Synovec a neter mi lezú na nervy
Ahojte žienky, ani nemám otázku. Potrebujem sa vyrozprávať,lebo nemám komu. Žijeme s manželom u svokrovcov vo veľkom 4-izbovom byte. Svokrovci majú ešte dve dcéry ktoré sú vydaté a majú po dve deti. Majú svoje domy a tak sa s manželom dohodli aby ostal bývať u rodičov pretože by svokrovci nezvládali platiť byt a nechcú sa ho vzdať... Ja hlúpa som súhlasila, keďže so svokrou máme skvelý vzťah. Problém je, že ma neskutočne vytláčajú deti jednej z mojich švagrín. Sú u nás skoro každý deň, neter (8r.) je rozmaznaná a moju malu 2,5r. dcéru vyhadzuje z bytu zo slovami, že to je jej byt, pretože svoj dom dostavali len pred 3 rokmi a zatiaľ bývali u svokry tak ma pocit že ešte stále je tu doma. Aj to celkom chápem ale veľmi ma mrzí že ani švagriná ani svokra jej na to nič nepovedia. Neter moju dcéru doslova nenávidí, nechápem kde sa v Tom malom dievčati berie toľko zlosti. Stále jej robí napriek. Proste na ňu žiarli keďže ona bola najmladšia vnučka a teraz sa skoro všetka pozornosť obrátila na moju dcéru. A ich syn (13r.)... On je prvý vnucik... Katastrofa .... Vsetko čo mu na očiach vidia mu splnia... Spáva u nás každý víkend, a vtedy mu musime variť čo on povie,lebo to je môj Adamko ako svokra povie. Musím pred ním skrývať sladkosti, pretože ma nebaví ho živiť.... Niekedy mám pocit že som skúpa, ale chodíme na väčšie nákupy keďže bývame v malej dedinke s jedným obchodom. Nakupim do zásoby napr. 10 jogurtov a on príde a zje 5 lebo mu chutia. Absolútne ho nezaujíma že aj ostatný by si dali. Manžel mi hovorí že to sú malickosti.,ale aspoň keby sa vedel správať... ale všetkým rozkazuje, no okrem mňa, keďže som mu svoje povedala. Že ja nie som ani jeho matka ani slúžka. A to som len mala vycitane keďže hneď to požaloval babičke až plakal chudáčik. Svokra mu dáva peniaze každý deň, viem nemusí ma to zaujímať ale keby aspoň dala aj ostatným vnúčatám rovnako. Nemyslim mojej dcére, má len 2,5 takže ich nepotrebuje. Keď má Adam narodeniny tak dostane darček v hodnote 200€ a keď ma narodeniny syn druhej švagrinej tak mu kúpi tričko. S manželom sme zadovážili satelit, ktorý aj platime a máme dva tv a keď je on u nás tak on pozerá svoj program a mi ostatný sa "bijeme" na jednej telke. Proste neviem ako mám povedať svokre že sa mi nepáči že uprednostňujú jedno vnúča na úkor ostatných. A veľmi by som sa chcela odsťahovať ale nie je to v blízkej budúcnosti možné... Nie sme na tom finančne zle, ale proste ide mi o ten blbý princíp... prerobili sme celý kompletne celý byt a teraz sa mám odsťahovat? Byt už patrí nám sestry sú vyplatené, ale nemôžem zakázať svokre alebo jej vnúčatám aby knam chodili. A švagriná v Tom tiež nevidí problém, aspoň má čas na seba a svoj dom keďže jej deti sú cez víkendy u nás. Ja sa nechcem s nimi pohádať predsa je to rodina, chcem mať s nimi dobré vzťahy... Ale čakám druhé bábo a neviem si predstaviť že Adam bude stále u nás.. okrem toho že spáva počas týždňa doma je u nás vždy... a vyžaduje väčšiu starostlivosť ako moje dieťa.Svokor to už vôbec nerieši pretože on jediný sa so svokrou pohádal kvôli Adamovi ale nič sa nezmenilo. Ja som jedináčik a nikdy som nezažila porovnávanie súrodencov alebo vnúčat. Aj k tej švagrinej má svokra úplne iný vzťah ako k ostatným deťom. Keď som bola prvykrat tehotná tak som si povedala že Adam vyrastie že bude v puberte a bude mať iné záujmy ale žiadna zmena... A jeho sestrička mala 5rokov takže som nečakala že to takto dopadne.... Už aj manžel raz doslova vyhodil Adama z bytu keď raz kričal na babku že došiel džús....A on sa mu vysmial... A samozrejme ostal keďže jeho rodicia boli na párty a on sám doma byť nemôže. Uuuf už mi tlak stúpol.... Som nešťastná.... A druhá švagriná príde raz za dva týždne na kávu keď nieje jej mama doma pokecáme, jej deti si sami neotvoria cudziu chladničku sú tiché a s mojou dcérou majú pekný vzťah.
Ahoj, nezavidim ti,radu ti nedam lebo tu si nepytala,chcela si sa len vykecat tak napisem len moj nazor.nieco podobne poznam ale moji svokrovci uz neziju ale moja 6,5r.neter si asi stale mysli ze je u nas doma (kupili sme dom po svokrovcoch a ona tu s rodicmi byvala kym sme si ho neodkupili). Mne nevadi ze pridu na navstevu ale vrcholne ma vytaca ze chodi po izbach a snori kde co mame a nepovedia jej na to nic. V nedelu sa dokonca prisla so zositom ktory bol v zamknutej izbe v skrini. A aby nebolo malo,zavolala si tam aj svojho otca, skoro ma *eblo. Toto sa stalo posledny krat!!! Predpokladam ze si to svagrina mozno tu aj precita a to este len bude cirkus :-P podla mna sa to nevyriesi az ked si otvorime usta rovno pred tym,koho sa to tyka. U teba to podla mna nie je svokra ale svagrina,pretoze byt je tvoj a decka su svagrinine. Vysvetlit jej ze to takto nejde,ze on chodi spavat k vam,nie k babke.nech si mysli kto chce,co chce,byt je uz raz vas a hotovo. Ked chcu svagrovci flamovat,nech ide babka strazit deti k nim. Inaks a asi nikto nikdy nedovtipi ze toto neni s kostolnym poriadkom. Drzim palce
@26lenka6 a načo by sa ,,dovtípili,, ked tam maju full servis a kazdý je ticho...Taketo problémi sa ziall nevyriešia bez toho aby ludia nedošli do konfliktu. Kazdému komu sa berie jeho pohodlný a príjemný sposob parazitovania...pardón zivota tak sa pri akejkolvek diskusii bude stavat na zadné.
A čo by švagriná dcere niečo hovorila ked ty si ticho? Tak asi ti to nevadí...ja by som jej slušne, pekne ale rázne povedala, ze si neprajem aby mi lašovala po skriniach lebo sa to nepatrí. Normálny človek to pochopí. Ani ja si neberiem u švagrinej veci len tak bez opýtania a rešpektujem napriklad, ze deti sa nehraju v detskej kde maju postele ale maju taku hernu. Sak ja to chapem. Dojde jej navšteva a budu sa jej decka po postelách válať? Tak má na to hernu..rešpektujem to. Syn ked im chcel ist do spalne rázne som mu povedala, ze tam sa nechodí, neprajú si to...A pride mi to normalne. Sme na navšteve aj ked u príbuzných, ani ja nemám rada, ked mi deti behaju po spalni, tam na to maju izbu. A komu sa nepáči a na pekné slovo nerozumie, tak tam su dvere a moze ma bozať...viac na navštevu nezavolám.
@mija22 toto nieje podľa mňa riešenie, na to potrebujú peniaze a keďže čakajú druhé bábo asi ich nemajú nazvyš. A čo cez týždeň? Nespoliehala by som sa na to, že ich to prejde. Radšej by som riešila bytovú otázku ako predať byt a kúpiť svokrovcom niečo menšie a za zvyšok + doplatiť alebo si zobrať úver a kúpiť si vlastné bývanie. Inak sa to nevyrieši
@katarinkaulany no tak v prvom rade si to urcila babka mojich vnucat.... A bolo to jej rozhodnutie, ja som mojim detom urcite kluce od JEJ bytu nedavala, takze tak... Zial ked sa rozhodnu byvat na jednej hromade dve rodiny musia sa vediet dohodnut a nie hysacit az po funuse.... Tzn.rozhodnutie babky je jej rozhodnutim a zial tazko nieco zmenit, teraz hovorim o daroch napriklad za 200eur, ci aj to im treba nalinkovat? Kolko komu? Podla mna je autorka hormonalne rozhadzana a vsima si uz aj kraviny do ktorych ju nic nie je, na jednej strane sa svokry vela staraju, potom malo potom vela jednemu z vnucat, potom zase malo a stale dokola, proste mali ist byvat sami a mali by pokoj, v zivote som nebyvala so svojimi rodicmi s manzelom a ani nie u svokry, pretoze to speje skor ci neskor iba k problemom, teda vo vacsine pripadov. Ako presne v tomto pripade, vsimat si, ci pozera tv vnuk u babky na jednom tv a pritom je tam dalsia tv je podla mna malichernost...ale tak co uz, kazdy nech si robi ako uzna, ale je strojcom svojho stastia. babky mojich deti nepracovali, takze im bolo jedno, ci je vikend, ci nie, ked ich mali, alebo ked tam su, akurat uz pomozu aj a ja som si oddychla. Babky sa vacsinou na svoje vnucata tesia a chcu ich, ale kazda rodina je ina, v tomto pripade to speje akurat tak k rozhadaniu...
@zltyslonik ved nepisem ze sa ma vystahovat odtiaľ....co som pocholila riesi vikendy..a tie sa daju tráviť aj inak ako pokope s nimi ked to nefunguje...predavat to isto nechcu
@sardinka336 povedala som jej ze viac do tej izby nepojde,normalne,slusne. Jasne ze lahsie by sa to hovorilo keby islo o moju priamu rodinu,sestru,nie tuto "vyzenenu" rodinu. Ale mas pravdu o tych konfliktoch. Bez nich to asi niekedy nejde. A tomu "bozaniu" davam big like 👏 😀
@maciatkolulu autorka nie je hormonalne rozladená, ale zena tužiaca po vlastnom sukromí. Kludne nech chodia vnučata k babke, tak ako u teba...je to priestor u babky doma kde deti svojimi cavykmi neotravuju nikoho ineho. Mne naozaj nepride normalne a určite nie trápne sa ozvať ak by mi niekto prišiel do domu a bez opytania zjedol 5 jogurtov, pripadne cez vikendy ,,musim,, varit čo chuti mojmu synovcovi lebo on je tu pečeny vareny a rozvaluje sa tu na telke cely vikend.....a byt je uz zakladatelky temy.
aaa u nas bol kamarat mojho synovca, mali sme opekacku, prisiel neohlasene, s bratom a jeho rodinou, lebo jeho mama ho takto vessa na krk druhym, aby sa ho zbavila... chlapec prisiel a duj ho do chladnicky a vytahuje si veci, nalieva si ako doma colu a spol (boli so synovcom vo veku, kedy este mali zakazanu colu)... a pytam sa ho, ze kto mu to dovolil... a on ze "jeho mama mu dovoli take pit"... tka som mu vleice rychlo povedala, ze tu je na navsteve a ja som mu nedovolila, nech to vrati. potom vonku uz neviem co to robili zlotu... nakricala som na jedneho aj druheho a povedala osm mu, ze uz k nam nemoze prist, lebo sa nevie spravat... a uz ani nebol... nenecham si skakat zasranom po hlave a to radim a zadavatelke - je to zasran nevychovany, ktory skace po hlave jej, babke a vlastnej matke a je si toho vedomy... z bytu by som neutekala, nebudem sa este pankovi vyhybat. chces prist na navstevu? tu platia moja pravidla! bud ich dodrziavaj, alebo sem nelez. a matke by som tiez povedala, ze nie sme charita a ani detsky kutik, kam si dieta odlozi a ja ho mam trpet - VO VLASTNOM... je to chore a aj za cenu hadky s rodinou, by som si toto vysvetlila raz a navzdy... deti su odraz rodicov, on nie je zasran rozmaznany len tak, to je preto, ze ho mama nenaucila, ako sa ma u vas spravat, ze je na navsteve, aj ked u babky. je stale na navsteve. mna by v zivote nenapadlo babke lasovat po dome, aj ked som tam bola cele prazdniny... su medze a to musi aj decko ako on pochopit. a este mala ide tvojej dcere rozpravat taketo veci? posadila by som ich oboch a taky krik by som narobila, nech aj s placom odidu, apson uz nepridu...
@maslenka to je sice pekne ale nic to nemeni na tom ze vnucence chodia za babkou a tym padom su aj u nich ..s tym nic nespravy...tazko sa bude urcovat hranica pokial deti mozu..co im povie..tu uz nechodte toto je nase a ja nechcem aby ste tu boli? Skonci to hadkou a naslednym rozvratom rodiny...ten sa prestane bavit s tym ten s tym a bude po parade. Bohuzial ak ziju s mamou musia ratat s tym ze vnucence tam budu ci raz za tyzden ci kazdy den....osobne mne by tiez vadilo ak by mi vyjedali chladnicku...strata sukromia ale toto sa poriesit neda ak chcu tam byvat a chcu mat dobre vztahy.
@dagaz čo by sa to nedalo poriešit? všetko sa dá a zvlášť ak je na kope viac ludí tak jednoducho pravidlá musia byt. Co teraz mozu deti behat po celom byte lebo tam maju babku? Sak babka ma svoju izbu a dajme tomu je tam obyvačka...ale do mojej spalne by len tak mirnix dirnix nechodil. Sak trošku sukromia človak chce mat a celkovo aby som furt mala pocit ze kto mi vletí kedy do izby...A keby išiel moj oblubeny seriál tak by som mohol aj na hlavu postavit, pozerám ja a nie moj synovec. Sak čo nejde aj babka k dcere? Dcera tam sedí doma ,,hore chacharou,, a o decká sa stará babka a nedobrovolne švagriná...no tej jej sveta žiť!!!
@kvetinka75 ved pisem,ze treba stanovit pravidla,nie ze nesmu chodit atd,ale co smu a nesmu robit ,je to jednoduche,ale nevyriesi to ona,asi na jej nazor nedaju,ma to riesit jej muz a slusnym a raznym sposobom
@kozaroza55 mna by asi porazilo. Pre mna je vlastne sukromie, vlastna kuchyna, vlastna pohoda tak strasne podstatne, ze by som takto nedokazala zit.
Uplne chapem tvoje zufalstvo.
Myslim si, ze 4 izbovy byt nie je dom so zahradou kde by ste sa pred sebou viac schovali, ale musite neustale na seba narazat a vyrusovat sa. Aj ja som například rada, ked mozem dat malého k nasim alebo svokrovcom, ale davam pozor na to, aby ho nemali prilis často, aby mali svoj klud a sukromie, život aj oni. Toto by si mala svagrina uvědomit. Skus presvedcit manžela na rozhovor so sestrou, ze aj vy potrebujete mat vikend pre seba niekedy.
No a dlhodobe riesenie je samozrejme co najskor poskladat financie tak, aby ste boli sami.
@sardinka336 tak a zhodujeme sa, autorka chce mat sukromie, tak nemala ist byvat so svokrovcami a je to jednoduche, ked mali na vyplatenie sestier, tak by mali snad aj na vlastne a vlastne kto vyplatil rodicov? Ci to bol dar? Nuz tak nech zbytocne nedrazdia, lebo dary sa daju aj sudne pytat naspat, za mna ten kto chce klud ma byvat sam. Ty stari rodicia uz nemaju domov, ci ako? Boze moj, toto je dost zaujimave, tzn, ze ked rozdelili majetok medzi svoje deti a nie nevesty a zenichov, tak prestali mat narok na byvanie a na svoje potreby? Alebo ako? Pisu, ze maju stvorizbovy byt, takze ked vyplatili sestry, museli mat peniaze, mali ist do garzonky a mali by pokoj a aj penizky nazvys napriklad, to, ze sa babka rohodne varit co chce ona, alebo jej vnuk je zvlastnost???? Alebo ma varit v byte, kde predpokladam,, ze zila a vychovala svoje deti to co chce nevesta, ved nech si dofrasa kazda uvari co chce a ked sa nevedia dohodnut, tak je to akurat tak smutne.
@maciatkolulu no uz vidím ako takto ziješ že kazda varí čo chce a plytva takto jedom a časom.. ...ano, mali mat svoje sukromie. Rodičom kupit tu garsodieru lebo to dvom ludom stačí na platenie atd...nedomysleli to. Ano, moze si varit aj svokra čo chce, ale nie kazdu sobotu, nedelu snad nie? To je všetko o dohode, dnes ja, zajtra ty...potreby kazdeho sa maju brat do uvahy a to bez kompromisov nejde. Tak musí to trpeť no...ako si ustlali tak spia...
@sardinka336 "hore chacharou" - toto som už dlho nepočula, smejem sa ako blázon :D :D :D no máš úplnu pravdu
@sardinka336 😂😂😂😂 si sa rozcertila😂😂😂toto by som spravila aj ja ale ver ze v rodine by to nepadlo na urodnu podu...ale ano mas pravdu....
@kozaroza55 jaj niet nad vlastny kusok svojej rodnej zeme 😀 kde si za dverami svojho bytu mozem slobodne robit co chcem, navstevy si naplanujem tak, ako to mne vyhovuje... prejdem si hola po byte a mozem aj cikat pri otvorenych dverach, bez toho, aby si niekto o mne nieco pomyslel 😀 niet nad ten pocit, ze viem, ze niekde mozem konecne byt sama sebou a zhodit vsetko a len existovat 😀 to je fajn mat vlastny byt, vlastne sukormie ...
vy ste sa toho vzdali a teraz mate problem.
Z druhej strany ked sa na to pozeram, predpokladam, ze tvoja nevedomost, ked to mam takto nazvat, vyplyva z toho , ze si jedinacik. Nemas surodencov, nemas taky vztah k neteram a synovcom, lebo nemas sestru a ani brata a nie su to deti tvojej sestry alebo brata, mozno by si to citila inak... Nevycitam ti to, ale vela veci z toho tvojho postoja citit a ty to nezmenis. Je to fakt.
Podla mna si nevedela do coho uplne realne ides, kedze si zila len sama a nemusela si sa o nic delit s nikym a nicim a tym padom, ta to prekvapilo. Ano su druhe deti najma v puberte zle, neznesitelne, drze a nespratne, su decka rozmaznane atd.. Ale to by ste si mali predebatovat vsetci. Normalne si zavolat sestru, debatovat so svokrou a svokrom a opytat sa sestry, ze ci si ona neuvedomuje, ze vy byvate teiz v tom byte a ze ti tie caste navstevy jej deti vadia. Ako oni nechcu travit so svojimi detmi cas? Oni ich na vikend nikde neberu? Po celom pracovnom tyzdni zavesia deti na krk babke a dedkovi? Necuduj sa, ze deti su take zle. Cele je to dost zamotane, ale tvoja svokra, by si mala uvedomit, ze v byte s nimi byva aj ina rodina a vsetci ostatni sa musia prisposobit inym nie naopak.
Chalanovi by som povedlaa na rozum, oddelujte stravu, chodte cez vikend niekde prec, ked ta 8 rocna riesit tvoje dieta, tak jej patricne vysvetli, co je vo veci , musis zacat veci riesit a zacat si branit svoje, inak ti to patricne prerastie cez hlavu...
ja by som aj tak vazne uvazovala nad odstahovanim..proste hypo zobrat a byvat sam..to chces cely svoj mlady zivot stravit so svokrovcami v jednom byte?
apropo, preco svokra nechodi do velkeho domu k svojej dcere? preco tie decka chodia kazdy vikend do bytu k babke? ved v dome je stale viac miesta..nemozes to navrhnut, ze nech kazdy druhy vikend aspon, idu k nim na navstevu?? mozno by to bol kompromis..a tie zvysne 2 vikendy si vy spravte svoj program ...
@kozaroza55 vela veci vidis skreslene, lebo si jedinacik nepoznala si, ze Ti surodenec zoberie z chladnicky tvoj oblubeny jogurt a podobne malichernosti.Ale jedno viem iste tie deti sa nezmenia, svokrovci sa nezmenia a, ked sa Ti narodi mimino a bude chciet spat a tie decka tam budu hulakat to bude srandy.Cim skor sa treba osamostatnit.Necitala som ostatne prispevky mozno sa opakujem .Si predstav 4 deti cez vikend v jednom byte budu sa hadat, superit a ziarlit o babku ziadne sukromie, klud vsade kopa ludi.Ved to budete 8 ludia!
@mija22 to je utopia.vnukovi je tam dobre kam by chodil o par rokov mozno aj frajerku privedie.Ta 8 rocna tam bude chodit este min.10 rokov.Nic sa cele roky nezmeni nie je naco cakat treba odist, vymenit za 2 mensie, alebo sa rozhadat s rodinou so svagrinou a babkou a povedat im svoje, ze je toho vela, ale to sa velmi urazia.A zase byvat s odutou a uplakanou babkou tiez nie je terno.
Rozdiely medzi vnucatami budi vzdy
Z celej tejto story sa mi zda najmudrejsia svagrina... Ma to dobre vymyslene a skoro vsetci su spokojni. Ked uz ste si vybrali take riesenie, da sa to trochu skorigovat, ako ti baby radia, ale dobre to nikdy nebude. Ked sa ti narodi babatko, bude to este iny level. A ak svagrina bude mat este jedno, to bude uz level psychiatria. Ktovie, ci maju 100% antikoncepciu 😈 Nie, nic by mi zato nestalo, zivot je len jeden...
@sardinka336 tak ako to je vec pohladu a nemyslim von niekam pred dom. Skor take vylety aj s prespanim... Popozerat pamiatky, nejake zabavne parky, mozno zahranicie a tak...
nezávidím ti vôbec túto situáciu...
@nelinka2009 caka druhe dieta, prve je este male take vylety s prespanim stoja nemalo penazi.To maju odchadzat z domu, aby mali klud vo svojom byte?
chladnicku prestahovat do spajze a na spajzu dat fabku. Tv sa da tiez odstrihnut.

Kupte malu vikendovu chatu a travte tam cas ako rodina. Chlapec vyrastie...a tri roky uz nebude mat zaujem travit vikendy s babickou..a.a osemrocnej hmm...tiez raz dojde vacsi rozum. Netreba polemizovat ze "nemali ste ostat byvat so svokrou"...to je uz asi jedno...skor ako s tým dokazat existovat...vsetko sa da. vsetko je o komunikácii medzi ludmi