Svokra sa nestará
Som vydatá, s manzelom máme dvojročného syna a teraz čakám ďalšie dieťa. Svokra býva v meste 15km od nás. Chodí sem väčšinou raz do týždňa, na hodinu, sadne si s malým, pustí mu pesničky na mobile, urobí si fotky a ide preč. Tento víkend musel muž pracovne odcestovať, takze som na malého sama. Svokra sa vôbec neozvala, či má prísť, postrážiť, pomôcť, pritom vedela, že muž odchádza. Akurát dnes mám doma kopec práce, takže by sa mi hodilo, keby niekto príde a zabaví malého. Ona je taká, že stále píše môjmu mužovi alebo mne, ako by sa o vnuka starala, ako by sa hrala, že jej je ľúto, že s ním netravi čas, potom hneď slzy v očiach. Hovorí, že ja budem potrebovať pomoc, keď sa narodí druhé dieťa a že ona sa bude starať a bude si vnuka bravat k sebe. Ale už teraz sa nestará. Pritom to nie je o tom, že by nevládala, je ešte mladá, má lahku prácu, má auto, má čas, väčšinou nič nerobí, len sedí doma.
Nečakám, že bude robiť babysitterku, ale tieto reči a psychické vydieranie ma vytáčajú a neviem, ako mám na to reagovať. Nebránim jej vídať vnuka, práve naopak.
Ona sem chodí väčšinou neohlásene a nevhodne, vtedy, keď máme naplánovaný iný program a musíme ho kvôli nej potom meniť.
Niekoľko krát sa stalo, že sme potrebovali pomoc a zavolali sme ju, no vždy to dopadlo tak, že posedela, vypila kávu a dovidenia, pretože sa vraj ponáhľa. Takže ju už radšej nevoláme pomáhať a necháme, nech chodí, kedy chce. Dnes to na mňa tak doľahlo...
Ako to máte so svokrami vy?
a co na to tvoj manzel? ten si mamu nevie upratat trosku? inak uplne chapem, ze ta tie reci vytacaju, mna by tiez, nemam toto rada, stazovat sa a vyplakavat ano, ale pohnut prstom, to nie.
ja by som v prvom rade toto riesila s muzom, ci on to vidi rovnako a ak ano, nech mame povie a dohovori on. s narusanim planov zo strany svokry by som sekla tiez, ale v tomto som ja trosku alibista, hodila by som to na muza, predsalen, skor asi zoberie do uvahy jeho slova a dohovorenie ako od teba, lebo si "len" nevesta.
@yvkay samozrejme, že jej pomáhame, môj muž je u nej niekoľko krát do mesiaca, vždy tam ideme, keď niečo potrebuje. Pritom sú to väčšinou také banality, s ktorými by si ľahko poradila sama, keby chcela. To mi tiež vadí, pretože muž po práci namiesto oddychu chodí tam a rieši blbosti. Ale neriešim.
@nairia muž je v tomto našťastie so mnou a tiež ho tie jej reči hnevajú. Ja jej na to nepoviem nič, nechcem byť na ňu zlá. Muž jej pár krát povedal a situáciu to zhoršilo, pretože ona sa úplne zrútila a mala reči, že načo má žiť a tak. Je to veľmi tenký ľad. Takže to len znášame.
Tak nečakaj, že Ti bude pomáhať ani, keď bude druhé.Mala si jej zavolať, že muž ide preč a ísť s ňou von a potom nech je s malým, aby to nevyzeralo, že ju naozaj potrebuješ len na robotu ..veď ste si mohli spraviť pekný deň.A mozno Ta nemá rada a hovorí ako by bola s malým len tak, aby reč nestála...a nebola za zlú.Ospravedlnuje sa sama pred sebou.Zavolaj jej, že či zajtra pride...nevie, že to očakávas možno si myslí, že máš program...
My mame to iste a som uprimne rada pontolkyvhbrokoch že to tak 🙂. Necakam od nej nič. Pomoc v žiadnom prípade. Pár krát som ju o pomoc požiadala a bola odmietnutá takze nech sibzije ako chce. Ja vravim, ja ju nepotrebujem ale ona keď raz bude stará tak možno bude potrebovať mna. A vtedy odmietnem ja.
ach jo, tak to mate naprd, citovi vydieraci su na facku, ja to z duse nenavidim. nastastie u nas taketo spravanie neprechadza ani z mojej a duplom nie z muzovej strany. a teda matka-nematka, vycistil by jej zaludok este aj za to, ze hra chudinku 😅
jedine skusit este hrat jej hru a spravat sa voci nej tak, ako sa ona sprava voci vam...
Čuduješ sa že ti ženy nedaju porozumenie a nakladajú ti. Nečudo, lebo si text napísala dosť opačne.
Veď si prečítaj po sebe, obrovská sťažnosť že ti svokra neutekala pomáhať lebo muž odcestoval .
Až potom drobnosti ako sľubuje a vydiera a ľutuje sa.
Tvoj problém je čítať a hlavne písať s porozumením.
Ja som s mojimi 2 deťmi 95% času sama (aj víkendy) a ešte nikdy mi neprišlo na um, že by mi mala prísť pomôcť mama alebo svokra. Ved nemas 7 deti ale 1. A není to jej morálna povinnosť, ani kebyže ju o to priamo požiada. Sa mi zdá, že daktore matky myslia, že sa všetci pokladajú h toho, že majú dieťa
Poradím ti len jedno... Kašli na ňu. Ja som na tom tak, že svokra býva 10min od nás a samu ju nenapadne nikdy, že by nás prišla pozrieť a volať jej volá iba muž, aby vedel či je vôbec ok.. najprv ma to mrzelo, ale teraz je to tak, že som si povedala, že ak niekto nejaví záujem o moje dieťa, tak ho nebudem "nútiť" a viac ma nezaujíma. Navyše, nie je to jej povinnosť. Sme na všetko sami, v podstate nejaví záujem nikto z našej rodiny, mamina mi umrela, tá bola jediná, ktorá mala záujem ☹️
Chápem, že ak sa cítiš vyčerpaná, pri tom si ešte tehotna, tak by sa ti pomoc zišla. Podľa mňa je chyba v komunikácii. Mnoho krát čakáme, ze nám vedia druhy citat , čo nám píše na čele. Očakávame, že im to ,,dojde". Potom sme nahnevaní, a pritom mozno stačilo otvoriť usta.
Skus jej zavolať, a povedať, či môže prísť, ze potrebuješ postrazit malého na 2-3hod. Keď príde, neposad ju pred tv s kávou, ale popros ju, nech vezme vnuka von. . .do detskej pohrať sa...
Skus byt stručná a konkrétna. Možno len naozaj viazne komunikácia, mozno nechce byť otravná svokra a čaká na to, kedy ju otvorene poprosis.
Ja ti úplne rozumiem 🙂 môjho manžela dieťa z iného vzťahu k nám chodieva každý druhý víkend a svokra nám raz spravila takú scénu, že aj ona s ním chce byt a starať sa o neho, navarit mu a upiecť, tak sme jej to umožnili. No nakoniec aj tak varenie, pranie, upratovanie a žehlenie zostalo na mne a v časoch keď mi ešte bývalo blbo (som tehotná), sa jej muž opýtal či by mu teda pomohla s varením v daný víkend - ona mu odpovedala, že nech si to nejak zariadime, ona sa ide opaľovať 🙈 tak som jej potom splechla, nech nabudúce nesľubuje hory doly pre vnúča, keď aj tak nie je schopná ani navarit. Odvtedy sme žiadne výčitky na čas strávený s vnúčatom nepoculi, keď vnúča príde, pohra sa s ním a vypocuva ho dokopy 10 minút ( čo mu aj tak ide extrémne na nervy) a tým jej starostlivosť konci 😁 neboj sa jej to ani ty splechnut, nech sa aspoň trochu nad sebou zamysli a ako baby písali, nie je to jej povinnosť, nic od nej necakaj ani pre druhé dieťa 🙂 niektoré typy ľudí sú slubotechny.
A my to zas mame tak, ze moja svokra je uz veľmi staručká babička, a sme radi, ze sa ešte zatiaľ netreba starať naopak- o ňu 😍
tak isto, akurát že bola 4 km... veľa rečí a nič x rokov. Ja som to vzdala časom a prestala volať. A pár krát by sa mi aj hodila pomoc, ale tak keď sa nedalo a nechcelo, poriešila som to s mužom... Keď vidíš ako to je, púšťaj reči jedných uchom dnu, druhým von a hotovo. S pomocou nerátaj, zariaď sa inak
ty sa asi zblázniš, keď porodíš. Jedno dieťa máš a už potrebuješ pomoc, lebo chlap ti odíde. Mám dosť. Kks ja som bola len rada, že mi nikto nechodil a neurobil rozpočet cez čas, ktorý sme mali naplánovaný podľa režimu
@maximilie Aj ja by som to skúsila tak, že jej presne poviem, čo by som chcela a ak by povedala, že nie, tak sa nedá nič robiť. Ale často to býva, že niekto očakáva, že tá druhá strana tomu rozumie aj bez povedania, ale nie je to tak, ja som to zistila aj pri mužovi, že on vôbec nemyslel na také drobnosti, ktoré som ja chcela robiť, kým som mu to nepovedala presne.
Ja mám skvelú svokru , svokor už nežije ale aj on bol fajn . Mám a mala som skvelých švagriov .Veľmi ťažko sa mi chápu tieto vzťahy, ku mne kedsvikra príde vždy ohlásená , vždy má niečo pre deti a tých malých berie von . Autorke len poradím asertívne povedať pravdu nech je opatrná v sľuboch keď ich nenapĺňa a neočakávať od nej nič.
A koľko času Travis na internete denne ??
Sak mi nevrav, že nestihas a máš jedno dieťa???
Načo potrebuješ svokru, keď vieš , aká je.
Mne sa podľa toho textu zdá, že ty si horšia ako tá svokra.
Jooj ale ste tu všetky dokonalé 🤷♀️🤦🏼♀️😂. Žiadna z vás nikdy nepotrebovala pomôcť a čo si to vôbec dovoľuje autorka napísať že pri JEDNOM dieťati je nebodaj unavená, nestíha atď 😂🤦🏼♀️🤷♀️
Klobúk dolu pred vami, že ste to všetko zvládli same, bez pomoci (možno vám hrdosť nedovolila požiadať o ňu 🤷♀️). Ja sa nehanbím priznať, že pri JEDNOM dieťati som o pomoc žiadala a aj budem žiadať. Pre mňa materstvo nie je zotročenie sa dieťaťu a domácnosti.
Autorka, rozumiem ti, mame to podobne. Svokrovci bývajú 10min od nás, prídu k nam raz za mesiac na 10 minút, s malým sa nezahraju len kukaju čo máme nové na dome a odídu. Naopak keď k nim my neprídeme dva týždne už sa svokra sťažuje mojej švagrine, ako ju maly nespozná po takom čase, ako ju nebude mať rád a pod. Samozrejme, že si to všetko kompenzuju kupovaním somarin. Ja som to vyriešila slovami, že malemu je jedno koľko veci od nich dostane, keď s ním netravia čas. Nič to nezmenilo tak to už neriešim.... Ich vina bude ked tam maly nebude chcieť chodiť... Ked bude starší
@nykkushka áno je to tak. Ani pri troch deťoch som nepotrebovala pomoc cudzích. Pomáhal mi manžel, keď bolo treba. A keď nebol doma, mala som to tak zorganizované, že som to dávala v pohode. Režim nadstavený a hlavne zabehnutý. Čo je na tom nepochopiteľné. Starí rodičia chodili len na zábavu, občas vypomohli, keď som išla s jedným k dr. a manžel bol v práci, tak postrážili. Ale žiadne stráženie dieťaťa len preto, aby som si upratala sa nekonalo
Toto ma fakt pobavilo, mam 3 deti, nikdy ale doslova nikdy moja svokra nestrazila, nepomohla, ale je to zlata osobka, ma nas rada, pride na kavu, poklebetime, vystiska vnucata a ide dalej, deti si nase (mojho muza a mna), takze sa starame my a bodka, treba mat tolko deti kolko zvladnes
Ja som tak naucena ze ked mi treba,zavolam a poviem. Inak nech sa mi tu nesmatlu,ani mama,ani svokra
@matenka tiež neviem odkiaľ ženy berú pocit, že sú babky povinné im strážiť, variť, pomáhať...
Ale tiež som to brala ako krivdu, keď som videla ako ostatným kamarátkam babky berú deti na dovolenky, ihriská chaty, ale nie kvôli pomoci, ale spoločnému času, aktivitám...my sme potrebovali postrážiť, keď sme sa 2x sťahovali a svokra si dohodla výlet aj, keď vedela dopredu ..vzťahy su na bode mrazu, zostala na dôchodku a teraz sa vypytuje kedy vnučka príde, ktorá je už v puberte a má iné záujmy.Takze vždy sme sa snažili zariadiť sami aj, keď za cenu, že sme bez dcéry nikdy neboli na wellness či nejaký čas cez noc či víkend sami bez muža.Ale čo sa týka pomoci doma to som nikdy nepotrebovala.Niektore babky si myslia, že otravujú, niektoré majú svoj bohatý spoločenský život, iné sa radi nudia a pozerajú TV tak ako nie všetky ženy napĺňa materstvo, tak aj babky nie všetky sú ochotné byť s vnúčatami strážiť či piecť koláče.
Mila anonym, moja svokra byva doslova 100m od nas, a malu vidi iba nahodou, ked sa stretneme v brane. Nie je povinnost Tvojej svokry, ani nikoho ineho, chodit Ti pomahat.
PS. Mam 3 deti, pracujem, a manzel ide buduci tyzden tiez sluzobne prec. To len aby si si nemyslela, ze si jedina.
No teda ....ja byvam u svokry a pracujem na 12tky s muzom sa striedami aby niekto bol pri detoch nikdy som o nikoho nic neprosila ked vidim ze zaujem ziaden a ty sa tu este stazujes ??ona nieje povinna ti pomahat spravila si si dieta tak sa staraj ..... Si nevazis ze ti aspon kusok pomaha
Tak nabudúce ked bude vyplakavat, tak jej toto povedz alebo povedzte s muzom... A je po probleme. A teda moj by povedal rodicom aj to, ze sa majú ozvat ked chcu prist, lebo aj vy mate program sem tam. Komunikacia.
Ja na tvojom mieste by som skor bola rada. Akú strasnu pracu musis mat doma...? Ale teda ak ti to vadi, tak sa vyjadri a povedz to doma. Nie si kaviaren, tvoj synator model na fotenie... Ako si ho chce bravat k sebe, travit s nim cas? Vie sa o neho postarať? Druha moznost je ze ked príde ku vam, neciti sa komfortne a ponahla sa prec, nevie sa o vnuka tak postarat, nechce abybsi ju pri tom sledovala atd. Nasa babka je taká. Inak mne tiez nikdy nevolala/nepisala. S malou ked su same ok, aj na prazdniny k nim, ok.. Ale ked mala prist ku nam, tak to lepšie ak neprisla 😂 alebo som ich poslala kocikovat, na prechádzku atd. Lebo to bolo trapenie 😁
Pri vyplakavani ako by ina chcela byt s vnukom viac by som sa ja neudrzala 😂 určite by som jej daco povedala.
V skratke, keď príde len pre radosť nevyhovuje, má proste prísť vtedy, keď to potrebujete vy🤣🤣🤣, postrazit a dovidenia. No dobre. Ja sa nečudujem svokre. Máš jedno dieťa, muž ide na služobnú a potrebuješ pomoc? A keď budeš mat dve a muž pôjde preč, rozvedies sa, alebo tak, čo potom? Ja kebyže si toto prečítam ako svokra....

@aurorastone no áno čítala, myslím si, že autorka sa tu sťažuje iba na svokru, ale nenapísala ci ona niekedy nejako pomohla tej svokre, keďže pomoc by mala byť z oboch strán, nie iba od svokry očakávat....