videá nestačia,chce prísť na x dní tu.. ja sa toho bojím a síce s úctou ku nej ale nechcem tu žiadne prespavajuce návštevy, už vôbec nie ju. Je na mna dobrá, vychádzame ale extra kamošky niesme, a keď tu boli so svokrom naposledy pred mesiacom na asi 4 dní, to bol horor. O nich sa trebalo starať, to som počula celé dni len to ze- čo budeme variť, kedy budeme variť, čo budeme jesť.. len jedivo a sorry bachore riešila, s malou trochu nunu a to bolo celé. My už máme svoj rytmus a v prvom rade sa postaráme o malú, až potom riešime naše brucha, musela by som upratať,nachystať jej izbu, navariť,byť v pozore,žiadna pohoda, fest sa mi to nechce a chcem si užiť materskú svoju a tento čas..nieje problém návšteva na 2-3 hodky ale toto ozaj nie, máte to aj vy takto alebo som ja ta zla?

Strana
z7
katkati
9. jan 2022

Niektoré mladé ženy chcú žiť tak, akoby sa ich partneri len tak zrazu vyskytli, akoby ich nikto neporodil, nemali rodičov, ktorí ich vychovali, ľudí, ktorí ich milujú. To len im patrí rozhodovať, kto do ich domu príde za vnúčatkami. Rodiča nech sa vzdajú spoločných zážitkov, zdieľania času s najbližšími, lebo sú na obtiaž. Dôležité je urobiť nejaký kompromis. Aby starí rodičia nevideli svoje vnúčatka iba na fotkách alebo prinajlepšom na Skype a na druhej strane zvážiť, ako často sa stretávať a ako skôr pomôcť ako byť na obtiaž. Len nie dopredu sa nastaviť tak, že mám žalúdočné nervozitu z toho, že k nám prídu svokrovci. Ale prejde čas a možno sa poniektorým otvoria oči, keď oni budú v pozícii svokrovcov. Smutné.

anickaaa6aaa
9. jan 2022

Ale verim tomu, ze keby sa k Tebe chystala Tvoja mama bolo by to ok, všakže ?

jaja20
9. jan 2022

@mandarinka555 Ak je to teda podľa teba v poriadku,ale moje slovo " hrabať sa a moja " je vraj z x- tej cenovej skupiny,tak je to potom úplne jasné, ukázali ste svoju pravú pokrytecku tvár. Viete len do druhých rýpať,ale svoju vinu si nepriznáte.
Jednou vetou " Vodu káže, víno pije "
Btw. v inej diskusii vaša kamoška použila slovo "vychcanost" ,tak to je asi tiež vyjadrenie hodné vyspelej rozumnej ženy... 🤔🤮👎

jaja20
9. jan 2022

@ibrunova Zabudla si maciatkolulu vytknúť,že výraz " kopnúť do riti" nie je vhodný na vyjadrovanie? 😄

ibrunova
9. jan 2022

@jaja20 citujem teba:
Poučuj si láskavo svoje deti, a nie mňa. Keď si prezrieš diskusie na Koníkovi, vrátane tejto,tak nájdeš také výrazy, ktoré si zaslúžia aj zablokovanie,a nikto to nerieši. Tak sa láskavo realizuj niekde inde.

jaja20
9. jan 2022

@ibrunova A?
To nie je odpoveď na môj postreh,že svojim kamoškám toleruješ urážanie a nadávky. To len o tebe vypovedá,že nepoužívaš rovnaký spravodlivý meter na všetkých.

stevvvka
9. jan 2022

@lacibo tak je velky rozdiel najest sa a je rozdiel, ked niekto cele dni neriesi nic ine, len co sa bude jest, varit, co treba nakupit, co b som si dal, na co mam chut, ci sa neobjwdna pizza,...

ibrunova
9. jan 2022

@jaja20to si úplne mimo, ja tu nemám žiadne kamošky, ja neviem, kto je kto. Ani nesledujjem nicky, je mi to fakt jedno. Ale ďakujem za rozbor.

jaja20
9. jan 2022

@ibrunova To je jedno,či kamošky alebo sympatizantky,proste si sa ukázala,že poučuješ len vtedy, keď sa ti to hodí.

janinah
9. jan 2022

@alka234 moja svokra urobila pľúcka na smotane,mne len pohľad na toto dvíhal žalúdok...tak som si zobrala chleba s maslom a vybavené,lebo toto jedlo manžel má rád a nečakám,že svokra bude mne extra čosi variť.Ani mi nenapadlo sa preto zdúvať.Verím,že sú aj svokry xantipy,ale je to o okompromisoch a tolerancii,nie o tom,že svokru si k sebe domov nepustím na prespanie,lebo je to "svokra" a to stačí.Tá žena vychovala chlapa,ktorého ľúbim,takže až taká otrasná byť nemôže.Tým chcem povedať,že aj nevesta má porozmýšľať ako sa správať k matke svojho manžela,uričite nie podla hesla ja som nevesta,kto je viac.

alka234
9. jan 2022

@janinah Ja som nezačala, vždy som sa správala s úctou, ona mi začala ubližovať , vysmievať sa mi a byť ku mne drzá a robiť zlobu, ja som to trpela. Ale keď už je toho dosť,tak je toho dosť. Neviete vôbec nič, by som Vám ju dopriala, aby ste potom súdila keď ste taká múdra pani....

mima172
9. jan 2022

Hmm, chápem ta. Chápem aj tvoju svokru, že chce vidieť malú, no nerozumiem tomu ako sa nechá doslova obsluhovať. Má tvoj muž s mamou dobrý - komunikačne otvorený vzťah? Najlepšie by bolo, keby s nou on prehodi reč a nastavíte si tak iste pravidlá. Áno, príďte, no nie sme hotel. Co tak pomôcť s varením, zobrať malú pokocikovat? Nejako naznačte, že áno, chápete, no treba byť aj na pomoc, nie iba na pridanie roboty.

lacibo
9. jan 2022

@stevvvka to si nemyslim ze je tento pripad, nic take autorka o svokre nepisala a neviem si to ani predstavit, aby bola na navsteve vyberava ze to nebudem jest a pod..navyse pisala ze kludne by aj sama uvarila takze urcite nie je ten typ ze obsluhujte ma..

lacibo
9. jan 2022

@stevvvka a toto su autorkine slova: Ona by aj navarila, je šikovná ale mne sa to fest nechce..

lacibo
9. jan 2022

@ibrunova prave to mi pride divne...ze jej sa nechce zaoberat jedenim a varenim...ma muza a dieta..uz len to je dovod, preco by nemohla svokre ponuknut normalne to, co jedia aj oni?? A ked teda nechce alebo nevie varit preco nenecha uvarit nieci svokre, sama pise: "Ona by aj navarila, je šikovná ale mne sa to fest nechce.. " v skutocnosti jej vadi samotna pritomnost svokry...nie objektivne dovody..je to smutne, kedze je to manzelova matka...je jasne ze su rozdielne...ale co uz..treba nieco aj tolerovat..aj moj svokor mi polozi tu istu otazku 20 krat po sebe a vzdy mu trpezlivo odpoviem..ma alzheimera..je to otec mojho muza, tak si ho vazim...autorka mi pride este ako nevyzreta osobnost na manzelstvo..ale to je len moj nazor

stevvvka
9. jan 2022

@lacibo asi sme sa trochu nepochopili... To nie je o tom, co kobkretne by ta svokra jedla. Ale autorka je mozno typ dvakrat denne sa najest a svokra opacne, a to jej predpokladam lezie na nervy. Lebo poznam taky typ lzdi, len co odlozis tanier po ranajkach, uz ides do spajze a nieco by si chrumkala. A pritom ani nemzsia byt tucni. Takisto ked sa ide na turistiku, niekto vyberactrasu, nejake pekne muesto a iny len to, co da do batozka na jedenie. Neviem, ale ja som to tak pochopila

ibrunova
9. jan 2022

@lacibo keby bolo na mne, kedy by mi vyhovovalo, aby nás prišla svokra pozrieť, tiež by mi to nevyhovovalo asi nikdy, ale taký je život, niekedy sa treba aj prekonať. U mňa tiež paradoxne svokra s alzheimerom nakoniec aj bývala, pár rokov. A teraz majú malé dieťa, a svokra sa bude asi chcieť stretávať viac krát do roka, bude chodiť k nim, oni k nej, taký je život.

truthy
9. jan 2022

Tiež som to pochopila tak, že svokra patrí asi medzi náročnejších ľudí a je prosto treba okolo nej stále lietať. To ak na to človek nie je zvyknutý a má už taký nejaký svoj režim, tak je to celkom na obtiaž by som bola povedala

majkaocka
15. jan 2022

Neviem veru ako by som to riešila keďže mamu aj svokru mam v dedine síce keď bola malá mala rada spavala vonku v kočíku tak som bola rada keď mi niekto pokocikoval a ja som si mohla aspoň niečo upratať no nieako by som sa s nou dohodla nech ona baví ty uvaris niečo alebo naopak nech ona uvarí naučiť ju nech je ako doma lebo keďže je z ďalšia bude asik častejšie chodiť na návštevy tak nech je ako doma a ty nemusíš mať starosti

borkaki
15. jan 2022

Ide o to aby ste sa vy citili dobre, a zariadili si to tak na com vam zalezi podla toho riesit situaciu.

demm2410
15. jan 2022

Ja mam svoju svokru 500metrov od domu a to tiez nieje ziadna vyhra niekedy 😅. Vsade ju stretnem, v obchode na ihrisku,chodi sem,ja musim tam. Keby byvala tak daleko a prisla by za nami som ochotna ju tu mat dve noci s tym ze sa bude starat o male babatko, aby som si mohla upratat, navarit a spravit veci ktore bezne nestiham a k tomu vyjst si niekam s partnerom,na nakup, popripade si zabehat alebo nieco vonku podniknut. A svokra moze nosit,venovat sa,uspavat atd. Nakojila by som dieta a tie dva dni by som si uzivala,dala by som si vanu,isla by som kadernicke. Samozrejme ak by trebalo,prisla by za mnou alebo ja naspat koli dojceniu. Snazila by som sa z toho vytazit co najviac. Navarit nieje problem,upratat by mi pomahal aj manzel co sa tyka riadov. Moja svokra mala so svojou svokrou taky vztah ze bola z nej vystresovana uplne a ked je u nas vzdy sa snazi pomoct a ked uz neni co uteka domov lebo nas nechce obtazovat. Vzdy jej poviem,ved nemusite sa tak ponahlat a ona no vies ja som svoju svokru nemala rada doma. Takze tak. Treba sa na to pozriet pozitivne, ved oni niesu zle, ved chce prist koli vnucatkam tak nech su s nimi a nech poberu co najviac tej energie od nich,ktora ich hreje pri srdiecku este dlho. A keby to bola nejaka mudra furia tak by som jej povedala ze prepacte, ale mladi ludia potrebuju pomoct a nie rady ako a co maju robit. To mam mimochodom tiez od nej. 🙂

makodob
15. jan 2022

Ženy, veď sa trochu zastavte, mamička píše, že bábatko má 2m. Pamatáte si, tie ktoré ste rodili, aj teraz už babky, aké to je náročné? Ja mám sama 3mesačné bábatko a okrem neho ešte 3 deti. Vždy sú prvé mesiace pre ženu náročné, je to jedno, či je to prvé alebo desiate dieťa. Žena je po porode a zvyká si na nového človiečika, v nocí mamka veľa nepospí. Moja svokra prišla na pár hodín pozrieť malého, potešiť sa. Sama mala 4 deti. Ale prísť spať a byť na ťarchu keď má bábo 2m? No koho je to hanba, ak sa babka nechá obskakovať od čerstvej mamičky? Ak príde nech pomože a ak netúži pomocť, tak nech rodinu nezaťažuje a nech príde len na pár hodín popestovať si bábatko. Je iné ak príde babka prespať a dieťa ma rok, 2,3,4,5… ale riešime tu opať 2 mesiace po porode! Je to smutné, že niektoré babky už zabudli, aké je to náročné porodiť dieťa, dávať sa doporiadku po porode a zároveň sa starať o babatko aj o domácnosť. Mnohé babky už pozabúdali a teraz sú hrdinky s vetami:,,ja som porodila xy deti a zvládala som všetko tak a tak”. Akoby to bola súťaž kto z koho. Treba vyjadriť úctu a rešpekt neveste a rovnako aj svokre, otvorene si povedať veci ako sú a dohodnúť sa. Ak je Vám táto návšteva na ťarchu, tak povedzte, že uvítate pomoc, ak rozhovor nepomože a svokra bude u vás naďalej ,,dovolenkovať” tak nabudúce príde na pár hodín. Treba rešpektovať obe strany a pristupovať k sebe s láskou a úctou ❤️ držím palce

nika_16
15. jan 2022

@0kristina0 Vieš, to je chyba tých svokier. Ja mám takú, že môj muž sám jej hovorí "svokra"...

demm2410
17. jan 2022

@makodob to je pravda, ked mali deti 2 mesiace bola som nevyspata ako kon. A nikoho som nechcela.

ivec16
21. nov 2022

ak su zdaleka (moja rodina 1400 km,) skus im pohladat ubytovanie v okoli s welnesom napriklad (aby mali aj tam
nejaku aktivitu a neboli len u vas) popripade s ranajkami nech mate aspon trosku klud a sukromie…

jaja20
21. nov 2022

@ivec16 Je to takmer rok stará téma,ale zaujímalo by ma,ako to nakoniec dopadlo.

ivec16
21. nov 2022

@jaja20 vidis som si nevsimla, ani neviem ako som na nu natrafila

Strana
z7