Tichá vojna kvôli Vianociam, ktoré sú ešte ďaleko
Ešte len začal nový rok pred cvhilou a u nás doma už začína tichá vojna kvôli Vianociam. Sme manželia 5 rokov, máme jedno dieťa. Každý rok je ten istý problém - moja mama chce aby sme boli u nej (býva sama), svokra zas trvá na tom, že Štedrý večer musí byť v "hlavnom" rodinnom dome u nich. Minulý rok sme boli u svokrovcov a moja mama preplakala celý večer do telefónu. Tento rok som chcela aby prišla k nám, ale svokra spustila scény že im rozbíjame tradície a že sme nevďační. Manžel mi povie že jemu je to jedno, nech sa rozhodnem, ale ja viem že potom bude počúvať blbé reči od svojej matky. Prečo sú tie sviatky také stresujúce? Ako ste to vyriešili vy, aby bol vlk sýty aj ovca celá? Máme sa proste zavrieť doma a nikoho neriešiť?
@gerrwie_girl nie, otec zomrel ked mal 41 rokov a moja mama ma teraz 75.
Teraz sa velmi podsuva slovo rodina atd my sme ako deti ani jedny Vianoce nelozili hore dolu. Vsetci sme boli doma, videli sme sa doat pocas roka a tak. Podla mna sa tej jednej veceri dava az privelky vyznam. My sme si s mamou spravili stedry vecer aj skor, alebo neskor...kedze som poxas sviatkov aj pracovala, moja mama nie raz tiez.
@vilma7 ale posun datumu ste urobili prave preto, aby ste to oslavili spolu, nie?
Uplne chore obe stare mamy. Jedna ofucana a druha uplakana...?
@vilma7 ty mas tiez oboch rodičov. Cize nie si v jej situácii a nevieš to vobec porovnať. Bez urážky.
@gerrwie_girl ja mam oboch rodičov a porovnať viem, predstav si. Sú cerstvo rozvedení, obaja byvaju sami a nestretavaju sa alebo je daleko dalsia rodina. A na vianoce obaja chceli aby som bola s nimi. Obom som vysvetlila, že sa to nedá byť na dvoch miestach naraz(prekvapenie) a som ochotná sa striedať, lebo nechcem byť ani ja sama ale každý druhý rok to jeden z nich bude musieť nejako vydržať a ja aj tak prídem na druhý deň, kedy si môžeme spraviť náhradný štedrý deň. Oco pochopil ,nech si spravím ako mi bude dobre a mama mala presne rovnaké vyplackavanie do telefónu ako autorkina, lebo nebolo podľa nej a ja som jej ublížila a nechala som ju samu a pod hystercenie. Po rokoch podobného citového vydierania som uz pripravena na toto správanie a nepríjemné to ostane navzdy, no nemôžem si nechať diktovať život podľa druhých, aj keď je to matka
Ja mám práveže pekné spomienky z detstva, ako sme na Vianoce chodievali k babke, tam aj krstná s deťmi bola (bývali na tej istej ulici), aj sme u babky prespali. Proste nás bývalo tak viac. My- deti sme aj niečo vianočné predniesli (neviem, či básničky, či sme zaspievali niečo, ale zvykli sme niečo nacvičiť spolu)
Svokra by sa mohla aj na hlavu postaviť a odrážať sa ušami, ale moju mamu by som na vianoce plakať samu doma nenechala. A prečo vlastne nemôže ísť tvoja mama s vami k svokre?
Ja by som tiez mamu samu nenechala.Bolo by mi luto,ze je sama. Musela byt velmi smutna.
Teraz sa velmi podsuva slovo rodina atd my sme ako deti ani jedny Vianoce nelozili hore dolu. Vsetci sme boli doma, videli sme sa doat pocas roka a tak. Podla mna sa tej jednej veceri dava az privelky vyznam. My sme si s mamou spravili stedry vecer aj skor, alebo neskor...kedze som poxas sviatkov aj pracovala, moja mama nie raz tiez.
@vilma7 neviem o tom ze by sa nejako podsúvalo slovo rodina. Ja inak paradoxne vobec nie som nejako rodinné založená, milujem samotu ako taku, ale vianoce za mna musia byť o tej rodine. To nie je ze teraz, ze je to nejaky trend. Tak to vzdy bolo a ja teda dúfam, ze ked budem stara, tak syn má pozve k nim na vianoce, alebo prídu ku mne.
@vilma7 a to ze mas oboch rodičov som usúdila z toho ze si písala v množnom čísle....raz k jedným, raz k druhým...
@gerrwie_girl ja mam oboch rodičov a porovnať viem, predstav si. Sú cerstvo rozvedení, obaja byvaju sami a nestretavaju sa alebo je daleko dalsia rodina. A na vianoce obaja chceli aby som bola s nimi. Obom som vysvetlila, že sa to nedá byť na dvoch miestach naraz(prekvapenie) a som ochotná sa striedať, lebo nechcem byť ani ja sama ale každý druhý rok to jeden z nich bude musieť nejako vydržať a ja aj tak prídem na druhý deň, kedy si môžeme spraviť náhradný štedrý deň. Oco pochopil ,nech si spravím ako mi bude dobre a mama mala presne rovnaké vyplackavanie do telefónu ako autorkina, lebo nebolo podľa nej a ja som jej ublížila a nechala som ju samu a pod hystercenie. Po rokoch podobného citového vydierania som uz pripravena na toto správanie a nepríjemné to ostane navzdy, no nemôžem si nechať diktovať život podľa druhých, aj keď je to matka
@windblue moj otec ani nemusi "plackat", pre mna je to samozrejmosť ho pozvať 🙂.
@anonym_autor Autorka už zrejme nakupuje darčeky, lebo nereaguje...Ďalšia zbytočná diskusia na päť strán🙈
Však choďte všetci k svokre. Aj s Vašou Mamou. Aspoň nebudete mať bremeno príprav a všetci budú spokojní:D.

Som vydata 12r, mame 2 male deti a ci dakto chce alebo nie, my sme rodina a sme 24.12. doma, nebudem sa k nikomu presuvat a trepat darceky a tiez by som nechcela aby u nas niekto zasahoval do stravenia tohto dna, navstevy od 25teho...