icon

Tichá vojna kvôli Vianociam, ktoré sú ešte ďaleko

27. feb 2026

Ešte len začal nový rok pred cvhilou a u nás doma už začína tichá vojna kvôli Vianociam. Sme manželia 5 rokov, máme jedno dieťa. Každý rok je ten istý problém - moja mama chce aby sme boli u nej (býva sama), svokra zas trvá na tom, že Štedrý večer musí byť v "hlavnom" rodinnom dome u nich. Minulý rok sme boli u svokrovcov a moja mama preplakala celý večer do telefónu. Tento rok som chcela aby prišla k nám, ale svokra spustila scény že im rozbíjame tradície a že sme nevďační. Manžel mi povie že jemu je to jedno, nech sa rozhodnem, ale ja viem že potom bude počúvať blbé reči od svojej matky. Prečo sú tie sviatky také stresujúce? Ako ste to vyriešili vy, aby bol vlk sýty aj ovca celá? Máme sa proste zavrieť doma a nikoho neriešiť?

anonym_b9f45f
27. feb 2026

Som vydata 12r, mame 2 male deti a ci dakto chce alebo nie, my sme rodina a sme 24.12. doma, nebudem sa k nikomu presuvat a trepat darceky a tiez by som nechcela aby u nas niekto zasahoval do stravenia tohto dna, navstevy od 25teho...

negymama
27. feb 2026
@vilma7

@gerrwie_girl nie, otec zomrel ked mal 41 rokov a moja mama ma teraz 75.
Teraz sa velmi podsuva slovo rodina atd my sme ako deti ani jedny Vianoce nelozili hore dolu. Vsetci sme boli doma, videli sme sa doat pocas roka a tak. Podla mna sa tej jednej veceri dava az privelky vyznam. My sme si s mamou spravili stedry vecer aj skor, alebo neskor...kedze som poxas sviatkov aj pracovala, moja mama nie raz tiez.

@vilma7 ale posun datumu ste urobili prave preto, aby ste to oslavili spolu, nie?

kitycat
27. feb 2026

Uplne chore obe stare mamy. Jedna ofucana a druha uplakana...?

windblue
27. feb 2026
@gerrwie_girl

@vilma7 ty mas tiez oboch rodičov. Cize nie si v jej situácii a nevieš to vobec porovnať. Bez urážky.

@gerrwie_girl ja mam oboch rodičov a porovnať viem, predstav si. Sú cerstvo rozvedení, obaja byvaju sami a nestretavaju sa alebo je daleko dalsia rodina. A na vianoce obaja chceli aby som bola s nimi. Obom som vysvetlila, že sa to nedá byť na dvoch miestach naraz(prekvapenie) a som ochotná sa striedať, lebo nechcem byť ani ja sama ale každý druhý rok to jeden z nich bude musieť nejako vydržať a ja aj tak prídem na druhý deň, kedy si môžeme spraviť náhradný štedrý deň. Oco pochopil ,nech si spravím ako mi bude dobre a mama mala presne rovnaké vyplackavanie do telefónu ako autorkina, lebo nebolo podľa nej a ja som jej ublížila a nechala som ju samu a pod hystercenie. Po rokoch podobného citového vydierania som uz pripravena na toto správanie a nepríjemné to ostane navzdy, no nemôžem si nechať diktovať život podľa druhých, aj keď je to matka

unicornlady
27. feb 2026

Ja mám práveže pekné spomienky z detstva, ako sme na Vianoce chodievali k babke, tam aj krstná s deťmi bola (bývali na tej istej ulici), aj sme u babky prespali. Proste nás bývalo tak viac. My- deti sme aj niečo vianočné predniesli (neviem, či básničky, či sme zaspievali niečo, ale zvykli sme niečo nacvičiť spolu)

anonym_83610e
27. feb 2026

Svokra by sa mohla aj na hlavu postaviť a odrážať sa ušami, ale moju mamu by som na vianoce plakať samu doma nenechala. A prečo vlastne nemôže ísť tvoja mama s vami k svokre?

anonym_1f995b
27. feb 2026

Ja by som tiez mamu samu nenechala.Bolo by mi luto,ze je sama. Musela byt velmi smutna.

gerrwie_girl
27. feb 2026
@vilma7

Teraz sa velmi podsuva slovo rodina atd my sme ako deti ani jedny Vianoce nelozili hore dolu. Vsetci sme boli doma, videli sme sa doat pocas roka a tak. Podla mna sa tej jednej veceri dava az privelky vyznam. My sme si s mamou spravili stedry vecer aj skor, alebo neskor...kedze som poxas sviatkov aj pracovala, moja mama nie raz tiez.

@vilma7 neviem o tom ze by sa nejako podsúvalo slovo rodina. Ja inak paradoxne vobec nie som nejako rodinné založená, milujem samotu ako taku, ale vianoce za mna musia byť o tej rodine. To nie je ze teraz, ze je to nejaky trend. Tak to vzdy bolo a ja teda dúfam, ze ked budem stara, tak syn má pozve k nim na vianoce, alebo prídu ku mne.

gerrwie_girl
27. feb 2026
@vilma7

@vilma7 a to ze mas oboch rodičov som usúdila z toho ze si písala v množnom čísle....raz k jedným, raz k druhým...

gerrwie_girl
27. feb 2026
@windblue

@gerrwie_girl ja mam oboch rodičov a porovnať viem, predstav si. Sú cerstvo rozvedení, obaja byvaju sami a nestretavaju sa alebo je daleko dalsia rodina. A na vianoce obaja chceli aby som bola s nimi. Obom som vysvetlila, že sa to nedá byť na dvoch miestach naraz(prekvapenie) a som ochotná sa striedať, lebo nechcem byť ani ja sama ale každý druhý rok to jeden z nich bude musieť nejako vydržať a ja aj tak prídem na druhý deň, kedy si môžeme spraviť náhradný štedrý deň. Oco pochopil ,nech si spravím ako mi bude dobre a mama mala presne rovnaké vyplackavanie do telefónu ako autorkina, lebo nebolo podľa nej a ja som jej ublížila a nechala som ju samu a pod hystercenie. Po rokoch podobného citového vydierania som uz pripravena na toto správanie a nepríjemné to ostane navzdy, no nemôžem si nechať diktovať život podľa druhých, aj keď je to matka

@windblue moj otec ani nemusi "plackat", pre mna je to samozrejmosť ho pozvať 🙂.

mandarinka555
27. feb 2026

@anonym_autor Autorka už zrejme nakupuje darčeky, lebo nereaguje...Ďalšia zbytočná diskusia na päť strán🙈

jenna9
27. feb 2026

Však choďte všetci k svokre. Aj s Vašou Mamou. Aspoň nebudete mať bremeno príprav a všetci budú spokojní:D.

anonym_1a7aa9
28. feb 2026

@anonym_autor pozvala by som obe k nám domov ak prídu prídu ak nie nie..mamu by som každopádne samu nechávala na Vianoce..

eva8
28. feb 2026

@anonym_autor ja by som trvala na tom, aby aj mama travila Vianoce u svokrovcov v dome, ked nechcu rozbijat rodinu a tradicie.

Stedry vecer by som travila doma, vsak tvorime s manzelom rodinu a budujeme vlastne tradicie. Pozvala by som mamku aj svokrovcov (ti by odmietli prist)

anonym_2f12ab
28. feb 2026

Ty si nechala tvoju mamu na vianoce samu?to si vazne toto dokazala? Ty musis byt riadna ..ani nepisem co.Chuda zena.Posli ju na dalsie Vianoce k nam,ja uz mamu nemam.

natalka13
28. feb 2026
@anonym_b9f45f

Som vydata 12r, mame 2 male deti a ci dakto chce alebo nie, my sme rodina a sme 24.12. doma, nebudem sa k nikomu presuvat a trepat darceky a tiez by som nechcela aby u nas niekto zasahoval do stravenia tohto dna, navstevy od 25teho...

@anonym_b9f45f a az raz budes sama budes tiez sama rodina lebo deti budu "svoje rodiny" a 24.12. Bez debaty budu sami "lebo su rodina" ty do nej nepatris.🤷‍♀️

muminka27
Autor odpoveď zmazal
anonym_b9f45f
28. feb 2026
@natalka13

@anonym_b9f45f a az raz budes sama budes tiez sama rodina lebo deti budu "svoje rodiny" a 24.12. Bez debaty budu sami "lebo su rodina" ty do nej nepatris.🤷‍♀️

@natalka13 uplne v pohode, stretneme sa o den neskor 😉 den ako kazdy iny

kristina2412
28. feb 2026

Naše obe mamy boli samé. Pozvali sme obe k nám , moja mama každý rok prišla, svokra nikdy, lebo bola staršia, mala zdravotné problémy, chcela svoj pokoj atď. Tak sme to vyriešili tak, že manžel išiel 24.12. ráno k svokre, bol u nej tak do 15:00, potom ho vystriedala dospelá vnučka svokry, ktorá sa s ňou aj navečerala, všetci spokojní. Ja som vďačná za každé Vianoce čo sme mohli byť s mojou mamou a deti s babkou. Tieto posledné Vianoce sme boli už sami, mama zomrela v máji a bolo to veľmi smutné.

natalka13
28. feb 2026
@anonym_b9f45f

@natalka13 uplne v pohode, stretneme sa o den neskor 😉 den ako kazdy iny

@anonym_b9f45f a mozno o den neskor uz pojdu ako rodina na lyzovacku.

hanaxxx
28. feb 2026
@oblecenieavecicky

Nerozumiem prečo chodíte na vianoce niekam. Odkedy sme začali spolu žiť s manželom, ešte aj pred deťmi, trávili sme štedrý deň spolu pekne u nás doma. Ďalší deň sme išli pozrieť jednu, aj druhú stranu.

@oblecenieavecicky niekto byva od seba tak daleko, ze sa neda ist pozriet, musis tam aj spat

som_realistka
28. feb 2026

No, poviem Ti z vlastnej skusenosti. Cokolvek urobis, niekto bude ofucany a bude ti to vyhadzovat na oci a zneprijemnivat ti zivot. Si dospela, mas uz svoju rodinu, tak sa k tomu postav celom a rozhodni a svoje rozhodnutie oznamuj. Napr. Pozvi mamu k Vam, je sama a lahsie sa presunue ona k Vam ako keby si celu rodinu balila, svokre oznam pri vhodnej prilezitosti, ze na stedry den ste doma a pridete bud 25 alebo 26, nech si ona povie kedy jej to vyhovuje. Ak sa jej nepaci, bohuzial, nemas ine riesenie. Chces byt aj so svojou mamou. A ako sa poznam este by som jej povedala, ze tradicie ich rodiny su sice pekne ale to neznamena, ze sa ty nebudes vidiet na vianoce so svojou mamou. U mna to malo este bonus, moja "svokra" sa so mnou rok nebavila. Bol to najstastnesi rok mojho mamzelstva. 😀

oblecenieavecicky
28. feb 2026
@hanaxxx

@oblecenieavecicky niekto byva od seba tak daleko, ze sa neda ist pozriet, musis tam aj spat

@hanaxxx a je nutné tam ísť presne na štedrý večer? Toto sa nazýva toxická rodina. Prečítaj si o tom viac.

windblue
28. feb 2026
@gerrwie_girl

@windblue moj otec ani nemusi "plackat", pre mna je to samozrejmosť ho pozvať 🙂.

@gerrwie_girl ale iste, pozvem oboch a dokrvi sa dohadame na vianoce. Idilka

gerrwie_girl
28. feb 2026
@windblue

@gerrwie_girl ale iste, pozvem oboch a dokrvi sa dohadame na vianoce. Idilka

@windblue ty mas ale uplne inú situáciu. Tvoji rodicia sa neznášajú a ty sa nemôžeš na vianoce rozdvojit aby si bola s oboma. Takze tam je to jasne. Ale autorka aj ja mame ovdovenych rodičov. A máme moznost voľby. Nikdy by mi nebola svokra prednejšia ako vlastný otec. Bud s otcom u mna doma alebo u svokry, ale aj s nim.

anonym_b87d20
28. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_cb599d čitaj s porozumením prosím - u nas sa uz riešia dalsie vianoce.....žial, aj ked mame dva mesiace od noveho roku

@anonym_autor neries to. Do vianoc moze jedna z matiek zomriet, alebo ani vy nemusite byt spolu.
Uz si kludnesia?

strelkyna1
28. feb 2026

Ani k jednym ani k druhym, urcite nie na Vianoce, len na navstevu 25. alebo 26.-teho. A pozvala by som ich obe k sebe domov na Vianoce (teda hlavne mamu, ked je vdova, ale ak chce prist aj svokra v poriadku). Ak prijmu pozvanie super, ked neprijmu, tiez super. Ale nikdy by som k nim nesla priamo 24.teho, to uz radsej fakt na hotel niekam.

batom
28. feb 2026

@anonym_autor Vasa mama robi psychoteror. A svokra zase znasilnuje celu rodinu. Takze bud povedzte svokricke, nech navari pre vsetkych a pride tam aj Vasa mama a budete vsetci spolu alebo si urobte rodinne Vianoce doma. A na 1 a 2 sviatok pojdete po navstevach... alebo uvarte pre vsetkych Vy.

batom
28. feb 2026
@windblue

@windblue psycho od matky je hrozne, moja mama ked sa dozvedela, ze ideme na Vianoce k mojej sestre, ktoru neznasa (jej dcera!), aby boli nase deti spolu, tak den pred vianocami povedala nasmu 6r ze ziadny Santa nie je a darceky dava ona.... naschval.

batom
28. feb 2026
@anonym_2f12ab

Ty si nechala tvoju mamu na vianoce samu?to si vazne toto dokazala? Ty musis byt riadna ..ani nepisem co.Chuda zena.Posli ju na dalsie Vianoce k nam,ja uz mamu nemam.

@anonym_1f995b psycho na Vas zabralo
@anonym_2f12ab pretoze nemate a mate selekticbu pamat a mozno vycitky, to neznamena, ze si niekto ma nechat robit psychoteror! Vyplackava jej aby zmenila jej rozhodnutie po jej! A to je cista manipulacia