Synček stále spomína babku
Ahojte,synček poslednu dobu často spomína babku,aj cez deň,aj večer stále že ideme za babkou a dedkom.Raz za čas mu zavolajú,voláme si cez messenger videohovor.Naslubuju mu že dôjdu nás pozrieť.Maly sa teší na to a nič z toho.Ja mu musím vysvetľovať že babka dôjde len neviem kedy,že nemajú čas,majú iné povinnosti a tak.Su to moji svokrovci.Obaja už na dôchodku.Mohli by dôjsť barskedy ku nám,len bývajú 50 km ďaleko a ony nechcú si sadnúť na bus a vlak.Cakaju kedy dôjdeme my k nim.My pracujeme koľkokrát aj sobotu,nedeľu si chceme oddýchnuť po celom týždni alebo si porobiť niečo doma.Cca 5 krát do roka k nim chodíme.Moj synček je ich druhé vnúča.Prve vnúča majú dievčatko a s ňou sú denno denne v kontakte.Byvaju blízko k sebe.Otazka je čo s tým keď synček dosť často spomína starých rodičov?
Pokial je to take ako vravis (co verim ze je, len to chcem zhrnut):
- ked chcete prist, vymedzia vam nejaky 1 den
- musite ist vy k nim, oni k vam nikdy nepridu, aj ked to neni daleko
- vnucikovi sa povenuju len pol hodinu
Z tohto badam, ze su dochodcovia, ktorym je uz vsetko zatazko, vsetko komplikovane, vsetko je problem...
tak v tom pripade by som malemu povedala "pojdeme k babicke, ked nas pozvu"... "babicka k nam nemoze prist, lebo nechce ist vlakom, je to pre nich narocne"...
Ja mam podobnu situaciu a starsia 4 rocna je frustrovana z toho, ze sa jej babicka nevenuje a pluje salat, vylieza na parapetu, skace po gauci, dava si dole teplaky a hadze ich po sestre (a taketo sialenosti robi LEN u svokry a z nedostatku pozornosti!!). Ja svokru chapem, ma 81 rokov, vsetko ju unavuje, zo vsetkeho ma stres, tak sa chodime raz - dvakrat za mesiac ukazat a ja zial nemozem pit pivo, lebo som tehotna a to bola jedina vec, co mi pomahala tie navstevy nejako psychicky davat 😃 a tak musim brat deti von. A normalne uprimne im splechnem "babicka nejde, lebo je unavena..." a oni to beru
@simca06022011 tak isto mozu dochodcovia ocakavat od mladych, aby kazdy vikend chodili navstevovat dochodcov. Tak ako sa to robilo kedysi. Moji rodicia napriklad vsetky vnucence maju radi, ale nikam ich nebravali na vylety. Oni fungovali sposobom, ved pridte, vnucence sa budu spolu hrat. Babka im navari, dedko postrazi. Ale vylety nehrozili a to napriklad kupalisko mali 10 minut peso od domu. Kazdy clovek je iny.
Autorka, ja by som sa na tvojom mieste viac orientovala na tvoju mamu. Je sama, pises, ze sa vnukovi venuje. Daj jej instrukcie nech ho nerozmaznava a vnuk bude spokojny, ze je s babkou. Tvoja mama byva blizsie?
@prasiatko30 a čo tým dosiahne že tam bude chodiť častejšie keď sa mu nevenujú ? My sme k babke chodili len dvakrát do roka na pár dní na veľkú noc cez leto a teda na to že bola chorá (cukrovka,diabetická noha a cojaviemcoeste) tak sa nám fakt venovala, chodila n ihrisko,išli sme s ňou na detský vláčik, do obchodu , na zmrzlinu,vajíčka od sliepok hľadať keď kotkodakali aebo iné a pamätám ako so sestrou do noci kecali o hoccom lebo sa im spat nechcelo, no užívala si nás naplno. Proste nás zaradila do svojho života, trebalo jej niečo urobiť, vzala nás a pomáhali sme. Nemusí sa Baka/dedko len hrať s vnucatom. Ale tráviť ten čas aj popri práci,prechádzke.
Chudák dieťa takých starých rodičov mať
@maximko25 konečne to niekto dobre vystihol.... To tu si idú niektoré svoje a nie autorka... Akože prečo by sa ona mala niekomu vnucovať? Nehnevajte sa ženy, ale keby chcú byť starí rodičia s vnukom tak by prišli ku nim aj oni častejšie...a nie tak ako autorka píše, že ešte keď chce ísť autorka ku nim tak im svokrovci musia povedať presne kedy, lebo šak sú tak moc vyčerpaní.... 🤦 A úprimne povedzte mi ženy, ktorá z vás by a tým bola spokojná, keby si starí rodičia nevšímali vaše dieťa iba fakt 5x za rok po pol hodinu a druhé vnúča by bavili každý boží deň? Myslím že asi ani jedna....🤷🤦 Takže asi toľko ku tomu.... A autorka uprimne nič s tym nespraviš , keď niekto ma taky postoj 🤷 jedine vysvetliť synovi, že starkí sú už starší a keď budú chcieť až ich navštívite, že oni zavolajú a im vysvetliť nech mu nič nesľubuju, keď to nesplnia... 🤷
@0silvia0 je iny, ale tvrdit, ze 60tnik je uboleny domasedko a nevladze sa venovat vnucatam je odveci. Nie je to tak, je to o zvyku, proste pohodlnost a nik im to neberie. ved nech to tak je. Ale nech sa neslubuju, ze pridu. Ak by som mala ist k rodicom na navsetveu a o 20minut maju dost a cumia na tv tak by som tam tiez nechodila. Moja mama sa tiez dostavi ku nam a o 15minut uteka, a rovnako tak aj my ked sme tam, je to o zvyku, proste s niektorymi ludmi sa neda, mame ine svety. A dieta netreba lutovat a tutkat za to, proste su aj taki ludia a bodka. Ma aj druhu babku a ma rodicov.
@0silvia0 Mama býva 30km od nás.Ona má 66 rokov a nemá problém dôjsť na vlaku alebo autobus za vnucikom.Bud dôjde ku nám na návštevu alebo do mesta a tam ideme na zmrzlinu na prechádzku alebo na nákupy ona rada chodí.A aj rada kupuje malému.Neviem ako to stopnúť aby menej kupovala.No je to jej prvý vnucik tak chce mu dat všetko
@simca06022011 ano to slubovanie treba razne zatrhnut. Ale tak isto ako nie su vsetci dochodcovia uboleni domasedi, tak isto nie su vsetci aktivni turisti a rodeni vyletnici. Ludi nezmenime na svoj obraz, ak sami nechcu. Treba sa zariadit ako sa najlepsie da.
Tak to je super, tvoja mama byva blizsie a je ochotnejsia. Tak sa moze viac venovat, mame mozes normalne povedat, nech tolko nekupuje.
@prasiatko30 nam sa tiez velmi stari rodicia nevenovali. Tiez sme sa motali pri dospelakoch alebo hrali s bratrancami, sesternicami alebo zvieratami. Babka a dedko sa nas opytali nejakych par obligatnych otazok a bolo povenovane... To skor moji rodicia chodili pomahat svojim rodicom a my sme boli len take privesky.
@0silvia0 presne. Ono je to aj o tom co ocakava kazda strana od tej druhej strany. Je jasne, ze kazdy stary rodic si vytvara iny vztah k tomu vnucatu a je svojsky a netreba porovnavat jedneho s druhym.
@prasiatko30 ok,veď píšem nemusia sa hrať s nimi celý deň, ale zapojiť ho do toho svojho života ? Vymyslieť niečo čo ho zabaví ? Moja druhá babka má teraz 72 ale že nás zapájala do svojich činností. Vymýšľala aktivity. Chodili sme s ňou do obchodu,je dtrebalo kúpiť potraviny,na poštu, j takí trojročni, podľa slov rodičov,veď k aliepkam, ku koze, na roľu, piekla s nami. Veď ani ja sa s dvojročným nehrám nonstop, ale pomáha mi nakladať práčku, zvesiat prádlo zo sušiak,upratovatt, pečie so mnou, vari proste čo treba. Však to tie deti už vedia a je to pre ne strašná zábava robiť veci ako dospelí. To
A tá babka,dedko tiež také veci musia robiť vo svojej domácnosti, tak si to nechajú keď je pri nich vnúča a urobia to s ním, nemusia ráno/večer a vtedy môžu oddychovať.
@evica17 Opakujem nie vela ludi zo starsej generacie je schopnych a ma tolko trpezlivosti ako zapojit tak male deti do nejakej ich dennej cinnosti/necinnosti lebo sami si to porobia omnoho rychlejsie a podla svojho - toto nedokazu ani mnohe matky btw ked sa jedna o zapojenie muza do starostlivosti o domacnost 😂😂😂
Tak sa potom nesťažuj a hotovo. Ja neviem, ale polhodinu nestačí? To co majú robiť? Ja sa snažím spomenúť, čo so mnou babka robila, ale nemá pocit, žeby aj s dedkom špeciálne vymýšľali program pre mna
@evica17 napíš keď budeš mat... Teraz sa ľahko hovorí a každý sme iný. Všakže 😉
ak su takyto,netreba to silit,syn si zvykne a casom pochopi,ze nemaju o nho neviem aky zaujem,netreba sa ich stale zastavat pred nim,ale ani och ohovarat,najst taku cestu,ze nemaju cas a ked si ho najdu urcite pridu a ako bude rast primerane veku doplnat,ale zaidne ohovaranie a vety typu,ze nemaju o nho zaujem,mali sme to rovnako a takto sme postupovali,dnes maju zaujem dedkovci,ale nechcu nase deti a my ich nenutime a to byvame v jednej dedine...ak chcu ist,vezmeme ich ak nie nevidia sa aj mesiac,dva...
dedkovcom sa to nepaci,ale co si vytvorili to maju,deti nie su hlupe a hic nasim detom aj poviem,aby isli,ze ved len na chvilu,ked kategoricky odmietnu,nenutime ich,pretoze napriek tomu,ze maju dedkovci zaujem ich vidiet,deti aj teraz citia,ze su vzdy "az po tom"...
inak nikdy som ani ja u nich nepochopila to nahlasovanie navstevy,ze ci su na spagate,ze nech dame dopredu aspon 4dni vediet,myslela som,ze len moji su taki svihli😀😀😀
@0silvia0
@prasiatko30 súhlasím, kedysi sa starí rodičia s vnúčatami určite nehravali. Babka bývala s nami, nikdy sa s nami nehrala, bola tam ako dozor a keď bolo treba nám niečo uvarila, zohriala, k druhym starym rodičom sme chodili na návštevu, dospelí sedeli v obývačke a kecali a my deti sme si vymýšľali sami zábavu, ak nás zobrali na chatu to isté, dospeli svoje aktivity, deti svoje, spolu sme išli celá partia na huby, maliny, večer nejaký oheň, opekanie, v živote pri nás nesedeli, že poď ideme si kresliť, čítať, hrať sa s bábikami a nepamätám si, že by kamarátky mali starých rodičov, ktorí by sa s nimi hrali. Teda pravdu povediac s nami sa nehrali ani rodičia, nie to starí rodičia, raz za čas nejaké pexeso, alebo iná spoločenská hra, hrávali sme sa sami, alebo s detmi z rodiny, alebo kamarátmi. V dnešnej dobe robia rodičia deťom neustále animatorov a čakajú, že tych budú robiť aj starí rodičia.
Myslím si, že aj v tomto prípade pôjde o nejaké generačné nedorozumenie. Starí rodičia chcú vidieť vnúčika, ale nevedia, že sa od nich očakáva celodenný animačný program.
@sisaka s tymto uplne suhlasim,ide asi skor o to,ze ani nepridu na navstevu a netoleruju ani navstevy bez dohody,ze nemaju zaujem ani o jeho pritomnost,tiez si myslim,ze s tym narokom na hranie sa to prehana,to co si popisala,bolo podla mna ok a vsetci sme boli stastni☺️

ake je to byt v tele 60r dedka/babky.. moj svokro dceru vlacil od mala aj s babkou po vyletoch, kupaliskach, navsetvach.. moji rodicia tiez aj ked to je tak 58-59r, lyzovat... nejaka zmrzlina alebo prechadzka.. to aj moja tazko chora babka dokazala, zobrat nas do mesta, parku atd... kto chce najde si sposob. Ze uboleny dochodcovia. Skor zvyknuti cucat doma do telky :D