icon

Svokra nazvala vnuka smradom: Ako reagovať?

ladymaccbeth
22. okt 2024

Ako by ste zareagovali, keby svokra vo Vašej prítomnosti dieťaťu povie, že je smrad?
Pripadne, čo si o tom myslíte?
Dieťa nemá ani rok.

Strana
z2
7miriam77
22. okt 2024

V niektorých rodinách sú takéto "nadávky" bežné a berú sa ako vtip, alebo sranda. V mojej rodine sa takéto a ani podobne pomenovania deťom nedávajú. Ozvala by som sa hneď v tej chvíli, a opýtala sa, čo to má znamenať a že si neprajem, aby tak vravela na moje dieťa.

ina2405
22. okt 2024

@ladymaccbeth minule som videla tu v diskusii jednu mamičku napísať na svoje polročné bábo, že "smrad malý" ale bolo to v kontexte, že je nezbedník a šikovný. Dôležité je, či je to vyslovené zo žartu s láskou, alebo nie. To sama vieš podľa situácie.

sense
22. okt 2024

Ja si pamätám že babka na nás vždy volavala: vy smradi mali čo tam zas robíte. Keď sme robili somariny
Ale teda pri dieťati do jedného roka si to neviem predstaviť. Asi jej to len vykľulo. Ono zrejme aj záleží akým tónom to povedala...Ale ako matku by ma to tiež zaskocilo

dada13288
22. okt 2024

@ladymaccbeth ja myslim, ze to myslela skor ako srandu. Ale poprosila by som ju aby take oslovenie nepouzivala.
Svokor na moju vtedy 2 rocnu zacal hefty ,,chod prec, daj mi pokoj,,, Chcel ju posmelit, aby sa ho nebala. Po nielkokych napomenutiach, aby stym prestal sa stalo to, ze uz teraz moja 2,5 rocna ho a revom poslala prec (kricala nanho chod prec). Pochopil konecne ale ja jej musim vyhovorit, ze takto sa nerozprava ...
Cize chapem to ..

andymi
22. okt 2024

Tiež by som situáciu veľmi nedramatizovala, v niektorých oblastiach, hlavne tie staršie ročníky bežne používali/používajú oslovenie smrad, na chlapcov alebo deti celkovo, ktorí vystrájajú, vymýšľajú, robia neplechu..."Tí malí smradi zase vystrájali" alebo "isto to urobili tí malí smradi od susedov". Podľa toho čo píšeš, svokra iba nevhodným výberom slova reagovala na tvoje sťažovanie, určite to nemyslela ako nadávku. Tak sa s ňou môžeš dodatočne porozprávať, že sa ťa to dotklo a nech také slová pri tvojom synovi nepoužíva ani zo srandy, ani s láskou 🙂 alebo to už nechaj tak, a ak by sa to zopakovalo, tak si to s ňou vysvetli hneď za horúca.

leidin
22. okt 2024

Neviem zalezi na tone, ci je to agresivne alebo zartovne. Moze sa to aj tak dotknut, to je normalne, tak proste vynechaj svokru z beznej komunikacie nech sa kroti a ked to nepochopi, mozes byt spokojna, ze ma za to

koniarova
22. okt 2024

Nehrotila by som to. Ja synovi veľakrát poviem, Ty psisko jeden. Aj smrad sa mu už ušiel. Aj dilino. 😁 Ale ma 17 rokov už.

danica2711
22. okt 2024

isteže to človeka v prvom momente zarazí, ale zas, ty ju poznáš, vieš, aký má slovník, akú povahu... raz na Záhorí som počula jednu babku volať na vnučku "poď sem, ty pičurinko malá" , čo už je dosť sila, ale rodičia sa len usmievali, pretože to bolo povedané láskyplne

jumama
22. okt 2024

V okoli Piestan sa to tak hovori, hlavne ludia zo starsej generacie, nie je to myslene ako nadavka, skor v takom zmysle lapaj, huncut.

osky
22. okt 2024

@ladymaccbeth ved slovo "smrad" sa vo vela domacich slengoch pouziva ako sranda .
A v tomto kontexte je to uplne jasne.
Zeny uvedomte sa.
Ved uz podla tonu gestikulacie si to mohla pochopit...
Ja teda neviem.
Ale hlava mi to neberie.
Aby si sa nahodou nezblaznila...
A potom sa cudujeme ,co za mladez tu mame..
Daj pozor,radsej si ho drz na voditku,aby sa mu nikto ani neprihovoril...

elizabeth88
28. okt 2024

Ahoj,tiež by sa mi nepáčil tento slovník.No ak má svokra vnuka rada,to vieš,či má alebo nemá,tak to chcela povedať zo srandy,no prehnala to s výrazom.Ved nebola nahnevana,či ?Asi by som druhýkrát to jej slovíčko skritizovala s údivom,nech sa zbadá🙂

Strana
z2