Svokra volá môjho syna synček
Ahojte, ako by ste reagovali ak by vasa svokra volala vasho maleho syna SYNCEK, SYNACIK?
@amdornik no ja som prekvapena z tych komentarov, myslela som ze viac zenam to pride divne. Svokra ma 50, aktivna, pracuje…
@anonym_autor nie je to divné...už som sa s tým stretla...moja babka nás tak volala...napr. brata..."Hybaj sem synáčik, chcem ti dať cukerlík". ...ale, čo ti bráni spytat sa jej ako to myslí, prečo ho ho tak volá...
Je to milé a v pohode
@anonym_autor u nás v rodine to bolo takto. Napríklad môj ujo mi koľkokrát povedal jáj dcérka moja a tiež tak mojím dcéram. A príde mi to pekné. A tiež môj otec mojím dcéram teda svojím vnučkám povie hlavne keď ho prekvapia nejakou otázkou jój dcérka moja keby som ja vedel... Mňa napríklad nenapadlo sa nad tým ani zamýšlať. Príde mi to ako keď niekto povie zlatko alebo miláčik.
Bežne moja mamča povie nášmu že synko môj alebo synáčik.
Je to milé. Ako bolo vyššie spomenuté, také vrúcne.
Kedysi sa to používalo, ako aj dievčatám sa zvyklo povedať dušička alebo dušinka moja
@anonym_autor nie je to divné, berie ho ako najmladšieho člena rodiny, ako dieťatko, je to vlastne synček. Ja volám muža " tato " a nie je to môj otec 🥴 , tak isto odkedy mám deti volám svoju matku " baba" lebo deti tak začali volať moju mama, svoju babku. Keďže nevedeli ešte povedať babka, tak baba a prischlo jej to. Aj mačku voláme Mimo, mal to byť Miro, ale deti nevedeli "r", no tak je Mimo. Však pohoda. Aj v rozprávkach máš často. " Pod synak, alebo vojdi dnu dcerenka" napríklad v Perinbabe, alebo Soľ nad zlato.
Ono je to pekné od starkých, ale od takych 80+ by som povedala. Toto u vas je zrejme provokacia a preto sa pytas.... Tam uz jedine syna naucit, aby babku sam vzdy opravil, ze on je predsa vnuk, ak je uz dostatocne velky. Ak nie, tak cakat...
Teda ja mám so svokrou nadpriemerný vzťah, ale keby môjho syna takto volala tak jej určite poviem nech mu tak nehovorí. Moja hovorí synovi "vnúčik môj" a príde mi to krásne, neviem načo by mu mala hovoriť synáčik. Ale iné je ak ho tak oslovuje stále ako keď povie raz za čas zo srandy niečo v zmysle "no čo synček?".
Toto by mi nevadilo. Syncek, synacik, dcereka je pomerne zauzivane oslovenie mladsej osoby. V jej rodine/okoli to mohlo byt zauzivane oslovenie. Kym ona seba neoslovuje "mama" vo vztahu k mojmu dietatu (Pod k maminke! Maminka si ta postiska...) tak by som nemala vyhrady.
Aj moja babka tak volavala vnukov a aj nas dnucky dcerenka, je to mile, divne je riesit ju za to.
Tak mne to pride velmi divne. Babky by mali pouzivat spravne oznacenie, ved co je zle na tom keby mu hovorila "vnucik moj"? To dieta bude mat z toho iba gulas. Zle to urcite nemysli ale vhodne to urcite nie je. Nie je to totizto spravne oslovenie, rovnako sa mi nepaci ked zeny oslovuju svojich chlapov ocko len preto, ze maju deti. To mi pride tiez velmi divne.
@anonym_autor aj môj svokor tak hovoril môjmu synovi, mne to prišlo, že ho veľmi lubi, nikdy mi to nevadilo
@anonym_autor do plynu s ňou,bosorka jedna.
Mala som podobne. Dokonca mojho syna-teda jej vnuka volala menom ako sa vola jej syn. Teda akoby sa vratila v case a mala svojho syna s jeho menom.

@amdornik no ja som prekvapena z tych komentarov, myslela som ze viac zenam to pride divne. Svokra ma 50, aktivna, pracuje…
@anonym_autor a už keby som sa chcela fakt vyhnúť slovu vnučka/vnúčik, použila by som meno: Jurko môj, Dianka moja zlatá.... vždy sa dá nejak normálne osloviť to malé dieťa tak, aby som sa nepasovala za jeho matku.