icon

Tety nechcú volať dieťa ako si prajú rodičia

domi247
7. feb 2022

Mám 2 ročného syna. Volá sa Matej. Rok sa volal Martin. Tak sme mu zmenili meno lebo som.sa s nim nedokazala stotoznit. S manzelom ho voláme Matej, Matejko. Vsetci clenovia rodiny si na to zvykli. Byvame u nasich kde ziju aj tety dvojicky. Ma s nimi velmi dobry vztah. Volaju ho Maťko. Viem nieje to zle ale paci sa nam ked dieta volaju tak ako sa vola, ziadne skratky. Chceme aby bol Matej ked bude velky. Volaju ho tak aj medzi ludmi. Bojim sa ze ludia si zvyknu a v dospelosti bude Maťo. Poprosila som ich aby ho tak nevolali no obidve na mna vybehli ze ho budu volat ako oni chcu. Je toto normalne ze niekto ide povedat matke ze nebude volat dieta ako si praje. Máte s tym niektora skusenost ? Dakujem 🙂

zirafienka
7. feb 2022

@hefo 👍😂

zmrzlinka2021
7. feb 2022

@domi247
Ja ta chapem.
Dieta sa vola Matej, nie Mato.
A normalny dospely clovek chape a respektuje, ked sa niekto nejako vola a nemeni a neupravuje mu meno, ako sa to jemu paci.
A vyhovarat sa tu na deti je nonsenz... tu sa bavime o dospelych, asi starych zien, ktore by mali chapat tvoju poziadavku.
Ak mi raz nejaka Kristina povie, ze prosim nevolaj ma Kika, tak ani ma nenapadne ju tak volat

denda007
7. feb 2022

Keď sme boli deti, tak nás jedného kamaráta mama upozorňovala že on nieje Kubo on je Jakub. nikto tetku nemal rád a Jakub sa za mamu hanbil. Len tak ďalej ;)

hlubik
7. feb 2022

@domi247 nehľadaj problém kde neni

moonlight1210
7. feb 2022

@domi247 kamoska ma uplne ine meno, ale vsetci ju volaju Mia.
Bolo to prve meno, ktorym o sebe ako drobec zvatlala (bohvie odkial to vzala. mozno vcielka maja. Kto vie.) a uchytilo sa to. Dodnes je Mia pre vsetkych i kamosov a znamych. Dokonca niektorych ludi prekvapi, ked zistia, ze ma oficialne uplne ine meno.

Niekedy to proste zmeni osud. Mozno i ten vas drobec bude hovorit rozne skomoleniny a uchyti sa to. A casom prestanes byt citliva na meno a budete ho s laskou volat tou jeho skomoleninou.

dori92
7. feb 2022

Môj manžel je Matej a volám ho Maťo, Matej mu poviem len keď ma niečím naštve 😂 rozmýšľam ze keby prišla za mnou svokra ze hovor mu matej asi by som sa pocurala smiechom ze co? 😂😂

hindakus
7. feb 2022

Naozaj je možné zmeniť meno rocnemu dietatu? Ked si spomeniem, kolkokrat dieta to meno pocuje, dcera sa na to meno otacala, reagovala... to je teda... ja by som to povolila tak do mesiaca po narodeni

jana_eyre_2
7. feb 2022

Môj manžel sa volá Marek, keď bol malý, chceli mu rodičia dať meno Maroš.. bol nejaký problém na matrike a nedalo sa dať, Marián mu dať nechceli.. tak mu dali Marek a všetci ho volali Maroško ako malého.. každá teta, mama, táto pre všetkých bol Maroško.. keď vyrástol, sám chcel aby ho.volali Marek (našťastie lebo mne sa Marek veľmi páči) tety si nikdy nezvykli a dodnes je pre nich Maroško.. nevidím v tom Ziaden problém.. ja ho volám Marek a tetky môžu ako chcú..

Mňa zase manžel a tí čo má poznajú od malička volajú Dobruška, volám sa Dobromíra.. zase ti čoma poznajú od strednej vyššie, pre nich som Mirka.. nemám z toho žiadnu traumu..

Môj najstarší syn je Edgar, plán bol že ho budeme volať Edie.. vyšlo z toho skrátene Edi, (čítaj tvrdo) a predsa ho niektorí učitelia volajú Edo, Edko.
Mne sa to síce nepáči, ale nijako do toho nezasahujem.. jediné čo učím svoje deti nech sa vedia ozvať ak ich vola niekto tak, ako si neprajú..

chellina
7. feb 2022

Podľa mňa je to malicherné riešiť, nikdy v živote nedokážeš terorizovať všetkých ľudí čo budú okolo tvojho syna s tým ako ho budú volať a opravovať ich. Škôlka, škola, krúžky, aktivity, kamaráti, učiteľky, spolužiaci, kolegovia, frajerky....čím skôr to príjmeš o to skôr sa ti bude ľahšie žiť.

viestta
Odpoveď bola odstránená
lucitta9
7. feb 2022

@domi247 moja dcera je Tereza…az pri krste bol problem ze ju skoro pokrstili na Tereziu a odvtedy aj v skolke, skole, u lekara…neznasam to aj ja aj dcera, ale uz sa na tom smejeme 😉
Syn je Jakub. Manzel vyberal meno, ja som riesila aby ho Kubo nevolali, lebo sa mi to nepaci. No a teraz on sam chce, aby ho Kubo volali a aj ja mu tak niekedy poviem 🙈

cairka
7. feb 2022

@jana_eyre_2 , až som pozrela, či nie si moja švagrina 😨 😀 Môj brat je totiž Marek, ale celé detstvo mu nik nepovedal inak, ako Maroš, až keď začal chodiť s už manželkou si začal hovoriť Marek 😅 A priznávam sa, mám s tým problém, nie že by som sa bránila, ale zvyk je železná košeľa 😅

nevenka
7. feb 2022

@dori92 presne, ja rovnako 😊

katrinka8
7. feb 2022

@jana_eyre_2 - manžel je Marek a svokra ho niekedy tak žartom nazve Maroško. Aj jeho starká ho tak volala. Ja som to prvýkrát až u nich počula, ale že tam (Orava) je to celkom bežné na Mareka, tento variant Maroško. My v Turci máme Maroška buď Maroš alebo ten Marián.

katrinka8
7. feb 2022

@lucitta9 - mne Terezu zapísali ako Terézia aj v prepúšťacej správe v pôrodnici. Všimla som si to až doma. Ale inak s tým problém nemáme. Skôr sa jej nepáči "Terka", dlho na to ako malá ani nereagovala, lebo nevedela, že to ju volajú 🙈 Ale to ju ozaj málokto tak osloví. Skôr "staršie tety". Väčšinou normálne buď Terezka, Teri, v škôlke bola tiež Teri alebo Terezička.

andrejka1974
7. feb 2022

@domi247 máme v rodine Mateja a voláme ho Maťko a to ma už 29 rokov

evkars
7. feb 2022

Ja mam uja, volame ho Milan, vsetci, a ked som mala 6 rokov tak zistila, ze je vlastne Emil🤣nema z toho traumu

ruzasipova
7. feb 2022

@domi247 Tak teba ide roztrhnut od jedu, ked si niekto iny dovoli nazvat tvoje dieta inak ako si ty predstavujes, ale v komentaroch sa urazis, ze sa z teba smejeme a mame sa chovat ako dospele zeny. Nuz, mozno by bolo dobre zacat od seba. A ano, je to normalne, ze kazdy oslovuje podla seba.

tafita
7. feb 2022

@domi247 my mame Tamaru. Volame ju iba Tamarka alebo Tamara. Nie Tami, Taminka a neviem co este. Kedze to od nas nepocula, uz v skolke hovorila detom, ze je Tamarka, nie Tami. Teraz je skolacka a na Tami nezareaguje.
Ked bola malicka, raz /dvakrat som napravila ludi, ked jej povedali Tami. Potom som to nechala na nej. Keby sa jej Tami pacilo, predychala by som to.

domi247
autor
7. feb 2022

@hindakus my sme ho od mala volali Matej. Aj niektory ludia ho tak volali. Tak ze jemu nebolo divne ked sme zmenili. Teraz ked vie rozpravat tak sa sa predstavi ako Matej. Ked mu len tak na skusku poviem Martin tak vobec nereaguje

nykkushka
7. feb 2022

@stary_ujco ja som originál Veronika a tiež ma mnav robote volali Vierka 🤣🤣 doteraz nechápem prečo , ale vraj to tak niekedy bolo 🤷‍♀️🤦🏼‍♀️🤣

vierkainka
7. feb 2022

Necitala som úplne všetky komentáre,mňa by však skutočne zaujímalo,čo by sa stalo,ak by on sám v dospelosti chcel,aby ho volali Maťo.Pripadne bude mať priateľku a bude ho volať Maťko.Budes jej dohovárat? Ďakujem za odpoveď.

nykkushka
7. feb 2022

@jana_eyre_2 Edgar je neskutočne pekné meno 💙

nykkushka
7. feb 2022

Mňa by len zaujímalo, či je to nejaká novinka alebo prečo je zrazu taká móda (možno to trvá dlhšie, neviem), že rodičia nechcú svoje deti volať zdrobneninami🤷‍♀️ fakt nerozumiem, čo môže na tom niekomu vadiť, keď poviem Maťko, Kubko, Anička atď 🤷‍♀️
@autorka náš malý je Michael, všetci ho voláme Miško, keď hnevá Mišo, Michal a ani vo sne by ma nenapadlo robiť z toho, že ho nevolaju MichaEl tretiu svetovú vojnu 🤷‍♀️.
Keď vášho rok volali Maťko, lebo to sa k Martinovi (ale aj Matejovi) hodí, nevidím dôvod z toho robiť cirkus, veď ho pre boha živého nevolaju Fero, Jožo.. 🤷‍♀️

mandmsm
7. feb 2022

Ja to chápem, tiež máme Mateja a ho voláme Matejko alebo Matej. Meno Maťo sa mi jednoducho nepáči a všetci v rodine si zvykli. Dokonca istý čas mi Matej plakal, že nechce ísť do škôlky a až po čase priznal, že tam nechce chodiť lebo jedna pani učiteľka ho volá Maťko a on sa predsa volá Matej. 😉

kengurica
7. feb 2022

@domi247 poznám Pavla, ktorého voláme Matúš, Vlada, ktorého voláme Edo, Silviu, ktorej hovoria odjakživa Kata, Roba, ktorého volajú Pepo, a ďalších....a nie, nie sú to ich stredné mená, jednoducho im tie mená prischli.

domi247
autor
7. feb 2022

@vierkainka nie ked bude dospely nech sa rozhodne sam ako ho budu volat. Ja to budem akceptovat. Ale teraz ked je maly tak si myslim ze mozem upozornit ked sa mi nepaci ako volaju moje dieta. Sama viem ze aj tetam.sa paci ked volaju deti tak ako su zapisane v rodnom liste.

dzejn80
7. feb 2022

haha, moj brat je Marian a vsetci ho volaju Lojzo 😂

rebellefleur
7. feb 2022

@domi247 - prepáč, nedá sa mi inak, ale dávno som takúto absurditu nečítala. Nejdem komentovať, zmenu mena v roku dieťaťa 🙈, ale príde mi fakt totálne absurdné, zmeniť meno Martin na Matej, pričom zdrobnenina mien je taká istá a pohoršovať sa nad tým, keď ľudia tu zdrobneninu používajú (resp ďalej používajú).
Že wtf? 🙈🙈🙈

ivanka12311
7. feb 2022

Máme Matúša a volajú ho Maťko, Maťo neriešime 🙂 otočí sa na meno Matúš aj Maťo 😃😸