Tichá vojna kvôli Vianociam, ktoré sú ešte ďaleko
Ešte len začal nový rok pred cvhilou a u nás doma už začína tichá vojna kvôli Vianociam. Sme manželia 5 rokov, máme jedno dieťa. Každý rok je ten istý problém - moja mama chce aby sme boli u nej (býva sama), svokra zas trvá na tom, že Štedrý večer musí byť v "hlavnom" rodinnom dome u nich. Minulý rok sme boli u svokrovcov a moja mama preplakala celý večer do telefónu. Tento rok som chcela aby prišla k nám, ale svokra spustila scény že im rozbíjame tradície a že sme nevďační. Manžel mi povie že jemu je to jedno, nech sa rozhodnem, ale ja viem že potom bude počúvať blbé reči od svojej matky. Prečo sú tie sviatky také stresujúce? Ako ste to vyriešili vy, aby bol vlk sýty aj ovca celá? Máme sa proste zavrieť doma a nikoho neriešiť?
@anonym_autor pokial sa neviete dohodnut, ze jedny vianoce tam a jedny tam... tak ostante doma a nech placu obidve :D pardon... vy s manzelom a detmi ste rodina... nech to respektuju obe...
@anonym_autor Obidve aj svokra aj mama sú manipulatívne. Svokra že trvá na svojich tradíciách a mama že ťa vydiera plačom... Ja by som bola na štedrý večer doma ako rodina spolu a 25 išla k mame a 26 k svokre a nech si obe s prepáčením trhnú a nediktujú Vám ako máte stráviť sviatky...
My sme 24 a 25 doma. Odkedy sme rodina som to nastavila takto a funguje to pre pokoj ,,našej,, rodiny.
Keby som to mala ako vy, že musíš, tak rovnako ako vy. Ale s tým, že by som obom stranám vysvetlila rázne kde sú hranice a nenechala si zhnusiť sviatky vydieraním. A muža by som vytrhla z rozhodovacej letargie nejakým prehrotenym nápadom kde stráviť sviatky. Ak by súhlasil, išla by som a jeho mamu odporúčala s výčitkami naňho.
uz je dávno po Vianociach..
@anonym_cb599d čítaj kym napíšeš....
Tvoju mamku pozvat k svokre, 24.a 25.a 26.snad uz prezije.?
@anonym_autor ostať doma
Bud trvat na tom aby ste boli jeden rok tu druhy tu a nech si zvyknu a prisposobia sa. Alebo ostante doma sami....
ok vianoce. Citove vydieranie....
24 sme doma. 25 jedna rodina. 26 druha.....
A takto to dopadá, keď sa matky tvária, že nemajú čas na kamošky a vlastný život. Potom deti odídu a idú sa z toho pokakat.
Mužovi je jedno? Hajde na Vianoce na dovolenku. V At v niektorých hoteloch vám aj strom ozdobia na izbu! Pekne niekde do hôr, prechádzky sankovacja a doma povedzte, že ste na Fidži a nie je signál!
Takéto psycho ale hlavne že sviatky pokoja a radosti, aha!
Tento rok je na rade tvoja mama a budúci dovča.
To nedávno som počula jeden vtip od H. Pavlovskej.
Moja kamarátka si brala jedináčik a. Mala spozornieť už pri svokry nej vete synovi - neviem si predstaviť, že bude s nami v spálni spávať cudzia ženská!
Vytvorte si vlastné tradície a Vianoce.
@svetlonos Vianoce sú o rodine čo s tým majú spoločné kamarátky a svoj život.Na tie majú čas 364 dni v roku.
@anonym_autor mama je sama, takže by som ju zavolala k vám, alebo spoločne k svokrovcom.Necitam všetko neviem prečo to delite a nikdy by som nenechala samu mamu doma.Moja babka bola vdova od 54 r a vždy bola s nami neskôr aj druhá babka.
Schodné riešenie - stráviť vianoce doma ako vlastná rodina. Kto chce, môže prísť k vám. Kto nechce, nepríde. Rozhodne sa mladá rodina nebude prispôsobovať starým.
Moja mama od kedy je vdova , tak je na Vianoce s nami . Nikdy by som mamu na Vianoce nenechala samú a svokra by sa mohla aj na hlavu postaviť .
@lenka.25 presne .... svokra je vdova, má tri deti tak je kazdy rok u jedneho z nich. Nasi su doma traja a chodíme k nim 25.12. nikdy sa neurazili,,,,, panebože
mamu by som na vianoce samú nenechala - zvlášť keď preplače celé vianoce lebo jej na tom záleží.
ak svokra nie je sama - nech je s tými na vianoce s ktorými je - alebo nech príde aj ona ku vám - alebo nech pozve aj tvoju mamu ...
My to striedame,jeden rok so svokrovcami,druhy s nasimi. Prvy rok v dome sme boli sami,ale nebolo to ono. Som zvyknuta,ze nas je ciac. Urob co tebe vyhovuje. U svokry ste boli,teraz s mamou. Nenechala by som ani jedneho z rodicov ci svokrovcov samych. A mozno pokecat so svokrou a vziat k nim aj mamu. Ak nebude suhlasit,tak doma s mamou alebo u nej
@anonym_autor vyriesili sme to tak ze na stedry vecer sme boli.doma, len my s muzom a detmi. A mohli sa babky aj na hlavu postavit,dedkom to bolo fuk. Tiez sme mali takyto teror kazdy rok od leta, hlavne svokra kvilila. Neuspela.
My sme tiež s mužom takto chodievali , že jeden rok u jednej rodiny druhý u druhej. Ale ako sa nám narodilo dieťa trvala som na tom aby sme Vianoce trávili doma len my traja. Nevidím dôvod niekam sa trepať na štedrý deň , teraz už máme svoju rodinu , svoje zvyky , svoju pohodu. Druhý a tretí deň pobeháme zvyšok rodiny a hotovo.
Urobis tak, ajo je tebe dobre. Revanie do telefonu aj hystericke sceny radim do manipulativnych technik, ktore som ochotna akceptovat u teojrocnych deti. Stare zeny by uz mali mat rozum
Nech manžel prečíta mame z biblie Genezis 2,24
Preto opustí muž svojho otca i matku a priľne k svojej žene a budú jedno telo.
Takto ti poviem, odkedy máme deti chcem tráviť štedrý deň sama s rodinou, na nasledujúci deň ideme na obed k svokrovcom a na večeru k našim, a všetci sú kľudný každý má tak ako si zariadi, takže tieto vyhrážky, že ty ničiš tradície by som hneď svokre vysvetlila, a nech sa zdúva aj mama
U mňa takéto neobstojí, svokra vie, že jeden krát sme na Vianoce u nich a druhé zas s mojou rodinou. Ja tiež chcem byť s svojou mamou, otcom. Podľa mám tu je jednoduché riešenie, treba si dupnúť a hotovo, povedať svokre, že tieto Vianoce budú na striedačku. Pokiaľ nechcete Vianoce tráviť sami. A ďalej sa o tom nerozprávať, netreba sa nechať utláčať.
Moja mama od kedy je vdova , tak je na Vianoce s nami . Nikdy by som mamu na Vianoce nenechala samú a svokra by sa mohla aj na hlavu postaviť .
@lenka.25 a naopak? Ak ma mama novy zivot s novym partnerom (ale uz cez 15r) a dcera zatial zije sama? Lebo mna teda mama nikdy nezavolala, skor boli poznamky, ze chce byt sama. Je to v poriadku? Aky je vas nazor?
Je to normálne, že tvoja mama je smutná, ked je na Vianoce sama
To ked mne zomrel otec,mama casto sa cítila osamelá bez ohľadu na sviatky
Vždy vravela samota je zlá
Ja som s ňou vždy rátala a bola pri nej i keď som nevedela vynahradiť prítomnosť muza
Nakoniec sa upila k smrti😵💫
Kedze je to muzovi jedno, zaloz si system ty.
Samu mamu /ani svokru/ by som 24.12. nenechala. Sa necuduj ze plakala. Ty by si chcela byt sama?
Jednoducho bud s mamou a u vas alebo s mamou k svokrovcov, ak sa svokre nepaci, nastav jej zrkadlo,ze ju nechate samu az bude vdova.
Ak nemas surodencov aby ste sa pri mame striedali hold svokra to musi vydrzat.
Ja mam oboch rodicov a 35rokov s nimi travime Vianoce. Pre mna je to samozrejmost.
A aj pre moje deti.
Odjebať sa niekde do exotiky a vyriešené.
U mňa takéto neobstojí, svokra vie, že jeden krát sme na Vianoce u nich a druhé zas s mojou rodinou. Ja tiež chcem byť s svojou mamou, otcom. Podľa mám tu je jednoduché riešenie, treba si dupnúť a hotovo, povedať svokre, že tieto Vianoce budú na striedačku. Pokiaľ nechcete Vianoce tráviť sami. A ďalej sa o tom nerozprávať, netreba sa nechať utláčať.
@anonym_f43f1a presne tak,
co pride svokra a dotlaci vas 24.12. K sebe do obyvacky? No nie nedotlaci.
My sme na vianoce doma a odkedy mame drobca, tak sa u Nas striedaju rodicia, jeden rok nasi, jeden svokrovci. Vydieranie na mna posobi tak, ze sa zatnem a just nepustim.
Ked som Bola dieta, na vianoce k nam chodili ocovi rodicia, z maminej strany babka s dedkom chceli byt vzdy doma. Prvy a druhy sviatok vianocny sme chodili vzdy k jednym aj druhym starym rodicom.
Rodina si ty manžel a dieťa tak je vec vyriešena na sviatky budete ako rodina spolu. Nemáš desať rokov. Si mama. Tak je načase sa tak spravat. Ak tvoja mama má byť sama môže ísť k vám ak nechce tak ma smolu a ten plaac je len vydieranie
@anonym_autor buď by som Vianoce urobila u nás a zavolala všetkých alebo by som sa svokry spýtala, či môže moja mamina prísť k nim. Ale v žiadnom prípade, by som moju maminu nenechala samu na Vianoce!!!
Vytoto by som sa na svokru, ona evidentne nie je sama - čo si to vôbec dovoľuje. Mňa normálne vytáča ako vidím, že rodičia nevedia pochopiť že ich deti sú už dospelé a nie sú tu na to, aby ich poslúchali do smrti.
urobila by som toto:
- pozvala svokru aj mamu k Vam domov, ak pridu fajn, ak nie , ich problem.
k jednym isla 25.12 a druhym 26.12.
kebyze toto neprejde.
zavediem system
jeden rok ideme k jednej rodine na vianoce (na 25.12 k druhej rodine), na dalsi rok sa to vystrieda.
a neupustila by som ani nahodou.

Vy traja ste rodina a máte si vytvárať vlastné tradície. Svokra si môže vyplakávať komu chce. Ak má rodinu ani by ma nenapadlo ísť k nim a zavolala by som mamu ku nám keďže je sama. Ale bez ohľadu na iných by som 24.12. trávila doma so svojou rodinou a ďalší deň návštevy ako uznáme ako rodina za vhodné.