Synovec a neter mi lezú na nervy
Ahojte žienky, ani nemám otázku. Potrebujem sa vyrozprávať,lebo nemám komu. Žijeme s manželom u svokrovcov vo veľkom 4-izbovom byte. Svokrovci majú ešte dve dcéry ktoré sú vydaté a majú po dve deti. Majú svoje domy a tak sa s manželom dohodli aby ostal bývať u rodičov pretože by svokrovci nezvládali platiť byt a nechcú sa ho vzdať... Ja hlúpa som súhlasila, keďže so svokrou máme skvelý vzťah. Problém je, že ma neskutočne vytláčajú deti jednej z mojich švagrín. Sú u nás skoro každý deň, neter (8r.) je rozmaznaná a moju malu 2,5r. dcéru vyhadzuje z bytu zo slovami, že to je jej byt, pretože svoj dom dostavali len pred 3 rokmi a zatiaľ bývali u svokry tak ma pocit že ešte stále je tu doma. Aj to celkom chápem ale veľmi ma mrzí že ani švagriná ani svokra jej na to nič nepovedia. Neter moju dcéru doslova nenávidí, nechápem kde sa v Tom malom dievčati berie toľko zlosti. Stále jej robí napriek. Proste na ňu žiarli keďže ona bola najmladšia vnučka a teraz sa skoro všetka pozornosť obrátila na moju dcéru. A ich syn (13r.)... On je prvý vnucik... Katastrofa .... Vsetko čo mu na očiach vidia mu splnia... Spáva u nás každý víkend, a vtedy mu musime variť čo on povie,lebo to je môj Adamko ako svokra povie. Musím pred ním skrývať sladkosti, pretože ma nebaví ho živiť.... Niekedy mám pocit že som skúpa, ale chodíme na väčšie nákupy keďže bývame v malej dedinke s jedným obchodom. Nakupim do zásoby napr. 10 jogurtov a on príde a zje 5 lebo mu chutia. Absolútne ho nezaujíma že aj ostatný by si dali. Manžel mi hovorí že to sú malickosti.,ale aspoň keby sa vedel správať... ale všetkým rozkazuje, no okrem mňa, keďže som mu svoje povedala. Že ja nie som ani jeho matka ani slúžka. A to som len mala vycitane keďže hneď to požaloval babičke až plakal chudáčik. Svokra mu dáva peniaze každý deň, viem nemusí ma to zaujímať ale keby aspoň dala aj ostatným vnúčatám rovnako. Nemyslim mojej dcére, má len 2,5 takže ich nepotrebuje. Keď má Adam narodeniny tak dostane darček v hodnote 200€ a keď ma narodeniny syn druhej švagrinej tak mu kúpi tričko. S manželom sme zadovážili satelit, ktorý aj platime a máme dva tv a keď je on u nás tak on pozerá svoj program a mi ostatný sa "bijeme" na jednej telke. Proste neviem ako mám povedať svokre že sa mi nepáči že uprednostňujú jedno vnúča na úkor ostatných. A veľmi by som sa chcela odsťahovať ale nie je to v blízkej budúcnosti možné... Nie sme na tom finančne zle, ale proste ide mi o ten blbý princíp... prerobili sme celý kompletne celý byt a teraz sa mám odsťahovat? Byt už patrí nám sestry sú vyplatené, ale nemôžem zakázať svokre alebo jej vnúčatám aby knam chodili. A švagriná v Tom tiež nevidí problém, aspoň má čas na seba a svoj dom keďže jej deti sú cez víkendy u nás. Ja sa nechcem s nimi pohádať predsa je to rodina, chcem mať s nimi dobré vzťahy... Ale čakám druhé bábo a neviem si predstaviť že Adam bude stále u nás.. okrem toho že spáva počas týždňa doma je u nás vždy... a vyžaduje väčšiu starostlivosť ako moje dieťa.Svokor to už vôbec nerieši pretože on jediný sa so svokrou pohádal kvôli Adamovi ale nič sa nezmenilo. Ja som jedináčik a nikdy som nezažila porovnávanie súrodencov alebo vnúčat. Aj k tej švagrinej má svokra úplne iný vzťah ako k ostatným deťom. Keď som bola prvykrat tehotná tak som si povedala že Adam vyrastie že bude v puberte a bude mať iné záujmy ale žiadna zmena... A jeho sestrička mala 5rokov takže som nečakala že to takto dopadne.... Už aj manžel raz doslova vyhodil Adama z bytu keď raz kričal na babku že došiel džús....A on sa mu vysmial... A samozrejme ostal keďže jeho rodicia boli na párty a on sám doma byť nemôže. Uuuf už mi tlak stúpol.... Som nešťastná.... A druhá švagriná príde raz za dva týždne na kávu keď nieje jej mama doma pokecáme, jej deti si sami neotvoria cudziu chladničku sú tiché a s mojou dcérou majú pekný vzťah.
@rusalkablack 😁😂
@kozaroza55 a co tvoje dieta,ktore sa ti ma narodit? bude potrebovat klud,spinkat--ty to budes potrebovat tiez.....vsetko co si opisala,je bohuzial velmi casta realita...nechapem,co ta drzi zit s tou rodinou,nie si zrejme odkazana pocitat kazdy cent ..ved oni ta maju na haku-a tak to aj ostane..ci veris na zazraky,jednorozce,karmu? 🙂 dievca,hladaj novy a skutocny DOMOV pre SVOJU RODINU 🏡 kym nie je neskoro...
Mňa zaujímajú takéto príspevky tak s odstupom času - po 2-3 mesiacoch, pol roku, či sa niečo zmenilo, či si zakladateľka dokázala dupnut, alebo ticho trpí a chodí sa sťažovať na MK 🙂 Naozaj - daj vedieť, ako sa to (ne)vyriešilo 😉
@petrika555 ale to je tvoja chyba! Jasne, ze nemozeš zakázať chodit vnučatám k babke, holt bývate spolu - prvá chyba, ze nemáš vlastnu domacnost. Ty kks ja kebyze mam byt v garsonke tak idem...ale ok, nepoznám pomery. Treba si otvorit ústa, slušne ale rázne a na to ziadna nemá gule lebo ,,sa nechce pohádať,, no tak sa musíš nechat využívat a drevo na sebe rúbať. Len by mi pravidelne tie švagrinine sarančata vyžrali jedlo pre moje dieta, tak najprv slušne by som im povedala, ze ak si idu niečo brať z chladničky treba sa opýtať lebo potom chýba strava pre malého...ak by to nepochopili tak by si videla to ,,tóčo,,. A strážiť odrastené deti? Nemyslíš vážne! A ked sa po čase vratiš do práce tak čo? Do roboty, domacnost, vlastne dieta...a ešte aj švagrinine? Ved si uvedom aký bič si na seba pletieš...riadne hrubý. Co som ja detsky kutik aby mi švagrina pravidelne deti nechávala? DObre si to tie švagrinky zariadili ....o decká majú postarané, klídeček, piánko...Ludia si na vás dovolia len tolko, kolko vidia, že si mozu dovolit.
@petrika555 okamžite si vygoogli slovo asertivita a začni sa podľa toho aj správať....prvá tvoja chyba-bývanie so svokrovcami ,druhá- nechrániš si "svoje územie" rozumej svoje súkromie,svoj život,svoj voľný čas,svoj priestor.....jasné,že tie deti sú tam nasačkované,lebo to dovolíš......treba dohodnúť pravidlá....ok,švagriná,deti postrážim,ale dones navarené jedlo,hádam nechceš,aby som ja varila aj pre tvoje,ked sama mám dosť roboty so svojim dieťaťom aj s celým domom...a nabudúce postrážiš ty moje dieťa,tiež si potrebujem niečo vybaviť v meste....a už som tu písala o označení poličiek v chladničke,neexistuje,aby mi niekto zožral jedlo pre moje dieťa ak je v poličke s mojim menom,ten cirkus by si zapamätali všetci / a nie je to o tom,že by si bola lakomá/
@janinah
Ja neviem, ale žiť tak že máš v chladničke označenú poličku svojim menom??? Veď to som nemala ani na intraku... toto čo je za život, jak bachar v base robiť stále poriadky...
Mne vychádza jedine riešenie odísť, hypo, nový byt...ako to už niekto písal, niekedy musí človek niečo stratiť aby mohol viac získať.
@taami hypo nebude hned,vlastný byt nebude zajtra...polička môže byť okamžite....začať treba malými krokmi,kým bude vybavovať to vlastné byvanie/ak vôbec/ tak treba určiť pravidlá,lebo ju tam porazí...druhá možnosť je vlastná kuchyňa s vlastnou chladničkou,kde mi nijaké cudzie deti nebudú vylizovať hrnce....
@sardinka336 súhlasím že aj tam kde je kopec ľudí pravidlá musia byť
Autorke len toľko že tu neter by som ja chytila pri čine ako sa to správa a dala "dole". Rovnako by som rovno zakázala primenadovanie hocikde, kľudne aj izbu by som primkla, aby im to bolo jasné, chladničku by som riešila "dobre môj zlatý, jeden jogurt a dosť, nech je aj pre ostatných. Svokra ak by sa ozvala... No s ňou by som si toto vyduskutovala bez detí ako svedkov... Že bývame spolu, pravidlá budú také a také, návštevy nech chodia ale nech sa aspoň trochu správajú ako na návšteve, nebude tvoje dieťa hádam doma bývať ako u cudzích. Ak má babka deficit vnúčat, môže ísť na návštevu k nim raz za týždeň.. alebo choďte všetci, vyjedzte svagrinke chladničku a uvidíte ako sa bude tešiť :D pozor na diskusie pred deťmi, hádky, reči... Tie to odnesú do celej rodiny, povedia a prikrášlia aj to čo nechcete a bude ešte horšie. Rrsp vytrhnúť z kontextu a potom sú len ohovarack to a riesenue žiadne.
@simca06022011
@sardinka336
pravidla maju zmysel len vtedy ked ich obe strany dodrzuju a to dobrovolne. Autorka temy nie je "sefom" v domacnosti, moze sice nastolit neviem ake pravidla, ale ak nebudu respektovane z druhej strany, co na 90 % nebudu, bude mat len vyzamkynane svoje izby a bude sa len nervacit, plus vztahy sa radikalne zhorsia v rodine, bude tam citit napatie, co je zle aj pre jej deti a hlavne nikam to nevedie.
Ja nemozem ovplyvnit to, ci ma ten druhy respektuje, niekomu to docvakne, ale vacsine ludi nie, mozem len ovplyvnit to, co s tym ja spravim ohladom mojej rodiny.
Ked jej svagrinine deti zjedia jogurty, kde bude jasne napisane, ze su ich..co spravi? ked budu deti hulakat po byte v "casti" babky, co spravi?
toto sa urcite neda nazyvat "mojim domovom".
@mima4 pri ludoch, ktorým nedocvakáva treba prejst na systém ,,aký požičaj, taký vráť,,. Resp. nastaviť im zrkadlo. Zavolám sa ku švagrine na navštevu, dcere poviem pred švagrinou, pekne nahlas aby to naozaj počula, že ,,jasne zlatko, z chladničky si zober čo len chceš, ved ako ,,Adamko,,....(syn švagrinej). Vyžrali by sme jej chladničku, lahli si u nej na gauč, pustili telku, ved ako doma....pripadne poviem ,,prosím ťa postráž mi malu,, a vybehnem nech len do Lídla pre 10 rožkov...Ja si myslím, ze by stačilo spravit toto len raz a dotyčná by pochopila, ak nie tak to uz musí byt fakt trafená armádnym prakom.
Hoci sledujem túto tému, nejak som nezachytila , že zakladateľka jasne povedala dotyčným, že jej vadí ich správanie... Takže oni možno ani len netušia, že robia niečo zle... Rozmaznaným deťom to naozaj nedôjde, ak im to niekto riadne nevysvetlí... Svokra a švagriná by si síce mohli uvedomiť, ale keďže nevesta/ švagriná nič nehovorí - tak sú spokojné... no čo sa budú namáhať meniť niečo na situácii, ktorá IM maximálne vyhovuje. Takže komunikovať, komunikovať! 😉

Ako vidim niesom jedina s tymto problemom😊tak isto zijem u svokrovcov svagrina ma vlastny dom a tak isto 2deti syna a dceru ja kedze som nevesta nemozem zakazat aby tu chodili to by sa ani nepatrilo su to ich vnucata ale ocakavam trochu sukromia a respektu...nehovoriac o tom ze deti pridu a idu tu ,,vyzrat" aj to co nieje ich takze mozem si tak kupit nieco pre nasho maleho a dat si to do chladnicky ked v zapati pridu deti ktore vyzeraju ze im matka doma nevari a idu vyjest vsetko co im pride pod ruky....samozrejme svagrina im nic nepovie lebo je rovnako slusne vychovana ako jej deti...neviem ale mne osobne by bolo trapne jest aj navarene aj celkovo u mami ked viem ze tam zije este aj ina rodina ale jej zrejme mozem tak vysvetlovat ked o deti ma maximalny zaujem...nehovoriac o tom jej prizerani typu prizri mi segra moje odrastene deti idem upratat chatu tie deti by sa tam uz mohli vklude hrat v zahrade kym by upratala ale pre nu je lepsie sa ich zbavit tak na co ich ma??ked to vidim je mi do placu nakolko sa nahanam hocikedy maly place nervaci a ja musim robit robotu dakedy si vravim ze sa na to vykaslem a viac sa mu budem venovat no na co je to dobre....och aj so svagrinou!!!