Svokrovci na návšteve každý mesiac
Dobrý deň. So svokrovcami sme sa stretávali cca 3-4x do roka bývame 300km od nich a približne toľko sme sa videli, bud sme išli my k ním na víkend alebo oni prišli k nám. Ale všetko sa zmenilo ako som porodila. Rodila som pred 3 mesiacmi a zrazu nemám pokoj, chcú k nám chodiť každý mesiac a prekáža mi to príde mi to často (a nie , moji rodičia tiež nechodia tak často!!!) ja som nie preto porodila dieťa aby som mala svokru na krku každý mesiac v malom byte. A mne sa tiež nechce k ním chodiť každý mesiac. Je to pričasto. Lezie mi to na nervy, vy čo bývate ďalej od svokrovcov tiež sa chcú vidieť kazdy mesiac ? 🙄 a nehovorím o vzdialenosti 30km ale 300.
Niet nat súkromie. Neznasam návštevy celkovo. Prepáčte ale som z toho zdeptaná
Moja byva ani nie 5km od nas a nepride ako je mesiac, dva, tri dlhy 😪😅 my sme u nich boli 2t dozadu a povedala som chlapovi, ze my k nim pojdeme ak sa oni konecne dotrepu k nam. A nehovorime o dochodkyni a dochodcovi - maju 55 a kazdy jeden vikend volny .. takze 😅 a ja by som ich rada prijala u nas
Ja nemám extra vzťah so svokrovcami, ale odkedy máme malého som taká rada, že chodia 😀 (ok keď mal ešte máličko, tak nie, ale od toho pol trištvrte roka).. ja si na tie dni nabúcham nechty, kaderníčku, idem s kamoškou na kávu a malý vonku v parku s nimi. Radosť žiť lebo inak nemáme žiadnu pomoc 😩
@anonym_autor tebe dobre prasi , 1x za mesiac nieje vôbec veľa. Tebe sa narodilo dieťa ale im sa narodilo vnúča. Je normálne, že ho chcú vídať...
Nezabudni ich inak otravovať, keď budeš potrebovať postražiť, alebo vtedy už návšteva prekážkou nebude ?
@anonym_autor to si ty, co tu stale dookola vypisujes? Uz minimalne tri diskusie. Nestacili ti odpovede?
Ja nemám nejaký extra vrúcny vzťah s mojou mamou, ale odkedy sa nám narodil syn, (až po pár mesiacoch ako sme sa dali trocha dokopy a prešlo najhoršie covid obdobie) tak k nám chodí raz za mesiac na celý víkend,. Cez prázdniny aj na týždeň a všetci sme za to radi, syn ju zbožňuje, vždy sa na ňu teší ale zas keď je u nás tak sa mu venuje na 110%.. takže som šťastná že je syn šťastný a aj my si trocha "oddychneme" od autíčok a vláčikov.. aj ked sa snažíme vymyslieť dáke výlety aby sme šli všetci spolu, nie vždy to vyjde tak len oddychujeme všetci doma 🤷♀️ syn má 5 rokov a fungujeme takto už asi 4 roky
@anonym_autor to si ty, co tu stale dookola vypisujes? Uz minimalne tri diskusie. Nestacili ti odpovede?
@eleanor2510 tiez mam pocit ze to tu riesi stale jedna a ta ista osoba. Ktorej zrejme nie je rady ani pomoci.
A to chodia každý mesiac na týždeň a spia v obývačke a vyzieraju chladničku? Alebo chodia na 1- 2 dní a ty si proste len precitlivena, nevďačná nevesta?
Ani ja nemám rada návštevy,ale toto s tým nemá nič spoločné
Pre mňa by bolo podstatné aj to,čo robia svokrovci,keď na tú návštevu prídu,reálne sa zaujímajú o vnúča? Vezmú ho von na prechádzku,aby si si ty mohla oddýchnuť/niečo porobiť,prípadne ti pomôže svokra nejako v domácnosti napríklad navarí a podobne? Lebo ak by to bolo takto,tak by som ten jeden víkend do mesiaca prežila..Ale ak by ku mne prišli na All inclusive pobyt,vyložili by si nohy a očakávali obskakovanie a dieťa by si popestovali 5 minút denne,tak s tým by som mala tiež dosť veľký problém,keďže by mi boli viac na príťaž,čo asi žiadna žena s 3-mesačným dieťaťom nepotrebuje..
Kazdy mesiac nie je nic strasneho... prepina ti trochen no... si zdeptana, unavena a navstevy vseobecne neznasas, ale oni za to, aka ty si nemozu. Je to uplne nevvinna frekvencia navstev a predpokladam prve vnuca... porozpravaj sa s manzelom, nech ten vikend, co su teda u vas, poriadne pomoze a skace okolo nich a nebude to take dramaticke. Hlavne sa treba pozitivne nastavit, ked do toho ides "ja to neznasam", tak to dobre ani nemoze byt.
@anjelicek26 čo tu takéto veci rozprávaš, že autorke prepína ? Ona je v pohode a jej reakcia je v poriadku.
@anonym_autor Autorka, normálne keď zase svokrovci budú obťažovať, povedz im rázne nie. Naďalej sa stretávajte len 3 - 4 krát do roka. Ty máš právo rozhodovať o tomto, nie oni. Je normálne, že chceš pokoj, máte s mužom svoj život.
@anjelicek26 čo tu takéto veci rozprávaš, že autorke prepína ? Ona je v pohode a jej reakcia je v poriadku.
@anonym_autor Autorka, normálne keď zase svokrovci budú obťažovať, povedz im rázne nie. Naďalej sa stretávajte len 3 - 4 krát do roka. Ty máš právo rozhodovať o tomto, nie oni. Je normálne, že chceš pokoj, máte s mužom svoj život.
@anonym_d4efa0 hádam da moze rozhodnut aj manžel, ci dieta je len čisto jej ? Omg ... mat takú potvoru v rodine.
@anonym_d4efa0 a potom ze maju rodiny medzi sebou otrasne vztahy. Len aby od nich este nepotrebovala aj ona pomoc. Potom ked sa bude dedit prva sa ozve. Mne by vadilo keby svokra vidi vnuca len 3 krat do roka. Ja chcem aby sme mali ako rodina dobre vztahy a aj dieta videlo ze nam zalezi na rodine aj ked obcas musime aj my nieco pretrpiet. Nic nie je dokonale. Ludia si nedokazu vazit uz ani vlastnu rodinu.
Vzdy sa da dohodnut. Svokra moze navarit na cely vikend. Mozu spat inde. Je to len o chceni vyriesit problem.
@anonym_autor Ja chapem, ze pokial ste natlaceni vy aj svokrovci v malom byte a ostanu u vas nie iba jednu noc, ze to narusa rezim, ktory si este len budujete s malym 3 mesacnym dietatom. Na druhej strane, bud rada, ze maju zaujem o svoje vnuca, co by kolke za to dali. Situacia sa podla mna da riesit tym, ze by svokrovci proste prespali niekde na hoteli, pokial si to teda mozu financne dovolit a ked tak pridu na 2-3 noci, s radostou by som im dala dieta von kocikovat a ja by som si normalne pospala za tu dobu alebo poriadila byt. Samozrejme, tieto navstevy za predpokladu, ze svokra ti nebude chciet organizovat domacnost a davat nevyziadane rady. Ak lubia vnuca, ktore je od nevesty a nie od dcery (zamerne to takto pisem, lebo nie malo prispevkov je tu o tom, ako nemaju v takomto pripade zaujem), tak praveze by som sa snazila aby si to vnuca uzili. Neviem kolko maju rokov, ale nebudu tu večne a raz aj ty budes svokra a ked ti bude nevesta odopierat styk s vnucatom, vtedy pochopis. A kludne by som svokru aj zapojila do nejakej vypomoci, napriklad vyvesit pradlo, pozehlit alebo kludne aj navarit ale bohato by mi stacilo keby som videla uprimny zaujem travit s vnucatom cas.
@anonym_d4efa0
Az mi je normalne smutno z Tvojho prispevku. Chapem, ze (aj v niektorych rodinach) su medziludske vztahy tam kde su, ked starki chcu vidiet svoje vnuca 12x za rok a reakcia a nastavenie ich najblizsej rodiny ma byt takato, ako pises:
"normálne keď zase svokrovci budú obťažovať, povedz im rázne nie. Naďalej sa stretávajte len 3 - 4 krát do roka. Ty máš právo rozhodovať o tomto, nie oni. Je normálne, že chceš pokoj, máte s mužom svoj život."
Skoda ze oni ked vychovavali svojho syna, jej muza, mozno mu vselijak pomahali pri starte do zivota atd, ho nekopli v 18 do riti aj s igelitkou a nepovedali mu, ze "oni maju svoj zivot" a je normalne ze uz chcu pokoj.
A nie, nikto ma nepresvedci ze toto je normalne nastavenie, ci uz som introvert, ci mam rad navstevy alebo nie. Ta sebeckost a "ja ja ja, moj zivot a moje ja" z toho az strasidelne srsi. Otrasne a fakt smutne.
Autorka, ja ťa chápem. Keď si spomeniem na prvé týždne a mesiace po pôrode, tak naozaj by som v tom čase nechcela mať nikoho doma. Bola som rada, že žijem. Obe deti som mala nespavcov, večerné koliky, na začiatku som kojila každé 2-4 hodiny (ako bolo treba), bola som v kuse nevyspatá, unavená a hostiť cez víkend ľudí by som vnímala ako zlý sen. Neskôr, keď by sme už s deťmi mali ako-tak zabehnutý program (najskôr po polroku), tak vtedy by mi nevadilo, ak by prišla návšteva, ale aj tu je viac premenných.
Predpokladám, že svokrovci chodia minimálne na víkend (príchod piatok večer/sobota ráno a odchod nedeľa večer). Ak by som mala dosť veľký byt, čiže jednu hosťovskú izbu, tak by to bolo OK. Ak by museli spať celý víkend v obývačke, tak by som veľmi nadšená nebola (ráno by som ich zrejme budila a v noci, aspoň pri mojich deťoch, tiež). Ak by som nemusela vyvárať a navarila by svokra, prípadne by zaobstaral donášku muž - v poriadku. Ak by som mala stáť celý víkend pri hrncoch, tak ani náhodou. Nemohlo by hroziť žiadne obskakovanie, nemohli by chcieť, aby som pri nich celý čas sedela a bavila sa s nimi. Naopak, ak by cez ten víkend aktívne pomohli, to znamená s dieťaťom prechádzky von (a ja by som si mohla vtedy pospať), pomojkať, utíšiť, ak by plakalo, prebaliť, navariť, odpratať si za sebou veci a prispôsobili by sa chodu našej domácnosti, tak by som raz za mesiac nemala žiaden problém. Ale ak by odo mňa očakávali celovíkendový servis a nepohli by ani prstom, mohli by rovno ostať doma.
Ženy, ono je dosť rozdiel hodinové "návštevy" raz-dvakrát (ak to preženiem) aj 3x do týždňa (čo je za mesiac spolu max 12 hodín + nejaká tá káva s koláčom), ak svokrovci bývajú v rovnakom meste (prípadne pár km) a celovíkendový pobyt v byte, kde sa musím minimálne 48 hodín prispôsobovať a zabezpečiť full servis.
To, čo tu niektoré spomínajú, že deti si pri návštevách 4x do roka nevybudujú žiaden vzťah so svokrovcami, môžem vás uistiť, že to nie je pravda. My žijeme v zahraničí (cca 1000 km), čiže na SK jazdíme max 4-5x do roka na viac dní a deti majú so svokrovcami aj mojimi rodičmi úplne perfektný vzťah❤ Vôbec nezáleží na tom, vidieť sa často, ale na tom, ako plnohodnotne využijete čas, aj keď sa vidíte napr. len raz za 3 mesiace.
@anonym_d4efa0
Az mi je normalne smutno z Tvojho prispevku. Chapem, ze (aj v niektorych rodinach) su medziludske vztahy tam kde su, ked starki chcu vidiet svoje vnuca 12x za rok a reakcia a nastavenie ich najblizsej rodiny ma byt takato, ako pises:
"normálne keď zase svokrovci budú obťažovať, povedz im rázne nie. Naďalej sa stretávajte len 3 - 4 krát do roka. Ty máš právo rozhodovať o tomto, nie oni. Je normálne, že chceš pokoj, máte s mužom svoj život."
Skoda ze oni ked vychovavali svojho syna, jej muza, mozno mu vselijak pomahali pri starte do zivota atd, ho nekopli v 18 do riti aj s igelitkou a nepovedali mu, ze "oni maju svoj zivot" a je normalne ze uz chcu pokoj.
A nie, nikto ma nepresvedci ze toto je normalne nastavenie, ci uz som introvert, ci mam rad navstevy alebo nie. Ta sebeckost a "ja ja ja, moj zivot a moje ja" z toho az strasidelne srsi. Otrasne a fakt smutne.
@anonym_398feb ved aj ona raz bude v roli v akej je teraz svokra. Potom si možno spomenie na seba 🙂 ak teda od nej nezutekaju aj deti ,lebo čo ak ju budú aj tie obťažovať 🙂
@anonym_d4efa0
@anonym_398feb Treba aspoň skúsiť a možno si budete rozumieť, rodina by sa mala navštevovať, dohodnúť sa tak, aby to bolo pre strany prijateľné.
ludia ti budu pisat ze to je malo (a ono ano - na vytvorenie vztahu je vidiet sa 3 do roka malo), ale mas este len malicke babatko a spoznavate sa a robite si rezim. take male babatko aj tak je len na maminke, papa a spinka, co robi svokra cely vikend u vas?
ono byt v malom byte a mat tam svokrovcov na vikend je na porazenie aj bez novorodeniatka. ja tieto navstevy neznasam! a to byvame v dome. som introvert a nonstop niekto v mojom priestore mi vadi. a to mam svokrovcov NAOZAJ rada. hlavne ak su cely cas s tebou za zadkom v byte a cakaju aky program im urobis a ako ich budes zabavat a venovat sa... ja napriklad ani neuvitam ak by mi mala svokra alebo hoci aj moja mama u mna varit, chcem jest co si navarim ja s muzom co je uplne iny typ stravy ako varia.
dohodla by som sa napr jeden mesiac u nas, jeden v hoteli (alebo aj vzdy v hoteli, podla toho ako vam to vyhovuje s muzom.. mate maly byt co je dobra vyhovorka🙂)...
a tieto vyhrazky tuto miestnych "pockaj az budes babka" a ze si sebecka a podobne... nic ine nemate povedat? viete co by sme my co byvame daleko od rodiny dali za to aby sme byvali blizsie a mohli sa vidiet casto ALE MENEJ INTENZIVNE?
a autorka kvoli detom by som sa skusila naozaj naladit na castejsie stretavanie sa, deti podrastu a bude to s babkou a dedkom pre nich super.
Moji rodicia byvaju cez 400km od sestry, dokonca v inom state. Mala ma 3 roky. Od kedy sa narodila, tak tam chodia kazde 4-8 tyzdnov na 4(viac) dni. Svagor ich neznasa, ale chodia aj tak. Malu miluju, mala miluje ich a sestra vie, ze za tie 4 dni si oddychne aspon z vacsej casti od starostlivosti. Mama tam sice nevari, ale vzdy donesu navarene vsetko mozne, co si segra (a uz aj mala) vypyta...
2x dokonca oco siel na otocku (mama vtedy este pracovala), lebo im vypadlo opatrovanie (segra robi od cca roka, je lekarka, mala rozne mensie uvazky).
So svokrovcami (ani ich svagor nema rad) sa sestra stretava casto, byvaju v susednej dedine, s malou (aj bez nej, pripadne len mala) je tam casto, minimalne 2x tyzdenne... Do teraz s radostou strazia a travia cas s malou, ktora je aj ich radost.
Svokrovci su rodina. Ta najblizsia. Babo si zvykne, casom mozno aj Ty. Daj im zodpovednost, nech idu s babom na prechadzku, neskor ho mozu bravat na dlhsie, na vylety alebo podobne. Skus to brat pozitivne. Ty zatial skus spravit nieco pre seba (zdriemni si, umy vlasy, sprav nieco pre seba, kludne aj vypni s mobilom v ruke - cokolvek, co Ti pomoze po psychickej alebo fyzickej stranke), alebo pre domacnost, kym budu prec. Alebo ich zaukoluj, popros, nech nieco uvaria, alebo donesu kolac alebo ci Ti nepomozu s upratanim. Ale tak, aby aj boli s babom, lebo nechodia k Vam upratovat, ale za nim (a zaroven za ich synom).
Ak by svokrovci chodili a ocakavali komplet servis, asi by som ich upozornila (alebo nechala, nech to spravi muz), ze tu teraz nedokazes byt pre nich. Ale kludne mozu prist a pomoct Vam ako rodine.
@anonym_autor je to len prvotný ošiaľ z vnúčatka. Keď budeš potrebovať pomôcť, už nebudú vládať, potom bude problém diaľka, raz to a potom tamto.
Kľudne im povedz, že už sa vám nehodí, aby u vás prespavali, lebo potrebujete priestor pre dieťatko.
@anonym_autor Akoze naco tal casto. Ved ked bude dieta vacsie budete chodit aj vy. Ale kym mam male babo, doma by som nikoho nechcela. To ani nepomôžu, len clovek musi skakat. Povedz im to, ze proste musia trosku pockat a zatial proste raz za 3 mesiace staci aj s prespanim.
@anonym_autor Vobec to nie je často.My ako rodina sa stretávame oveľa oveľa viac. A svokrovci chodili aj viac krát v týždni ked boli deti malé (keďže ich mám blízko ).A ako starnú vidíme sa aj každý deň. Neberiem ro ako žiadny trest. Oni nám boli nápomocný keď bolo treba pomôcť s deťmi a bývali choré, teraz je rad na nás. My sa celkovo ako rodina veľmi veľa stretávame. Ale zase keď ideme na výlet tak to pochopí každý.Teda ak aj nie,nie sú s toho zvady. Ja mať takú nevestu ,že nemôžem vidieť vnúča aspoň raz za mesiac bola by som dosť smutná .
Úplne rozumiem, si predsa ešte vyčerpaná a nie sa starať ešte aj o návštevy. Neviem aké máte vzťahy ale ja by som povedala že teraz si také časté návštevy neprajete a hotovo. U vás to asi nie je že prídu na kávu a idú preč, predsa len musia prespať narušia súkromie a podobne... Asi sa tu viaceré do teba aj pustia že ty si nakoniec ta zlá, ale urobte si tak aby ste boli v pohode vy . Ja som sa len svokrovcom prispôsobovala a len aby bolo dobré a doplatila na to zdravotne...
@janka1224 Chudinka...
@anonym_autor podľa mňa to je normálne.Ved ich pošli s dieťaťom von, využi čas a choď na chvíľu niekam s mužom.O koľko viac musíš variť?Sú to aj jeho rodičia a chcú byť s vami.Ved to je pekné, že majú záujem 300 km je dosť aj pre nich to je záťaž a aj tak to absolvujú.Myslis si, že im nechýba súkromie?Si dosť sebecká.
@anonym_autor raz za mesiac...mne sa to zdá málo, veď keď to nie je 4x do týždňa tak buď vďačná,lebo si nevďačná
@anonym_autor Prajem ti raz takú nevestu ako si ty sama.
@eleanor2510 idem postupne odpovedať na všetko ale začnem týmto komentárom , ktorý absolútne nechápem lebo sem píšem úplne prvý krát kvôli tejto diskusii som si založila účet 🤣 ale aspoň viem že nie som jediná tým pádom
@anonym_285 Ale na,spanie chodia súrodenci a často Veď práve aj celý víkend sme spolu sj svokrovci. Ale zase každý ro má inak.
@anonym_285 My máme fajn vzťah, ake tiež ske si na začiatku určili pravidlá, že nebudú chodiť kľúčom 😆😆

Čoskoro Ti to bude primálo. Ešte ich budeš veľmi rada u vás vítať. Hoď sa do kľudu. Buď rada, že majú záujem o vnúča. Pokiaľ Ťa to vyčerpáva fyzicky ( neviem teda či chodia no noc, dve), musíš ich hostiť a podobne, zapoj viac manžela.