Synova priateľka mi nie je sympatická
Potrebujem sa vyrozprávať, neviem či len preháňam alebo to pochopíte. Mám dospelého syna 28 ročného, s mužom sme ho podporovali celý život, vyštudoval dobrú VŠ, hneď po škole sa zamestnal, má prenajatý byt. O vzťahoch detaily nemám, počas VŠ chodil so spolužiačkou. Po škole sa venoval hlavne práci.
Už vyše pol roka však chodí s terajšou priateľkou, ja som ju stretla prvýkrát pred mesiacom (boli sme spolu aj so synom na obede). Primárne vtedy rozprával syn, a trvalo to možno pol hodinu, len tak narýchlo sme sa aspoň zoznámili.
Minulý týždeň som mala narodeniny, syn teda prišiel v sobotu aj s priateľkou na návštevu na celý deň, tak sme ju mohli viac spoznať. Mám z toho také zmiešané dojmy :( Ja nechcem aby to vyznelo zle, ale dievča má viditeľnú nadváhu, predpokladám že kondíciu biednu, mne je vždy smutno keď vidím mladé dievčatá v takom stave. Či je za tým nejaký zdravotný problém neviem, so synom som to neriešila. Každopádne viac mi vadí jej správanie, ja mám pocit že všetko z jej úst znelo strašne ironicky, mala také zvláštne poznámky, proste pôsobila priam arogantne? Akoby sa snažila byť vtipná ale takým sarkastickým spôsobom. Pýtala som sa na to manžela, či si to všimol, a potvrdil mi to, že jemu to prišlo možno až také silené miestami.
Robí nekvalifikovanú prácu, čo neriešim, každá práca má svoju hodnotu, no dozvedeli sme sa od nej že VŠ vzdala po tuším dvoch semestroch, čo je v dnešnej dobe... Ja neviem, synovi nechcem dávať nejaké rozumy, je to jeho vzťah a život; ale ja sa cítim tak trocha sklamaná, čakala som, že bude po jeho boku nejaká iná žena. Preháňam podľa vás?
Neviem prečo sa tu všetci do autorky obúvajú. Nikde nepíše, že chce "ozbrojený konflikt". Má z toho celého zlý pocit. To čo uviedla ani mne nepripadá ok. V živote by mi pri zoznámení sa s partnerovími rodičmi nenapadlo povedať spojenie "by ma drblo" alebo riešiť prečo je moja babka mŕtva a či to z mastného jedla. Veď to je maximálne netaktné a nevhodné. Úplne chápem, že autorka je vyvedená z miery.
@mirokub tak zrovna spolocne byvanie je fakt odveci priklad... Ja viem, ze muzom to nevadi, lebo oni maju vacsinou na salame, ale zeny maju rady svoj poriadok vo veciach a fakt nei je prijemne mat za sebou stale niekoho dalsieho, kto si urcite neodpusti nejaky komentar sem-tam. A je jedno, ci svokra alebo mama.
No vidis, mozes vo vychove spravit vsetko dobre, vychovat plnohodnotneho jedinca, mudreho cloveka a ten-ta sa zahodi s takym naprotivkom, ze sa ti zastavi rozum. Lebo aj na vyber partnera treba aj rozum, nielen pochabe vzpllanutie a prehliadam, prepocujem, podliezam latku. Moj bratranek sa zenil 38.r.,a teda trh neviest r 2000 poriadne preosial. Siahal len po tom najlepsom, ale tiez mal co ponuknut. Nakoniec nasiel a v 50.tke si zarobil 5.decko.cela rodina v soku🤣mozno tie prve frajerky by boli tiez ok, ale potom si vzal do hlavy, ze chce mudr. a nasiel. 🤣Teba lutujem a nemozes robit nic, len sa modlit, aby to krachlo. 🍀🌷
Nečítala som komentáre. Mám tiež dospelého syna, ktorého sme podporovali a podporujeme v kariére a tiež by som nebola spokojná. Ale nechala by som to na neho. Nič by som mu nepovedala.
Tvoje dojmy ťa neklamú. Tiež mám švagrinú ktorá sa podobne javila. Rokmi sa to len stupňuje. Na celú našu rodinu je nepríjemná, posmešné komentáre. Bývajú ďaleko, čakajú druhé dieťa tak majú sa radi asi si vyhovujú. No nám je za bratom aj smutno, strihá ho od nás. A jej rodina je najviac 🤷
vies dat nejaky konkretny konverzacny priklad?
Mne tiež nie sú sympatický partneri mojich dcér. Dokonca jedného volám "chodiaci red fleg" (to som sa naučila na MK) 😀 Ale podla psychológov si syn vyberá partnerku, ktorá sa podobá jeho matke... Moje dcéry si vybrali partnerov, ktorí majú veľa spoločného s mojím mužom... Proste sa musíš s tým vyrovnať, že je to jeho život a možno si ho výberom partnera aj pokašle...
@anonym_d65ddf Jemine, a ja som si vybrala muža, ktorý je obrazom mojej mamy...A tá mu ani po pätnástich rokoch nevie prísť na meno ( doslova ) a spomína ho len ako "tvoj manžel".
Teba mať za svokru.. chudák dievča
@mirokub Ja svojich rodičov milujem nadovšetko a neviem si predstaviť žiť s nimi. Znamená to že vnímam vlastnú matku ako nepriateľa ? Strašné bludy , neviem prečo by mal dospelý pár s dieťaťom žiť pod jednou strechou s rodičmi chlapa? Asi len pre to že ten chlap ešte nemá pupočnú šnúru prestrihnutú. Svokra keď chce, môže pomáhať aj keď býva na druhom konci mesta.
@chlebikova z toho čo mi tak narýchlo napadne, mala poznámku na rezne, že také mastné jej babka robila a že asi preto už nie je medzi nami alebo nejak tak to povedala.. alebo keď muž hovoril niečo o práci, spomínal pri tom prácu na PC, tak povedala že ju by 'asi drblo' keby mala v práci celý čas pozerať do PC. Ono nič z toho nebolo nejako vulgárne, len také uštipačné, nevhodné.
@anonym_autor ale stavím sa, že ich zožrala minimálne osem!!!
@mirokub toto nebol vobec stastny priklad. Malokto by chcel prezit cely svoj dospely zivot so svojimi svokrovcami, pripadne so svojimi rodicmi a hladat kompromisy a podobne nazory nielen so svojim manzelom ale dalsimi dvoma osobami, s ktorymi je v dennom kontakte a este zije pod ich strechou a musi sa prisposobovat ich pravidlam.
Pre pokoj kazdej rodiny je najlepsie, aby kazda rodina zila vo svojom a nech si tak vypomahaju a navstevuju sa.
To ti hovorim ako clovek, ktory zil necele dva mesiace u svokrovcov, kedy cokolvek som urobila, tak to bolo zle. Este aj sporak som nevedela dobre zapnut. A taktiez som zila vo svojom dospelom zivote s muzom a dietatom u mojich rodicov a tiez mi “stali za ritou” a vsetko som tiez robila zle. Jedno aj druhe spoluzitie sposobovalo prilisne pnutie v nasej rodinnej bunke. S muzom sme sa zhodli na tom, ze je najlepsie ked sme sami. Boli sme tam kvoli rekonstrukcii. Sam manzel mi povedal, ze by so svojimi rodicmi nechcel zit, ako dospely a ako rodic deti a ja to iste nie s mojimi (a tiez by sme ani jeden nechceli zit so svojimi svokrovcami), kedze vsetci z nich si urcovali svoje pravidla zitia (aj pre nas) a vlastne nas sa nepytali na nic. A myslim, ze je jedno, ci sme tam boli docasne. Keby sme tam natrvalo, len by to eskalovalo.
Mám kamarátku, poznáme sa vyše 15 rokov. V súkromí je to zábavná, milá a bystrá osoba. Ak sa však cíti nekomfortne, napr. pri zoznamovaní s novými ľuďmi, stáva sa z nej niekto úplne iný. Z nervozity sarkasticky splieta piate cez deviate, príliš hlasno sa smeje a neskutočne sa potí. Mám ju veľmi rada a mne osobne prídu takto nervózni ľudia celkom sympatickí. Možno bola naozaj len nervózna, povedzme si úprimne, kto by v takej situácii necítil isté napätie? Nechaj tomu voľný priebeh a uvidíš pri ďalšom stretnutí. Čo sa týka nadváhy a jej kariéry, možno ovplýva inými kvalitami, ktoré si tvoj syn cení. Ty si spĺňala všetky kritéria svojej svokry? 🙂
@anonym_autor páči sa mi ako sa vyjadruješ. Ste asi mierna a nekonfliktná rodina. Aj o nej sa vyjadruješ v podstate pekne. Nechceš sa synovi ani miešať do vzťahu. Vo vnútri si však sklamaná a pochopiteľne. Asi ti k nemu pasuje iná. Že sa divne vyjadruje môže byt ozaj nervozita. Ale aj tá nervozita pramení zo zlého vyhodnotenia situácie. Bude sa vždy tak prezentovať? Je to na tvojom synovi. Jeho vkus je výsledkom aj jeho vlastného sebahodnotenia. Dôležité je či ju má rád a uprimne. A ona jeho. Krása a vzdelanie nemusia byt až také dôležité ako srdce a kompatibilita pováh. Schopnosť sa prispôsobiť a hlavne schopnosť dávať na oboch stranách. Ak vy obaja s mužom cítite sklamanie, môže byť niečo čo vam intuícia hovorí, že to nie je ono.
Autorka, dufam, ze ty si dokonala. Mozno si prave ty s manželom vysielala zly vibe a toto bola obranna reakcia dievcata. Ale to asi neprichazda do uvahy, vsakze
@anonym_autor Ahoj autorka, tebe sa synova priatelka pacit nemusi, ale jemu sa paci a zrejme aj rozumeju, ked s nou je. Mozno tym celym, ake naroky ste mali cele roky na syna a podporovali ho v tom, tak sa tvoje naroky zvysili aj co sa tyka jeho buducej, alebo uz terajsej partnerky. Z jedneho stretnutia si nemozes vydumat hned nazory na nu. Vies niektore zeny, ked idu na prvu navstevu k partnerovym rodicom su napr. priliz tiche, to sa tiez nemusi rodicom pacit, ze co za "mumiu" si nasiel, pritom casom, ked sa uvidia castejsie sa rozrozprava aj ona a moze to byt fajn dievca. Este by som nehadzala flintu do zita, daj jej sancu, mozno mala len tremu, tak rozpravala tak ako ste to vnimali, ale je mozne, ze sa vam chcela len zapacit a ona to vobec nevnimala ako vy, skor ze sa snazila...ale vies, co na takom prvom stretnuti sa rozpravat s rodicmi partnera? Mozno aj ona vnimala od vas,ze sa na nu pozerate cez prsty, lebo uz len podvedome, kedze si si predstavovala inu si to mohla kludne aj ked nechcene davat najavo a ona aj ked sa vsemozne snazila v tej treme zapacit to od vas citila ako od rodicov. Nechaj tomu viac casu, nesustred sa na to, aku modelku s VS ste si predstavovali vedla svojho syna. Mozno casom zistis,ze tato jeho je dobrosrdecna, ze vas bude vediet casom rozosmiat atd. Postava nie je vsetko zlato. Urcite dajte s muzom tomu ovela viac casu a pokial je vas syn stastny, tak ho podporujte aj v tomto ako doteraz cely zivot, ako si pisala. Ved urcite si prajete jeho stastie, tak ho nepokazte🙂🍀
Ďakujem za názory, zatiaľ budem dúfať v to, že to bola len počiatočná nervozita. Uvidíme keď ju bližšie spoznáme, zatiaľ vychádzam len z toho čo viem od nej a od syna. Opakujem, nie som dokonalá, ani nečakám dokonalú nevestu, len som si k synovi predstavovala ženu podobnú jemu - s perspektívnou prácou, ideálne milú, slušnú, sympatickú. Ak bude ale šťastný s terajšou priateľkou a bude z toho dlhodobý vzťah, tak to akceptujeme - nič iné neostáva.
vies dat nejaky konkretny konverzacny priklad?
@juliet86 písala som tuším na predošlej strane
@anonym_autor Nejaká podľa tvojho ideálu .Štíhla, krásna,zdelaná a čo budeš môcť byť na ňu hrdá!
Tak to vidím ja.Inak sa to pochopiť nedá 😏 Ty si si už partnera (manzela vybrala)teraz to nechaj na neho. Je preda dospelý a láske sa rozkázat nedá! Ak sa jemu páčia plnšie a nevedia mu aj iné na nej, tak ho nechaj žiť a nech si spolu šťastný.
@anonym_autor A SPRÁVANIE MOHLO BYŤ SPÔSOBENÉ SJ STRESOM. A ak je aj taká a syn je šťastný s ňou, tak sa nestaraj im do života.
Teba mať za svokru.. chudák dievča
@anonym_23b42e Jooj takú fajnovú frflandu čo ohovára možno budúci u nevestu 🙄🙄 Chúďa dievča
@anonym_autor a co presne ti vadi? Nadváha? Koľko váži? Nekvalifikovana práca? Alebo teda jej arogancia?
Co by si bola ochotná tolerovať? A co uz nie? Na to skus nájsť odpoved
Ďakujem za názory, zatiaľ budem dúfať v to, že to bola len počiatočná nervozita. Uvidíme keď ju bližšie spoznáme, zatiaľ vychádzam len z toho čo viem od nej a od syna. Opakujem, nie som dokonalá, ani nečakám dokonalú nevestu, len som si k synovi predstavovala ženu podobnú jemu - s perspektívnou prácou, ideálne milú, slušnú, sympatickú. Ak bude ale šťastný s terajšou priateľkou a bude z toho dlhodobý vzťah, tak to akceptujeme - nič iné neostáva.
@anonym_autor akú má to dievča prácu ak sa smiem opýtať? Keď nie je perspektívna
Ja mám tiež syna, má priateľku už 2r, osobne jej neviem prísť ani na meno, lebo spravila určité veci, voči nám, aj jemu. Syn si povedať nedá, takže čakáme, kedy si poriadne narazí ústa. Bohužiaľ, ale je to tak. Mile rada by som mala nevestu, kt. ma trošku slušnosti voči rodičom svojho partnera. Stále to nechápe, ani ona, ani on /stále ružové okuliare z jeho strany/. Hádam raz takú dovedie, kt. ho bude aj ľúbiť, aj hnať dopredu v živote/ v snoch. Zatiaľ sú to len prešľapy z jeho strany.
Takže áno, radim sa medzi zle svokry a tebe držím palce, aby to dievča bolo ozaj iba nervózne.😉
pridam sa do klubu, moj syn sportovec, trener, VS a nasiel si dievca co robi na pumpe bez ambicii. Tiez s tym nie som stotoznena, ale nepovedala som nic, uvidim ci im vztah vydrzi, kedze ju predstavil ako kamaratku
Určite rodičia vidia na partneroch svojich detí to, čo oni zaľúbení nie. Lenže žiadne radu rodičov neposlúchne. Po rokoch si to priznajú, že urobili chybu. Aj u nás to tak bolo.
A mozno, ze je ta baba este idealna. Nikdy nevies, co osud pripravi. Moze doniest domov VS vzdelanu, s rozbehnutou karierou z dobrej rodiny, ale ta bude kvoli kariere prilis dlho odkladat materstvo a nikdy sa im nepodari mat deti. Mozno Tvojmu synovi imponuje, ze moze byt za chlapa a byt ten, kto zaraba a stara sa. A mozno prilis velka kocka mu bude zahybat kade tade a budete mat doma kukucku. Mozno ma rad baculky, len to nie je nieco, co sa kvacka mamam na nos. A s vahou sa da pracovat, v dnesnej dobe je zial nadvaha velmi bezna, mozno ma dievca narocnejsie obdobie. Ked sa na tu VS aspon dostala, tak uplne hlupa nebude. A drze reci mohli byt len z nervozity. A mozno mas skutocne pravdu, Tvoj instinkt je spravny a nie je to dobra partnerka pre Tvojho syna, ale na to musi prist on sam. Ako bolo uz spomenute, skusila by som mu polozit par nenapadnych otazok na otvorenie oci, ale urcite by som nechala ich vztah na pokoji, nech sa vyvinie akymkolvek smerom.