icon

Svokra rozhoduje o daroch pre moje dieťa bez debaty. Čo robiť?

minnie878
6. okt 2025

Ahojte.
Potrebovala by som radu, čo robiť.
Pred pár mesiacmi sa nám narodila dcérka a ja som sa veľmi tešila, že jej kúpim náušnice alebo jej krstní rodičia. No moja svokra nás z tohto úplne bez povolenia vyšachovala a ja som neskutočne naštvaná.
S manželom sme sa zhodli, že či to budú moji alebo jeho rodičia a budú chcieť kúpiť niečo drahšie tak sa s nami o tom poradia. No svokra si urobila ako chcela, nespýtala sa nás, či to kúpiť môže, ak áno aké chceme a podobne. Proste ani obraz ani zvuk. Hneď v deň narodenia si išla nohy dolámať, aby kúpila náušnice podľa svojho vkusu a strčila mi ich pod nos po pôrode a po epidurálke. Vtedy som samozrejme nezareagovala tak, že ich nechcem, lebo som bola naozaj veľmi unavená, ubolená a omámená.
Potom som to však povedala manželovi a on, že aby som to neriešila, že jemu to je jedno tak som to nechala tak.
Mne to však stále nedá pokoj a vysvetlila som mu, že je to naša dcéra a že ja jej chcem dať iné náušnice. Povedala som si, že keď raz budem mať dcérku jej dám len také maličké ďobky a nie visiace. Tak ma pochopil a povedal, že ich nebudeme dávať teraz, ale možno neskôr ak ich bude chcieť naša dcérka.
Ja jej ich, ale nechcem dať vôbec aj keby sa mi páčili už len z princípu, že si myslí, že budú všetci skákať tak ako píska. Keď si chce urobiť po svojom na nikoho neberie ohľad a je veľmi tvrdohlavá. A ešte k tomu všetkému som zistila, že svojím dvom vnučkám od mojej švagriny kúpila rovnaké náušnice, takže už aj z tohto dôvodu nechcem, aby mala rovnaké náušnice ako jej sesternice.
Nevidím dôvod prečo ohľadom svojej dcérky by som sa mala prispôsobovať svojej svokre. Už len čakám kedy sa spýta na to, že kedy jej ich vymením.
Ja mám problémy so zlatom a striebrom a je možné, že to bude mať aj malinká. To však nechcem testovať teraz.
Poraďte čo robiť?

Strana
z3
marhulka13
6. okt 2025

Fuha, ale aj ty si teda príjemná jak tŕň v zadku. Kto s tebou súhlasí, je super, kto nie, po tom stekas. A zbytočne sa zavzdušňuješ, užívaj si babatko

anonym_2f5bb5
6. okt 2025
@betulinka1

@minnie878 to, ze ich kupila neznamena, ze jej ich musis dat. Odloz ich a mozno, ked budem mat mala 7-8 rokov a zacne parádenie, tak jej ich ponúkneš, ci ich nechce. Ved zeny a náušnice nie sme spolu cely zivot. Keby sa pytala, babka dam ich neskor, teraz ma ine. Hlavne sa zmier s tym, ze babky su take. Aj ine blbosti ti budu znášať 🤣🤣🤣, poďakuj odloz, vyhod, daruj…. To bude na tebe. Nerozčuluj sa. Ideálne je kazdy darcek neprezivat, ci bude drahy alebo lacny, tebe to moze byt jedno.

@betulinka1 a to ešte netuší, ako sú škôlárky schopné sa nastajlovať. Princeznovské ružové šaty s trblietkami, k tomu legíny Paw patrol, gumáky a cyklistická mikina. Koruna so závojom na hlave nesmie chýbať 😂

anonym_78fc68
6. okt 2025

No u nas sa taketo veci dohodnu, nech nemaju dvojmo. Ale sestrina mala dostala od starkych nausnice po prababke, naozaj krasne, dali ich vycistit, uzasne boli, ale aj tak som ja spolu s mamou kupovali ine, ake si zelala sestra pre malu a teraz ich striedaju. Nik sa neuraza, neriesi. A druha dcerka dostane tiez tak, ze kupim ja s mamou napolovicu sa zlozime. Krst uz aj bol, ale nestihlo sa objednat. Tiez take, ake sa pacia sestre. Ja sa radsej spytam. Ved su to peniaze a ked to mladi nevyuziju, tak skoda vyhadzovat za nieco. Staraia dcera ma alergiu, takmer nic v usiach neznesie, mladsia ma striiebro, zlato, uplne jedno, co ma v uskach, bizu samozrejme nedavam. Na 1.sv prijimanie dostala starsia od babicky privesok, od mojich rodicov reziazku a svokrovci doniesli naramok. To je najlepsie sa dohodnut podla mna. Ale ked ja viem, ako to je. Moja mama napriklad ako jedina doniesla mojim svagrovcom na svadbu vecny dar, nie peniaze, ako si zelali, ja som do nej hucala, nech im da do obalky, nedala si povedat. Ale tak trafila kavovy servis, ze svagrina neda nan dopustit, ze je to najkrajsi porcelan, aky videla a ma ho vylozeny vo vitrine a vytahuje len na speci prilezitosti. Ale ako ju poznam, je to uprimne, lebo ona co nevyuzije a nepaci sa jej, zbavi sa toho. A toto ako na vystave pod zamkom si drzi. Niekedy sa teda clovek trafi a niekedy nie. Ako naposledy, kupila som mrasne tylove saty dcerke vo vypredaji a cena bola super, tak som vzala aj sestrinej dcerke, mame rozdiel necely mesiac a este maju miminko 3 mesacne, tak aj jej, ze nech su sesternicky rovnake, prislo mi to mile. A sestra skomentovala, ze naco, ved ona nechce saty nosit, ci neviem...ze kde jej to bude obliekat. No tak jej vravim, uz ako chces, na Vianoce, oslavy, navstevu, trebars aj do mesta, stali ma par supov,...tak poznam ju, co narobim. Som sa smiala, ze mala mat chalanov, nie baby, ked im ani saty neoblecie. Nasa nic ine nechce, len leginy a saticky. Tak som si pomyslela, ze moze nosit o cas aj saty, no nepochodila som...🙃
Tak ja by som dusno uz nerobila, kupila by som si podla seba nausnice a striedala, ak tie prve nie su hrozne. Lebo bola tu taka tema, ak si pamatate, ze kupili dietatu nejaky hnusny turecky smejd skaredy...s tym okom, pamatate si? Tak to by som nedala dietatu ani za svet. Ale ak su v pohode, tak by som fakt nebola za zlu. Naco?

chrobak7
6. okt 2025

@minnie878 Nedávaj jej vôbec náušnice. Neskôr nech sa sama rozhodne, či chce náušnice a aké. tie od svokry odlož.

tiezjedna
6. okt 2025

"svokra rozhoduje o daroch..." = kúpila jedny náušnice??? Aha...🙄

basska_b
6. okt 2025

Necitala som vsetky komenty, ale tu ide o nausnice, ktore jej ozaj nemusis dat. Mama.mi dala nedavno moje krstove nausnice so smiechom ze tu mas. Hodila som ich dakam do skrine, lebo v 3 rokoch mi.prepichli dierky, lebo som chcela nausnicky ako dievvatka v skole, zahnisalo.mi to, chirurgia, trauma jak svina a dodnes dierky nemam. Su este take manipulativne svokry, ktore pisu take zivotne pribehy, ze nausnice su proti nim detska rozpravka.

cyberk
6. okt 2025

Aj moja tak kupila, otrasne ako pre babku (vlastne kopiu co nosi svokra nausnice). Podakovala som, a dodnes trcia v skrini. Ked sa spytala raz, preco sme jej ich nedali, povedala som, ze nausnice jej vyberem ja, ake sa mne pacia a je skoda, ze sa so mnou o tom neporadila vobec. Koniec debaty 😇 Dcerka ich bude mat ako spomienku a mozno ich raz da ona svojej dcerke… zial niektore svokrusky su proste nahlavu a nevedia co sa patri a co nie 🫣

marsmykkok
6. okt 2025

@minnie878 Jediná panovačná si ty. A o daroch rozhoduje darca a či sa páčia obdarovaný, malá sa rozhodne ak bude väčšia či sa jej páčia a či ich bude nosiť, ale určite bude rada, že bude mať raz pamiatku na babku. A nie že by si bola rada, že nerobí rozdiely a správa sa k tvojej dcérke rovnako ak k dcérkam svojej dcéry, ale ešte pištíš a myslíš si že celá rodina bude skákať ako budeš ty pískať.

zmrzlinka2021
6. okt 2025

@minnie878

Záleží ti na každom pravidle alebo kvalitných vzťahoch?

anonym_7e8b07
6. okt 2025

Ja by som sa rozhodla podľa toho či by sa mi páčili alebo nie. Keby boli ozaj pekne tak by som ich dala. Keby sa mi nepáčili kúpila by som jej iné

anonym_697d45
6. okt 2025

Naco robis 3.svetovu z daru za 100€?hodim do vytrinky, beriem ako investicne zlato, dam malej co sa paci mne, od babky nausky su malej, nie tvoje, tak jej ich raz das. Este nieco ti vyviedla, kupila pidbradnik s nevhodnou potlacou🤪❓

alenka58
6. okt 2025
@minnie878

@nyusika mňa nezaujímajú komenty urážok ako dotyčná

@minnie878 ber to tak že je to zlato a v budúcnosti si možno dcéra dá niečo iné z neho spraviť, ja mám kopu zlata aj od svokrovcov aj od malinka, nič nenosím, až teraz som si dala spraviť z niektorých kúskov náramok a to jediné nosím, ostatné neviem možno vnučke lebo nevesta nosí len biele zlato a takéto nechce a nakoniec sa to dá aj predať

nyusika
6. okt 2025
@tiezjedna

"svokra rozhoduje o daroch..." = kúpila jedny náušnice??? Aha...🙄

@tiezjedna to sa admini realizujú - menia nadpisy 😁😁😁😁

sense
6. okt 2025
@minnie878

Tak na takéto hlúpe komenty nie som zvedavá..nie som žiadna drama queen, ale podľa mňa nie je v poriadku porušovať nejaké pravidlá a aby si robila čo ona chce..a tvoj syn ako píšeš dotrepe domov to čo si zaslúžiš..ja som chcela komenty s rešpektom a nie tohto typu

@minnie878 pravidlá na ktorých ste sa vzájomne dohodli, alebo pravidla ktoré chcem ty.

Osobne si myslím že keby aj zrovna kúpi svokra náušnice ktoré sa tebe páčia tak z princípu by si povedala nie, lebo svokra rozhodla sama a neporadila sa s tebou

mogaa
6. okt 2025

@minnie878 a čo chceš robiť? prepáč, ale dar je dar, nevidím dôvod ak niekomu dávam dar sa pýtať rodičov čo by chceli oni...dám to čo chcem dať ja.....rodičia ak chcú čokolvek iné, nech to dieťaťu kúpia sami....

lenka.25
6. okt 2025

Ja mám toez jedny take nausnice doma od svokry . No nič , jej problém . Zbytočne minuté prachy , ale veď neboli moje . Je mi to jedno . Keď sa raz dcéra odsťahuje , dostane ich v pôvodnom balení a nech si s nimi robí čo chce

kp7333
6. okt 2025

Robis z komara somara. Zrejme s tebou zametaju poporodne hormony. Ked sa mi narodila dcera, doniesla jedny nausnice svokra, druhe suseda. A vies co? Nenosi ziadne. Vobec som z toho nerobila vedu, proste som sa podakovala a nausnice odlozila.

anonym_3dbf8f
6. okt 2025
@minnie878

@nyusika mňa nezaujímajú komenty urážok ako dotyčná

@minnie878 Keď ťa nezaujímajú komenty, čo sa ti nepáčia, tak načo si zakladala verejnú diskusiu? Chápeš vôbec, že je verejná a môže tam prispievať, kto chce?

marhulka13
6. okt 2025

Škoda komentovat, uzivatelka si zrušila profil

anonym_bcb72f
6. okt 2025

@minnie878 ach to je ale divadlo kvoli nausniciam,dnesne mlade zeny su nemozme,take umnaucane ,rozmaznane a nemozne.

puklica13
6. okt 2025
@minnie878

@anonym_e01553 určite ich nebudem meniť podľa toho kam pôjdem 🤣 to čo je toto za názor?..ja som si urobila o tebe mienku a to mi stačí..so mnou problém nikto nemá, ale asi podľa seba súdiš druhých..nemám k tomu viac čo dodať

@minnie878
Myslim ze po tvojich odpovediach je tu kazdemu jasne kde je problem…
Ja, ja, ja, jenom ja… to ti je taka “pjesenka”
🤣

anonym_ade077
6. okt 2025

@minnie878 nausnice odloz a kup ake chces. Riesila som podobnu vec a proste som sa zariadila po svojom, moja mma tiez utekala a kupila. Nakoniec sme to malej aj striedali, resp jedny nausnice sa zlomili, druhe mala, potom uz potrebovala vacsie :D A normalne mozes svokre povedat, ze sa musite dohodnut o darcekoch, aby sa zbytocne nekupovalo co netreba, ze proste nech sa TEBA spyta ci vam nieco treba. Dnes to uz samozjreme u nas nefunguje, ale ked bola dcera mala, super to bolo... moja mam to samozrejme vacsinou vobec nedodrziavala ale svokrovci super. Dcera sa nakoniec vzdy tesila, vedeli sme ze donesu lego na vianoce a par drobnosit jej dali a uplne stacilo, dozvedela som sa ze je radsej zalozili sporenie, co som uvitala viac, ako keby mi sem vlacili veci...

simca06022011
6. okt 2025

a pises ze si sa odhodla s manzelom... :DD a ona o tom vedela? :D

anonym_42fc5a
6. okt 2025
@nyusika

@tiezjedna to sa admini realizujú - menia nadpisy 😁😁😁😁

@nyusika no mozno ani nezmenili. Dotycna je schopna dramatickeho nazvu ala topky.sk

oli18
6. okt 2025

Boze, ze so sesternicami rovnake nausnice 🙈. Ja so sesternicou mam rovnake krstne meno, rastli sme spolu v malej dedine vedla seba. Zato sa sestry nepozabijali, ze dali dceram rovnake mena.

bielasovicka
6. okt 2025
@marhulka13

Škoda komentovat, uzivatelka si zrušila profil

@marhulka13 no jasné že zrušila, lebo ona chcela komenty s "rešpektom," nie takéto. 🙈

nicegirl369
6. okt 2025

@minnie878 kokos akoze čo ty riesis za hluosti to je fakt ze sila. Nausnice za mozno 100e pre pana to ti stoji za takuto drámu?! Tak jej kúp nausnice, ake chces a tie od svokry odloz. To su problemy toto😄

anonym_99f8ab
7. okt 2025

Tak svokra je dospelá a keďže vnučka je tiež jej tak chce podľa svojho priložiť ruku
Veď nerozhoduje o výbere školy alebo životnej cesty
Trocha ťa chápem ale za náušnice co je len vec,co jej nemusíš ani dať je to fakt pritiahnuté
Dcéra je tvoja dcéra ale je aj tatinova aj babkina aj dedkova a tak ďalej...

anonym_99f8ab
7. okt 2025

Jaaaj zrušila profil🫣

anonym_b78b8c
7. okt 2025

Myslím si že každá svokra by mala všetko robiť len ako si jej nevesta želá ,teda všetko na pokyn ,ako si to vôbec mohla dovoliť? Také nepoznáš či ťa mamka nenaučila -že darovanému koňovi na zuby nepozeraj. Keby mala svokra viac rozumu mohla si za tie peniaze dopriať radšej výlet.

Strana
z3