icon

Svokra si uzurpuje moju dcéru. Som mimo ja, alebo ona?

helaheluska
6. jan 2019

Mile maminky rada by som sa poradila ci to prehanam alebo ma moje pocity neklamu. So svokrou mame problemy odkedy sa nam narodila dcerka od narodenia sa tvarila ze jej jej a nie raz mi povedala ze ci nechcem ist do prace uz ze ona rada zostane na materskej miesto mna... Nejako sme to prekonali podarilo sa mi ako tak presadit si svoje vychovne a stravovacie metody a so svokrou bolo isty cas klud dala nam priestor uz nechodieva k nam ako do svojho ma totiz kluce od nasho bytu. Ale to je jedno teraz ma hlavne trápi ze nestaci ze chce byt s vnuckou vzdy sama casto ked idem na prechadzku s mladsou tak ona ide so starsou niekam inam do mesta co mi pride di ne. Proste ona s nou vzdy chce byt sama. Teraz ma starsia 3 roky a sem tam si ju vzala na noc podotykam ze byva asi 10 min od nas nemamproblem ked si ju hocikedy vezme. Ale posledne dva mesiace u nej bola kazdy vikend vždy piatokna noc a zacala robi to ze ju neprinesie ani v sobotu domov a ked vecer volame ze kedy pridu tak je kolko krat urazena ze ci jejnieco urobia ze ved vieme kde jw a necha si ju az do nedele. A v decembri bola cez vikend doma iba iba jednu nedelu a aj to isla svokra s nami doba lebo s vnuckou cely tyzdennebola.

mircalla
6. jan 2019

@nelinka2009 Tiez by som si dala pozor, mala bude o chvilu postupne zmanipulovana, ze ani nebude chciet ist domov. A velmi cudne je, ze tam je sama

cecilia68
6. jan 2019

@helaheluska Keď budeš babka, tak pevne verím, že karma ťa dobehne :( Odopierať drobca starým rodičom je to najväčšie zlo...ona tu už dlho nepobudne, ty si dieťa ešte užiješ takých 50 rokov :( Napíš jeden....jediný irelevantný dôvod, prečo ti to vadí?

aadenka
6. jan 2019

@cecilia68 ty si citala jej prispevok a diskusiu?🤔 🙈🤦‍♀️

cecilia68
6. jan 2019

@aadenka áno

cecilia68
6. jan 2019

@lindusss2016 Ver tomu, že prikrášli.....aby ona z toho vykĺzla ako obeť a svokra ako najväčšia sv*ňa na svete....nemôžeme predsa hodnodiť prípad bez toho, aby sme poznali aj druhú stranu, no a takých je tu habadej....skoro každý druhý ☹

lindusss2016
6. jan 2019

@cecilia68 ale prosim ta, ved sa niekolkokrat vyjadrila, ze chce, aby deti s nou mali pekny vztah. Ale tie chore reci, co vedie jej svokra, to normalne nie je. A ty nemozes vediet, kto tu ako dlho bude. To od veku nezalezi

whatever1
6. jan 2019

@cecilia68 🤦‍♀️

cecilia68
7. jan 2019

@lindusss2016 Nikde som netvrdila, že je to normálne, čo dáva jej svokra.....ale čo dávate vy ostatné, je skutočne choré :( A kto tu ako dlho bude je vo všeobecnosti nepodstatné, ale nemôžeš poprieť, že svokra umrie zrejme skôr, ako nevesta, však? My dve sme vždy mali nejaký spor...od leta som neprispela ničím, ale toto je veľa aj na koňa :( Všetky svokry by ste najradšej pozabíjali, len zabúdate na jedno.....aj vy raz budete "svokry"

moonlight1210
7. jan 2019

@cecilia68 a mozno budu napriek tvojmu naznacovaniu, ze sa im terajsie odsudzovanie moze raz vratit, velmi dobre svokry, ktore maju nevesta/zat radi.

Svokra/svokor vs. nevesta/zat - to je vlastne ako nedobrovolne dohodnutne manzelstvo. Vstupuju do rodinnych vztahov z donutenia, lebo musia. Niet inej cesty.
Bolo by nerozumne ocakavat, ze vacsina pripadov dopadne hned dobre, pri tolkych kombinaciach povah. Skor su pravdepodobne vacsie-mensie konflikty, nez sa zacnu tolerovat. Alebo aj nezacnu.

maciatkolulu
7. jan 2019

Ja len toľko k tomu už len. Ani jedna z vás si nepamätá čo robili keď boli u babky? Že sa dajme tomu len váľali, babka im dlho do noci rozprávala príbehy,piekli spolu nezdravé koláče,harulu,slaninu prazili a kadečo s tým,že hovorili nepovedz mame❤️ . A to všetko sa dialo bez matkinho dohľadu. Keď tu čítam čo má a čo nemá robiť starý rodič,tak ziram. A ani sa nediviml,že sa nakoniec už starí rodičia nezaujímajú. Lebo na mňa by neplatili nakazané hodiny s prkazmii ako mám zbierať zalude a lepiť panakov. Keď je fajn malej s babkou pri pobehovali v pepcu a cukrárnach,tak super,keď druhým cestovať,tiež fajn,ďalším zbierať listy. Ide o cas, ktorý spplu strávia a je im fajn. A časom sa pridá aj mladšie snáď. Ale to čo sa v dnešnej dobe deje s vyplnením voľného času dieťaťa pomaly od narodenia je choré. Fakt im treba dať priestor aj na "nudenie"a nie vkuse niečo vymýšľať. Krúžky pomaly od pol roka,potom doma kadečo a matky,babky,ktoré to nerobia sú pomaly neschopné.
Ja som sa ale nwdocitala,že mala chodí do škôlky....
@helaheluska
Reálne si myslíte,že z jednej dvoch noci v týždni si babka ukradne dieťa? Moja si neukradli ani mňa a moja matka moje deti a to som ja bola teda riadne často.

lindusss2016
7. jan 2019

@cecilia68 ja neviem, ale mne to pride, ze ty citas uplne ine komentare, nez sa tu vyskytli...kde kto pise, ze by najradsej vyzabijal svokry? Konkretne ja nieco take pisem? Niekolkokrat som sa vyjadrila, ze podporujem vzfah mojich deti so svokrou, ze si cenim, ako sa k nim ona sprava, ze mi neodporuje a nepodryva ma a tak by to malo byt. Ved tu dostala kopec komentsrov ako to funguje inde, dokonca jej napisala tiez jedna babka, myslim, ze to bola @jukov a opisala, ako ziju oni. Myslim, ze takej svokre by nemala co zazlievat, ale tu sa bavime o svokre, ktora si uzurpuje jej dieta a aby netravilo cele vikendy doma a ze ona jej to len oznami a porusi dohodu. To ti pride ako normalny vztah? Ty si si vytiahla z tych vsetkych komentarov len, co sa ti hodilo a hned si to vztahovscne previedla na seba. Absolutne nikto jej neradil, aby svokre malu nedavala, ale aby jej urcila hranice. No poviem ti uprimne, keby mne svokra takto taha decko z domu, uz davno by dostala utrum.
A prosim ta, nebudeme sa tu snad bavit o pravdepodobnosti, kto skor umrie, tento tvoj argument bol totalne od veci. Predstav si, ze oboch mojich rodicov prezili ich rodicia, takze toto na mna iste neplati.

lindusss2016
7. jan 2019

@cecilia68 a ja s tebou ziadny spor nemam. S tvojimi nazormi prevazne nesuhlasim, to je pravda. Na moj vkus reagujes prilis vzpurne. A v tejto diskusii si to opat dokazala. Nikto ti tu nenapisal, ze ty si zla babka
Slebo ze ziadna babka si nezasluzi vnucata. Absolutne nikto tu neutocil na svokry ako take. Ja moju naozaj nemusim, lebo podla mna je neuprimna a ja som priamy clovek, ale velmi si vazim, co robi pre nas, hlavne pre deti, ze ich lubi a snazi sa s nimi travit cas, aj ked byva naozaj daleko. A vela prispevkov som tu citala, kde zeny svoje svokry chvalili dokonca sama autorka chce, aby mala jej svokra s detmi pekny vztah, ale chce svoju eceru hlavne pre seba, ved to je uplne normalne. Ty si to ale vsetko zobrala strasne vztahovacne a hned si sa zdula a zacala sa ohanat karmou (BTW Karmanov zakon znie trosku inak, ako si ho bezne na forach zeny vykladaju). Ja nie ze by som tak uplne nesuhlasila s tvojimi nazormi, ale absolutne sa nestotoznujem so sposobom ich vyjadrovania. Nepopieram, ze uz mas nieco prezite, ale to neznamena, ze si mudrejsia ako vsetky mlade baby tu.

mogaa
7. jan 2019

Halóooooo veď sa zobuďte. Autorka predsa nechce svokre upierať vnučku - zakázať im stretnutia alebo niečo podovného.....Len obmedziť aby tam dcéra spala len 1 víkend v mesiaci a nie všetky víkendy.....

mircalla
7. jan 2019

@maciatkolulu Ja myslim, ze si to nepochopila. Tu nejde o to, ze nema byt so svokrou. Vobec. Tu ide o to, ze matka chce byt s dietatom, svokra si ho zoberie a oznami matke, ze ho vrati v nedelu a robi tak pravidelne.

beky1813
7. jan 2019

@maciatkolulu moja babka nadavala na moju mamu, mne, ze som tucna a vecne spriadala konspiracie 🤔 z maminej strany bola uz dost stará, tak sme sami k nej nechodili.
Ja neriesim, co robi moja dcera u starkych, vie, ze doma jej to neprejde a nedovolim jej to, co stary rodicia, len my sme si rychlo nastavili pravidla, ako budeme fungovať a hlavne nik nepodryva autoritu matky. Ak je problém, riesi sa medzi 4 ocami mimo dieta.
Ale rodina travi cas hlavnecez vikendy a ked tie víkendy je dieta s babkou, kedy si ma vytvárať zazitky s rodicmi a sestrou? To maju chodit na vylety bez nej? Na dovolenky?

lindusss2016
7. jan 2019

Presne tak svokrofilky to tu vyhrotili do imaginarnej situacie, ze autorka ma svokru uplne odstrihnut. Pritom jej to tu nikto neradil a ani sama to nechce, tak nechapem, o com...

aadenka
7. jan 2019

Citanie s porozumenim poniektorym veru chyba.... 🙈🤦‍♀️🤷‍♀️

maciatkolulu
7. jan 2019

Ja som všeobecné reagovala na komentáre tipu odstrihnúť atď.... Takže reálne treba čítať s porozumením. A podľa mňa dobrá rada je, v kľude sa porozprávať a dohodnúť sa. Pozerať aj na svoje potreby,aj na dieťa a aj na svokru a aj na muža. A vždy sa dá nájsť cesta. Dievčence prečítajte si ešte raz príspevky a potom robte závery😉

lindusss2016
7. jan 2019

@maciatkolulu ale prosim ta, ved zrovna ty si hned v prvom komentari pisala, ze ked dieta chce, moze spavat u svokry. Lebo tebe to tak fungovalo a vyhovovalo.

mircalla
7. jan 2019

@maciatkolulu Praveze sme citali....

maciatkolulu
7. jan 2019

@lindusss2016 nerozumiem,a čo má byť? Veď to bol môj názor,myslím,že autorka sa pýtala aj na osobné skúsenosti a názory,inak nerozumiem čo stále reaguje s,myslím,že ten kto chcel pochopil a kto sa chce doťahovať ideeeeee🤣😂tak pekný večer a kľudne píšte ďalej....

lindusss2016
7. jan 2019

@maciatkolulu ved aj ty ides furt svoje. Ja som ti priznala, ze vam to mozno tskto vyhovovalo, ale autorke zjavne nie, ked ju to trapi. Ak by s tym ona bola ok, tak je to v poriadku. Tu sa skor jedna o to, ze sa boji reagovat asertivne. Myslim, ze potrebovala radu, ako to so svokrou vykomunikovat a nie ze sa tomu ma podvolit, lebo to je vlastne dobre...

cacianka
7. jan 2019

@laska201 ale ty mas deti doma spolu nie su separovane a huckane proti sebe ani jedno dieta nemas odlozene a nepocuva od babky ze mama nema na neho cas .obcas je dobre detom robit program aj separe ale nemozu mat pocit ze nie su rovnocenne a spolu ako rodina

mircalla
7. jan 2019

@lindusss2016 cely cas mudro pises

cacianka
7. jan 2019

@jukov 👍

lindusss2016
7. jan 2019

@mircalla ja nikdy nie som za take radikalne riesenia, ze odstrihnut babku, otca a neviem koho, len preto, ze dospeli si nerozumenju, nie je to dovod ublziovat detom. Ved to je nase vsetko, kvoli nim sa treba snazit najst slolocnu cestu ci uz v manzelstve, ci uz so svokrou. Deti rodinu potrebuju a stari rodicia vedia dat vela lasky, zazitkov, spomienok a inych ako rodicia, ale treba, aby chapali, aku rolu vo vychove zohravaju a ze to nie su ICH DETI ale vnucata. Minule tu bol prispevok, ze svokra volala vnuka synacik, ja som tvoja maminka atd... no tak ta by si pri mne neskrtla 😂

helaheluska
autor
8. jan 2019

@lindusss2016 tak s tebou uplne suhlasim a verdikt aby sme tu ukoncili nejake hasterenie uplne zbytocne.. Myslim sio co som ziadala som aj dostala.. Mozno ja by som reagovala unahlene a s horkou hlavou ale tento krat som to chcela inak pretoze sa nechcem so svonrou dotahovat ona je tiez typ sopky...a ja urcite nechcem miesatmoj vztah so svokrou so vztahou s jej vnuckami
S manzelom sme sa porozpravali stanovili si pravidla s ktorymi uplne suhlasi sampriznal ze jeho mama nepozna hranice ale jeho nebavi sa s nou neustale dotahovat so svojou mamou lebo ho ani nerespektuje a kasle na to co hovori. Tak sme sa dohodli ze si veci s nou poriesim vzdy ja. A nebola velmi spokojna ale na lrijem y pristup asi nemala co povedat. Dohodli sme sa ze si neprajeme aby veci riesila cez nase deti v pohode sa vieme dohodnut ako dospeli medzi sebou nepotrebujeme komunikovať cez deti. A neodopierame jej navstwvy ani kontakt s vnuckami je to na nej ale prespavanie typu ze sme niekde a cestou domov povie ze ide k nim na noc tak to nie a prespat na vikend kludne ale myslim ze jeden v mesiaci je tak akurat ked sme kazdy druhy vikend s nimi.. Ci ideme k nim na obed alebo ich vytiahneme na vylet.a tiez som jeej lovedala ako sa vyjadrune linduska mladsej ze ona je mamina a ze ina linda moze ist s babkou ona bude doma s mamou ona s nimi nemoze lebo babka je iba jej a ked som sa pytala lreco tam chce stale ist spat ci sa jejn epaci v postielke alebo ci sa jej nepaci co doma robime ako by sa chcela hrat alebo robit odpovedala ze babka by bola smutna keby nebola snou by plakala a ona jej musi pomahat 😏 tak neviem ma 3 roky fak neviem kolko z toho su taraniny..
A ja som si citala vsetky vase komenty do slova a jeden ma zasiahol a myslim ze ja som tiez urobila velku chybu ale v tom ze mladsej som sa venovala asi az priliz aj ked to u az tak nie je potrebne a nevyplnala som pozornost viac na lindusku skor sme veci robilk spolu 3 alebo mi pomahala a bolo menej tych kde sme mali chvilku len pre nas dve..
A to ze si ju svokra bravala castejsie tak to vnej podla mna len utvrdilo ze nemam na nu uz tolko casu ako predtym...
Vcera sme robili veci ktore chcela ona robit a mame naplanovane kino vo dvojke a musim poroznost rozdelovat rovnakym dielom a budeme zasa ok.... A dakujem za kazde vyjadrenia dobre aj zle a som rada ze aj babky sa ozvali..

jukov
8. jan 2019

@helaheluska držím palce, nech všetko vyjde ku spokojnosti a pohode

lindusss2016
8. jan 2019

@helaheluska super ste to poriesili. Manzela na jednej strane aj chapem. Mojej svokre sa zas neda moc oponovst, lebo ona sa hned rozplace a moj muz, aj ked so mnou suhlasi, sam sa jej boji nieco hovorit. Tak on s nou viac suciti ako ja 😝 takze ja jej poviem, ale vzdy sa snazim tak, aby ju to neranilo.
A co sa tyka toho, ze venovat sa len starsej, to plne suhlasim. Moje ob3 deti som nosila/nosim v satke. Maleho este kazdy den, starsej sa uz tolko neujde. ale obcas necham krpca doma tatkovi a vezmem len ju. staci, ze ideme v satke pre pecivo do obchodu a ona ma z toho zazitok na cely den, strasne sa tesi. Hrame sa, ze ona je moje babatko, ale take minihry na babatko mame kazdy den aspon chvilku aj doma. Nosim ju casto aj na rukach a ked mam naladu a silu, tak kojim este aj ju. Takymi drobnostami jej davam najavo, ze je pre mna rovnako dolezita a aj lubena a musim povedat, ze u nas sa nikdy nejak ziarlivost neprejavila. Ako bezne dotahovanie o hracky samozrejme ano. Ale mimo toho su zohrana dvojka. starsia za nim pride aj10 x denne ho objat a povedat mu, ze ho lubi ❤ to su pre mna najkrajsie momenty

marika39
8. jan 2019

môj osobný prípad - ked zomrel starký, starkej bolo smutno tak požiadala našich či by som u nej nezačala spávať, mala som vtedy šesť rokov a kedže sme bývali v dvojdome, naši súhlasili a ja som u starkej spávala až do štrnástich rokov. Ale odvtedy som bola u nej viacmenej stále, pozerala tam rozprávky, neskôr písavala úlohy ... proste som začala viac žiť u nej ako doma. Náš vzťah sa upevnil, a bola som na ňu veľmi naviazaná, ale s mojou mamou a v podstate aj so súrodencami sa to pokazilo, doteraz si k sebe nevieme nájsť cestu, skrátka čo sa pretrhne už dokopy nedáš. Teraz mám už aj ja dve dcéry, ale nikdy by som neurobila to čo naši, so svokrovcami sa snažím jednať čo najlepšie ale my sme jedna rodina a oni druhá, ku ktorej sa chodí len na návštevy.