icon

Svokra zasahuje do môjho tehotenstva

anickamat
Dnes o 09:05

Ahojte 🙂
som prvýkrát tehotná a s manželom sa veľmi tešíme ale potrebujem sa asi trochu vyrozprávať alebo možno aj od niekoho poradiť..
Toto bude prvé vnúča aj pre mojich rodičov aj pre svokrovcov takže prirodzene sa všetci veľmi tešia 🙂 Začala som si však všímať tak trochu obsesívne správanie mojej svokry a čo raz viac ma to štve a znechucuje a bojím sa čo bude keď príde to malé na svet.
Moja svokra má sama ešte 11ročné dieťa a žije u svojho priateľa v starom rodičovskom dome, financie sú tam nie veľmi dobré. My s manželom zarábame dobre, minulý rok sme sa presťahovali do nového domu ktorý sme si postavili a sme radi že sa nám pracovne darí.
Svokra keď sa dozvedela že som tehotná strašne sa začala starať do všetkých nákupov pre dieťa. Nechce nám dovoliť nič kúpiť že ona to bude platiť a že mi nič nemáme kupovať že ona sa o to postará... stále keď ideme niečo kúpiť (aj hocijakú blbosť hračku, dupačky) už je nervózna že prečo ju nikto nezavolal že ona by si aj dovolenku zobrala že ona chce kupovať veci. Stále jej vravíme že je to naše prvé dieťa že chcem ako rodičia si to sami zariadiť že ak chce niečim prispieť tak fajn ale nemusí ešte aj popôrodné vložky kupovať ona..Radšej keby svojmu synovi urobila poriadnu detskú izbu a kúpila normálne oblečenie..namiesto toho chce rozhodovať o našich nákupoch. Chceli sme ísť s manželom kúpiť kočiar do Poľska , ona nás hneď stopla že kde chceme bez nej ísť či ona nemá právo byť pri výbere kočiara ako babka.

Tiež mi nepríde v poriadku že mi zahlásila že ona by si už od pol roka to malé chcela brať na celé víkendy k sebe. Prečo by som mala polročné dieťa k niekomu dávať na víkend? Tiež keď poviem že sa teším na to moje malé keď už tu bude tak ona ma preruší že to je aj jej dieťa nie len moje...stále mi rozpráva že si mám naplánovať cisársky že načo sa budem trápiť s normálnym pôrodom..toto je snáď tiež moja voľba nie?
Tiež mi nepríde okej že sa každých 10 minút snaží dotknúť môjho brucha....

Vyvoláva stále manželovi že kedy konečne začneme chystať detskú izbu, že keď nie my že ona to príde spraviť.. je január a termín mám v júny. Myslím si že poskladať postieľku a prebaľovací , umyť okno a zamontovať luster v pohode stihneme .
Síce je to moje prvé tehotenstvo ale snažím sa nestresovať a a všetko si chystám postupne a pomaly , nemám pocit že sa musím plašiť ,skôr si to chcem užiť.
Toto mi ale berie všetkú radosť z tohto obdobia..

Strana
z2
motylik2559
Dnes o 09:11

@anickamat Ahoj, moja otazka podla opisu jej vsetko vesiate na nos co idete alebo ste uz drobcovi kupili, naco? Ved jej neoznamujte kazdy prd co sa chystate co sa dietata tyka robit/kupovat/doplnat (napr.co do detskej casti izby). A nastav jej hranice, cim skor si ich nastavis, tym lepsie pre teba. Ved sa postav sama za seba. Ty ju nemusis pocuvat vo vsetkom ako psicek, len za to, aby bol "klud" v rodine. Tak drzim palce🙂

melanta
Dnes o 09:12

A čo na to manžel? Prečo jej nevysvetlí, že nie, ona nemá žiadne práva pri výbere kočíka, ktorý idete vy kupovať pre svoje dieťa? Prečo ak stále atakuje tvojho muža, prečo jej muž nevysvetlí, že je to vaše dieťa, vy budete rozhodovať, čo kúpite, kedy čo budete riešiť, zariaďovať a podobne? Ak to manžel nevie vyriešiť, tak ja osobne za oveľa väčší problém vnímam manžela ako svokru. V každom prípade, ak to nevie urobiť muž, urob to ty. Stručne a jasne jej vysvetli hranice. A kľudne jej vysvetli, hoci to vyznie hnusne, že nech sa stará o svoje nezaopatrené dieťa, pretože ešte sa o neho poriadne nepostarala, nemá vlastnú strechu nad hlavou (keďže býva u priateľa), tak nech nerieši vás, ale stará sa sama o seba.

mila23
Dnes o 09:12

mila autorka toto stopni cim skor,lebo po porode sa zblaznis. Ona svoje deti mala, mala moznost riesit nakupy a vsetko. nech jej to manzel vysvetli - ze si to chcete poriesit vy sami podla seba.

anjelicek26
Dnes o 09:13

Tak toto je uz iny level,, ved si este neni ani v polke tehotenstva a jej uz takto prepina :(

crazy_cat_lady
Dnes o 09:14

Uz toto co opisujes by mne osobne mega liezlo na nervy. Svokru by si mala stopnut uz teraz, ak ma teraz taketo poziadavky/predstavy, nemyslim si, ze po porode sa to zlepsi. Manzel jej to mal uz davno vysvetlit

anickamat
autor
Dnes o 09:16
@melanta

A čo na to manžel? Prečo jej nevysvetlí, že nie, ona nemá žiadne práva pri výbere kočíka, ktorý idete vy kupovať pre svoje dieťa? Prečo ak stále atakuje tvojho muža, prečo jej muž nevysvetlí, že je to vaše dieťa, vy budete rozhodovať, čo kúpite, kedy čo budete riešiť, zariaďovať a podobne? Ak to manžel nevie vyriešiť, tak ja osobne za oveľa väčší problém vnímam manžela ako svokru. V každom prípade, ak to nevie urobiť muž, urob to ty. Stručne a jasne jej vysvetli hranice. A kľudne jej vysvetli, hoci to vyznie hnusne, že nech sa stará o svoje nezaopatrené dieťa, pretože ešte sa o neho poriadne nepostarala, nemá vlastnú strechu nad hlavou (keďže býva u priateľa), tak nech nerieši vás, ale stará sa sama o seba.

@melanta práveže sme jej s manželom už aj povedali slušne že máme čas že sú to veci ktoré si chceme nakúpiť sami..tiež že nech nepočíta s tým že jej budeme také malé dieťa nosiť , že rodičia sme my nie ona..ale k ničomu to nepomáha stále tieto narážky nekončia. Bojím sa že to skončí hádkou čo by som nerada

anickamat
autor
Dnes o 09:19
@anjelicek26

Tak toto je uz iny level,, ved si este neni ani v polke tehotenstva a jej uz takto prepina :(

@anjelicek26 preto sme jej to povedali až na začiatku štvrtého mesiaca.. lebo som vedela že keď sa to dozvie bude to príliš prežívať... za tie 2 alebo 3 týždne čo to vie už tento nátlak začína byť neznesiteľný..

crazy_cat_lady
Dnes o 09:21

No pozri, ak Vas nebude respektovat ako rodicov a Vase nazory a to co chcete vy, kedze je to Vase dieta, tak sa tej hadke aj tak nevyhnete

melanta
Dnes o 09:22
@anickamat

@melanta práveže sme jej s manželom už aj povedali slušne že máme čas že sú to veci ktoré si chceme nakúpiť sami..tiež že nech nepočíta s tým že jej budeme také malé dieťa nosiť , že rodičia sme my nie ona..ale k ničomu to nepomáha stále tieto narážky nekončia. Bojím sa že to skončí hádkou čo by som nerada

@anickamat povedzte jej to zakaždým, keď niečo také spomenie a povedzte, že ak neprestane, obmedzíte s ňou komunikáciu a urobte to následne, ak neprestane. Týždeň ju ignorujte, nereagujte na správy, nedvíhajte hovory. Buďte asertívni. Nehádajte sa a useknite ju. Je to drastické, ale jej správanie nie je v poriadku. Snáď jej to pomôže a uvedomí sa, že ak vás nechce stratiť, musí vás ako rodičov vášho dieťaťa akceptovať. A ja by som jej kľudne povedala, že nemá o vlastné dieťa riadne postarané, tak nech sa nestará do vášho.

lukbe
Dnes o 09:28

Presne tak, ako píšu. Nič jej nevesat na nos. Povedať jej rázne, ze to dieťa a starostlivosť oňho je vaša vec. Ona nech si opatruje svojho syna. Nedvíhat telefon, ak začne riešiť zase vaše veci. Odpovedať stroho a správou.

angeli121212
Dnes o 09:32

Ste k nej príliš dobrí takýchto ľudí nestačí upratať peknými slovami ale riadne nepríjemné a jasne ak za cenu hádky... Si dospelá a budúca mama nemôžeš na každého brať ohľady a nechceš sa pohádať a kecy... Iba čo som sa nahnevala

danniiee8
Dnes o 09:41

Mňa by len zaujímalo, čo by bolo, keby ste povedali, že ste ju ku kúpe kočiaru nevolali, pretože šla tvoja mama. Veď aj ona je babka.
Ale fakt to musíš čím skôr stopnúť. Inak budeš mať v šestonedeli peklo. A ty namiesto toho, aby si z toho mala krásne obdobie so svojím bábätkom budeš mať obdobie plne hnevu, krivdy a zlých pocitov a svoje dieťa budeš mať problém dostať na ruky. Z toho ľahko akurát tak dostať depku alebo prísť o mlieko z tej psychiky.
Podľa mňa ju treba rázne upratať, radšej nech sa nahnevá, urazí a uvedomí sa. Toto má byť vaše obdobie, ona si už svoje materstvo odbila.

rachel36a
Dnes o 09:45

@anickamat
@anickamat jedným uchom dnu, druhým von...takýmito blbostami by som si nedala pokaziť tehu...nech si vraví co chce, vy si urobte po svojom...tak tesi sa, prehnane...

januska12323
Dnes o 09:47

Musíš to zaraziť čím skôr, nehovoriť jej každý prd a nedať sa zatiahnuť do hádky. Vy dvaja ste rodičia ona sa môže realizovať pri svojom potomkovi.

anonym_9d458a
Dnes o 09:54

Treba stopnut, z vlastnej skusenosti ti vravim a to bola moja mama ani nie svokra!!!
Prve som mala hned v 20tke, takze sa stala babkou kusok po 40tke a asi si vzala do hlavy ze bude zas ,,mama,,
Ja neskusena mlada nechala som sa tak zmanipulovat, vo vsetkom posluchala neodporovala - az som sa tolko hadala s manzelom, ze sme si pokazili vztah hned na zaciatku
Takze radim hned stopnut a byt rodicia vy dvaja a nie traja (moja chodila so mnou a muzom este aj na sono 😩🙈) keby ju nevezmem oduje sa a vyplakavala by mesiace…nedaj sa manipulovat lebo budete sa hadat vy s muzom

anonym_016e22
Dnes o 09:57

Toto vyzerá ako nejaká psychóza. 🤦🏻‍♀️ Muž s ňou mal narobiť už dávno poriadky. 🤷‍♀️

anonym_304f08
Dnes o 09:57

Uzemnit by ju mal hlavne tvoj muz. Urcit jej zavcasu hranice.
Nic jej nehovorit. Ziadne nakupy... nic. Nie ste vobec povinni jej to hlasit.
Ak ti siahne na brucho jej ruku vezmi a poloz na jej brucho.... niekedy sa inac neda.

sova7
Dnes o 10:04
@anickamat

@anickamat nie je to zdravé co robí sprava sa ako keby to dieťa cakala ona. Čo na to muž? Uvedomuje si že partnerka si ty nie mama že by sa mal odstrihnúť a rázne ju stopnúť? Chlap ktorý si nevie nastaviť hranice s vlastnou mamou bude akou oporou v živote? Lebo realne to vidím tak že dieťa jej budeš dávať. Je mi jasné že chces s ňou vychádzať predísť scénam nehádat sa byť milá slušná ale na takýchto ľudí to neplatí. Beru nie ako možno slušnosť ako slabosť ktorú zneužijú. Partner jej musí rázne to čo robi zatrhnut. Vysvetliť jej že rodina ste ty dieťa a on. Ona dieťa už ma a toto je vaše. A ze všetko co treba budete chystať vy dvaja. Ak bude robiť scény tak sa dohodnete na kontakte v určitom čase a inak s ňou nebudete komunikovať. A určite s ňou nerieš nič osobné a nič jej nehovor. Je to svokra nie kamarátka. Preháňa to. Ak ju necháte takto vam liezt do vzťahu zachvilku vám zničí nervy aj pokazí spoločný život. Aj za cenu že jej to vysvetlite rázne a stopnete ju opakovane. Treba nastaviť pravidlá a hranice toto si nemoze dovoľovať. Hádam sa muž nebojí vlastnej mamy? Ona asi ma rada maličké deti s väčšími to nevie a jediné čo vidí že zase bude mať bábätko. Lenže toto je vaše ona nech sa naučí venovať tomu čo má doma

sova7
Dnes o 10:07
@anonym_016e22

Toto vyzerá ako nejaká psychóza. 🤦🏻‍♀️ Muž s ňou mal narobiť už dávno poriadky. 🤷‍♀️

@anonym_016e22 ona asi to vie hlavne s drobcami. Je na ne zaťažená. Väčšie deti už pre ňu také zaujímavé nie su. Sú také ženy čo sa hovorí že vedia len malé deti a keď vyrastú trochu urobia si rýchlo ďalšie bábätko. To vyzerá že si v hlave nejak uložila že je to jej bábätko zase bude mať malicke dieťa aj to ako sa jej v kuse dotýka brucha úplne je s toho mimo. Neviem či nepotrebuje aj odbornú pomoc

anonym_016e22
Dnes o 10:08
@sova7

@anonym_016e22 ona asi to vie hlavne s drobcami. Je na ne zaťažená. Väčšie deti už pre ňu také zaujímavé nie su. Sú také ženy čo sa hovorí že vedia len malé deti a keď vyrastú trochu urobia si rýchlo ďalšie bábätko. To vyzerá že si v hlave nejak uložila že je to jej bábätko zase bude mať malicke dieťa aj to ako sa jej v kuse dotýka brucha úplne je s toho mimo. Neviem či nepotrebuje aj odbornú pomoc

@sova7 tak toto už je jednoznacne na odbornú pomoc. 🤷‍♀️

tenerifka
Dnes o 10:10

@anickamat mne pride uplne zbytocne trapit sa tym, co bude o rok..... V prvom rade jej prestañte oznamovat vase sukromne veci, nakupy, plany.... A v druhom rade na jej hlasky reagujte neutralne stylom-uvidime podla situacie (na margo toho, ze si chce o rok brat polrocne dieta na vikend... Atd...) ak sa rozculuje, tak len s usmevom, Anka, ach, zabudli sme ti povedat..... A nerieste ani ty ani muz, co bude o 3 mesiace ci o 2 roky, mozno svokra rychlo otoci.

anonym_382004
Dnes o 10:19

@anickamat juuuuuuuuuuuuj docela premotivovana babka.... v prvom rade pohovor s manzelom, v druhom jej prestan vsetko vesat na nos a v tretom jej pekne povedz, ze je to od nej mile, ale nie dakujem... ze vidis potencial skor v starostlivosti a nakupoch pre jej syna... sa mi vidi, ze trosku jej drblo , ale mozno sa len tak velmi extremne tesi, az je vlezla... a nie , skutocne nema ziadne pravo byt pri vybere kocika :D

anonym_cf27a0
Dnes o 10:32

Ked to nejde po dobrom treba ist na to tvrdo. Pohrozit jej nech sa ukludni ak chce svoje vnuca vobec vidiet. Na nu pekne dohovorenie nepomoze na nu musis ist tvrdo.

vilma7
Dnes o 11:13

A prečo jej všetko vešiate na nos. Na co ste jej povedali ze idete do PL po kočík ked viete aká je? Vhyba je hlavne vo Vas, že si to neriešite v súkromí.

anickamat
autor
Dnes o 11:48
@vilma7

A prečo jej všetko vešiate na nos. Na co ste jej povedali ze idete do PL po kočík ked viete aká je? Vhyba je hlavne vo Vas, že si to neriešite v súkromí.

@vilma7 mne to neprišlo ako "vešanie na nos" so svokrou som nemala zlý vzťah, vedeli sme sa normálne porozprávať. Začalo to až s tým oznámením tehotenstva. Prišlo mi normálne jej povedať že ideme kúpiť kočiar. Tak isto som to povedala aj mojej mame.. len moja mama zareagovala normálne a svokra to zobrala tak že ju z toto vynechávame

staromodna
Dnes o 11:54

Ze to je aj jej dieťa 🤣 moje nervy. Ja by som už bola kdesi na samote, keby som mala mat takúto stíhačku za zadkom. Prerušiť kontakt, iné nepomôže, lebo ona nechápe, že by ste s mužom rodina. Vy mate trojuholník so svokrou. Utekat co ti sily stačia lebo sa z nej zblaznis

anickamat
autor
Dnes o 11:59
@sova7

@anickamat nie je to zdravé co robí sprava sa ako keby to dieťa cakala ona. Čo na to muž? Uvedomuje si že partnerka si ty nie mama že by sa mal odstrihnúť a rázne ju stopnúť? Chlap ktorý si nevie nastaviť hranice s vlastnou mamou bude akou oporou v živote? Lebo realne to vidím tak že dieťa jej budeš dávať. Je mi jasné že chces s ňou vychádzať predísť scénam nehádat sa byť milá slušná ale na takýchto ľudí to neplatí. Beru nie ako možno slušnosť ako slabosť ktorú zneužijú. Partner jej musí rázne to čo robi zatrhnut. Vysvetliť jej že rodina ste ty dieťa a on. Ona dieťa už ma a toto je vaše. A ze všetko co treba budete chystať vy dvaja. Ak bude robiť scény tak sa dohodnete na kontakte v určitom čase a inak s ňou nebudete komunikovať. A určite s ňou nerieš nič osobné a nič jej nehovor. Je to svokra nie kamarátka. Preháňa to. Ak ju necháte takto vam liezt do vzťahu zachvilku vám zničí nervy aj pokazí spoločný život. Aj za cenu že jej to vysvetlite rázne a stopnete ju opakovane. Treba nastaviť pravidlá a hranice toto si nemoze dovoľovať. Hádam sa muž nebojí vlastnej mamy? Ona asi ma rada maličké deti s väčšími to nevie a jediné čo vidí že zase bude mať bábätko. Lenže toto je vaše ona nech sa naučí venovať tomu čo má doma

@sova7 máte pravdu v tom že nechcem robiť nejaké scény.. som skôr kľudný typ človeka a nikdy som nemala v pláne sa rozhádať so svokrou ani kaziť vzťahy. Manžel je u nás ten kto nemá problém aj zvýšiť hlas a zastať sa. Zatiaľ sme jej obidvaja vysvetlili veci slušne vzhľadom na to že obidvaja s manželom máme na to rovnaký názor ale bojím sa že nakoniec budem len ja tá ktorá vybuchne a manželovi bude ľuto mami...
Je ťažké pre mňa brať jej pripomienky ohľadom výchovy a starostlivosti do úvahy keď vidím že jej syn ledva prechádza so známkami v škole, celý deň sedi pri PC v neupratanej izbe nemá, žiadnych kamarátov a nezje nič len rezeň a nevie ani pozdraviť keď vojde do miestnosti. Presne ste to vystihli že ona je zaťažená na bábätká ale ostatné ju už nezaujíma.

sova7
Dnes o 12:06
@anickamat

@sova7 máte pravdu v tom že nechcem robiť nejaké scény.. som skôr kľudný typ človeka a nikdy som nemala v pláne sa rozhádať so svokrou ani kaziť vzťahy. Manžel je u nás ten kto nemá problém aj zvýšiť hlas a zastať sa. Zatiaľ sme jej obidvaja vysvetlili veci slušne vzhľadom na to že obidvaja s manželom máme na to rovnaký názor ale bojím sa že nakoniec budem len ja tá ktorá vybuchne a manželovi bude ľuto mami...
Je ťažké pre mňa brať jej pripomienky ohľadom výchovy a starostlivosti do úvahy keď vidím že jej syn ledva prechádza so známkami v škole, celý deň sedi pri PC v neupratanej izbe nemá, žiadnych kamarátov a nezje nič len rezeň a nevie ani pozdraviť keď vojde do miestnosti. Presne ste to vystihli že ona je zaťažená na bábätká ale ostatné ju už nezaujíma.

@anickamat manzelovi má byť ľúto vás hlavne. Dať druhému hranice nie je kazenie vzťahov skôr úplny základ. A toto treba stopnúť inak pokazí vzťah vam dvom. Nie vždy sa dá byť tichý slusny a pokojne veci vysvetliť. Sú veci ktoré si nezelate aby robila a nebude ich robiť aj keby robila scény v tom prípade obmedzíte kontakt vzťahy sa nemajú udrzovať na úkor vlastného zdravia a psychiky. Povedzte jej že dieťa už ma svoje doma a nech sa ide venovať jemu vždy keď bude zase skúšať. Ona už asi bábätko mať nebude tak sa upla na toto a vníma ho ako svoje čo nie je ok

sova7
Dnes o 12:08
@anickamat

@vilma7 mne to neprišlo ako "vešanie na nos" so svokrou som nemala zlý vzťah, vedeli sme sa normálne porozprávať. Začalo to až s tým oznámením tehotenstva. Prišlo mi normálne jej povedať že ideme kúpiť kočiar. Tak isto som to povedala aj mojej mame.. len moja mama zareagovala normálne a svokra to zobrala tak že ju z toto vynechávame

@anickamat samozrejme že ťa alebo vás s toho vynechavame. Je to naše dieťa a nie vaše vaše ma 11 r a máte ho doma. To úplne stačí. Ak bude robiť cirkus jej problém inak vas bude takto vydierať stále

anonym_087174
Dnes o 12:09
@anickamat

@anickamat myslím, ze je načase aby ste si dali odstup od svokry kym babatko nie je na svete a rázne jej určili hranice. Ked budes ubolena po porode bude sa ti chciet nasackovat aj do postele a vtedy začne teror. Bude ti ho brat stale na ruky nanúti ti um aby ho mohla aj ona kŕmiť vsetko bude vediet najlepsie a budes mat toho dost. Rob tak, aby si nemala vycitky ze ta obrala o vzácny cas s bábätkom tým, ze si sa kvoli nej stresovala. Ubehne to tak strasne rychlo ze to nestojí za to. Viem, je to ťažké. Ja som tiez na cas musela prerušiť kontakty lebo mi zasahovali do výchovy. Ale pochopili to az tým. Držím palce nech vsetko dobre dopadne

Strana
z2