icon

Svokra sa ani neopýta, či niečo nepotrebujeme

8. nov 2020

Dobrý večer žienky! Ja sa chcem len posťažovať. S priateľom ( ja mam 22 on 23) bývame spolu už cca. 9 mesiacov všetko sme si kupovali z vlastných lebo obaja zarábame. Ako sme sa presťahovali moji rodičia sa stále pýtali či nepotrebujeme niečo , otec mi stále dával peniaze aj dava ( prestal posielať výživné dáva mi aj tak každý mesiac peniazky) aj moja mama keď niečo potrebujeme. Ide o to že svokra sa ani raz nespýtala či niečo nepotrebujeme alebo či nepotrebujeme pomoc , vôbec nic. A pekné peniaze zarába aj ona, o to mi ani nejde ide k ten princíp. Jasné že by som nezobrala od nej peniažky, chvalabohu máme všetko. Ako to máte vy? Ja už vôbec neviem čo si mám myslieť..

dilino
Autor odpoveď zmazal
whatever1
8. nov 2020

@mlska19 Podla mňa jej tato pravdivá kritika môže len padnúť na úžitok a pomôže jej vytriezviet. Jej rodičia to dosť pokaslali tým ze jej stále dávajú "peniažky" aj ked je samostatná. Teraz to slečna berie ako samozrejmosť a ich morálnu povinnosť. Preto teraz nechape a cíti sa ukrivdena, že svokra neprispieva...

danica2711
9. nov 2020

a možno matka začne pchať synovi "peniažky" až keď jej dovedie inú nevestu...?

nominativ
9. nov 2020

Ľudia, ja by som potrebovala založiť tému, Rodičia mi nedávajú žiadne peniažky odkedy som sa odsťahovala. Bude to považované za reklamáciu rodičov a dôjde k náprave? :D

denka001
9. nov 2020

Zvykaj si

danica2711
9. nov 2020

@nominativ akú reklamačnú dobu máš v zmluve?

dzupi898
9. nov 2020

nám nedávali ani moji ani drahého rodičia peniaze, akurát na Vianoce, že nám kúpili, čo sme chceli, keď sa opýtali, ale to je akurát tak všetko

bavlnka92
9. nov 2020

@nominativ dávanie peniazov prestane keď človek skončí strednú školu lebo sa očakáva že už si na seba zarobí :D takže náprava bola asi možná len do 18/19 rokov 😅

marca12
9. nov 2020

@katkati a hlavne je to len jeho priatelka. Mozno ten vztah neberie zatial perspektivne. Ked budu spolu dlhsie a bude to vyzerat vazne,budu manzelia,mozno potom im obcas nieco kupi. Ale teraz naozaj nevidim dovod.

0silvia0
9. nov 2020

@nominativ moji rodičia dávajú nejaké peniažky len vnúčencom k narodeninám a na Vianoce, mne nikto žiadne peniažky nikdy nedal, začínam sa cítiť ukrivdene😖

stanulienkat
9. nov 2020

Ste dospeli,mladi,svojpravni,sebestacni. Vy sa jej mate skor pytat,ci nieco nepotrebuje. Cakat,ze mi bude svokra nutit pomoc je scestne. Ak nieco od nej potrebujete,oslovte ju. To je opicia laska,aby sa rodicia stale starali o dospelych ludi.

mily7
9. nov 2020

Pre pana ženská. Keď vieš,že každý je iní, nevyčítas jej to tak o čom je táto téma??? Nic nečakaj a bude sa ti lepšie žiť.. A to sa necítim až tak stará, ale vlastná skúsenosť. To ešte máš dosť peňazí, na inú pomoc nie si odkázaná. Buď vďačná. Ešte si vážne príliš mladá. Nemáš skúsenosti. Svokra nesvokra pomáhať ti nemusí. Ani vtedy keď budeš na tom zle, plakať do mobilu..Či je to správne, pekne to už na každého úsudku. Ale stáva sa aj také. Takže spoľahni sa len na seba, ak máš, odloz na horšie časy. A hlavne nemaj očakávania a nebudeš sklamaná. Môžeš byť len o to viac vďačná za pomoc od tvojich rodičov. Inak svokra nesvokra,nie je to kamarátka. Ale stále to bude mama tvojho partnera. Ten ju bude ľúbiť, ako kazde dieťa svoju matku. Takže len rešpekt.

drahomirrra
9. nov 2020

Este mi neda nepridat jeden postreh, ktorym sa nechcem dotknut nikoho v diskusii. Ale z okolia mam odpozorovane, ze tieto rady typu “necakaj nic”, “nik a uz vobec nie svokra nie je povinny ti pomahat, ani s detmi, ani nijak, ani dobrym slovom” ,”tiez si chce uzivat svoj zivot, uz deti odchovala” “nam nik nepomohol!” casto dava generacia mojej mamy, tj 40-50 rocne zeny, ktore mali svokry a mamy vacsinou take, ze sa na ne vztahoval skorsi dochodok, cize ich absolutne odbremenili od vnucat, castokrat ich zapratali starym rodicom na cele prazdniny, stari rodicia vykryvali skoly, besiedky, prazdniny, nezriedka aj lekarov, lebo mamy proste nemohli z prace, nebrali OCR a spol. Je to ciste pokrytectvo, ked zena, ktorej rodicia a svokrovci pomahali kompletne s detmi radi mladej, nech neocakava nic, drzi hubu a sucha nohami.
Dalej byty a hypoteky, ano, tot 15 rokov dozadu, to bolo predsa s byvanim pre mladu rodinu oooovela lahsie, a to ani nehovorim rocniky, co pamataju komunisticke zriadenie a jeho vyhody a splasili druzstevny, ci sluzobny byt, ktory vyplatili smiesnou sumou a ti idu byt mudri, ako vsetko vybudovali “s manzelom od nuly a piky”. Hej, ked bola praca istejsi, nehnutelnosti stali ovela menej a opat, rodicia skori dochodci pomohli, aby mladi mohli makat a netrcat na OCR.
Pokrytectvo na entu, ze zeny, co vzhladom na vek a vtedajsie casy pozivali samu pomoc od statu, rodicov a spol idu dnesnym mladym, ktori zakladaju rodiny v neporovnatelne tazsej dobe vobec davat rady, odporucania a poucenia. Mozno, keby mali dnes opat 25 +-, by sa ani neposr*li.
Minca ma vzdy dve strany.

bluebriggs
9. nov 2020

No ona nie je ani svokra lebo nie ste zobratí ale skor frajerova mama.. a mozno preto neposiela a nepyta sa lebo ta mozno neberie vazne ale za ako dalsiu frajerku

0silvia0
9. nov 2020

@drahomirrra to si si pomýlila generáciu dievča. Ja spadám do generácie 40-50 ročných, moja mama keď som najviac potrebovala pomoc s deťmi ešte chodila do práce, čiže kadžú chorobu mojich detí som si odóčeerkovala sama. Keď už mama bola na dôchodku, deti som už mala v pubertálnom veku, takže už babku nepotrebovali a strážili sa doma samé. Čiže ani celé prázdniny neprichádzali do úvahy, možno tak týždeň, veď pracujúci starí rodičia tiež nemali veľa dovolenky. Svokru som mala v stave po porážke, takže tam sa pomáhalo jej. Toto, čo popisuješ fungovalo možno v inej generácii, možno o 20 rokov skôr, pri dnešných 60 ničkach, ale v našej (40-50) teda určite nie.

drahomirrra
9. nov 2020

@0silvia0 Cize toto fungovalo u zien, co maju teraz 60? Prosim ta, asi tazko. Ja nemam ani 30. Vsetky moje kamaratky a rovesnici, a aj mladsi pamatame casy, ked stale a stale pomahali starki rodicom, najma v chorobach. Jedine ze mas blizsie k 40tke. Hadat sa nejdem a za nazorom si stojim.

simca06022011
9. nov 2020

no ja sa cudujem, ze ti to pride cudne.. mne pride cudne aby mi ocko kazdy mesiac posielal peniazky...

0silvia0
9. nov 2020

@drahomirrra mám 46, prvé dieťa som mala ako 27 ročná, moja mama išla do dôchodku ako 57 ročná a to mal môj syn 9 rokov a dcéra 7 rokov. Otec išiel do dôchodku v 60ke. To boli odrastené deti, (napísala som predtým v puberte, ale beriem späť, presne som to nerátala) ktoré už dávno vyrástli zo škôlkárskych soplov. Ja som čerpala najviac očr - iek v škôlkárskom veku a to moja mama aj otec pracovali, ako som napísala. Neskôr bola nejaká očr ka sem tam, ale choré deti som si riešila v prvom rade ako matka sama. A svokra už bola dávno mrtva.
Takže ako píšem, v chorobách mi nikto v živote s deťmi nepomohol, čiže ja si za svojim rozhodne stojím, nemám prečo zavádzať, pamäť mi ešte ako-tak funguje😎

dm1
9. nov 2020

a ty si sa jej opytala ci nieco nepotrebuje? ako nechapem preco by dvaja mladi zarabajuci ludia mali brat stale peniaze od jednych aj druhych rodicov a este ocakavat ze sa ta bude pytat ci ich nepotrebujes :o

anika
9. nov 2020

Nema dovod vas dotovat, zarabate predsa, ste dospeli, zobud sa alebo dospej

drahomirrra
9. nov 2020

@0silvia0 Ale ved v poriadku, tvoja skusenost je taka, aka je. Moja a mojich kamaratok zas ina, teda konkretne u mna sa to tykalo jednej babky, lebo moja mamina je sirota od utleho detstva. Takze rodicov zial stratila. Ale moje kamaratky a mladsie kamaratky to zazili vsetky. Ze starki chodili k lekarovi, ze prazdniny boli u starkych. Ze pomahali rodicom uplne so vsetkym. Ze rodicia sa brali v cca 90tych rokoch, stavali domy, alebo byty dostali sluzobne, ako moj krstny a to ma 52. A to sme generacia 25+. Takze dobre, mozno nie generacia 40-50, ale skor 50. Co maju teraz deti cca 25+-.

0silvia0
9. nov 2020

@drahomirrra ty tiež nemôžeš podľa skúseností svojich kamošiek hádzať do jedneho vreca celú generáciu. Ja som sa vydávala v roku 2001 a v týchto časoch už dávno žiadne služobné byty neexistovali. Byty boli prideľované v rokoch 70tych, ako aj mojim rodičom ( brali sa v roku 1973) už moja kolegyňa, ktorá sa vydávala v roku 1980+ hovorí, že v týchto rokoch také už neexistovalo a to má deti tridsiatnikov. A ešte sa toto môže líšiť aj v jednotlivých mestách, takže určite to nebolo všade rovnako podľa šablóny.
Okrem toho mám dojem, že informácie máš zreprodukované a s pocitom spomienkového optimizmu ti niekto poopisoval ľahkosť bytia v rokoch 90-tych. Ver, že v týchto rokoch to také jednoduché nebolo. Nastupovala som do pracovného procesu a platy boli jednoducho hrôza.

monikamoniak
9. nov 2020

@drahomirrra Myslím, že to trocha zjednodušuješ. "Dalej byty a hypoteky, ano, tot 15 rokov dozadu, to bolo predsa s byvanim pre mladu rodinu oooovela lahsie" Vtedy boli úroky na hypotéke okolo 6% a boli pre "obyčajných" ľudí nedostupnejšie ako teraz. "Hej, ked bola praca istejsi" Nezamestnanosť v marci 2005 12%.

kulumulu123
9. nov 2020

Ste plnoleti obaja zarábate a tebe príde normálne ze ta vaši živia a cudne že ti svokra nedáva peniaze??? A nie ste cudni náhodou vy dvaja s frajerom? Ako nič v zlom ale toto je predsa len trosku cez čiaru nemyslíš? Alebo som čudná ja možno....

katulienkax
9. nov 2020

no u nas je to skor naopak, spytame sa svokry co potrebuje ona !!

drahomirrra
9. nov 2020

@monikamoniak To vazne tu ideme nacinat grafy, tabulky a statistiky? Statny fond rozvoja byvania, nladomanzelske pozicky, ovela lacnejsie pozemky, nehnutelnosti. To mi chces fakt povedat, ze zena, co mala 25 v roku 2005 a zakladala rodinu to mala tazsie nez dnesni 25 rocni? S pracou, hypotekou, urokmi, detmi a podobne? To snad nemozes mysliet vazne. Dnesni mladi ludia to maju ultimatne tazke, oproti inym dobam. Chces hypo 100 000, musis zlozit 20 000, ak nie 30 000 z vlastneho, mlady clovek tesne po skole nema bez dalsieho spotrebaku, ak nechce zatazovat rodicov o pomoc a docasne zalozenie nenhnutelnosti sancu. Byt v Bratislave priam astronomicka suma. Kriste pane.

drahomirrra
9. nov 2020

@0silvia0 Urcite netvrdim, ze 90te boli malina ani nic podobne. Tvrdim, ze to mali mlade rodiny ovela lahsie ako dnes. Ze im rodicia mohli pomahat viac, z dovodu skorych dochodkov. A ze casto prave tato generacia ide poucovat mladych co a ako robit, hoci tito mladi to maju nepomerne tazsie. Uz len dostat sa k vlastnemu byvaniu. To je cele.

drahomirrra
9. nov 2020

@0silvia0 Moj krstny dostal sluzobny byt v 1989, v tom roku sa aj zenil.

viestta
Odpoveď bola odstránená
drahomirrra
9. nov 2020

@viestta Nie. Vonkoncom si nemyslim ze svokra ma povinnost pomahat, to som nikde nenapisala. A to sa uz opakujem. My sme od svokry nevideli ani korunu, ani nechceli. Skor mozem hovorit o opaku, kolko oenazi vrazil moj muz do rodicovskeho bytu, kolko zariadenia tam nechal, ked odchadzal po svadbe do nasho bytu a nik mu nepovedal ani dakujem. Za novucicku kupelnu napriklad. A podobne.