Svokrovci sú sklamaní, že namiesto dieťaťa máme psa
Máme 30+, sme bezdetní a na Vianoce sme si kúpili psa. Je čistokrvný s PP, plánujeme preto chodievať aj na výstavy, trénovať a robiť šport.
Dieťa by sme chceli, ale nedarí sa, takže miesto ďalšieho IVF sme dali peniaze na psa a musím povedať, že už teraz vidím, že to bola oveľa lepšia investícia a hlavne neprišlo sklamanie 😉
Svokrovci to nechápu. Hoci už majú dve vnúčatá. Mysleli si, že keď sme hovorili, že máme prekvapenie, že oznámime tehotenstvo 😒 Úplne sa ich sklamanie doslova dá krájať a robí to veľmi nepríjemnú atmosféru. Samozrejme pes prináša aj to, že teraz na čas sa budeme venovať jemu a tému detí sme odložili (jedine, že by prišli prirodzene, čo je veľmi malá šanca). Už mi bolo povedané, že mladšia nebudem (fakt? Wow 🤣) a že sme ,,si to celé teraz pokazili so psom". 🤣
Mrzí ma to, že sa nedokážu potešiť z nového člena domácnosti 😒
Ahojte. No, svokrovci vedia, že deti chceme, ale že to zatiaľ neprišlo. O IVF nevedia, považujeme to za našu súkromnú vec a nemáme potrebu rozoberať ,,kto je z nás na vine" a počúvať super rady ako treba na to zabudnúť, treba ísť na dovolenku, treba sa poriadne stravovať a nie dávať peniaze lekárom za umelé oplodnenie a podobne. Moja švagriná je presný opak, tam každý vedel už o jej ovulácii, že vysadila antikoncepciu a že sa snažia, mne to teda pripadalo nechutné 🤢 tehotenstvo oznamovala po pozitívnom teste, ešte ani nemala nič potvrdené... Jednoducho si viac strážime svoje súkromie.
A áno, zamrzelo ma to, pretože akoby moja hlavná funkcia bola len mať dieťa, to ostatné sú len také zbytočné zábavky, KÝM BUDE DIEŤA 😒
@anonym_autor áno, pre niektorých je hlavná funkcia ženy/dcéry/nevesty porodiť dieťa. Pre niekoho je jediný zmysel života dieťa/vnuk, skrátka deti. Ja chápem, že zrovna vo vašom prípade môže byť toto nastavenie niektorých ľudí o to bolestivejšie, ale fakt je ten, že druhých nezmeníš. Môže ťa to mrzieť, aj hnevať, aj iné emócie, ale za mňa je to proste primárne o tom, že sa tým nenecháš pohltiť. Tešte sa doma s mužom zo šteniatka, ako som písala, časom isto spoznáte aj ľudí, s ktorými tie radosti, aj starosti spojené so psom budete môcť zdieľať. Je to váš život. Nie život svokrovcov.
@anonym_988719 no ja sa vyjadrim teda, my sme nemali deti, nevedeli sme, ze by sme mali nejaky problem, svokrovci naliehali stale na to, aby sme deti uz mali, sice neviem, ci im to ovplyvnovalo existenciu, ale teraz sa o vnuka nezaujimaju, ani ho nepridu pozrie,t tak neviem preco ten tlak. Svokra stale naliehala na to, aby sme sa rozisli, kedze nemame deti, my sme boli spokojni tak, ako sme boli, len sme si chceli este doriesit zivot, dostudovat a pod. Otehotnela som hned, ako sme si povedali, ze chcele dieta, mala som rizikove tehotenstvo, nevesela som to nikomu na nos, aj bez toho ma svokra dost stresovala tym, zacala sirit reci, ze som otehotnela, lebo sa mi nechce pracovat. Otehotnela som znova, potratila som, nemam potrebu sa o to podelit so svokrou, presne pre tieto dovody, lebo mi jej spravanie ublizuje a jej to je jedno. Stacilo mi, ked sa moje kamaratky vyjadrili, ze nevadi, otehotniem nabuduce, no ja neviem, mne to vadi. Ja tiez nehovorim ludom, co si zlomia nohu, ze nevadi, vyzdravies za mesiac. Ludia sa nevedia adekvatne postavit k problemom s otehotnenim, potratmi, pripadne s narodenim mrtveho dietata, obchadzaju to, pouzivaju zranujuci jazyk, vety, ktore sa dotycnych dotknu.
Tak, ako aj v tejto diskusii. Cakali vnuca, dostali psa, cudujes sa im? Je to tazke pochopit? Ako trosku empatie ludia. To, ze svokrovci nieco cakali neznamena, ze to musia aj dostat, nie su to 2 rocne deti, ktore ked nieco nedostanu, maju sa hodit o zem, lebo nemaju dovyvijanu osobnost a emocie.
Okrem ineho, ja osobne mam presne pre toto problem, ked sa ma svokra vypytovala na dojcenie, rozpravala mi opakovane o dojceni mojho manzela, pardon, ale toto nepotrebujem vediet, pyta sa ma neustale na moju menstruaciu. Neodpovedam jej na tieto otazky, proste nemusi mi vidiet az do zaludka. Nemam problem sa o tom rozpravat s kamaratkami, ani s mamou. Su veci, ktore nevesiam ani kamaratkam na nos, pripadne sa o niektorych veciach rozpravam len s niektorymi ludmi, o ktorych viem, ze ma pochopia a nebudu sa spravat ako hulvati, obzvlast v takychto citlivych otazkach.
@anonym_b98164 vdaka Bohu, zijem medzi normalnymi ludmi, ale pozeram, ze je to asi vyhra v loterii, ze su si clenovia rodiny oporou. Ja mam zas svokru, co bola pri porodoch mojich 3 deti, bola mi velkou oporou, aj pri dojceni, vo vsetkom ako zena, ako druha mama.
Svagrina to ale s nou takto nema, ale aj svagor je kus iny. A tam si to zazili presne, ze svokrovci uz chceli vnuca a prirodzene sa opytali a potom svagor na mamu vybehol, ze im maju dat pokoj, ze budu mat, ked budu chciet. Stacilo mozno len naznacit, mami, nedari sa nam, riesime to. A stiahla by sa. O tomto hovorim. Lebo jej ked nieco povies, necha si pre seba, je to velmi rozumna a inteligentna zena. A zbytocne nervy potom boli, aj jej luto bolo, ze ved ona netusila...Lebo tiez len psikov riesili dokola, co mohla vediet? Nememu dietatu ani vlastna mat nerozumie. Stale mam ten dojem, ze pokial ide o slusnych empatickych ludi, nemal by by problem povedat nieco v tom vseobecnom smere. Ale nezazila som zakernu svokru, takze to urcite beriem zo svojho pohladu.
Napriklad ja som teraz tehotna, uz 14tt., nikto nic nevie, len moja sesternica, jej som to povedala na navsteve, lebo viem, ze jej muz stale nuka dake vino, palenky, tak som ju potrebovala ako spojenca, vysvetlili sme mu, ze mam problem s tlakom, co aj je pravda. Ze nemozem teraz, mam nove lieky. A udrzala tajomstvo. Rodicom to poviem, ked budeme spolu osobne, mama bola na operacii a nechcela som ju stresovat. Ale kebyze sa stale nieco zle, tak urcite jej bude luto, ze to nevedela. Len...Je to uz stvrte dieta a budu to spracovavat trosku horsie 🫣.
To ja sa zas napocuvam ine veci, ale hlavne od cudzich, ze ci nepozname antikoncepciu a ze sme ako ciganj, ze naco nam je tolko deti...takze poznam to z opacnej strany, ale nastastie len od cudzich...
Presne to sa stalo v mojej rodine. Nie dieťa, ale pes. My sme psa nekomentovali, mysleli sme si, ze este si chcu uzivat bez deti. A ono sa im nedarilo. Niekolko IVF bolo neuspesnych, nic sme nevedeli. Nakoniec sa podarilo. Dodatocne sme sa vsetko dozvedeli. Chceli nas chranit od sklamania.
@anonym_6e8884 mna by to ako mamu mrzelo, kebyze mi dieta nepovie, s cim zapasi. Aspon by som sa modlila za nich konkretne.
Mna napriklad nastvalo, ked mi sestra nepovedala, ze mamina ma vazne hnacky, volam jej tak raz za 3 dni, bola zdrava a zrazu, ze skoncila v nemocnici a odchadzaju jej oblicky. Nastavana som bola, ze mi nic segra nepovedala, ked to vedela. Mohla som nejak pomoct. Lebo v tychto zdravotnych veciach sa skor vyznam a hnala by som ju k lekarke skor. Nastastie to dobre skoncilo, ale bolo to len tak tak.
No ale autorka polozila otazku, teda zalozola diskusiu a nejak neodpoveda, takze zase mi to pride ako tema na hadanie. Stale dokola nejake problemy so svokrovcami, to je dost dobra tema...
To je zaujímava generácia,nikoho nič do ničoho,ani vlastnu mamu a otca. Radšej platiť psychiatra,lebo sami nedokážeme uniesť ťarchu sveta. To je doba. Normálne sa mi chce plakať z týchto názorov. Nikto nikomu nemôže povedať iný názor,lebo hneď je toxický človek a pritom sám,ten,čo sa tak vymedzuje voči iným ľuďoch a drží si to svoje súkromie je toxickým človek. Sám pre seba a bohužiaľ,aj pre okolie a spôsobuje najviac bolesti najbližším.
@anonym_e5c384 mam taky pocit, ze svet sa zenei do zahuby prave pre tu sebestrednost. Rodina ma byt miesto, kde si vzajomne zdielame svoje radosti, ale aj starosti. Kazdy kope len sam za seba. Najprv, je to nasa vec, nestarajte sa a potom, ked by s dietatom potrebivali pomoc, tak starki tiez mozu povedat, vsak je to Vasa vec, porradte si sami. Mne ako rodicovi by bolo vazne zle, kebyze mi dieta nepovie, s cim zapasi. A je jedno, ci je to toto alebo nieco ine. Kamoskina mama plakala ako dazd, ked po xy rokoch nestastneho manzelstva jej povedala,ze ju bil, tyral psychicky, fyzicky. Mama si myslela, ze len maju take obycajne nezhody, ktore sa daju riesit. Vobec netusila tieto veci. A toto by ma bolelo viac ako to, ze mi to uprimne povie a hned. Mohla si usetrit kopu slz a bolesti. Lebo ta mama jej okamzite podala pomocnu ruku, posiela jej peniaze, pomaha, ako vie. Len aby odisla z toho pekla.
@anonym_aaf438 toto je tak primitívny komentár že nemam slov. Hlavne že v 90% čo idu páry do IVF sú na vine muži 🤦♀️
@anonym_aaf438 toto je tak primitívny komentár že nemam slov. Hlavne že v 90% čo idu páry do IVF sú na vine muži 🤦♀️
@anonym_4ab8cb to vies, 90%🤣
@anonym_aaf438 u nás je problém v oboch, snáď si spokojná 😉 ale nie je to info, čo by potreboval vedieť niekto okrem nás a lekárov
@anonym_6e8884 mna by to ako mamu mrzelo, kebyze mi dieta nepovie, s cim zapasi. Aspon by som sa modlila za nich konkretne.
Mna napriklad nastvalo, ked mi sestra nepovedala, ze mamina ma vazne hnacky, volam jej tak raz za 3 dni, bola zdrava a zrazu, ze skoncila v nemocnici a odchadzaju jej oblicky. Nastavana som bola, ze mi nic segra nepovedala, ked to vedela. Mohla som nejak pomoct. Lebo v tychto zdravotnych veciach sa skor vyznam a hnala by som ju k lekarke skor. Nastastie to dobre skoncilo, ale bolo to len tak tak.
No ale autorka polozila otazku, teda zalozola diskusiu a nejak neodpoveda, takze zase mi to pride ako tema na hadanie. Stale dokola nejake problemy so svokrovcami, to je dost dobra tema...
@anonym_988719 Ja som nakoniec uznala, že dobre urobili, že mi nič nepovedali, lebo ma ochranili pred trápením, ktoré by som preživala. A to bol vlastne aj dôvod.
@anonym_4ab8cb to vies, 90%🤣
@anonym_aaf438 je irelevantne, kto “za to moze” a nemoze. Ty nemas vestecku gulu, aby si tu vynasala sudy a taktiez nemas nijake pravo na to, aj keby vies, na koho strane je zdravotny problem, aby si sa takto vyjadrovala. Takto sa vyjadruju simplexni jedinci bez kuska citu. Ty by si bola prva, s ktorou by som sa v ramci rodiny nepodelila o moje sukromie a bolo by jedno, ci by si bola moja matka, svokra, sestra alebo dcera. Kazdy by si mal svoju rodinu poznat natolko, aby vedel, s kym sa zdoveri a komu povie svoje trapenua aj radosti. A tak primitivna osoba, ktora sa nevie slusne spravat by to rozhodne nebola. Potom sa cudujete, ze vas rodinnu prislusnici odstrihnu, mozete si za to same.
Myslim, ze by bolo treba im povedat, ze ste spravili lekarsky maximum pre to mat dieta a nejde to a mate pauzu a pes je prave to, aby vam z toho celeho nesiblo a mali ste dalej vztah. Niekedy treba ludom povedat veci na rovinu. Toto som mala aj ja ked sme mali psa, ze preco to mame takto, ale tak ja som v tom vztahu vtedy dieta mat nemohla, neslo to. To prislo az s mojim terajsim partnerom a pes sa nastastie dozil svojho ludskeho brata. Bolo to velmi pekne vidiet ich dvoch pokope. Psa sme teda prec nikdy nedali, dozil krasnu starobu. Ked sa narodil maly, mal uz vyse 10 rokov.
Myslim, ze by bolo treba im povedat, ze ste spravili lekarsky maximum pre to mat dieta a nejde to a mate pauzu a pes je prave to, aby vam z toho celeho nesiblo a mali ste dalej vztah. Niekedy treba ludom povedat veci na rovinu. Toto som mala aj ja ked sme mali psa, ze preco to mame takto, ale tak ja som v tom vztahu vtedy dieta mat nemohla, neslo to. To prislo az s mojim terajsim partnerom a pes sa nastastie dozil svojho ludskeho brata. Bolo to velmi pekne vidiet ich dvoch pokope. Psa sme teda prec nikdy nedali, dozil krasnu starobu. Ked sa narodil maly, mal uz vyse 10 rokov.
@kiki68 Nechapem, preco by im mali nieco vysvetlovat. Keby aj rovno deti nechceli, tak je to ich vec a nemusia to svokrovcom vesat na nos. Nikomu ziadne deti nedlzia.
@luccys Lebo potom ludia vacsinou sklapnu a daju pokoj. Cest vynimkam.
@kiki68 presne tak
mna sa este dodnes vela ludi pyta, preco nemam deti...moja jedina odpoved je, ze kvoli onkologockej liecbe som, zial, nemohla otehotniet.
pytat sa toto je extremne netaktne, preto odpovedam takto - vacsina ludi sa po mojej odpovedi citi trapne...idiotom je to jedno a mne je fakt jedno, ako sa citia idioti 🙂
@kiki68 presne tak
mna sa este dodnes vela ludi pyta, preco nemam deti...moja jedina odpoved je, ze kvoli onkologockej liecbe som, zial, nemohla otehotniet.
pytat sa toto je extremne netaktne, preto odpovedam takto - vacsina ludi sa po mojej odpovedi citi trapne...idiotom je to jedno a mne je fakt jedno, ako sa citia idioti 🙂
@nyusika moji kamosi nemaju tiez deti a ked sa ich pytaju ludia, povedia to na rovinu. Za mna najlepsia obrana. My sme mali toto iste, ked sme uz boli 3 roky spolu a rozni ludia “ a vy teda nic nebudete “ , ako nam sa poradilo velmi rychlo potom, ale predtym som s inym partnerom zazila prave tu neplodnost. Normalne som odpovedala, ze uvidime vobec ci sa podari a hotovo. Sa nebudem tocit okolo horucej kase. Neplodnost je dnes taka casta, ze skor ked clovek ma dieta, tak je to take na pocudovanie. Aspon okolo nas je kopec parov, co maju problem a roky sa snazia. Nebudem sa ich pytat, ci nevedia mat sex
@kiki68 presne tak
@nyusika Toto je hlavna zabavka Slovakov, vypytovat sa cudzich ludi, kedy budu mat deti. Mne to pride uplne absurdne. Nikdy to nepochopim.
@nyusika Toto je hlavna zabavka Slovakov, vypytovat sa cudzich ludi, kedy budu mat deti. Mne to pride uplne absurdne. Nikdy to nepochopim.
@luccys
tak vies - nemas chlapa - nemas pravdy
nemas deti - nie si poriadna zena
chlap ta obcas nezmlati - malo ta lubi
deti nebijete - zle vychovavate, raz vam budu po hlavach skakat
atd atd
@autorka nečudujem sa im, ked ste ich tak nalakali na prekvapenie a potom im vycapili pred oči psa. Pes je pes, navždy to bude len pes, to nieje dieta, rod, pokračovanie, nádej, budúcnosť. Keď sa vám nedarí, prečo im to proste nepoviete narovinu? Ved by ste mali okamžity pokoj🤷
Ach jaj. Téma, ktorú dôverne poznám. My sme síce len medzi rečou spomenuli psa, ale svokra to brala ako urážku, lebo ona CHCE vnúča. Vie, že sú problémy, ale ide si svoje, lebo má titul zo všetkého a do všetkého sa rozumie...
Oni netušia že vy máte nejaké problémy, že ste dali do toho už toľko peňazí. Vy im teatrálne oznámite že máte prekvapenie. Akože z nejakého psa by som nepadla na zadok ani ja 😅 mysleli že sa idete pochváliť s vnucatkom keď im rozprávate že deti chcete. Tak si teda to svoje súkromie stráž 🤷 na čo nám to tu rozprávaš a svojim najbližším zatajuješ
Na našej ulici bol pár, ktorý nemohol mať deti. Kúpili si krásneho kokeršpaniela. A dlhé roky ho mali, neviem, či si potom ešte zaobstarali druhého psíka ale deti nikdy nemali. No obaja chodievali spolu von aj so psíkom a proste to tak mali, že vedeli, že dieťa nebude ale boli šťastní aj tak. Podľa mňa je najdôležitejšie ako sa pár rozhodne a rodina to tiež pochopí. Skôr alebo neskôr, hlavne, že ste v tom spolu.
Ked nemusia vediet nic o vasich problemoch /neviem kto iny ak nie rodina/,
Nemusi ich ani zaujimat vas pes, vystavy.....
@anonym_e40420 nie každý sa ide posrať z deciek.Svokrovci by sa mali uvedomiť a neotravovať s blbými otázkami
@anonym_10f85c nie kazdy sa ide posrat zo psov
@anonym_aaf438 u nás je problém v oboch, snáď si spokojná 😉 ale nie je to info, čo by potreboval vedieť niekto okrem nás a lekárov
@anonym_autor tvoji rodicia kolko metrov do vysky skakali od nadšenia, ze mate psa? aj cerveny koberec mu prestreli?
@anonym_autor pes nemôže byt “namiesto” dieťaťa, nikdy a v ničom ho nenahradí 😅
@anonym_autor pes nemôže byt “namiesto” dieťaťa, nikdy a v ničom ho nenahradí 😅
@anonym_304cf6 nejde o náhradu, ide o potešenie, o spoločnosť v domácnosti, o aktivitu vonku s ďalším členom domácnosti, o to, že keď ti je na hovno pes sa pritúli a zdvihne ti náladu. Prečo je nutné zdôrazňovať, že to nie je dieťa? Zdravý človek na rozume snáď vie, že zviera je zviera a človek je človek.
@anonym_304cf6 nejde o náhradu, ide o potešenie, o spoločnosť v domácnosti, o aktivitu vonku s ďalším členom domácnosti, o to, že keď ti je na hovno pes sa pritúli a zdvihne ti náladu. Prečo je nutné zdôrazňovať, že to nie je dieťa? Zdravý človek na rozume snáď vie, že zviera je zviera a človek je človek.
@anonym_e51b03 bohuzial uz je nutné toto zdôrazňovať, pretože dnes sa pes už stavia na piedestál, ľudia z neho robia neviem co vsetko možné, a venuje sa mu príliš veľa priestoru v spoločnosti, v obchodoch, vojdem do obyčajného pepca kupit dieťaťu oblecenie na jednu sezónu, a už je vyčlenený celý regal na psie hracky a oblečeníčka... Ono to nieje len o financiách ale aj o pohodlnosti, ze mladí si dnes radšej kúpia psa, ktory ich limituje len minimalne, ako by si mali založiť rodinu
A co teba po tom co chcu svokrovci... nech maju emocie ake maju, ich problem. Tiez im svoje netlacis, tak nech si zacnu pisat dennik alebo co, nie je tvoja povinnost im plnit priania, nech tu pisu baby hocico. Je to tvoj zivot, nikto nenosi tvoje topanky.
Mne by to bolo úplne jedno že nemáte deti veď to je každého vec a zo psa by som sa tešila ..

Akoze keby mi moje 30r sieta povedalo ze ma pre mna novinkuuuuuu a potom zadrie ze psa, tiez by som sa tvarila cudne 🤣
Neviem co si cakala? Ze budu nadsene hopsat?