icon

Syn nechce pracovať, čo robiť?

16. feb 2020

Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.

ivettka74
17. feb 2020

Poznám rodičov ktorí by aj dýchali za svoje deti jedným z nich je aj môj priateľ, ktorý svoju 14r. dcéru obsluhuje obskakuje zatiaľ čo ona sa hrá na mobile....Nestarám sa, jeho dieťa, jeho výchova, tak isto mám brata ktorý ma 44r žije u rodičov rok nepracoval, teraz má prácu asi 2mesiace a už chce odísť....Ľudia sme kadejakí avšak musíte rázne zakročiť pokiaľ nechcete mať pecivála do konca života na krku....A po dobrom to asi nepôjde... 🙈

autor
17. feb 2020

@ivettka74 Ja som urobila tiež chybu, že mu dávam všetko na zlatom podnose ako sa hovorí. Bohužiaľ som si ho tak sama vychovala, teraz to vidím.

janage
17. feb 2020

A to si myslis, ci aj bol na vysetreni. Poznam podobny pripad a prevalila,sa tazka psychicka porucha, mlady je na ID. Vysetrili ho niekedy? Dala by som ultimatum. A ak ohrozuje vas rovno s policiou, volat aj zachranku a nech ho vezmu na pozorovanie. Ak nic nepotvrdia, tak kufre pred dvere.

ivettka74
17. feb 2020

Základ je priznať si chybu a to ste urobila....Teraz už len čo s tým....

nika3136
17. feb 2020

Inak odporucila by som psychologa aj pre teba. Nepremyslala si? Nasmeruje ta a mozno ti poradi nejake psychologicke tahy, take, aby to synovi neprislo prvoplanove, ale aby to zacal respektovat a nejakym sposobom precitol.

autor
17. feb 2020

@janage Nebol nikdy na vyšetrení, len v škole zistili, že mu išlo učivo ťažšie do hlavy a potreboval dlhší čas sa tomu venovať, takých detí bolo v škole asi 9.10 a zriadili im špeciálnu triedu.

autor
17. feb 2020

@nika3136 Toho psychológa som už odsúhlasila, že ho určite navštívim.

janulik2008
17. feb 2020

@ivettka74 ono zubar. Napr mama so mnou sla na pohotovost min tyzden lebo som bola ako zhulena 😒. Nenormalne ma zub bolel, nic som nejedla len jogurt a plno plno vody kt v noci vysla zo mna takze KO som bola. Skor som bola akoby predavkovana ( to tak ked namiesto 1tbl valetolu som si dala 1 1/2tbl).

autor
17. feb 2020

@janulik2008 to sa dá pochopiť, ale syn išiel len na preventívnu prehliadku. Bohužiaľ urobila som chybu, veľkú chybu, že som ho vodila všade za ručičku. Keby sa to dalo vrátiť, nedá sa, teraz sa snažiť to napraviť, teda ak už nie je neskoro.

amelia000
17. feb 2020

Inak mohla by si zacat pisat blog ako nato ides postupne. Je tu fakt vela takych pripadov kde by sa mozni zisli tvoje postupy atd. Jake mal reakcie a podobne. Co ti dala navsteva psychologa...a pisala by si to v style dennika...den 1..prestala som mu prat.. :D ja by som si to rada citala

jaskolka
17. feb 2020

@janulik2008 to je iné, samozrejme, ak je človeku zle, tak potrebuje pomoc, hoci aj ísť s nim k lekárovi, veď dokonca niekedy je nutný doprovod, trebárs nejaký zákrok v lokálnej anestézii, ale nie aby dospelého človeka stále vodili aj na bežnú preventívnu prehliadku

ivettka74
17. feb 2020

@janulik2008 ale to je asi trochu ina situacia...

autor
17. feb 2020

@amelia000 To ma veru nenapadlo, mohlo by to byť fajn a aspoň by som videla svoje kroky :D dobrý nápad a možno by to pomohlo aj iným matkám. Ďakujem za tip.

alaguema
17. feb 2020

rozbije router? Ja by som ho prebehla a letel by z okna rovno do popolnice. Ten router, syn zatiaľ nie. Zrušila by som internet doma úplne. Aj vy sa dočasne zaobídete, veď máš určite internet v mobile a ak nie, tak si to daj spraviť. Zober mu aj PC a ak bude agresívny volaj políciu. On musí dostať od teba jasný signál, že mu skončilo lážo plážo, Na ulicu by som ho asi ešte nevyhodila, ale dostal by ultimátum- do troch mesiacov budeš mať robotu, alebo sa zbal a vypadni. Vychovala si darmožráča, pijavicu a budúcu socku. Máš poslednú šancu niečo urobiť. Po 30 bude neskoro, bude absolútne nepoužiteľný, bez praxe, bez pracovných návykov, nenájde si ženu, nezaloží rodinu a ak nezačne chlastať, tak to bude iba zázrak.

autor
17. feb 2020

@alaguema Z oboch detí som vychovala osoby, ktoré nechcú pracovať. Ale u dcéry to nechápem, veď tú som vychovávala inak, k väčšej zodpovednosti.
U syna viem, že nefajčí ani nepije, bohužiaľ si myslím, že nikdy si nezaloží rodinu.

nairia
17. feb 2020

1. sadnut si, porozpravat sa
2. urcit si pravidla (pomoc v domacnosti atd), ked nespravi - nebude jedlo, nebude pocitac, nebude wifi... ak nieco rozmlati, prosim, zoberiem "jeho" vec a predam a z toho pokryjem naklady na opravu
3. stanovit ultimatum, pokial sa nic do urciteho casu nezmeni vymenila by som zamok na byte a veci mu nechala v taskach pred dverami

sorry, ale uz to tu zaznelo - vyhovali ste si arogantneho lenivca bez stipky ucty... taky vam na smrtelnej posteli ani pohar vody nepoda... a vam je luto dat mu facku zivota...

silvike
17. feb 2020

A Vam to pride ze to je v poriadku ? Nemoze mat nejaku psycho diagnozu ? Nejaku poruchu osobnosti, depresiu ? lebo taky mlady clovek ktory sa zatvara v izbe, nechce pracovat nema konicky ani priatelov nie je normalne. Myslim ze toto je na rozhovor s psychologom a este lepsie psychiatrom.

janulik2008
17. feb 2020

@jaskolka jasne. Ja ze trebalo zub plombovat ale preventivka prepanajana 🙈

silvike
17. feb 2020

A ako viete ze nema poruchu ? Bol u Dr. ? Vylucil to Dr ? Lebo podla vsetkeho praveze ma nejaku poruchu, velmi vela znakov tomu nasvedcuje. Ved vravite ze ani do oci nechce pozriet ludom, vyhyba sa ludom radsej, vie byt agresivny, vybusny ...nic v zlom ale naozaj by som radsj s nim zasla za Dr. lebo sa to moze zhorsovat..kludne to moze byt nejaky typ schizofrenie alebo schizoidnej poruchy alebo nejakej inej, len to prosim nezmeskajte a rieste to cim skor. Moji rodicia sa na to vykaslali v pripade sestry a tiez si myslim, ze mohla byt upkne inde ako je teraz, ale tak samozrejme nikto si nechce prispustit ze jeho dieta moze byt psychiatricky pacient...ale netreba sa toho bat a robit z toho strasiaka, urcite lepsie podchytit skor ako to nechat prerast do obludnych rozmerov. Mna teda len zaraza ze tak jednoznacne tvrdite ze nema poruchu ked ani na ziadnom vysetreni nebol. A zrejme teda nieco nie je v poriadku ked ste tu napisali. Mne osobne to pride ako nejaka diagnoza urcite.

amelia000
17. feb 2020

@silvike poznam takych ludi viacej a ver ze to nieje ziadna psycho diagnoza ale obycajna vychcanost a lenivost.

dopolbokaodrata
17. feb 2020

Tiež zaujímavé, prečo si obe deti nevychovávala rovnako, ale jedno muselo všetko a druhy nič. A tu máš výsledok. Tebe by sa zišiel preplesk, ale už pred tými 27 rokmi. Teraz darmo plačeš, keď niečo takto dlho zanedbávaš, ono sa to určite nevyrieši tak, že sa poľutuješ na koníku a pôjdeš ku psychológovi.

silvike
17. feb 2020

@amelia000 co ja viem ked ani do oci pozerat nechce...neviem ja by som urcite sla za Dr. ale tak kazdy nech robi ako uzna za vhodne, mne toto pride urcite ako dg.

drozdajkahra
17. feb 2020

Ja neverím vlastným očiam čo čítam, ona mu snáď aj riť utiera... Ach mam 25, muža, 3 ročné dieťa, druhé čakám, hypotéka na krku, dom
Od 18 som z domu preč, ltt som dokončila školu lebo som nemala z čoho a potom práca
Ach letel by z okna aj stým počítačom

amelia000
17. feb 2020

@silvike no samozrejme. Ja som napr. Bola za psychologickou a ked som porozpravala co mam doma (isla som si po radu ako na nich) tak namna po hodine rozpravania vypulila oci, ze sa mam co najrychlejsie odstahovat lebo sa scvoknem :D a to som mala rovnako lenivu hnidu doma ako ma autorka syna...mozno este aj viac :D a tak isto tie reakcie ..okrem agresivity to uz som bola ja ta agresivna :D

autor
17. feb 2020

@dopolbokaodrata K dcére som bola prísnejšia, predsa len, ona bude matkou a bude sa jedného dňa starať o svoju rodinu, tak som to brala. Asi to nebolo fér.

amelia000
17. feb 2020

Isto to nebolo fer, deti treba vychovavat rovnako..chlap musi napr niest zodpovednost za celu rodinu ak zena ostane tehotna a bude napr na rizikovom. Musi sa vediet postarat o financie, chod domacnosti a svoju zenu ak treba.

lenkakravcova
17. feb 2020

U dcéry to chápem. Keď chcela deti mladá, tak je dobre ze niečo od pracovala a šla na materskú. Predsa po dvoch troch deťoch sa vráti do prace.

dopolbokaodrata
17. feb 2020

A pre synáčika si si predstavovala tiež takú ženu, čo mu bude len okolo riti skákať však. No mám pre teba novinku, máme 21. storočie. Sama vidíš, kam vás tieto tvoje predpotopné názory dostali.

mijo53
17. feb 2020

písala si, že dcéra je na materskej, je vydatá, živí ju manžel?

alaguema
17. feb 2020

@silvike asi ti unikla informácia o veku. Má 27 rokov. Teda dávno po dobách, keď ho mohla mamička zobrať k lekárovi. Ak aj má nejakú diagnózu, musí súhlasiť s vyšetrením, je to dospelý človek. Bohužiaľ aj svojprávny.