icon

Syn nechce pracovať, čo robiť?

16. feb 2020

Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.

autor
18. feb 2020

@acrobaleno Bolo by to ľahšie, priznávam. Určite chcem vylúčiť poruchu, psychológ bude nevyhnutný a ak je len lenivý tak.. tak som to posrala.

autor
18. feb 2020

@mmoonna Neviem či jej to ublížilo, aj tak si ale nemyslím, že toto dieťa poznačí. Čo potom fyzicky alebo psychicky týrané deti? Ona si vždy držala odstup, nič mi nehovorila, všetko som sa vždy dozvedela ako posledná. To je v poriadku? Čo som si mala myslieť ja?

fokuska
18. feb 2020

@acrobaleno Do istej miery ano. Ale nehnevaj sa, ak niekto ma problem vyjst z bytu a ist do obchodu, k zubarovi, alebo si vybavit novy obciansky, pri rozhovore nie je schopny udrzat ocny kontakt, mrmle si popod nos, nema absolutne ziadne socialne vazby, vztahy, x rokov vida denno denne len mamu, otca a nejaku dalsiu rodinu mozno... k tomu je agresivny, naozaj mas pocit, ze to je len nevychovane decko?

Lebo toto vsetko naozaj uz zavana nejakou diagnozou. Netvrdim, ze je to vylucne to, na zaciatku mozno ani nebolo, ale pocas tych rokov sa mohlo z toho nieco vyvinut.
Lebo zdravy clovek sa dobrovolne neizoluje len doma. Povalacov je plno, ale aj ti maju aspon nejakych kamartov, frajerku, idu von. Ale toto co pise autorka... to uz v sucasnom stave naozaj vyzera na nejaku poruchu.

A to neznamena, ze tym sa to cele ospravedlni. Len v takej situacii nie je riesenie vyhodit na ulicu.
Ale nastavit vhodnu liecbu, domace pravidla, prevziat zodpovednost a postupne naucit na povinnosti, zacat pracovat atd.

dopolbokaodrata
18. feb 2020

Asi by sa milého slová od teba aj tak nedočkala, tak načo ti bude niečo hovoriť. Keď uprednostňuješ synáčika pred ňou a ona to dobre videla. A ešte aj teraz sa o nej vyjadruješ takto pohŕdavo, čo čakáš, že sa ti ešte hodí okolo krku? Skratka si uznaj že si to pekne posrala aj u nej,nielen u mladého pána.

zdenka13
18. feb 2020

Psychicky chorý sa ale mohol stať práve spôsobom žitia, ktorý mu stále akceptujete 🤦🏼‍♀️ veď to nevzniká narodením.. Iba vo výnimočných prípadoch.. Psychika sa vyvíja, tak ako telesná stránka..

autor
18. feb 2020

@dopolbokaodrata Ale píšem pravdu a tá nie je vždy príjemná.

katarinka289
18. feb 2020

@silvike no Bohuzial. Ked citam jej komentare, tak im niet pomoci. Oni si ho doma este hyckaju

mmoonna
18. feb 2020

Jasne, že to dieťa poznačí. Stačí, aby mala citlivejšiu povahu. Ani nevieš, čo všetko sa ťa ako dieťaťa dotýka. Však ona to vnímala, cítila a videla, že máš na ňu a syna dvojaký meter. A či chcela alebo nechcela, určite ju to poznačilo. A neoháňaj sa psychicky a fyzicky týranými deťmi. Dieťa dokáže poznačiť aj pre teba úplná somarinka, ktorá by tebe ako dospelému človeku ani len nenapadla.

dopolbokaodrata
18. feb 2020

To nie je pravda, to je len tvoj názor.

korunka1
18. feb 2020

No a teraz mi povedz, ak ho k tej doktorke nedotiahneš, čo je veľká pravdepodobnosť hraničiaca s istotou, čo bude ďalej.
Nevieš, či chorý alebo len lemra lemravá, aké kroky ďalej podnikneš?

autor
18. feb 2020

Syn mal problém do socializáciou, v škole mal len pár kamarátov inak sa uťahoval do seba, to isté dcéra. Takisto ani jeden nechcel na lyžiarsky alebo do tábora. Nemôže to byť ozaj niečo dedične?

acrobaleno
18. feb 2020

@fokuska Ja si skôr myslím, že je iba veľmi hanblivý a introvertný. Veď autorka spomínala, že nemal veľa kamarátov, nosil okuliare a neviem čo ešte. To, že sa vyhýba interakcie s ľuďmi, nemusí hneď znamenať, že má poruchu. To by ani do školy nemohol chodiť. To by polovica sveta musela byť diagnostikovaná. Aj keď nedá sa nič vylúčiť. Veľmi mi ten opis sedí na hikimomori, pričom títo ľudia môžu mať nejakú diagnózu alebo aj nemusia. Som veľmi zvedavá, ako ho dostane autorka k psychológovi.

korunka1
18. feb 2020

Po kom dedičné? Brat po sestre?

acrobaleno
18. feb 2020

@autor Možno, keby si mu občas povedala ľúbim ťa a tvoj muž nebol ľadový cencúľ tak by neboli takýto.

acrobaleno
18. feb 2020

*takíto

autor
18. feb 2020

@korunka1 Možno generácia pred nami, ja naozaj neviem, ale obaja boli takí. Potom sa dcéra vzchopila.

ewellina
Autor odpoveď zmazal
apolka77
18. feb 2020

A teraz syn co robi, ked nema internet? Co je ked si nevarila? Zacal komunikovat?
Aspon ze knihy cita, svetlo na konci tunela..ale odkial ma knihy? Tipujem ze ani do kniznice nepojde...

fokuska
18. feb 2020

@acrobaleno To bol podla mna zaciatok. Aj hanblivi ludia maju v sebe nejaky kustik zodpovednosti a vedia, ze musia ist na urad, nieco vybavit, do prace, vypytat si v obchode tovar... ano, niektori su z toho v strese, vopred si nacvicuju co povedia, ale vedia, ze to urobit musia.
Ked ta uz hanblivost a introvertnost obmedzuje tak, ze nie si schopna sama fungovat a vyrazne ovplyvnuje tvoj zivot, tak to uz to nie je v poriadku a nie je to zdrave.

Autorka: na kedy si dohodnuta s tou psychologickou? Pride k vam domov, nech vidi aj syna, ci ides sa najprv porozpravat len ty?

evita2222
18. feb 2020

Veď ste písali, že manžel varí lepšie ako Vy, to si riadne odporujete.

korunka1
18. feb 2020

Generácia pre tebou, no snáď by si o niečom vedela...zas hľadáš niečo na ospravedlnenie.
A aký bude ďalší postup?

autor
18. feb 2020

@fokuska Stretneme sa u švagrinej so psychologičkou, je to jej kamarátka s spoločne snad nájdeme riešenie. Dúfam a verím že nájdeme.

autor
18. feb 2020

@evita2222 Prosím vás o čo vám ide? V čom si odporujem? Manžel varí ale aj ja samozrejme, pre manžela je to koníček ja stále hovorím, že mal byť kuchárom. Ale nie každý muž varí.

autor
18. feb 2020

@apolka77 Buď ma v ruke mobil alebo leží, alebo číta, pozerá telku.

vinetuu
18. feb 2020

Kym synovi neukazes co je skutocny zivot, tak nezacne. Nech si sam vari, upratuje, plati si ucty. Najdite mu mini garzonku a tam ho odstahujte. Tym ze mu to ulahcujete mu iba skodite. A co do buducna? Chcela by si ty za muza nezodpovedneho nesamostatneho chlapceka? Ked ani o seba sa nevie postarat ako sa o rodinu postara? Nema motivaciu robit, doma ma mama hotel. Co ho vlastne bavi? Keby ho to bavilo robil by to aj bez natlaku.drzim palce

korunka1
18. feb 2020

A čo robí na tom mobile, keď net nemá. Platíš mu dáta? Telku zhabať.

evita2222
18. feb 2020

Bez akého jedla ? Veď si vzal chlieb. To pre vás znamená bez jedla?

acrobaleno
18. feb 2020

@fokuska Určite, ale je to diagnóza? Podľa mňa nie. Toto je veľká chyba vo výchove a následky si odniesli deti.

lovelizoe
18. feb 2020
autor
18. feb 2020

@lovelizoe Autizmus je dedičný alebo z čoho vzniká to ochorenie? Alebo sú za tým nejaké zmeny v mozgu?