icon

Tety nechcú volať dieťa ako si prajú rodičia

domi247
7. feb 2022

Mám 2 ročného syna. Volá sa Matej. Rok sa volal Martin. Tak sme mu zmenili meno lebo som.sa s nim nedokazala stotoznit. S manzelom ho voláme Matej, Matejko. Vsetci clenovia rodiny si na to zvykli. Byvame u nasich kde ziju aj tety dvojicky. Ma s nimi velmi dobry vztah. Volaju ho Maťko. Viem nieje to zle ale paci sa nam ked dieta volaju tak ako sa vola, ziadne skratky. Chceme aby bol Matej ked bude velky. Volaju ho tak aj medzi ludmi. Bojim sa ze ludia si zvyknu a v dospelosti bude Maťo. Poprosila som ich aby ho tak nevolali no obidve na mna vybehli ze ho budu volat ako oni chcu. Je toto normalne ze niekto ide povedat matke ze nebude volat dieta ako si praje. Máte s tym niektora skusenost ? Dakujem 🙂

mogaa
7. feb 2022

inak nechápem ako môžu rodičia po zmene mena dať meno také ktoré sa im "hovorovo" nepáči.....lebo Matej mu bude hovoriť naozaj málo ľudí, pre deti bude Matejko, Maťko, či Maťo.....a ani nikomu z detí ani učiteľke nemôžeš nič povedať, lebo hovorovo sa tak jednoducho volá....pokiaľ ste chceli dať meno ktoré sa nedá povedať inak , mali ste také dať....

mogaa
7. feb 2022

inak mala som kolegyňu Petru, neznášala to meno , chcela byť Peťka, lebo Petra je "tvrdé"......skoro každý jej za chrbtom vravel Petra a aj pred ňou keď ju chcel naštvať😉

ladycat2021
7. feb 2022

@domi247 preboha ziveho .. ja som Maria a volaju ma vselijak .. Marička, Mariška, Majka, Marišu, Mariš, Marika, Mari a nepozastavujem sa nad tym .. 😀 Jedine priatel ma vola Mária, pretoze on nie je Slovak .. chcela by som, aby toto bol moj jediny a najvacsi problem 🙂

elizabet173
7. feb 2022

@mogaa prečo by nemohli? Keď dali také, s ktorým sa matka nestotožnila? Teraz sa zase nestotožnila s jeho hovorovou verziou, čo je na tom nepochopiteľné? 😎

jaskolka
7. feb 2022

Úprimne, preháňas a robíš z komára somára. Už to, že si sa "nedokázala stotožniť" s menom a po roku ste ho zmenili, mi príde divne, ešte keď tak hneď urobiť to po pár dňoch, ok, nie po roku. Ale dobre, je to síce zvláštne ale budiz.
Ale toto už ozaj je smiešne, že vynucujes si, ako musia všetci ho volať. Co celý život budeš hovoriť všetkým, že volajte ho Matej lebo co? Deti v škôlke dosť pochybujem ze to budu robiť, proste bude Maťo, Maťko, lebo takéto sú skratky toho mena a nič s tým neurobíš.
Mala som v škôlke kamarátku Beatu a nevedeli sme ako malí vysloviť to úplne, tak bola "Bejata, alebo Beja" a hej mama nerobila cirkus, aj doma ju tak jej mala sestrička volala.
Čiže trochu sa upokoj a prestaň zbytočne si vyrábať problémy a zvelicovat.
Mne keby beat alebo sestra povedali, že nesmiem ich deti nikdy osloviť zdrobnrninou, lebo koniec sveta, tak im rovno poviem ze im šibe a nech sa ukludnia.

janewithane
7. feb 2022

Matej je veľmi pekne meno takže rozumiem, že sa ti páči keď ho tak volajú ale dieťa nie je tvoj majetok.. pri takomto rozšírenom mene aj tak najskôr dostane na nejakú prezyvku (skomoleninu priezviska alebo len niečo random nahodne) .. mam vo svojom okolí mnoho Matejov, Martinov a Michalov s veru veľmi tvorivými prezývkami a fungujú dodnes a sú krásne;)

rebellefleur
7. feb 2022

@viestta - ja tu umrem, že kleofas 🤣🤣🤣🤣🤣

yoxinka
7. feb 2022

@domi247
Mám dcéru Améliu a je skupina ľudí, ktorá ju oslovuje Amálka … mne sa to až tak nepáči, ale proste to neprežívam, lebo to, ako budú volať tvoje dieťa ty môžeš ovplyvniť tak zhruba pokiaľ pôjde do škôlky. Tam ho učiteľka môže volať Maťo, deti ho tak môžu volať, v škole to isté … keď tam zato začneš robiť cirkus, akurát sa tak strápniš, prípadne synovi pohoršíš, lebo bude dieťaťom tej hysterky, ktorá tu šaškuje kvôli menu. Stretla som sa s takou premotivovanou matkou v reálnom živote a je veľmi nepríjemné vytvárať dusno kvôli takej somarine. Pokiaľ by ho volali nejako hanlivo, ok, choď sa zaňho biť, ale to čo píšeš, proste nie je problém a aj preto sa ti tu baby smejú 🤷‍♀️. A to, že bude syn všetkých napomínať, že ja som Matej, to bude len o tom, že sa to naučí od teba, jemu tomv princípe by aj bolo jedno, ale keď to budeš doňho hustiť, bude to robiť, lebo deti skrátka opakujú po svojich rodičoch. Celé je to len ty, ty, ty … ty nie si stotožnená, ty chceš aby ho volali … ale on je samostatná bytosť a niektoré veci skrátka nemôžeš naveky kontrolovať.

annamalaga
7. feb 2022

No skôr vlastne bývanie ako meno by som riešila 7 dospeli v jednom dome, amen.

mogaa
7. feb 2022

@elizabet173 tak nech mu zase zmení meno...chúďa dieťa, od mala ho magoria s menom.....

oli18
7. feb 2022

@domi247 Domi, prajem ti, aby si v živote mala len také banálne problémy, ako je tento.🙂

ankare
7. feb 2022

@domi247 no tak mne sa veľmi páči Martin, Matej nie. Ale nie toto Ťa zaujíma...
Neurobíš s tým nič, tetky nezmenis.

viestta
Odpoveď bola odstránená
andrejka1974
7. feb 2022

@domi247 nechaj to tak však je to úplne jedno keď malý na to reaguje tak nevidím v tom problém každý Mateja volá Maťko a nikde som nepočula Matejko ja mám dcéru Riana a často ju voláme Ria.alebo Riuš mňa v detstve volali Dea hoci som Andrea a je to úplne jedno

ladycat2021
7. feb 2022

@domi247 a este som zabudla dopisat .. moj krstny ma obcas volal Marienôčka .. to ma uplne dostalo, ale akceptovala som to, lebo bol moj krstny, ktoreho som mala velmi rada .. Volali ma uz aj Marienka a vlastne to robia obcas aj doteraz 😀

hykjam
7. feb 2022

@domi247 idem sa vyjadriť k téme, aj keď by som sa najradšej vyjadrila k mamičkám, ktoré tu prišli vybúriť svoje frustrácie zo života 😉
Mám syna Mateja a každý mu hovorí Matej. Ak by sa niekto vyskytol, kto by mu povedal Maťo/Maťko tak ho hneď upozorníme. Dedko a bratranec to urobili raz, manžel ich upozornil a od vtedy mu hovoria normálne Matej a neprežívali upozornenie ako niektoré mamičky na MK. Aj v živote som sa stretla len s oslovením Matej (ak sa tak niekto volal) 🤷‍♀️ Podľa môjho názoru ako ho bude volať rodina, tak nato si zvykne a v škôlke/škole sám upozorní spolužiakov. Ak sa mu bude páčiť oslovenie Maťo, tak to už bude jeho rozhodnutie ☺️
Ak by som mala v rodine niekoho kto by odmietal volať môjho syna tak ako je v rodnom liste, tak by som začala volať jeho tak ako sa mu nepáči 😉

viestta
Odpoveď bola odstránená
babulkomale
7. feb 2022

@domi247 tragicke! Nasi znami zas maju Matúša, co je meno ktore sa mi paci a inak ako Matko som nepocula ze by ho volali, co je meno ktore sa mi nepaci. Naco je Matus ked je furt Mato? Normalne na facku! 😃

dskjhfdlkdjhl
7. feb 2022

@viestta a mozno to tety robia schvalne a dufaju, ze konecne si tato uzasna rodinka najde vlastne byvanie🙊

hykjam
7. feb 2022

@viestta ja to vnímam inak. Ja som napríklad dávala synovi meno Matej preto, že keď mu tak poviem, tak nemám pocit, že mu hovorím ,,škaredo". Ak niekto veľmi chce použiť zdrobneninu, tak existuje oslovenie Matejko.
Ja to vnímam tak, že malému chlapcovi menom Michal sa bežne hovorí Miško, pretože Michal pôsobí ,,tvrdo", ale pri mene Matej necítim potrebu používať zdrobneninu. Podobne ako napríklad Marek alebo Jakub.

viestta
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
7. feb 2022

@hykjam vidis, ale toto je uz vec vkusu-mne sa rozhodne viac paci Matko ako Matejko, ale nastastie mi to moze byt uplne jedno, ziadneho v rodine nemame.

dskjhfdlkdjhl
7. feb 2022

@viestta a teraz to vyzera, ze som odpisovala😀

78787878
7. feb 2022

@domi247 Homo matka premotivovana.

romanovic
7. feb 2022

@domi247 1. ja si myslim, ze keby si musela riesit vlastne byvanie a ostatne realne problemy, na taketo blbosti by ti neostal cas. 2. ak polozis otazku na verejnom fore, rataj aj s odpovedami, ktor sa ti nebudu pacit.

viestta
Odpoveď bola odstránená
domi247
autor
7. feb 2022

@romanovic nebojte sa riesime vlastne byvanie. Vlastnymi rukami ho tvorime a to doslova. Tak ze viem o com to je.

eeffka
7. feb 2022

@domi247 poznam 2 Matejov oboch volame Mato, menit dietatu po roku meno je povedzme velmi zvlastne.
Moja dcera je Malvina, kamos ju vola Amalka 🤣 nejak si nevedel nikdy spomenut az jej to prischlo

lyci
7. feb 2022

@domi247 presne tato tema ,,chcem, aby moje dieta volali celym menom a ked ho niekto oslovi inak, tak ma ide roztrhnut,, je tu aspon raz za tyzden a ja som za tie roky doteraz nepochopila, co je na tom hrozne
podobne su: ,,ako sa da skomolit a zdrobnit toto meno, lebo ak moje dieta nebudu volat celym menom, tak budem zla a poradte meno, ktore sa neda zdrobnit,,
ale aspon som na zaklade tychto diskusii rada, ze mi je jedno ako mna alebo moje dieta volaju

simsalabim
7. feb 2022

@domi247 to, ako ho budu volat ostatni, neovplynis. Mna urcity okruh ludi vola inym krstnym menom, ako mam - ostalo mi ako zartovna prezyvka zo ZS (je to normalne, bezne krstne meno, len nie moje). Dokonca ma tak vola aj moj brat a sestea 🙈 Moj manzel je zas v kruhu nasich spoluziakov zo SS je znamy pod prezyvkou, vytvorenou z priezviska. Nikdy to nikoho z nas nenapadlo nijako riesit a pravdupovediac nerozumiem, preco s tym mas taky problem.

ailiba
7. feb 2022

@domi247 podľa mňa to nerieš, aj tak ho cudzí budú volať tak, ako budú chcieť. Matejovi hovoria Matko úplne bežné. Aj v škôlke mu tak podľa mňa budú hovoriť a v skole Mato. S tým nič neurobis. Tak, ak ho aj rodina bude volať podľa vás, nakoniec k tomu aj tak sklzne.