icon

Synovec a neter mi lezú na nervy

kozaroza55
30. mar 2017

Ahojte žienky, ani nemám otázku. Potrebujem sa vyrozprávať,lebo nemám komu. Žijeme s manželom u svokrovcov vo veľkom 4-izbovom byte. Svokrovci majú ešte dve dcéry ktoré sú vydaté a majú po dve deti. Majú svoje domy a tak sa s manželom dohodli aby ostal bývať u rodičov pretože by svokrovci nezvládali platiť byt a nechcú sa ho vzdať... Ja hlúpa som súhlasila, keďže so svokrou máme skvelý vzťah. Problém je, že ma neskutočne vytláčajú deti jednej z mojich švagrín. Sú u nás skoro každý deň, neter (8r.) je rozmaznaná a moju malu 2,5r. dcéru vyhadzuje z bytu zo slovami, že to je jej byt, pretože svoj dom dostavali len pred 3 rokmi a zatiaľ bývali u svokry tak ma pocit že ešte stále je tu doma. Aj to celkom chápem ale veľmi ma mrzí že ani švagriná ani svokra jej na to nič nepovedia. Neter moju dcéru doslova nenávidí, nechápem kde sa v Tom malom dievčati berie toľko zlosti. Stále jej robí napriek. Proste na ňu žiarli keďže ona bola najmladšia vnučka a teraz sa skoro všetka pozornosť obrátila na moju dcéru. A ich syn (13r.)... On je prvý vnucik... Katastrofa .... Vsetko čo mu na očiach vidia mu splnia... Spáva u nás každý víkend, a vtedy mu musime variť čo on povie,lebo to je môj Adamko ako svokra povie. Musím pred ním skrývať sladkosti, pretože ma nebaví ho živiť.... Niekedy mám pocit že som skúpa, ale chodíme na väčšie nákupy keďže bývame v malej dedinke s jedným obchodom. Nakupim do zásoby napr. 10 jogurtov a on príde a zje 5 lebo mu chutia. Absolútne ho nezaujíma že aj ostatný by si dali. Manžel mi hovorí že to sú malickosti.,ale aspoň keby sa vedel správať... ale všetkým rozkazuje, no okrem mňa, keďže som mu svoje povedala. Že ja nie som ani jeho matka ani slúžka. A to som len mala vycitane keďže hneď to požaloval babičke až plakal chudáčik. Svokra mu dáva peniaze každý deň, viem nemusí ma to zaujímať ale keby aspoň dala aj ostatným vnúčatám rovnako. Nemyslim mojej dcére, má len 2,5 takže ich nepotrebuje. Keď má Adam narodeniny tak dostane darček v hodnote 200€ a keď ma narodeniny syn druhej švagrinej tak mu kúpi tričko. S manželom sme zadovážili satelit, ktorý aj platime a máme dva tv a keď je on u nás tak on pozerá svoj program a mi ostatný sa "bijeme" na jednej telke. Proste neviem ako mám povedať svokre že sa mi nepáči že uprednostňujú jedno vnúča na úkor ostatných. A veľmi by som sa chcela odsťahovať ale nie je to v blízkej budúcnosti možné... Nie sme na tom finančne zle, ale proste ide mi o ten blbý princíp... prerobili sme celý kompletne celý byt a teraz sa mám odsťahovat? Byt už patrí nám sestry sú vyplatené, ale nemôžem zakázať svokre alebo jej vnúčatám aby knam chodili. A švagriná v Tom tiež nevidí problém, aspoň má čas na seba a svoj dom keďže jej deti sú cez víkendy u nás. Ja sa nechcem s nimi pohádať predsa je to rodina, chcem mať s nimi dobré vzťahy... Ale čakám druhé bábo a neviem si predstaviť že Adam bude stále u nás.. okrem toho že spáva počas týždňa doma je u nás vždy... a vyžaduje väčšiu starostlivosť ako moje dieťa.Svokor to už vôbec nerieši pretože on jediný sa so svokrou pohádal kvôli Adamovi ale nič sa nezmenilo. Ja som jedináčik a nikdy som nezažila porovnávanie súrodencov alebo vnúčat. Aj k tej švagrinej má svokra úplne iný vzťah ako k ostatným deťom. Keď som bola prvykrat tehotná tak som si povedala že Adam vyrastie že bude v puberte a bude mať iné záujmy ale žiadna zmena... A jeho sestrička mala 5rokov takže som nečakala že to takto dopadne.... Už aj manžel raz doslova vyhodil Adama z bytu keď raz kričal na babku že došiel džús....A on sa mu vysmial... A samozrejme ostal keďže jeho rodicia boli na párty a on sám doma byť nemôže. Uuuf už mi tlak stúpol.... Som nešťastná.... A druhá švagriná príde raz za dva týždne na kávu keď nieje jej mama doma pokecáme, jej deti si sami neotvoria cudziu chladničku sú tiché a s mojou dcérou majú pekný vzťah.

dankabodvanka
30. mar 2017

@kozaroza55 Druhé dieťa na ceste, vy v jednej izbe, k tomu stále na nervy ďalšie decká...Bude to ešte horšie😨

maslenka
30. mar 2017

@dankabodvanka tak hádam aspoň dve izby majú, keď je to štvorizbový byt, svokrovci majú asi tretiu a štvrtá je spálňa. No nič moc aj tak, tiež nechápem, že na také niečo môžu mladí ľudia pristúpiť. Tak je to možno na prvý pohľad pohodlnejšie, ako platiť tridsať rokov hypo, ale žiadne peniaze na svete nestoja za tie nervy. A že sa svokrovci nechcú bytu vzdať a nevládali by ho sami platiť? No veľmi rýchlo by našli riešenie, ak by s nimi nikto bývať nezostal.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
ankare
30. mar 2017

Och, moja zlatá, máš to riadne ťažké... mňa by roztrhlo od zlosti...

taami
30. mar 2017

@kozaroza55
Máte hypo?
Ak nie, kúpila by som druhý byt a odsťahovala by som sa so svojou rodinou..inak nikdy nebudeš mat pokoj keď ti budú po domácnosti behať cudzí ľudia. Pokial tie deti vlastná mater nevychovala, tebe sa to sotva podarí tobôž keď nemáš v nikom oporu...svokra je zrejme typ dobráka na ktorom môžeš drevo rúbať tak proti deťom nezakroči...
A ešte, v príspevku hneď na začiatku si napísala že bývate u svokrovcov...čiže to presne pomenúva ako to cítiš, aj napriek tomu, že ste všetkých vyplatili, byt prerobili, nepovazujes ho za svoj domov.
Svokrovci môžu žiť ešte dlho a tebe ujdú tie najkrajšie chvíle s rodinou, keďže nemáš kľud...ako celé vikendy tam mat niekoho navyše, no ďakujem pekne, riešiť tv, sladkosti... nič by má tam neudržalo. Vadila by mi aj spoločná kuchyňa, detto zrejme aj jedna kúpeľňa, wc...malo na toľko ľudí.
Domov sa má človek tešiť, že ide víkend, že si oddýchne a robí si čo chce, a nie sa prispôsobiť ešte ďalším ľuďom.

nelinka2009
31. mar 2017

@taami onak vikendy s rpdinou sa daju travit aj inak sko doma... Ja,na tvojom mieste by som minimalne kazdy druhy treti vymyslela nejaky program mimo domova.. Deti sa budu tesit z vyletov a mm tiez ked tam aj prespite. Sprav romariku flasku vinka a . . moj mm to miluje strasne sa tesi ked nieco planujeme.. Vie, ze si to poriadne uzijeme aj my dvaja aj detska. Maly typ: vzdy zhanaj dvojizbove ubytko.. Aby deti mali kde v klude pospat a vy sa venovat jeden druhemu.. Po case uz bude vylety planovat sam uvidis..

lucka011
31. mar 2017

@kozaroza55
Bolo to tak odjakziva, je to tak odjakziva a vzdy to tak aj bude. Nikdy neostavat byvat- zit s rodicmi. Toto by uz asi mali dat do zakona. Ci so svojimi, alebo rodicmi partnera.
Zazila som to ja vlastnej skusenosti. Moj vztah so svokrou isiel dolu vodou, atmosfera hustla a hustla a to bola 2tyzdne doma a 2tyzdne mimo. Zvladli sme to 4 mesiace a isli do podnajmu a potom do svojho. Chvilu boli urazeni a postupne clovek videl ako sa vztahy upravuju. Kludne poviem, ze ani so svojimi rodicmi by som nebyvala a to mam uzasnu maminu. Nie je nic lepsie ako prist domov, zabuchnut za vsetkym a vsetkymi dvere a mat svoj klud, svoju rodinu a svoje pohodlie.... Aj ked je byt vas, urcite by som riesila svoje byvanie, stari rodicia si v klude doziju a potom si byt uz poriesite. Svagrine s nim uz nemaju nic spolocne.. Alebo, navrhnut svokrovcom, ci by nehceli ist byvat na stare kolena do niecoho mensieho, utulnejsieho. Ze im s tym nejakym sposobom pomozete

jankapo
31. mar 2017

@nelinka2009 riesenie, co ide aj do penazi...kazdy vikend balit rodinu na vylet a platit za klud podla mna nie je riesenie...ved taky vikend s rodinou niekde vyjde na 100-200eur...a to je jeden vikedn. to za tu sumu moze platit hypoteku a mat klud 4 vikendy. radsej v 2izbaku sama ako v 4izbaku so svokrovcami/ rodicmi.

nelinka2009
31. mar 2017

@jankapo No zas,ako nie v zlom ale rodina nieco stoji a ako to ste kazdy vikend len doma? Nikam vobec nechodiwvate?

jankapo
31. mar 2017

@nelinka2009 je ine ist na vikend lebo si chcem uzit a ist na vikend aby som mala klud od svokrovcov ako navrh riesenia tejto patovej situacie

katkabublinka
31. mar 2017

Citala som asi len polovicu...no nejdem asi radsej komentovat...len tollo,ze my sme tiez zili u svokrovcom v 2poschod.dome.tolko penazi co sme tam dali na prerabku,kolko nasej driny tam ostalo...aj dvoch bratov sme vyplatili.a boli sme donuteni odist,aby sme si zachranili skoro 15roc.manzelstvo zo 4mi detami.sme daleko prec,NIKTO SA DO NAS NESTARA,NEMUSIME STALE NIECO RIESIT,NIKTO NAM UZ NENICI ZIVOT.dakujem Bohu,ze sme to ustali.nejdem sa rozpisovat,len tollo.PS:tie peniaze od bratov uz urcite neuvidime...ALE niekedy sa musis v zivote niecoho vzdat,aby si nieco ziskal.mne je prednejsi spokojny zivot v rodine...prajem vela stastia 🙂

dagaz
31. mar 2017

@kozaroza55 plne chapem....no nic s tym nespravis..byvas u svokry...je to jej dom je svojpravna..jej zivot...ak ma viditelne eadsej jedno dieta hold nic nespravis...co sa tika Vas...asi by som to neriesila..lebo cokolvek spravis budes za kravu ty...muz povie ze su to malickosti...no urcite viem ze jednu velku chybu ste spravili.. Spolocne byvanie so svokrou...toooooolko clankov a pribehov o tom je a napriek tomu sa tolke rodiny daju ukecat a po chvilke je problrm. Sukromie v prdeli..svokra za ritou...cela rodina za tvojim stolom ktoru musis zivit..takze bud budes sookojna ze mas kde byvat alebo sa s manzelom rozhodnite a chodte do svojho.

kvetinka75
31. mar 2017

nečítala som všetky príspevky ale s tým nespravíš nič, pokiaľ tam budete bývať. Najlepšie je osamostatniť sa. A to že oni sa bytu nechceli vzdať? To by u mňa neprešlo ako argument, aby som sa k niekomu nasťahovala. Veď situácie v živote sa menia. Kým nemám deti, stačí mi menší byt, keď ich mám, zase väčší. Keď deti odrastú, tak zase idem do menšieho. Veď na čo je človeku veľký byt, dom, keď ho neutiahne a ani nepotrebuje. Nie je predsa problém ho predať a vymeniť za menší, ktorý by utiahli. Veď čo ty s tým máš, že oni ho neutiahnu. Prečo by ste mali s nimi bývať. U nás to malo byť podobne. Svokra vo veľkom 3-izbáku sama. Ale dupla som si a povedala som, že sa nebudem vydáať, kým nebudem mať vlastné bývanie. A dobre som spravila. Máme dobrý vzťah ale viem že by to nebolo dobré mať spoločnú domácnosť. Pre určité povahové vlastnosť aj z jednej aj z druhej strany. A načo sa potom stresovať? Neskôr svokra byt vymenila a nemá toľko zbytočných izieb, ktoré ani nepotrebuje. Vyriešiť sa dá všetko, len treba chcieť. Na tvojom mieste by som rozmýšlala nad svojim vlastným bývaním, lebo túto situáciu nikdy nezmeníš. Im to tak vyhovuje a teba sa nikto na názor pýtať nebude.

nyusika
31. mar 2017

ja by som sa postarala, aby nechodili decka k vam do bytu, ale aby chodili stari rodicia na vikend na navstevu do domu 😀

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
katarinapekna
31. mar 2017

@kozaroza55 problem je v tebe! v nikom inom. Máš žiť svoj zivot samostatne vo vlastnom,nie na kope jak v mravenisku. Riesite totálne ch.joviny!

taami
31. mar 2017

@nelinka2009
Ja som písala, že cez víkend si má robiť človek čo chce ... keď chce nech ide na výlet, a keď chce tak má pyzamovu kultúru 2 dni vkuse...
A áno výlety sú super ked chces, nie keď musíš...

katarinkaulany
31. mar 2017

@maciatkolulu Nehnevaj sa, nemáš úplne pravdu. Každý by mal vedieť, kde sú hranice. Preto tak hovoríš,lebo si tak robila aj ty. Ja som bývala s manželom určitý čas u mojich rodičov (ten dom bol a je mojich rodičov). Sestra a brat mali svoje bývanie. Ale keď prišli do rodičovského domu, tak sa nesprávali ako vo svojom byte. Plne rešpektovali, že tam bývajú dve rodiny. Nikdy si nevošli len tak do chladničky či do špajze. Keď brat robil u rodičov krstiny, oznámil to aj mne. Nezabudol pekne poďakovať za pomoc. Časom som sa odsťahovala a k rodičom prišla bývať sestra s dcérou. Automaticky, keď som prišla na návštevu, tak som sa správala ako na návšteve. Rešpektovala som, že sú tam dve rodiny, ktoré majú svoj život... Tiež, keď som plánovala prísť na návštevu na niekoľko dní (bývame ďaleko), tak som to oznámila aj sestre. Deti tiež neliezli do chladničky kedy chceli... Viedla som ich k tomu, že ak niečo chcú, nech si to vypýtajú... Aj sestra by mala pochopiť, že deti sú predovšetkým JEJ. Aj starostlivosť o nich je na JEJ pleciach. A to, že majú prácu okolo domu, to je tiež ich problém. Nemôžu zaťažovať každý víkend niekoho iba preto, lebo oni majú robotu okolo domu... Každý si chce cez víkend oddýchnuť, upratať si... My sme stavali dom a nezaťažovali sme nikoho našimi deťmi.

maslenka
31. mar 2017

@jankapo
@nelinka2009 ja som tie vikendy mimo navrhovala najma preto, lebo svokra ro bude mat podstatne zlozitejsie, ak bude dva dni na dve rozmaznane deti sama. Nevesta nenavari, ani sa s jej dietatom vnucka nezahra. Potom mozno aj ona zmeni nazor. A kazdy vikend predsa nevyjde 200 eur, aj doma by rodina nieco jedla, spotrebovala vodu a pod. Okrem toho, tato rodina nema hypo na byt, ci dom, takze by nemal nyt pre nu az taky problem niekam vyrazit. Aj ked ja by som si na ich mieste tu hypo na byt zobrala. Pokoj, sukromie za to stoji.

maslenka
31. mar 2017

@dagaz nie je to svokrin byt, je prepisany na nich, aj.ked viem, ze to na veci vela nemeni. Svokra tam je zvyknuta, pravidla su zrejme jej, vnucata chodia k babke, nie k tete, oni vladtnicke vztahy neriesia.

xstelinka
31. mar 2017

@kozaroza55 Podla mna by si mala pekne pobalit svokrovcov a nech aspon jeden vikend do mesiaca idu otrvavat svagrinu(s Adamom). Vsak to nie je normalne, aby boli u vas vikend co vikend. Ako chodia navstevy k vam? Napr. tvoji rodicia?

alaguema
31. mar 2017

@kozaroza55 vlastné bývanie je riešením tvojho problému. Ak svokrovci nezvládajú byt, nech si kúpia menší. Veď sú len dvaja. Alebo to riešte spolu s ostatnými súrodencami, nech sa dohodnú, že budú všetci spoločne rodičom prispievať. Nechápem, prečo by všetci mali mať vlastné domy a vlastné súkromie, len vy sa oň musíte deliť s celou famíliou? Teda za predpokladu, že toto bývanie nie je obojstranne výhodné (po finančnej stránke)

nelinka2009
31. mar 2017

@maslenka to zle pises ja som vsetkymi piatimi za. Osobne tieto vukendy milujem a ro byvame sami...🙂

maslenka
31. mar 2017

@nelinka2009 nerozumiem, co zle pisem, ved ja som tiez za

sardinka336
31. mar 2017

Ja som to prečítala len po tade, že ,,zijeme s manzelom u svokry,, a viac mi netrebalo.
Zakladatelka temy je tak dobrá až je sprostá. Ja by som tam narobila taký škrek so švagrinami a ich pankhartmi, že by tam uz v zivote nepáchli, tomu ver. Ja si dám vela skákat po hlave ale čo je vela ro je príliš. Aby moje decko vyhadzovala nejaka soplana z mojho bytu???? A tá super dobrá svokra sa na to pozerá a čuší? No čo by si vypočula svokra aj ked je dobrá a švagriná tak to by si za klobuk nedali.
Alebo sa odstahovat lebo ako to uz bolo spomenuté majlepšie roky zivota ti utečú s ludmi, ktorý ťa len vyciciavajú a prizivujú sa na tebe. Ze doma si skývať jogurty, sladkosti...no to víš...také u mna nehrálo. Ale mozu si dovolit len tolko kolko ste im vy s muzom dovolili.

sardinka336
31. mar 2017

@nelinka2009 a to je ake riešenie? Kazdy vikend utekat z domu lebo nabehnú parazity? Ved bola doteraz zima kde sa dalo chodit? Aj my chodime von ked sa dá ale toto nie je chodenie von, to je utekanie z vlastného bytu.

maria123
31. mar 2017

asi nebol stanovene pravidla,hned od zaciatku,takto to veru fungovat nebude,svokru nezmenis,tebe pribudnu nervy,ale zasianut ma tvoj muz,ako syn starej panej,treba sa s nou narovinu porozpravat,vam pribudne dalsie babo a napatie sa zvysi,tolko osob pokope v byte,kazdy ma svoje potreby plus tie deti ,o ktorych je rec,hmmm,nejake radikalnejsie riesenie by pomohlo,tomu 13 dohovorit,ale nie ty,ale babka a dedko,od nich to vezme inac,fakt tazko tu zas)chovat sukromie a tie rozdiely medzi vnucatami to mas aj inde

kvetinka75
31. mar 2017

akokoľvek dobré vzťahy človek má z hocikým s rodiny, niet nad samostatné bývanie a súkromie. Nech si každý hovorí čo chce, pokiaľ to je možné, mladí by sa mali vždy osamostatniť a bývať sami.
Iné je samozrejme, keď na to nemajú alebo sú rodičia už nevládni.
Niet nad súkromie, keď zavrieš dvere na byte a robíš si čo chceš. Nikto ťa nekritizuje a ty nemusíš znášať maniere niekoho iného. (nerátam do toho manžela a deti, tie sú súčasťou balíka samostatnosti)😉

jankapo
31. mar 2017

@maslenka ja chapem,ja som tym chcela povedat ze to nic neriesi v ramci dlhodobeho problemu. radit toto ako riesenie je take...no nevedie to nikam, ano, zazitok ako rodina budu mat, ale nikam ich to neposunie, zas sa len vratia v nedelu vecer do stereotypu zivota so svokrovcami, a spomenula som tie peniaze preto, ze ked je ich problem nesamostatnost vo financiach tak radsej tie peniaze co dam do penzionu kdesi setrim na svoje vlastne spokojne byvanie. vikendy s rodinou ano, ale ako riesenie problemu nie...toto by bol iba unik od problemu, to je vsetko.

kvetinka75
31. mar 2017

@maria123 no ja si skôr myslím, že keď to nevadí starým rodičom tak ani nič riešiť nebudú. Oni na tom asi nevidia nič zlé. Veď na ich meiste by som ani ja nevidela. Oni to berú tak že prídu vnúčatá, tak nech si robia čo chcú. Len zabudli brať ohľad na ďalších domácich. Vyhovuje to takto aj jednej aj druhej strane, takže ak nezasiahne pisateľkin manžel tak sa asi nič nezmení. Ako som pochopila, preňho to tiež nie je problém že tam chodia, jemu to asi vyhovuje tiež, tak ťažko niečo meniť a dohadovať sa. Hlavne keď to takto fungovalo roky a zrazu by nemalo. Oni sa tam cítia ako doma a chcú aby tam aj vnúčatám bolo dobre tak nech sa cítia a robia ako doma, len - ako som písala, je tam ešte jedna rodina a na tú sa ohľad neberie.